DE GROENE VERLEIDING: SLOW TRAVEL IN ACHTERHOEK


Indrukwekkende bocagelandschappen gevormd door natuur en landbouw, bossen en velden doorspekt met slingerende landweggetjes, kabbelende beken en ellenlange dreven: Achterhoek is de groenheid zelve. Herbronnen is het mantra van dit mooie stukje Gelderland tussen de Ijsel en de Duitse grens, een bestemming voor wie wil onthaasten en waar levensgenieters volop aan hun trekken komen.

Silo Art Tour 'Verbonden' - Lochem.

Slow travel in het groen.
 Woorden schieten ons tekort
 bij het zien van 'Verbonden', Miel Krutzmann's immense mural op de graansilo van de Op- & Overslag Coöperatie Oost Nederland in Lochem. Het 1300m2 grote kunstwerk torent hoog boven het landschap uit en is één van de meest omvangrijke murals van Nederland. Het maakt deel uit van Silo Art Tour, een kunstroute door de Achterhoekse velden. 'Verbonden' vertelt het verhaal van de Lochemse hooiplukkers én de verbondenheid van mens en natuur, een symbiose die we hier meteen in elke uithoek voelen.

Kasteel 'De Cloese' in Lochem.

Wat verder fietsen we de Berkel over en stoppen we bij Kasteel De Cloese dat zich met de flair van een echte diva in de rivier spiegelt. De Cloese is een van de statige kastelen die overal in Achterhoek opduiken. Elke eigenaar, en dat waren er sinds 1520 nogal wat, drukte z'n stempel op de architectuur van dit slot dat ook nog een halve eeuw dienst deed als politieschool. Z'n huidige neo-renaissance look kreeg het in 1886. In de verte breken de beboste Lochemse Berg (49m) met in z'n schaduw de Kalenberg (46,5m), het strakke landschap dat ons overdondert door een veelvoud aan groen.


Fietsen in Achterhoek: slowtravel in een buitengewoon groen decor.

Hier zien we geen brullende watervallen, diepe kloven of stoere bergtoppen, maar stille bocagelandschappen die verleiden door hun rust, gevormd door boeren en de natuur. We fietsen langs slingerende landweggetjes, afwisselend door bossen en enken, met kabbelende beken en de ellenlange dreven die Achterhoek typeren. Het zijn de landschappen waar Piet Mondriaan, net als wij al fietsend, inspiratie zocht én vond. Zo'n 65 doeken van de beroemde schilder worden toegeschreven aan z'n Achterhoekse periode. Onthaasten, herbronnen en traag genieten, daar draait het hier allemaal om. En de fiets is hét vervoermiddel bij uitstek om Achterhoek te ontdekken.

Self-service stalletjes met vers fruit en groenten vind je overal rond Lochem.

Onze tweewielers gaan opnieuw aan de kant bij de Beekvlietse stuw, waar de Slinge de Berkel vervoegt, en we de meanderende rivier overzien. Hier en daar duikt een afgestofte boerderij met blinkend lakwerk en lange oprijlaan op. Je zou haast vergeten dat er hier ook nog mensen wonen. Sommige hebben kraampjes aan de straatkant uitgestald, als een soort self-service, stalletje waar je plukverse groenten en fruit (-sappen) kan kopen. Dat het pompoenentijd is, is overduidelijk. Het fietsen door de groene fascinerende landschappen maakt ons helemaal zen, het is zo'n plek waar we ons meteen één voelen met de natuur.

"Onthaasten, herbronnen en traag genieten, daar draait het in Achterhoek allemaal om."


 bij Theehuis de Busker: high tea met een Achterhoekse twist.

Smaakpapillen op scherp. Een enorme theepot langs de Geesterse Broekweg wenkt voor een volgende stop: Theehuis de Busker dat Kevin Rhebergen en z'n zus Ashley al sinds hun kindertijd runnen. Wat begon als de hobby van deze acht- en elfjarige kinderen, groeide uit tot een sfeervol familiebedrijf. Op het terras, ooit uitgeroepen tot het gezelligste van Berkelland, genieten we van een high tea met een subtiele Achterhoekse twist. De heerlijke mosterdsoep, vers belegde broodjes, scones met lemon curd en thee, geserveerd op traditioneel boerenbontservies, gaan er vlot in na het fietsen. 'Of we er nog een 'crassantje' (croissant) bijwillen, vraagt Kevin. Heel graag. Dat het tweetal hun bezigheden au serieux neemt, blijkt uit het feit dat ze al hun gebak zelf maken. 

