DE WEST-KAAP OP Z'N BEST


Kaap de Goede Hoop, het meest zuidelijke puntje van Afrika, prikkelt ieders fantasie. Wat ooit een oord vol avontuur en gevaar was, is vandaag een van de mooiste plekken in Zuid-Afrika met elegante hotels, savoureuse wijnroutes en een gastronomie om al je vingers bij af te likken. Ook de natuur blijft niet achter, met twee oceanen die wild op elkaar inbeuken, kilometers lange stranden en fynbos, een vegetatie die qua diversiteit alles overtreft. De West-Kaap op z'n best.


De Indische en de Atlantische Oceaan beuken op elkaar in.

Een hevige ontmoeting. Blijven staan en lichtjes door de knieën buigen zegt de kapitein van de solid inflatable speedboat. De golven zijn immens hoog, het lijkt of ik op een rollercoaster zit.’Het leger gebruikt deze boten, ze zijn superveilig,’ roept hij nog als hij mijn verschrikte gezicht ziet. We varen rond Kaap De Goed Hoop, de plek waar de Indische en de Atlantische Oceaan op elkaar inbeuken en waar menig schip in de golven opging. Wanneer de kapitein de motor uitzet om te genieten van het beeld van de hevig op de rotsen inslagende golven, spat het witte schuim dramatisch op. De zee lijkt ons op te slokken. Gelukkig vertelt hij pas op de terugweg dat dit het favoriete gebied is van de witte haai en dat ze vooral hier uit de zee opspringen om zeehonden van de rotsen te sleuren. Vanop het land is alles al even indrukwekkend. Ik ben omringd door fynbos, een unieke vegetatie die qua diversiteit alles overtreft. Rooibos, waar de bekende thee van gemaakt wordt, behoort er ook toe. Tussen de gele prothea’s zie ik een groepje met uitsterven bedreigde bergzebra’s. Op de terugweg rij ik langs struisvogels op het strand, nog meer zie ik er in de grote Cape Point struisvogelfarm. Een helikopter wacht me er op om terug naar Kaapstad te vliegen over de Tafelberg en de grillige kustlijn. Het is fenomenaal mooi.

Terug naar Kaapstad over de Tafelberg en de grillige kust.

Walvis versus witte haai. Kaapstad is de perfecte uitvalbasis voor de hele westelijke Kaap. Je kan er shoppen, lekker eten of je vergapen aan de architectuur in trendy wijken als Bo-Kaap met z’n kleurrijke 17eeeuwse huizen. Uiteraard beklim ik er de Tafelberg, die trots overal boven uit torent, als een levend fenomeen dat voortdurend van uiterlijk verandert. De wolken glijden als een laken van hem af. ‘s Ochtends is de beste tijd om er te genieten van het adembenemende uitzicht op de stad. De Cape Whale Coast Route is een naam die spijkers met koppen slaat, want deze weg die langs de Atlantische Oceaan van Kaapstad tot in Hermanus loopt, is een walvisparadijs. Je kan er de reusachtige Zuidkaper baleinwalvissen spotten. De ‘whale cryer’, een wat excentrieke man, blaast er als gek op zijn kelphoorn om toeristen attent te maken op opspringende walvissen. Witte haaien zijn er ook. De ‘Be shark smart’ waarschuwingen vind ik behoorlijk cynisch: niet zwemmen in het donker of als je bloedt?

De excentrieke Whale Crier .


