FJORD IN ZICHT! EEN CRUISE NAAR MAGISCH NOORWEGEN

Na een road trip in Noorwegen enkele jaren geleden, verken ik het land deze keer vanop het water. En daaraan is in dit prachtige land geen gebrek. In Amsterdam scheep ik in op de 'Rotterdam' het nieuwe vlaggenschip van Holland American Line, voor  '7 Nachten Noorse Legendes'. Overdag met bottinnen door de Noorse natuur, 's avonds in kostuum aan de bar en in een van de restaurants: een cocktail waaraan zelfs een cruise scepticus als ik onmogelijk kan weerstaan.

De Noorse fjorden, zeg daar maar eens 'neen' tegen.

Een cruise, das niks voor mij: reizen in een drijvend flatgebouw, veel teveel mensen en dure excursies. Maar dan stelt Holland American Line (HAL) me '7 Dagen Noorse Legendes' voor, een cruise naar Noorwegen, een van mijn favoriete Europese bestemmingen. Op het programma staat o.a. het idyllische Alesund, het culturele Bergen en de spectaculaire Geirangerfjord, zeg daar maar eens 'neen' tegen. Op een zondag in mei neem ik de IC naar Amsterdam waar de 'Rotterdam', het nieuwe vlaggenschip van Holland American Line, ligt aangemeerd. Het inschepen verloopt ontzettend vlot en voor ik het besef zit ik in m'n buitenhut op mijn balkon van een glas champagne te genieten. In IJmuiden stomen we de Noordzee op. C'est parti, het leven zoals het is: de MS Rotterdam.

Kunstwerken aan boord van de 'Rotterdam' met muziek in de hoofdrol.

Eerste dag, zeedag. Eidfjord, onze eerste bestemming, is vanuit Amsterdam een nacht en een dag varen, de ideale gelegenheid dus om het schip te verkennen. De 'Rotterdam' is intussen de zevende incarnatie van het vlaggenschip van HAL nadat het in 1872 voor het eerst van Rotterdam naar New York voer. Hoewel het 300m lange gevaarte op een newbee als ik een diepe indruk maakt, blijkt het 'slechts' een schip van middelgroot formaat, met plaats voor 2668 passagiers. De bezetting is behoorlijk, maar zelfs op een zeedag als deze voelt het nergens té druk aan. Wat me aangenaam verrast, zijn de vele kunstwerken aan boord, 2645 in totaal, (bijna) één voor elke passagier dus. Terwijl de meeste gasten hun dag vullen bij het zwembad, het bubbelbad op het achterdek of in de Greenhouse Spa, wandel ik door de Rotterdam als door een varend museum.


Zeedag één: muziek luisteren en whisky proeven.

Het grootste, meest in het oog springende en duurste kunstwerk aan boord zie ik in het atrium: Harps, een metalen tornado die over drie verdiepingen wervelt. Op elk dek zie ik originele beelden, litho's, collages, tekeningen en schilderijen rond architectuur, dieren en vooral veel muziek. Want muziek daar draait het allemaal om op de Rotterdam. Als liefhebber met een ecletische smaak is de Music Walk op het derde dek helemaal mijn dada. In de namiddag geniet ik er in de Lincoln Center Stage van live kamermuziek van Schubert en Beethoven. Met de bourbontasting achteraf in Notes, de whiskeybar, kan mijn zeedag niet meer stuk. 's Avonds dineer ik in het Italiaanse Caneletto, een van de tien restaurants aan boord, waar ik een heerlijke osso-bucco doorspoel met een dito Italiaanse wijn.

"Als muziekliefhebber met een ecletische smaak bombardeer ik de Music Walk op het derde dek tot mijn favoriete hangout."

Eerste halte: Eidfjord.

Eidfjord: kaffe og kanelsnuller. Voor dag en dauw zijn we aangemeerd in Eidfjord, een oord met amper 600 inwoners in een uitloper van de spectaculaire Hardangerfjord. De busexcursie naar de Vøringsfossen waterval skip ik, want na een zeedag heb ik nood aan wat beweging in de vrije natuur. En die is er in Eidfjord volop. Met een plannetje van de lokale tourist info volg ik de Eio, een korte rivier (2,1km) die het dorp in tweeën splijt en die het Eidfjordmeer met de Eidfjord verbindt. De hike biedt mooie uitkijkjes op het meer, de fjord én de springplank naar het walhalla. Want Eidfjord heeft namelijk de grootste concentratie Vikinggraven van west Noorwegen, meer dan 350.

In Eidfjord vind je een enorme concentratie vikinggraven.

