TEN TOMATENOORLOG! (LA TOMATINA DE BUNOL)

valencia, la tomatina, tomatenfestival spanje, tomatengevecht

Ivrea heeft z'n Battle of Oranges, Alicante de Els Enfarinats, India de Gulal en Thailand de Songkran. Maar het meest spectaculaire 'gooi-maar-raak-festival' is La Tomatina in het Spaanse Buñol, elke laatste woensdag van augustus. Het concept? Massa's water, 125 ton tomaten en 40.0000 enthousiastelingen. Wij nemen poolshoogte tijdens de editie van 2017, smijten gretig een tomaatje mee en incasseren een veelvoud.

valencia, la tomatina, tomatenfestival spanje, tomatengevecht
Buñol is 's avonds een gezellige stad met goedkope terrasjes.

Jaarlijks verlof. Het landelijke, maar post-industriële Buñol is geen stadje dat ons meteen charmeert. Rond het centrum zien we huizen die in een mix van stijlen wat onhandig door elkaar werden gebouwd met daarrond (vervallen) fabriekjes en enkele stofferige cementsilo's. Toch ontdekken we tijdens onze Tomatina-prospectie ook volop leuke uithoekjes. We onthouden vooral het goed bewaarde 12e eeuwse Moorse kasteel, de vele fonteintjes en de Sint-Pieter Apostelkerk met z'n middeleeuwse klokkentoren. Dat het Tomatina Museum uitgerekend in deze periode sluit wegens jaarlijkse verlof is een timing die we op z'n minst een beetje ironisch kunnen noemen.

valencia, la tomatina, tomatenfestival spanje, tomatengevecht
Uren voor de start zwellen de straten langzaam aan.

Op de vooravond van het festival verkennen we het parcours met Carles van de organisatie. We wandelen van Plaza Diputación tot Calle San Luis, een kilometer lange straat die elk jaar een dolle tomatenrivier wordt. 'This is where La Tomatina takes place' lezen we op een bordje aan een muur bij het stadhuis. Enkele bewoners zijn druk bezig plastic zeilen op hun gevels te timmeren. Je kan de smurrie maar beter voor zijn. 's Avonds ontpopt Buñol zich tot een sfeervolle plek met drukbezochte terrasjes waar we voor amper 1 euro lokale biertjes drinken. Ondanks alle schoonheidsfoutjes is Buñol best gezellig. 

"'s Avonds ontpopt Buñol zich tot een sfeervol stadje met drukbezochte terrasjes waar we voor amper één euro lokale biertjes drinken."

valencia, la tomatina, tomatenfestival spanje, tomatengevecht
Hi there, want some tomato's?

Van kattenkwaad tot erger. Buñol werd eerder toevallig op de wereldkaart gezet. Toen eind augustus 1945 de jaarlijkse Reuzenstoet door het stadje trok, liep een stel kwajongens mee in hun zog. Maar in hun onbezonnenheid tackelden ze per ongeluk een reus op stelten die zó furieus werd dat hij met alles wat hij op z'n weg vond begon te gooien. Ook een tomatenkraam op Plaza del Pueblo ging eraan voor de moeite en er ontstond een hevig tomatengevecht. De jongeren werden gearresteerd en moesten opdraaien voor de geleden schade. Maar wie denkt dat ze daarmee hun lesje geleerd hadden, heeft het mis. Ze hadden zich zo geamuseerd dat ze het jaar erop terugkwamen met hun eigen tomaten.

valencia, la tomatina, tomatenfestival spanje, tomatengevecht
La Tomatina: massa's water, 125 ton tomaten, veel volk en bergen sfeer.

Er ontstond opnieuw een tomatengevecht en weer werden ze in de boeien geslagen. Toch volhardden deze pre-tomatinos in hun kattenkwaad. Ze kwamen elk jaar opnieuw aanzetten, gewapend met bakken tomaten om de stoet te treiteren. Steeds meer mensen deden mee. Hun tomatenoorlog werd een hit, maar eentje zonder status. De Tomatina in spe werd in 1957 verboden, er werd zelfs met celstraffen gedreigd. Wat tot groot protest leidde in de wijde omtrek. Honderden sympathisanten organiseerden een symbolische rouwstoet en droegen een tomaat in een kist op de tonen van een treurmars ten grave. Sinds 1958 is La Tomatina een officieel evenement en sinds '77 bestaat het in zijn huidige vorm, de rest is geschiedenis. De bakken tomaten van weleer werden intussen vervangen door zeven vrachtwagens, goed voor 125 ton rode munitie.

