SALOBRENA: EEN VEELZIJDIGE BESTEMMING AAN COSTA TROPICAL


Met 6 kilometer stranden en meer dan 300 zonnedagen staat Salobreña garant voor een geslaagde strandvakantie. Maar dit karaktervolle stadje aan de Costa Tropical is véél meer dan strand alleen. Je kan er urenlang verdwalen tussen de witgekalkte huisjes in het doolhof van de oude stad, de sfeer snuiven in het volkse verleden van Caleta of een stap terug in de tijd zetten bij het kasteel dat vanop een rots over de stad waakt. Malaga, Sierra Nevada en Granada zijn een slechts dagtrip verwijderd. Dan zijn er nog de vele uitstekende en vooral betaalbare restaurants. Want  Salobreña is een bestemming voor levensgenieters die geen gat in je reisbudget slaat.

Salobreña old town, een oase van rust en charme.

Salobreña: een stad, een kasteel.  Wanneer we na een vlucht van bijna drie uur en een autorit door de brandende Andalusische zon in de oude stad van Salobreña arriveren, valt er een heerlijke rust over ons. Een doolhof van smalle, steile straatjes voert ons naar de top van dit stadje langs witgekalkte huizen en pleintjes met een overdaad aan bloemen. Elke steen ademt hier geschiedenis, zoals de in Mudejarstijl opgetrokken Nuestra Señora del Rosariokerk die gebouwd werd op de fundamenten van een moskee. Hogerop wandelen we van het ene spectaculaire uitzichtpunt naar het andere, met als summum Mirador Enrique Morente, vernoemd naar de beroemde Spaanse flamencozanger. 


Salobreña kasteel, de mooiste vergezichten.

Vanop 98m hoogte kijken we er uit over de zee, de oude suikerrietplantages en de kliffen van Caleta. Even later wandelen we het meest iconische monument van Salobreña binnen: het castillo, een mix van christelijke en islamitische architectuur waar legendes tot leven komen. Tijdens de Nasridperiode deed het dienst als residentie voor de koningen van Granada én was het een gevangenis voor sultans die buiten de lijntjes kleurden. Het uitzicht van de bergtoppen van de Sierra Nevada tot de Middelandse Zee is ronduit adembenemend. Bij helder weer zou je vanop het kasteel zelfs Afrika kunnen zien liggen. In La Traviesa aan de voet van het kasteel, dineren we met meeslepende live flamenco en een sensuele danseres die zich bij elke klaagzang de hielen van onder het lijf stampt. Geen toeristenbehaagerij, maar pure Andalusische flair. De keuken is Spaans, met een Italiaans-Marokaanse twist, de rode wijn die we erbij drinken, Señorío de Nevada, één uit de duizend.

"Het uitzicht van de Middelandse Zee tot de besneeuwde bergtoppen van Sierra Nevada is ronduit adembenemend."


Op hout geroosterde sardienen, een specialiteit van Salobreña.

Zeven stranden. Ruimte om ongestoord van de zee te genieten is er in Salobreña volop, met 7 stranden, elk met een eigen karakter. Niet vies van een stevige wandeling trekken we van Playa Punta de Rio met z'n groene moerassige achterland, naar de ruwe rotskust van Playa El Caleton. Op de lange zeepromenade (Paseo Maritimo) lokt de onweerstaanbare geur van geroosterde octopus en sardienen ons naar het strandterras van El Molino. De sympathieke chef leert ons hoe we perfect sardienen moeten roosteren. We genieten ervan met wat brood en een glas witte wijn: eenvoudig, goedkoop en dubbel zo lekker met het uitzicht op zee. Op het kleine schiereiland Playa del Peñón komen we op adem op de rotsen bij het zachte ruisen van de zee en een subliem uitzicht op  het kasteel

La Caleta, ons favoriete plekje in Salobreña.

Ons favoriete plekje in Salobreña vinden bij Playa El Caleton waar de zee onophoudelijk de rotsen schuurt.  Het is een populaire spot voor hengelaars en voor een mooie zonsondergang ben je hier op de juiste plek. Op Plaza del Lavadero en de witgekalkte huisjes van La Caleta voelen we nog volop het volkse verleden van de Caleteros, vissers en suikerfabriekarbeiders die de wijk bevolkten. Onze wandeling eindigt op een klein terrasje met plastic tuinmeubilair van een al even klein kruidenierswinkeltje dat on the side koffie serveert. We drinken er lekkere koffie voor een schamele euro per kop.

"Sardienen met brood en een glas witte wijn: eenvoudig, goedkoop en dubbel zo lekker met het uitzicht op zee."

Fábrica del Pilar, Motril.