De grafheuvels liggen verspreid in weiden waar vee gezapig graast en zijn bedekt met stenen. Op een zo'n Vikinggraf staat doodleuk een schaap te keutelen. Ik wed dat de stoere bink eronder zich het walhalla net iéts anders had voorgesteld. Terug in het dorp loop ik een houten koffiehuisje binnen met het opschrift 'Kaffe og kanelsnuller'. Geen idee wat een kanelsnuller is, maar het klinkt als iets dat er na een stevige hike vlot ingaat. De koffie wordt er geserveerd uit een thermos en de kanelbulle, een zoet Noors gebak boordevol kaneel, brengt mijn calorieënhuishouding instant weer op peil.

"Op een Vikinggraf staat doodleuk een schaap te keutelen. Ik wed dat de stoere bink eronder zich het walhalla net iéts anders had voorgesteld."

Hardangerfjord.

De Hardangerfjord. Zes jaar geleden maakte ik een mooie roadtrip langs de Noorse fjorden, maar op dit schip zit ik echt middenin het natuurspektakel. Het leuke aan een cruise als deze is dan ook dat geen enkel traject verveelt en er altijd wel iets te zien is. Op weg naar Alesund varen we urenlang door de Hardangerfjord, met 170km de op één na langste fjord van Noorwegen. Het ene na het andere magistrale decor schuift aan ons voorbij. We varen onder de 1,4km lange Hardangerbrua, de langste hangbrug van Noorwegen. Ze is uniek omdat ze aan weerszijden uitmondt in een tunnel. De 'Rotterdam' kan er net onder. Af en toe worden we ook getrakteerd op een bizar schouwspel. Zoals een Noorse duikboot die plots naast het schip 'naar adem komt happen'. Ik voel me intussen helemaal thuis op de Rotterdam. Een cruise als deze is echt mijn dada. Vooral het diner is altijd iets om naar uit te kijken. 's Avonds tafel ik in Pinnacle Grill, het steakhouse aan boord, waar ik de heerlijke gerechten van chef David Burke combineer met zorgvuldig geslecteerde wijnen.

"Ik voel me intussen helemaal thuis op de Rotterdam. Een cruise als deze is echt mijn dada." 

Alesund.

Alesund revisited. Wanneer ik 's morgens de gordijnen van m'n kajuit openzwaai en uitkijk op de Alesundet, de korte zeestraat van Alesund, moet ik spontaan glimlachen. Omdat ik dit feelgood stadje 6 jaar geleden al eens bezocht, skip ik de voormiddagexcursies en trek er op eigen houtje op uit. Een grote brand legde Alesund in 1904 in de as, maar de stad werd in amper vier jaar tijd weer opgebouwd in een kleurrijke Jugendstilstijl met Vikinginvloeden. Enkel Molovegen met zijn oude houten vissershuisjes overleefde de ramp. Het voelt of ik er door een oude postkaart wandel. Vis daar draait het hier allemaal om. Ålesund is een vissersstad pur sang met een lange traditie van stokvis. Het mooist is het in felle kleuren badende Alesundet, de zeestraat waar oude pakhuizen werden getransformeerd tot trendy hotels en restaurants.

Giske en Godoy.

's Namiddags trek ik met een twintigtal cruisegenoten op excursie naar Giske en Godoy, twee van de zeven eilanden waarop Alesund werd gebouwd, die met elkaar verbonden zijn door tunnels. Giske is een plek boordevol Vikingsaga's. Volgens de legende knipte de Noorse koning Harald hier zijn haar af nadat hij het land had verenigd. Je vindt er nog vele graven uit het bronzen tijdperk, maar dé blikvanger op het eiland is de spierwitte Giske kerk uit de 12de eeuw die volledig uit marmer is opgetrokken. Daar merk ik weinig van want zowel de binnen- als buitenmuren zijn bepleisterd met een dikke laag kalk. Met het oude kerkhof errond, de houten boothuisjes ernaast en de zee op de achtergrond heeft het kerkje een postkaartgehalte om 'u' tegen te zeggen.

De lekkerste visgerechten in 'Rudi's Sel de Mer'.