In de kustdorpjes is Afrikaans de voertaal en de Kapenaars spreken het net iets kleurrijker dan elders. Dat sappige ‘kombuis Afrikaans’krijg ik aan tafel te horen, in het mooie ‘Marine-Hermanus’hotel, waar een dame van de naburige Hamilton Russell wijngaard tijdens een exquise lunch haar wijnen voorstelt. De wijngaard ligt op een steenworp van de zee en toch zijn het topwijnen. De kliffen blokken het zout af en een constante zeebries behoedt de druiven voor nefaste temperatuurpieken. Hun Chardonay is hemels en perfect in balans, maar ze zijn vooral bekend om hun heerlijke Pinot Noir. Rond Hermanus loopt een kleine wijnroute langs gerenommeerde wijnhuizen, zoals Bonnievale en Hermanuspietersfontein, met uitstekende wijnen. In het prachtige boetiekhotel Birkenhead House is het uitzicht spectaculair. Vanaf mijn terras zie ik in de verte een walvis spelen. Het is de‘whale watching’plek bij uitstek. Tijdens een wandeling op de 32km lange Grotto Beach houden de kolossen zich gedeisd, de wind is te hevig, het zand glijdt onder me weg, het lijkt alsof ik zweef.

Topwijngaarden op een boogscheut van de zee.

Van Der Stel’s Franse droom. Een glimmende Chevrolet uit 1956 wacht me op voor hotel La Résidence, ik doe mee aan een oldtimer rally. De trotse eigenaars besturen zelf hun pronkstukken, wij moeten vragen oplossen en opdrachten uitvoeren, met de locals praten en zo de geschiedenis van de wijnhuizen achterhalen. Vanuit mijn Chevy geniet ik van het golvende landschap van de West-Kaap met niets dan wijngaarden en hier en daar wat schapen. Dat er wijnteelt is, danken ze aan Simon Van der Stel, die in de 17de eeuw Nederlands gouverneur van de Kaap was. Destijds was het een ruig gebied met neushoorns, leeuwen en olifanten en heette het Olifantshoek. Van Der Stel wilde er een gesofisticeerd Zuid-Frankrijk van maken, een moedig plan. Toen de Hugenoten (protestantse Fransen), uit hun land werden verdreven, vroeg hij de Oost-Indische compagnie om de wijnboeren onder hen naar De Kaap te lokken. Hun nakomelingen verbouwen nog steeds wijn rond Franschhoek en Stellenbosch. Van der Stel’s Franse droom kwam uit, de lavendelvelden kreeg hij er gratis bij.

Met oldtimers langs de wijnroute.


Barry, onze chauffeur stopt in de hoofdstraat van het charmante Franschhoek, waar veel van de antwoorden te vinden zijn. Voor de vragen rond wijn rijden we naar een van de bekendste wijngaarden van de streek, Boschendal, goed voor 3 miljoen flessen per jaar. De originele hoeve, in Kaap-Hollandse stijl, is beschermd erfgoed. Bij het proeven ontdek ik dat er bij brie ook witte wijn kan gedronken worden. Tal van mensen savoureren hun wijn op het gezellige terras in de schaduw van een prachtige kamferboom. Ik geniet er nog even na met een glas heerlijke 1685 Shiraz. Dit kleine gebied omringd door bergen, waar vanop de flanken de charmante Kaap-Hollandse hoeves trots uitkijken over de wijnlanden, levert topwijnen. Veel wijngaarden dragen nog steeds Franse namen: La Motte, Chamonix, Bien Donné en de bewoners hebben Franse genen, misschien is daarom de sfeer in dit witte stadje zo relaxed.

Kaapse wijnen proeven in de wijngaard.

Het hart van de Zuid-Afrikaanse wijnen. Eikenbomen werpen hun  schaduw over Stellenbosch, het hart van de Kaapse wijnlanden. Van Der Stel liet er in de 17de eeuw eiken planten voor wijnvaten, maar ze groeiden te snel en het hout bleek waardeloos. De bomen bleven en zorgden voor de bijnaam Eikenstad. Maar de vaten worden nog steeds voor veel geld in Europa aangekocht. Stellenbosch is kleinschalig en gezellig. De purperen jacarandabomen fleuren de met witte huisjes bezaaide straten op. De meeste huizen werden opgetrokken in oud Hollandse of Victoriaanse stijl. De hoeves bij de wijngaarden zijn meestal van Franse origine. De oudste en meest typische straat is de Dorpstraat, daar huist de razend populaire ‘Oom Samie se winkel’, waar zowat alle lokale specialiteiten te koop zijn. Stellenbosch is ook een studentenstad met een van de bekendste en oudste uniefs van Afrika. De streek is vooral bekend om zijn uitstekende rode wijnen zoals die van Meerlust en Kanonskop. De Pinotage van Hiddden Valley is een absoluut prijsbeest en ook op Spier Estate regent het gouden medailles. De blauwe druiven gedijen geweldig in de rode aarde. De koele oceaanwind zorgt er dan weer voor dat er ook behoorlijk wat goeie witte wijnen te vinden zijn, ik geniet immens van de Chardonnay’s.