Costa Tropical, what's in a name? In het naburige Motril zijn we meteen onder de indruk van de omvang van Fábrica del Pilar waar van 1883 tot 1984 vele duizenden tonnen rietsuiker werden geraffineerd. Het uit Indonesië geïmporteerde suikerriet dat in de 9e eeuw z'n weg naar de Andalusische kust vond, floreerde rijkelijk in het subtropisch klimaat van Salobreña en Motril en zorgde voor een ongeziene economische boost. Fábrica del Pilar is een echte powerspot waar kolossale metalen constructies, immense vliegwielen, ketels, transportbanden en de flauwe geur van oude smeerolie nog stil getuigen van het zware werk dat er werd verricht. De massa energie die hier ooit ontketend werd, voelen we in elke uithoek. Leuk is dat Fábrica del Pilar nog een 'werk in uitvoering' is en ons bezoek aanvoelt als een mix van urbex en een traditioneel museumbezoek. 

Rum El Mondero.

De rietsuiker die aan Costa Tropical geteeld werd diende niet alleen als zoetstof, maar ook als basis voor een ietwat pittiger product: rum. In Lobres stappen we af bij Bodega El Mondero. Gepassioneerd door rum en het glorierijke suikerrietverleden van Salobreña, richtte Francisco Izquierdo in 2006 de ditilleerderij op. Tijdens een uitgebreide degustatie nippen we van al hun soorten rum die opvallend puur en ongecompliceerd smaken. Additieven als essences en kruiden zijn bij El Mondero 'not done'. Net als sherry rijpt al hun rum op Amerikaanse eiken vaten wat zorgt voor een uniek Andalusische twist. 


Confituur van tropisch fruit.

De suikerrietplantages mogen dan al een tijdje zo goed als verdwenen zijn, intussen werden ze succesvol vervangen door, jawel, tropisch fruit zoals mango's, avocado's, guava, custardappel en bananen. Costa Tropical doet zijn naam dus alle eer aan. De nabijheid van Noord-Afrika en de toppen van de Sierra Nevada die de koude noorderwind blokkeren, zorgen voor een uniek micoklimaat. Op Avenida Motrel bezoeken we Loma y Vega, het bedrijf waar Martin en z'n vrouw Lourdes die ambachtelijke confituren maken van tropisch fruit. Op de vruchtbare akkers achter de kust van Salobreña teelt het koppel o.a. mango's, avocado's en guava. Ze smaken niet alleen erg lekker, ze bevatten weing suiker en een berg voedzame elementen. 

Restaurant Miba: Gastronomisch genieten aan een faire prijs.

Fervente foodies komen ruim aan hun trekken in  Salobreña, wat we 's avonds nog maar eens ondervinden in het stijlvolle restaurant van Hotel Miba, waar chef Javier Fernandez ons geraffineerde gerechten met een kleurrijke twist serveert. Het waanzinnig mooie uitzicht op het kasteel en de kust zijn in de prijs inbegrepen. Diep hoef je in Salobreña voor je gastronomische geneugten trouwens niet in je buidel te tasten, want de prijzen zijn overal meer dan fair.

"Diep hoef je in Salobreña voor je gastronomische geneugten niet in je buidel te tasten, de prijzen zijn overal meer dan fair."


Villa Astrida, een eerbetoon aan Koning Bouwdewijn.

Een Belgische verhaal. Nog in Motril stappen we af bij Villa Astrida, een naam die bij elke rechtgeaarde Belg ongetwijfeld een belletje doet rinkelen. Villa Astrida, een oase van rust en eenvoud, was 30 jaar lang het vakantieverblijf van wijlen Koning Bouwdewijn en Koningin Fabiola. Het was hier dat onze de vorst op 31 juli 1993 stierf aan een hartaanval. Vandaag is de villa een herdenkingsplek voor België's meest toegewijde koning. We worden op sleeptouw genomen door gids Yolanda die zelf nog jaren het vorstenpaar heeft gediend. Haar meeslepende, soms emotioneel geladen verhalen geven ons een verrassend aangename inkijk in het leven van een ontspannen koning, ver weg van de dagelijkse besognes. En jawel, Boudewijn hád humor. In het kleine museum bij de villa zien we nog tal van persoonlijke objecten van de koning die context geven aan het leven van deze charismatische vorst.

"Yolanda's meeslepende, emotioneel geladen verhalen geven ons een verrassende inkijk in het leven van Koning Bouwdewijn."


Vélez de Benaudalla.