"De Tomatina in spe werd in 1958 verboden, waarop honderden sympathisanten als protest een tomaat symbolisch ten grave droegen." 

valencia, la tomatina, tomatenfestival spanje, tomatengevecht
Hilariteit heerst bij de palo-jambón.

Tomato a go-go. 's Morgens vroeg is de spanning in Buñol al volop te voelen. We zien veel politie, een guardia civil helikopter houdt vanuit de hoogte een vinger aan de pols. De straten lopen langzaam vol, een aanzwellende carnavalstoet. We ontmoeten twee Amerikanen die de tomatenoorlog in een maatpak willen uitvechten. Een gelaagd kwartet uit Mexico, India en China hebben zich uitgedost in paterspijen, een groepje grofgebekte Nederlanders loopt rond in roze babyoutfits met fopspeen. Toch hebben de meesten net als wij afgedankte kledij aangetrokken, want de Tomatina is geen catwalk. 

valencia, la tomatina, tomatenfestival spanje, tomatengevecht

valencia, la tomatina, tomatenfestival spanje, tomatengevecht
Ten tomatenoorlog!

Twee uur voor de start kunnen we in de straten letterlijk over de koppen lopen. Hilarische taferelen zien we vooral bij de palo-jambón, waar kemphanen een klim wagen naar de prosciutto bovenaan een ingezeepte paal, maar steevast worden teruggefloten door de zwaartekracht. Het entertaint vooral de omstaanders die juichend de waaghalzen aanmoedigen en zich kapot lachen als er weer een groepje naar beneden glijdt. Er komen steeds meer mensen, de spanning stijgt overhands wanneer er ook nog deiningen ontstaan. Als om 11 uur stipt het startschot knalt volgt de ontlading en overstemt luid gejoel de hele stad. Tomaten worden massaal van de daken naar beneden gegooid, vanuit de huizen worden emmers water in de massa gekieperd en we worden natgespoten van alle kanten.

valencia, la tomatina, tomatenfestival spanje, tomatengevecht

valencia, la tomatina, tomatenfestival spanje, tomatengevecht
Selfie time.

Dan gebeurt het onmogelijke: zeven enorme trucks vol tomaten priemen zich luid toeterend door de massa die geen kant meer op kan. Iedereen gaat uit de bol. En daar staan we dan, van overal worden we met tomaten en water bestookt. Vanuit de trucks komt een spervuur van tomaten, schuilen is onmogelijk. We delen behoorlijk wat voltreffers uit, maar incasseren een veelvoud. Een paar waaghalzen laten zich voortslepen in de rode massa. 125 Ton tomaten vliegt in het rond. In geen tijd stroomt er een smerige gazpacho door de straten en druipt de tomatenpuree van ons af. Iedereen heeft het op iedereen gemunt, de chaos is compleet, dit is puur oorlog, maar wel een leuke. Als je uit de toon valt krijg je nog veel meer over je heen gekieperd en dat zullen onze dos Americanos in maatpak geweten hebben, de smurrie druipt van hen af, maar ze blijven lachen. Weg stress, weg besognes.


"Dan gebeurt het onmogelijke: zeven enorme trucks vol tomaten priemen zich luid toeterend door de massa."

valencia, la tomatina, tomatenfestival spanje, tomatengevecht
Zei je schuilen?.

Paella, bier en sangria. Stipt om 12 uur klinkt een tweede knal en mag er niet meer met tomaten gegooid worden. De 40.000 tomatino's worden met een ongeziene efficiëntie geëvacueerd. De lokale brandweer wrikt de riooldeksels open, in geen tijd werkt een leger spuitgasten de rode smurrie de riolen in. In de kleine straatjes van Buñol heerst nog overal een uitgelaten feeststemming. Hier en daar wentelt een enthousiaste enkeling zich nog snel door de puree. Een douche nodig? No es una  problema, de inwoners van Buñol laten ons graag kennis maken met hun tuinslang. Nog efficiënter is de Buñol rivier waarin traditioneel elk jaar honderden tomatino's zich wassen. Ook hier heerst een erg uitgelaten sfeer.

valencia, la tomatina, tomatenfestival spanje, tomatengevecht

valencia, la tomatina, tomatenfestival spanje, tomatengevecht
Nu nog een wasbeurt...