Jan Zieverink, Wijnhoeve Kunneman in Geesteren.

In Geesteren zetten we nog een laatste maal de fietsen aan de kant, dit keer tussen de ranken van Wijnhoeve Kunneman. We worden er verwelkomd door Jan Zieverink, wijnbouwer in hart en nieren. In 2003 begon Jan met het verbouwen van negen druivenrassen in volle Achterhoekse zandgrond. 'Vandaag zijn er zo'n twintig wijnbouwers actief in de streek,' vertelt hij. 'Met dertig hectaren wijngaarden zijn we in Achterhoek één van de grootste wijngebieden van Nederland.' Jan is druk doende met het sproeien van leempoeder op z'n blauwe druiven. 'Een natuurlijk middel tegen de Suzukimug,' zegt hij. 'De leem maakt de druivenschil hard zodat de mug er niet door kan bijten. Biologisch telen doen we niet echt, maar wel op zo'n natuurlijk mogelijke manier.' Vandaag maakt Jan een vijftiental wijnen, waarvan we er enkele proeven in het schuurtje bij de wijngaard: stuk voor stuk lekkere wijnen, de naam (h-)eerlijk streekproduct meer dan waard.

"Met 30 hectaren wijngaarden is Achterhoek één van de grootste wijngebieden van Nederland."

Ellen Willems, alias de Stadsboerin.

Een rondje lokaal. In Doetinchem gidst Ellen Willems ons samen met Mick, haar Zwitserse herder, door haar moestuin op het terrein van de voormalige gevangenis, de Kuisberg. Sinds mei 2019 managet deze stadsboerin samen met een vijftigtal vrijwilligers, een voedseltuin voor de buurt. Haar doel is om mensen samen te laten tuinieren, genieten van de natuur en met elkaar te verbinden. Op de weide, waar we erg ons best doen om niet over de vele pompoenen te struikelen, legde ze twee moestuinen en een vlindertuin aan en kweekt ze tientallen speciale fruitbomen. Behalve Mick, entertainen ook kippen en ram Arie met z'n harem Quessantschapen het 3ha grote domein. Het oude gevangenisatelier transformeerde Ellen tot een winkel met een bistrootje waar we een lekkere en vooral gezonde lunch meepikken met wat de oogst van de dag schaft. Verser kan haast niet.


Blaudzun de bok: geitenkaasboerderij De Brömmels, Woold.

Lekkere geitenkazen proefden we vooral in Frankrijk en Portugal, maar na onze passage in Woold (Winterswijk) hebben we er met Geitenkaasboerderij De Brömmels een topadresje bij. Op de boerderij trekt de huisbok Blaudzun meteen alle aandacht. Met z'n lange blonde kuif en stoïcijnse look is het beest pure rock'n'roll. Blaudzun houdt er 150 groupies op na, Nederlandse bonte geiten. 'Ze hebben een hoog knuffelgehalte, maar zijn erg eigenwijs,' vertelt de boerin van dienst. Wij vinden ze eerder komisch. 'Onze geitjes geven 3 liter melk per dag,' vervolgt ze. 'Daarvan maken we zachte en harde geitenkazen die sinds 2015 een eigen oorsprongsbenaming hebben en erkend worden als een uniek streekproduct.' We proberen de stapels pompoenen te ontwijken die liggen uitgestald voor het proeflokaal waar je hun kazen kan proeven met een aantal lokale wijnen en streekbieren. Aan een rijk gedekte tafel doen we ons te goed aan hun hele assortiment die één voor één wedijveren om de lekkerste te zijn. Maar hun truffel- en belegen kaas krijgen van ons galant een gedeelde eerste plaats. 

Wijngaard Hesselink, Winterswijk.

Nog in Winterswijk bezoeken we Wijngaard Hesselink waar we enkele wijnen proeven die perfect zouden matchen met de kazen van Brömmels. In 2004 plantte Gerhard Hesselink op een bodem met miljoenen jaren oude kalklagen 4 hectaren wijngaard aan. Sindsdien gaat het de man behoorlijk voor de wind. In 2020 kregen z'n wijnen de beschermde oorsprongsbenaming (BOB) Achterhoek-Winterswijk en ze vielen al meermaals in de prijzen. Wijngaard Hesselink werd in 2022 zelfs tot beste van Nederland bekroond. Hoge verwachtingen dus, die ruimschoots worden ingelost tijdens een uitgebreide degustatie in hun proeflokaal. De Regent Barrique en Solaris Barrique rekenen we zelfs tot de beste wijnen die we in Nederland al geproefd hebben.