Een tunnel verder belanden we bij de iconische vuurtoren van Godoy. Hier is het vooral genieten van het uitzicht, niet in de laatste plaats op de zee. Na een korte strandwandeling drink ik koffie (uit een thermos, jawel) in het café bij de vuurtoren. Ik eet er een svelet bij, een pannenkoekje met roomboter, een traditionele snack die vooral op Noorse ferry's wordt geserveerd. De excursie eindigt op de Akslaberg, bij het uitzichtpunt waar je het hele archipel in één oogopslag kan overzien. Bij mijn vorig bezoek aan Alesund ging ik tafelen in XL Diner, een van de beste visrestaurants van Noorwegen. Dit keer zit het er jammer genoeg niet in, maar het voortreffelijke diner in Rudi's Sel de Mer, het visrestaurant van de Rotterdam, is een waardig alternatief. Voor ik mijn hut opzoek zak ik nog even af naar B.B. King's Blues Club waar een flamboyante zangeres met een stem als een klok iedereen aan het dansen krijgt.

"Bij de iconische vuurtoren van Godoy is het vooral genieten van het uitzicht, niet in de laatste plaats op de zee."

Geirangerfjord bij het krieken van de dag: Seven Sisters.

Geiranger: adrenaline.  Als vroege vogel zijn de ochtenden met koffie op achterdek 9, mijn favoriete plekje op het schip, altijd iets om naar uit te kijken. Maar wanneer we voor dag en dauw de Geirangerfjord invaren, krijgt alles plots een andere dimensie. Want met Griegs 'Ochtendstemming' in mijn earbuds de zon zien opkomen boven de mooiste fjord van Noorwegen heeft iets buitengewoon magisch. De Geirangerfjord staat op Unesco's Werelderfgoedlijst en daar zitten de vele watervallen vast voor iets tussen. De mooiste is de 'Seven Sisters' die ik vanop het dek langzaam zie voorbijschuiven. Cruiseschepen zijn ze in Geiranger intussen gewoon. In 1861 legde het eerste schip er aan, in 1905 waren het er al 100 en vandaag is het dus de beurt aan de 'Rotterdam'.


Geiranger.

In Geirager kunnen we de 327 trappen naar de Storfossen waterval beklimmen en het Noorse Fjord Center, een museum vol interessante weetjes over de fjorden, bezoeken. Maar ik kies een excursie met iets hoger adrenalinegehalte: een 8km lange afdaling met de mountainbike. Het traject gaat van metershoge sneeuwmuren bij het bergmeer van Djupvatnet (1100m) naar de zonovergoten fjord. De helse rit gaat in sneltreinvaart, de enige fysieke inspanning die ik lever is het onafgebroken remmen om de scherpe bochten te pareren. Bij het viewpoint Sæter gaat de fiets even aan de kant om een handvol oude herdershutten in het berglandschap te fotograferen. Een tweede stop maak ik bij Flydalsjuvet waar ik vanop de iconische Fjordsetet (Fjordstoel of de Queen's Chair) van de Noorse Koningin Sonia, van een magsitraal uitzicht op de Geirangerfjord geniet. Wanneer we in de namiddag koers zetten naar Bergen, is het alle hens aan dek. De slaapkoppen van vanmorgen verdringen elkaar aan stuurboord om de Seven Sisters te fotograferen. Vroege vogels hebben zo hun priveleges.

"Met Griegs 'Ochtendstemming' de zon zien opkomen boven de mooiste fjord van Noorwegen heeft iets buitengewoon magisch."

Hygge, Bergen.

Bergen: Grieg, trollen en Vikingarchitectuur. Na een vroeg ontbijt trek ik Bergen in, de laatste halte op de cruise. De excursie naar Fantoft en Troldhaugen vertrekt pas in de namiddag, dus ik heb ruim de tijd om Noorwegen's tweede grootste stad te verkennen. De Fløibaantrein voert me in geen tijd naar de top van de Fløyen, de berg met het mooiste panorama over de stad waar de highlights van Bergen letterlijk aan m'n voeten liggen. De terugweg doe ik hikend langs een Trollenpad dwars door het groen. Het eindigt in een oude wijk met witte, houten huisjes, zoals je ze ook in Stavanger ziet. Bij de oude haven wandel ik door Bryggen met z'n fel gekleurde houten Hanzepakhuizen. Hoewel ze al enkele keren werden heropbouwd, bleven ze onveranderd sinds de 12e eeuw, reden voor Unesco om ze in 1979 op de Werelderfgoedlijst te zetten. 

Mooi meegenomen: architectuur kijken in Bergen.