Oom Samie se winkel: razend populair.

Township jazz. ‘Come one baby swing your hips...’Zami, een jazz-zangeres, onder een vitaal gesternte geboren, zingt de longen uit haar lijf. Ik ben uitgenodigd door Andulela, een organisatie gespecialiseerd in jazz en kooksafari’s in de townships. Vandaag bezoek ik de Gugulethu township, waar krotten afwisselen met minuscule luciferhuisjes die Mandela ooit liet bouwen in de getto’s. Het is er klein maar de ambiance is er des te groter. Ginger beer en wijn vloeien er rijkelijk, tantes gaan rond met chips en grootmoeder swingt als de beste. Buren en vrienden komen langs, de muzikanten geven alles. Het is een onvergetelijke avond. Ook bij Abrahim Schilder, waar vrouwlief een diner kookt geniet ik van de jazzy wereldmuziek, gespeeld op een enorme piano die in het kleine huiskamertje staat gepropt en muzikale bogen met één snaar waar hij verbazingwekkende klanken mee produceert. Geloof me, dit is Afrika op z’n best.

Township jazz, Afrika op z'n best.


© MYRIAM THYS - DICHTBIJ & VER WEG 2014

DE WEST-KAAP PRAKTISCH:

Beste reisperiode: van november tot april, dan is de gemiddelde t°: 27°

Geld: 1euro is plus minus 15 rand

Zo geraak je er: Ik vloog met Air France/KLM. Je kan kiezen: vertrekken vanuit Parijs of Schiphol. Je vliegt rechtstreeks naar Kaapstad. Reken op een vlucht van ongeveer 11u30. Je kan kiezen tussen economy en business, of de premium voyageur-klasse, waar je van comfortabele zetels en extra beenruimte geniet. Het is slechts iets duurder dan economy.
www.airfrance.be en www.klm.com


Tour operator Arthema helpt je om deze reis samen te stellen. Arthema is gespecialiseerd in culturele kwaliteitsreizen à la carte, met een ‘Arthema touch’: een ander soort beleving, zoals bv. het bezoek aan een township. Zij zorgen er ook voor dat er veel contact is met de lokale bevolking tijdens de reis die ze voor je organiseren. De prijsklasse van de hotels wordt aangepast aan je behoeftes: www.arthema.be


SLAPEN:

1.Cape Grace in Kaapstad is een elegant luxe hotel aan het water met zicht op een jachthaven met bijzonder chique jachten en de Tafelberg. Je kan er bovendien lekker eten. www.capegrace.com

2.15 On Orange in Kaapstad: Ik dacht dat ik een luchthaven binnenstapte. Enorme lounge. Grappige details, trendy design, mooie kamers.
3. Birkenhead House in Hermanus was een van mijn favoriete hotels. Je kan er walvissen spotten vanop je terras. Een hedendaags boetiekhotel, erg smaakvol ingericht. Ik hield er vooral van de relaxe sfeer. Het ligt bovendien aan de erg mooie Grotto Beach. www.birkenheadhouse.com

4. The Marine-Hermanus: Een erg upclass hotel dat behoort tot de groep Relais et Châteaux omringd door een grote tuin, gebouwd op een klif uitkijkend op de zee. De twee restaurants zijn gereputeerd voor hun uitstekende keuken.
5. La Résidence in Franschhoek: Hier kom je echt in een andere wereld terecht. De kamers zijn allemaal verschillend, erg luxueus en met veel smaak ingericht. Het ligt bovendien in de mooie Franschhoek vallei, dus het uitzicht is super.
6. Delaire Graff Estate in Stellenbosch: Het is een van de tophotels op de West-Kaap in Kaap-Hollandse stijl met heel veel hedendaagse Afrikaanse kunst. Het hotel kijkt uit over de wijngaarden van Stellenbosch. Ook hier kan je bijzonder goed eten, begeleid door de allerbeste wijnen.