Nationaal Landschap Winterswijk heeft de grootste reeënconcentratie van Nederland.

Next level. Ook bij wildgerechten moeten de rode wijnen van Hesselink perfect matchen, denken we. De herfst is voor de liefhebbers alvast het uitgelezen seizoen om naar Achterhoek te trekken, want dan staat er overal wild op het menu. Wildlife is er hier trouwens in overvloed. Een boswachter van Wild Kiek'n voert ons in z'n stille elektrische caddy mee op een verhelderende wildsafari door het Nationaal Landschap Winterswijk, waar zich de hoogste reeënconcentratie van Nederland ophoudt. 'De populatie is op enkele jaren tijd vertienvoudigd,' vertelt hij. 'Ze barst uit haar voegen, zo erg dat we ze nu moeten bejagen.' We krijgen niet alleen een heldere uitleg over hoe reeën leven, maar ook over het ecosysteem en ander wild, zoals hazen en fazanten. Op onze vraag of er ook everzwijnen in de regio voorkomen antwoordt hij negatief. Houden zo, denken we. 

Restaurant Het Lokaal: next level gastronomie met een Groene Michelinster.
 
Na afloop van de safari proeven we nog lekkere worstjes... van ree. We gaan niet flauw doen, de liefde voor de natuur gaat ook door de maagVoor het wildseizoen zijn we nog net iéts te vroeg, maar in Het Lokaal, het gastronomische restaurant van Hotel Villa Ruimzicht in Doetinchem, kan je in elk seizoen genieten. Chef Bjorn Massop serveert er ons een 9 gangenmenu waarvoor hij inspiratie haalt uit de Achterhoekse natuur en bij lokale producenten. Bjorn's geraffineerde keukencreaties waarin groenten centraal staan, zijn 'next level' en werden intussen al vier keer bekroond met een Groene Michelinster. De gerechten, waarvan de dry aged eend en de rundertong voor ons de onbetwiste uitschieters zijn, worden vakkundig gepaird met kwalitietswijnen uit heel Europa. Afsluiten doen we met zorgvuldig geselecteerde kazen uit de regio. 

"Bjorn Massop's  geraffineerde keukencreaties waarin groenten centraal staan, zijn next level."
 
Bronkhorst, het kleinste stadje van Nederland.

Á la Française. Klein, maar een veelvoud aan charme: met een handvol huizen en 160 inwoners is Bronkhorst de kleinste stad van Nederland. Een Stad? Jawel, want strategisch gelegen in een uiterwaard van de Ijssel,  kreeg het in 1482 stadsrechten. Op een heuvel net buiten het centrum vinden we een maquette van wat ooit het slot van de machtige Heren van Bronkhorst was. Enkel de heuvel getuigt hier nog stil van. De eenbeukige kapel van het stadje ligt centraal en wordt omringd door fraaie stadsboerderijen. Bronkhorst mag dan geen echte bestemming op zich zijn, het is een omweggetje meer dan waard voor wie in de buurt is. Een lunch in een van de gezellige restaurantjes hier houden we graag voor een volgende keer. 


Fruitbedrijf Horstink.
 
Want voor de lunch trekken we naar Rha (Steenderen) bij Fruitbedrijf Horstink. We ontmoeten er Gijs en Sophie, de vierde generatie Horstink al die intussen aan de slag is op boerderij 'De Groote Wei'. Terwijl Gijs druk bezig is met de laatste peren te oogsten, gidst Sophie ons door het bedrijf. 'In de jaren '70 verkochten onze grootouders hun koeien en maakten ze de volledige overstap naar de fruitteelt', vertelt ze. 'Vandaag kweken we op ons 16 ha groot domein een tiental appelsoorten, peren, pruimen en kersen.' Intussen heeft Horstink een eigen assortiment ciders en fruitsappen en groeide de kleine 'huisverkoop van fruit' -ooit door de grootmoeder in het leven geroepen- uit tot een leuke winkel met streekproducten. Op het boerderijterras, dat prachtig uitkijkt over de boomgaarden, kan je terecht voor een verfrissend ijsje, drankje, koffie of appeltaart. Wij pikken er een lekker pompoensoepje mee. Zeiden we al dat de pompoenen het goed doen, dit jaar?

Nougaterie Jerom's, Vierakker.