Moorse charme in Velez de Benaudalla. Een rit van amper 20 minuten brengt ons van Salobreña naar Vélez de Benaudalla, een typisch Andalusisch stadje waar de Moorse charme rijkelijk afdruipt. In het oude stadsdeel klauteren we door smalle, oplopende steegjes met kleine witte huizen naar Castillo de los Ulloas, een zeshoekige wachttoren uit de 15e eeuw die hoog op een heuvel Velez de Benaualla overziet. In het lager gelegen nieuwe stadsdeel zijn we meteen gefascineerd door de elegante architectuur van Iglesia del Rosario, een neoklassieke kerk uit de 18e eeuw, gebouwd op de fundamenten van een Mudejar tempel. De oude waterkanaaltjes die  Vélez de Benaudalla overal dooraderen, maken deel uit van de acequia, een waternetwerk uit de Moorse periode. Het kanaal voorzag behalve het dorp, de fonteinen en de oude wasplaats El Lavadero Alambique, ook El Jardin Nazari van water. 


'El Generalife chico' - de Nazridtuin van Vélez de Benaudalla.

De Nazridtuin is dé grote bezienswaardigheid van het stadje en wordt weleens 'El Generalife chico' genoemd, het kleine broertje van het Generalife in Granada. In de 8000m2 grote tuin die het paradijs weerspiegelt, vinden we de nodige verkoeling die elders in het stadje wat zoek is. We wandelen er tussen opmerkelijke bomen en planten, allemaal geordend volgens een afgelijnd concept. Want de verticaal aangelegde tuin - zodat het water kan doorstromen - was niet alleen een een lust voor het oog, als moes- fruit- en kruidtuin zorgde hij ook voor eten op tafel, essentieel voor elke Nasridtuin.  Verder heeft elk terras een eigen thema: van esthetisch en spritueel tot wetenschappelijk. De combinatie van heerlijke geuren en kabbelend water, maakt ons helemaal zen. De neerwaartse wandeling brengt ons in enkele mooie, door water geërodeerde grotten, waar het heerlijk koel is. 

Pestiños, een traditioneel gebak met Moorse roots.

Het Moorse verleden van Vélez de Benaudalla drukte niet alleen z'n stempel op de lokale archtiectuur, maar ook op het culinaire erfgoed. Bij Conchita proeven we de beste pestiños, een traditioneel gebak met Moorse roots dat in olie wordt gefrituurd en geglazuurd met honing. Mierzoet, maar ontzettend lekker. Het wandelpad  langs de oude kanaaltjes, leidt ons naar El Nacimiento bij de bron van de Guadalfeo-rivier. In Mesón Nacimiento, het restaurant ernaast, worden we verwend met lekkere lokale gerechten met bacaloa en pulpa als hoofdingrediënten. 


Bergdorpjes met de mooiste panorama's  in de Lecrinvallei.

Vanuit Vélez de Benaudalla rijden richting Sierra Nevada, naar witgekalkte, tussen citrus- en olijfbomen verankerde bergdorpjes als Restabal en Chite. In Melegis, dat in de 15e eeuw nog even dienst deed als hoofstad van het Moorse rijk, zetten we de wagen aan de kant. Een locale kunstenaar met behoorlijk wat verbeeldingskracht fleurde het belevédère op met beeldjes van vreemde creaturen die stil met ons meegenieten van het mooie uitzicht over de Lecrinvallei. Een laatste stop maken we bij Bodega Señorío de Nevada in Villamena aan de zuidkant van de Sierra Nevada. Op 650m hoogte rijpen hier de druiven van de lekkere wijn die we in La Traviesa in Salobrena dronken. Hun stijlvolle bodega met hotel is een stevige knipoog naar de Andalusische boerderijen en ligt ingebed tussen 21 ha wijngaarden. Na een korte degustatie slaan we vier flessen Plata 2020 in, het perfecte souvenir om thuis bij weg te dromen van Salobreña en het mooie achterland van Costa Tropical.

"Vier flessen Plata 2020 zijn het perfecte souvenir om thuis weg te dromen over Salobreña en het mooie achterland van Costa Tropical."


Señorío de Nevada, topwijn uit de Salobreña regio.

© DICHTBIJ & VER WEG 2025

Deze reportage kwam tot stand i.s.m. en werd gesponsord door: Turismo Salobreña & Spain Info.

OVERNACHTEN:

Stijlvol overnachten doe je het design hotel Miba Salobreña. De kamers, allemaal met een uniek ontwerp, hebben een balkon met een mooi uitzicht op de zee en het kasteel van Salobreña. Het hotel heeft een skybar, een inifinty pool en een toprestaurant. Info en reserveren: Miba Hotel Salobreña.

Hotel Avenida Tropical is een aangenaam familiehotel met een ongedwongen sfeer op wandelafstand van het strand. Verzorgde kamers, bar en leuk dakterras met een enorm bubbelbad en uitzicht op het kasteel. Vriendelijk en zeer behulpzaam personeel. Info & reserveren: Hotel Avenida Tropical.

SALOBRENA: EEN VEELZIJDIGE BESTEMMING AAN COSTA TROPICAL

Geen opmerkingen

Naam

E-mail *

Bericht *

-->