Dit zijn voornamelijk luxehotels, maar je vindt hotels in alle prijsklassen op de West-Kaap, ook boetiek hotelletjes en B&B’s tot simpele guesthouses.



Mijn hotspots in Kaapstad:

1. The Waiting Room: Hippe bar op het dak uitkijkend op Long Street, de drukste party straat van Kaapstad. Perfecte plek voor een cocktail tijdens de zonsondergang, artistieke crowd, live bands en DJ’s, super trendy.

2. The Kichen: Uitstekende en erg populaire broodjeszaak en saladbar, in de trendy Woodstockwijk. Alleen maar gezonde kost. Het  zal dan ook niet verbazen dat Michelle Obama er geluncht heeft tijdens haar bezoek aan Kaapstad. Enkel ontbijt en lunch. www.karendudley.co.za/yummy.htm

3. The Africa café: kleurrijke tent waar, uniek voor Kaapstad, eten uit heel Afrika wordt geserveerd, origineel decor, perfecte service: www.africacafe.co.za

4. The Green Market Square: een leuke openlucht markt, dé plek voor het perfecte souvenir. 

5. District 6 Museum: is een plek die je moet gezien hebben. Het museum bewaart de herinnering aan de 60.000 kleurlingen die verjaagd werden  uit deze buurt in Kaapstad, om plaats te maken voor blanken. De mensen die er werken hebben het allemaal zelf meegemaakt. www.districtsix.co.za

6. Mememe boutique: is allesbehalve voor meme’s. Als je kennis wil maken met de beste Zuid-Afrikaanse ontwerpers is dit jouw plek: www.mememe.co.za

7. Woodstock: ooit een buitenbuurt vol daklozen en criminelen is uitgegroeid  tot de hipste wijk van de stad met kunstgallerijen, boetieks, leuke souvenirwinkels, de meest trendy markt van Kaapstad: the Neighbour Goods Market en schitterende restaurants, waaronder deze twee toppers: The Old Biscuit Mill en Test Kitchen, dat vaak voorkomt in de top drie van beste Kaapstad restaurants.



Mijn top 3 Kaapse Restaurants:

1.The Pavillion: Trendy chique restaurant in Hermanus in Relais Chateau ‘The Marine-Hermanus’. De veel bekroonde chef brengt er enkel topgerechten op tafel. Je eet er een gastronomische fusion keuken. Het restaurant is bovendien bijzonder aantrekkelijk en volledig zwart-wit. www.marine-hermanus.co.za

2.Indochine: Een van de restaurants van het ‘Hilaire Graff Estate’, uitkijkend op de wijngaarden van Franschhoek. Je eet er Aziatische fusion met een hedendaagse twist, om vingers en duimen bij af te likken. Ze schenken er bovendien uitstekende wijnen. www.delaire.co.za

3. The Greenhouse: Is het restaurant van de wijn estate Relais Châteaux ‘Cellers Hohenort’ in de historische Constantia vallei in Kaapstad. In 2011 werd het uitgeroepen tot beste restaurant van Zuid-Afrika: www.cellars-hohenort.com




Bijzondere belevenissen (kunnen geregeld worden door Arthema)
1. Een rally door Kaapstad kost 68€ p/p, langs de wijnroute: 53€, als je het in een oldtimer wil doen komt er nog eens 62€ p/p bij.
2. een helikoptervlucht van Cape Point tot in Kaapstad kan al vanaf 166€ per persoon.
3. een jazz concert bij de lokale bevolking thuis in een van de townships kost 60€



DE WEST-KAAP OP Z'N BEST

Geen opmerkingen

Naam

E-mail *

Bericht *

-->