Een zoet mondje halen we bij Nougaterie Jerom's in Vierakker. In het oude schoolgebouw runt het sympathieke koppel Jerom en Karen sinds 2023 een klein snoepatelier met shop. We ontmoeten Jerom in z'n atelier waar hij rustig aan de slag is met honing, suikerstroop en eiwit. 'Twaalf jaar geleden maakten we voor onze pannenkoekenkraam een karamelsaus, die in geen tijd een hit werd,' vertelt hij bescheiden. 'Later begonnen we ook nougat te maken, waarvoor we in Montélimar ons licht gingen opsteken.' Achterhoek à la Française? 'Wat ze in Frankrijk kunnen, kunnen we in Achterhoek ook,' lacht hij zelfzeker. Jerom en Karen werken zoveel mogelijk met lokale ingrediënten, wat van hun snoepgoed echte topproducten maakt. En dat proeven we. Hun nougat en caramel fudge zijn perfect van textuur en zijn verslavend lekker. 

"Wat ze in Frankrijk kunnen, kunnen we in Achterhoek ook."


Kasteel Ruurlo.

Cultuur snuiven in Ruurlo. Nog een laatste kasteel voor we weer naar België treinen. Onze trip door Achterhoek sluiten we af met een vleug cultuur bij Kasteel Ruurlo, waaraan - net zoals vele andere kastelen in de regio - in de loop der eeuwen nogal stevig werd 'gebricoleerd'. Toch maakt de architectuur van dit prachtige kasteel met dito (Engelse) tuin een vrij homogene indruk. Binnenin vergapen we ons aan de collectie schilderijen van de Nederlandse moderne realist Carel Willink (1900-1983) die ons afwisselend kan bekoren. Maar ook voor wie het niet op moderne realistische kunst begrepen heeft, is een bezoek aan Kasteel Ruurlo de moeite meer dan waard. Al was het maar om met een glas Achterhoekse wijn te chillen op het terras van de Orangerie. De wijnen, de gastronomie, de streekproducten, de natuur en de rust alles in Achterhoek smaakt naar meer. En dat we hier nog terugkomen, staat als een paal boven water.

"De wijnen, de gastronomie, de streekproducten, de natuur en de rust, alles in Achterhoek smaakt naar meer."

© DICHTBIJ & VER WEG 2025

Deze reportage kwam tot stand i.s.m. en werd gesponsord door: holland.com

ACHTERHOEK PRAKTISCH:

Website Achterhoek toerisme: achterhoek.nl

VERVOER: 

Met de trein: Voor onze trip naar Achterhoek (Lochem) kozen wij voor de trein. Duurzaam, maar hou vanuit België rekening met een relatief lange reistijd en een aantal overtstaps, afhankelijk het vertrekpunt. Meer info op www.b-europ.com

Met de auto: De reisafstand met de auto naar Lochem bedraagt 266km en je doet er ongeveer 3,5 uur over zonder tussenstops.

OVERNACHTEN:

Overnachten: Tijdens onze trip door Achterhoek gingen wij overnachten in Landgoedhotel Woodbroke gelegen in de bosrijke rand van Barchem. Het landgoed heeft een lange geschiedenis die teruggaat naar 1908 toen de religieusvrijzinnige Woodbrokers er lezingen hielden. Landgoed Woodbroke beschikt over 30 hotelkamers, 9 hostelkamers, een prachtig terras en een goed restaurant waar zoveel mogelijk met verse seizoenproducten uit de regio wordt gewerkt.

In Doetinchem gingen we overnachten in Hotelvilla Ruimzicht, een prachtig boerenlandhuis uit 1859 dat lange tijd dienst deed als internaat. In 2007 werd het pand gerestaureerd en omgebouwd tot een eigentijds trendy hotel met 42 stijlvolle kamers. Het hotelrestaurant 'Het Lokaal' draagt intussen al vier jaar een Groene Michelinster. Mooi én lekker, wij kunnen Hotel Villa Ruimzicht alvast warm aanbevelen.

Camping Nessst, Doetnichem.

Liever een camping? Check dan eens de oergezellige familiecamping Nessst in Doetinchem. Nessst beschikt over 15 kampeerplekken, 6 safaritenten, 2 tiny houses en een blokhut en alle comfort dat je van een eigentijdse camping verwacht. Info: www.nessst.nl of Camping Schoneveld te Ruurlo. Deze moderne camping beschikt over 5 kampeerweiden, vakantiehuisjes, (dome-) glampingtenten, ingerichte de Waardtenten en een groepsaccomodatie. Alle moderne comfort aanwezig, gelegen in de Achterhoekse natuur. Info: www.campingschoneveld.nl

DE GROENE VERLEIDING: SLOW TRAVEL IN ACHTERHOEK

Geen opmerkingen

Naam

E-mail *

Bericht *

-->