Sommige liggen languit in de rivier en laten zich schoonspoelen door het stromende water, andere staan er te dansen op imaginaire muziek. Een uur later is er amper nog een tomaat te bespeuren in de stad, behalve dan bij de vele paellakraampjes. Op Plaza de Marzo mengen we ons tussen de feestvarkens: er zijn dj's, luide muziek, sangria en het bier stroomt non-stop uit de tapkraan. Een plein verder wordt een reuze paella gebakken en ook daar gaat de sangria met liters over de toog. Als we terug naar onze villa in Javea rijden, blijken alle wegen afgezet door de politie. De alcoholcontroles zijn onverbiddelijk. Gelukkig blazen we negatief. Na Buñol zal een tomaat voor ons nooit meer hetzelfde zijn...

"De brandweer wrikt de riooldeksels open, in geen tijd werkt een leger spuitgasten de rode smurrie de riolen in."

valencia, la tomatina, tomatenfestival spanje, tomatengevecht
...in de Buñol rivier.

© DICHTBIJ & VER WEG 2017


LA TOMATINA PRAKTISCH:

Info over Spanje: www.spain.info/nl_BE/

Wij gingen tomaten gooien in  Buñol tijdens een fantastische trip langs de Spaanse Costa Blanca. We verbleven in Villa Ambolo Costa Blanca die we huurden via Belvilla Vakantiehuizen. Dit charmante en comfortabele Spaanse vakantiehuis voor zes personen met zwembad kan je reserveren met huiscode ES-03730-15 naargelang de beschikbaarheid. 


De beste manier om de Costa Blanca te verkennen is met een huurwagen en daarvoor deden we beroep op de ervaring en know-how van Sunny Cars. Het goeie aan Sunny Cars is dat je volledig verzekerd bent en dus met een gerust gemoed kan rondrijden.


Zin gekregen om zelf eens met tomaten te gaan gooien? Op de officiële website van La Tomatina vind je alle praktische informatie over het evenement, van de shuttle diensten in de Spaanse steden tot tickets kopen toe. Je vind er ook een boel handige tips en de reglementen. Het festival loopt van 26 tot 30 augustus 2019. Het eigenlijke gevecht gaat door op 28 augustus 2019!valencia, la tomatina, tomatenfestival spanje, tomatengevecht

ONZE TIPS:

Wie wil feesten houden we niet tegen natuurlijk, maar de package deals met pre- en after-parties zijn een commerciële zet. De parties vinden niet plaats in Buñol maar in andere steden en niet de avond ervoor en erna, maar met telkens een dag ertussen. Ze hebben dus weinig met La Tomatina te maken. Gewoon een ticket kopen van 10 euro en ter plaatse de kat uit de boom kijken is de boodschap!

Vergeet vooral je duikbrilletje niet, tomaten zijn zeer zuur en kunnen bovendien hard aankomen. En neem geen te kleine want je wil hem niet in je ogen geduwd krijgen. 

Kom ruim op tijd, de straat gaat open vanaf 9u, ambiance is er al vanaf 10u en zo kan je nog een strategische plek uitkiezen. De diehards gaan in het begin van de straat staan omdat er bij de start de meeste tomaten gelost worden.

Camera's zijn verboden in de massa en go pro's mogen niet op een stick. Er zijn natuurlijk massa's mensen die dat wel doen, een zo kort mogelijke stick is dus de boodschap en uit de buurt blijven van politieagenten. 

Als je ook maar een de lichtste vorm van claustrofobie hebt dan is La Tomatina geen goed idee, want er zijn momenten dat je amper nog kan bewegen.  

Je kan meedoen vanaf 18 jaar, maar we hebben ook oudjes gezien die helemaal uit de bol gingen.

Het is een zot feest waar je even alle remmen kan losgooien en je als een kind kan uitleven met tomaten die niet meer voor consumptie geschikt zijn. Dus vooral je mond dichthouden. Niemand is agressief en er wordt heel veel gelachen. Je kan dus al beginnen aftellen naar La Tomatina 2018, op de laatste woensdag van augustus!

valencia, la tomatina, tomatenfestival spanje, tomatengevecht
Een korte time lapse van los dos Americanos.

TEN TOMATENOORLOG! (LA TOMATINA DE BUNOL)

Geen opmerkingen

Naam

E-mail *

Bericht *

-->