Voor één keer lunch ik niet aan boord van de Rotterdam, maar op een terrasje bij de Vismarkt, een plek waarbij een fervente foodie als ik niet onverschillig blijft. Je eet en koopt er lokale specialiteiten zoals klipvis, haai, king crabs en zelfs walvis. Ook Noorse specialiteiten zoals Gudbrandsalen (kaas) en bergbraamconfituur worden er aan de man gebracht. Op de terugweg naar de Rotterdam wandel ik nog langs enkele architectuurpareltjes zoals het imposante Nationale Scene (het stadstheater in jugendstil), het  Lysverket museum uit 1938 en de moderne Grieghallen. Atypische architectuur kan ik tijdens de excursie naar Troldhaugen bewonderen. Want in Fantoft maken we een korte tussenstop bij de 12e eeuwse staafkerk, een mix van een vroegchristelijke bouwstijl en oeroude Vikingelementen.


Troldhaugen: Griegs zomerverblijf.

Naar het bezoek aan Troldhaugen, het zomerverblijf van Edvard Grieg, heb ik lang uitgekeken. De beroemde componist bracht er zijn zomers door in een houten landhuis dat magistraal uitkijkt over het meer van Nordåsvannet, een inspirerend decor waarin hij zijn mooiste werken componeerde.  Het kleine museum bij de ingang biedt een mooi overzicht van Griegs leven en is geïllustreerd met wat spullen van de componist. Écht interessant wordt het in de villa zelf die letterlijk volgestouwd is met Griegs waardevolste bezittingen, waaronder souvenirs van beroemde collega's en zijn Steinway piano uit 1892. De rode hut bij het meer was Griegs man's cave waar hij zich terugtrok om in alle rust te componeren. Mijn dag kan niet meer stuk wanneer ik aan het eind van het bezoek in Troldsalen, de kleine concertzaal op het domein, getrakteerd word op een pianorecital met Griegs mooiste lyrische stukken. 

"Voor één keer lunch ik niet aan boord, maar op een terrasje bij de Vismarkt, een plek waarbij een foodie als ik niet onverschillig blijft."

Noorse fjorden: pure magie vanaf het water.

Laatste dag, zeedag. Op weg naar Amsterdam staat er terug een zeedag op het programma. Al mijn reserves over cruisen zijn, erg toepasselijk, overboord gegooid. Meer zelfs, mijn eerste cruise was een onvergetelijke ervaring. De Rotterdam werd al snel een vertrouwde omgeving. Ik heb er leuke mensen ontmoet, genoten van m'n ochtenden met koffie op het achterdek, het lekkere eten aan boord en vooral van de magie van de Noorse fjorden. Mijn laatste zeedag vul ik met een riante verwensessie in de Greenhouse Spa. De laatste avond diner ik in Tamarind, het Oosterse restaurant aan boord. Als fervent liefhebber van de Thaise keuken is het een pittige afsluiter van een al even pittige trip. 

"Al mijn reserves over cruisen zijn, erg toepasselijk, overboord gegooid."

De 'Rotterdam'. (Foto: HAL)

© TEKST: W. GLADINES - FOTO'S: W. GLADINES & M. THYS 2023

MET HOLLAND AMERICAN LINE NAAR NOORWEGEN:

Holland America Line: Mijn trip naar Noorwegen is de 7 Dagen Noorse Legendes cruise en liep in samenwerking met Holland America Line (HAL). De rederij is leider in premium cruisen, vaart over de wereldzeeën sinds 1873 en was de eerste cruisemaatschappij die avonturen naar Alaska en de Yukon aanbood. Hun vloot doet bijna 400 havens in 114 landen aan en biedt een onvergetelijke ervaring met middelgrote schepen. De schepen van Holland America Line zijn voorzien van innovatieve initiatieven en een divers aanbod van verrijkende ervaringen gericht op authenticiteit en het verkennen van alle aspecten van hun respectievelijke bestemmingen. Van een divers aanbod live muziek kan je elke avond genieten in de Music Walk. Entertainement vind ik op de World Stage en foodies komen ruim aan hun trekken in de verschillende restaurants aan boord dankzij het erg gewaardeerde Culinary Council van wereldberoemde chef-koks. Afvaarten vanuit Amsterdam vanaf 20 mei 2023. Behalve de cruise die wij maakten kan je met hen ook nog met de 7 Nachten Vikingsaga's  en 14 Nachten het beste van Noorwegen boeken. 

Holland America Line is al twee jaar in feeststemming: Dit jaar op 18 april viert HAL haar 150ste verjaardag en vorig jaar de 75ste verjaardag van hun cruises naar Alaska, waarin zij de  pioniers waren en nog steeds de absolute marktleider zijn. 

FJORD IN ZICHT! EEN CRUISE NAAR MAGISCH NOORWEGEN

Geen opmerkingen

Naam

E-mail *

Bericht *

-->