GO FOR SILVANER: ROMANTIK HOTEL ZUR SCHWANE, VOLKACH


Een autoluwe binnenstad met vakwerkhuizen, pleintjes met kabbelende fonteinen en een oude stadsmuur met twee goed bewaarde torens: Volkach is oerduits met een leuke Mediterrane flair. Midden in het oude centrum ligt Romantik Hotel Zur Schwane met een eigen wijnhuis, dat bij de beste van Neder-Franken hoort. Doe daar nog 2 uitstekende restaurants, een stel fietsen en een het groene Maindal bij en je hebt een bestemming waar Belgen zich meteen thuis voelen.

Volkach: oerduits met mediterrane flair.

Er staat een paard in de gang. Wanneer we door de robuuste poort het binnenhof van Romantik Hotel Zur Schwane opwandelen, voelen we meteen een oeroude gastvrijheid en niets dan goeie vibes. De patio met z'n gerestaureerde houten prieel was ooit de Schwanegasse. Vandaag is het het terras van Gaststube 1404, het hotelrestaurant, dat er op warme dagen z'n gasten culinair verwent. We ontmoeten er de sympathieke Ralph en Eva Düker die Romantik Hotel Zur Schwane sinds 1997 met veel flair runnen. Nadat Eva's grootouders het hotel in 1936 overnamen zijn zij al de derde generatie. 'De naam 'Gaststube 1404' verwijst naar het jaar 1404 toen Zur Schwane, eigendom van de familie Schwan, voor het eerst als gasthof werd vermeld,' vertelt Ralph. 'Er werd niet alleen gedronken, gegeten en geslapen, maar ook bier gebrouwen en geslacht,' voegt hij er lachend aan toe. 


Onze kamer: Superior zimmer 'Gendarmerie'.

Het historische pand werd een beschermd monument dat ondanks z'n respectabele leeftijd van 6 eeuwen vanbinnen één en al luxe en comfort uitstraalt. 'We beschikken momenteel over 44 sfeervolle kamers ontworpen door drie gereputeerde designers,' zegt Eva. De vleugel waar wij slapen, deed ooit nog dienst als gendarmerie. We weten niet of ze André Van Duin hier kennen, maar er staat letterlijk een paard in de gang: een levensgroot design paard hinnikt ons vrolijk toe als we naar onze kamer wandelen. Het is een leuke gimmick die ons telkens weer doet lachen. Ook de kleuren en de kepie's aan de muur van onze Superior Gendarmerie kamer verwijzen naar de dubbele geschiedenis van het pand. 

"Hotel Zur Schwane is een beschermd monument dat ondanks z'n respectabele leeftijd van 6 eeuwen vanbinnen één en al luxe en comfort uitstraalt."

Zur Schwane produceert betere wijnen uit Neder-Franken.

Let's go for a Silvaner. De opdruk op Ralphs t-schirt zegt alles: Let's go for a Silvaner! In zijn 600 jaar oude welfkelder vertelt hij ons honderduit over z'n grote passie: wijn maken en dan nog het liefst Silvaner. 'Franken is een middelgrote wijnregio met een oppervlakte van ongeveer 6130ha, waarvan 500ha langs de Mainschleife in Volkach,' vertelt hij. Het terroir op de hellingen bestaat overwegend uit schelpenkalk, leem en koper. Meer dan 80% van onze regio produceert witte wijnen.' Zur Schwane maakt er een twintigtal, ook enkele rode en vier soorten sekt met o.a. Riesling, Silvaner, Weiss- en Spätburgunderdruiven. Hun wijnen behoren tot de beste uit Neder-Franken.


De Volkacher Ratsherr bij Maria im Weingarten: topwijnen uit Frankenland.

Ralph tapt rechtstreeks uit de eiken vaten en laat er ons enkele proeven in oplopende kwaliteit. Zijn rode Eschendorfer Lump, een Spätburgunder van wijnstokken op de Lump, een bekende wijngaard aan de Mainschleife, is helemaal onze dada. Maar echt top zijn z'n Volkacher Ratsherr Riesling en Volkacher Ratsherr Silvaner. De druiven voor deze op hout gelagerde witte wijnen worden geteeld op de 160ha grote Volkacher Ratsherr, een van de beste wijngaarden van Franken. Leuk detail: 40% van alle Frankische wijnen worden gebotteld in Bocksbeutels, een afgeplatte buikvormige fles waarvan de naam zou verwijzen naar... jawel, het klokkenspel van een bok.

"De wijnen van Zur Schwane behoren tot de beste uit Neder-Franken."


De Mainschleife is een fiets- en wandelparadijs.

Fietssen door het Maindal. 's Morgens vroeg vertrekken we met twee hypermoderne fietsen én een picknickmand van het hotel op een 35km lange tocht door de prachtige Mainschleife. Fietsen, wandelen en wijn, daar draait het in Volkach allemaal om. Een must op de route is Maria im Weingarten, een laatgotisch kerkje tussen de topwijngaarden van de Volkacher Ratsherr. We zien er waardevolle houten beelden, waaronder de beroemde 16e eeuwse 'Rozenkransmadonna' van Tilman Riemenschneider. We fietsen de Main over naar Vogelsburg waar we op het terras van de Maria Schützkerk van een mooi panorama over het groene en vooral steile Maindal genieten. Sommige wijngaarden hier maken een duik van maar liefst 68%.


Mainschleife Volkach.

Door de Eschendorfer Lump fietsen we verder naar Eschendorf waar een overzetbootje ons naar Nordheim voert. Omdat de Main over vele kilometers gekanaliseerd is, komen we terecht op een artificieel eiland dat gedomineerd wordt door de 287m hoge Kreuzberg. Een wijngaard op de top lijkt ons de gedroomde plek om onze picknickmand uit te pakken. Met het mooiste uitzicht op Mainschleife genieten we van heerlijke streekproducten én een fles Sylvaner die ondanks het warme weer lekker koel gebleven is. De koffie achteraf drinken we op een terras in het idyllische wijnstadje Sommerach. Voor we terug naar het hotel fietsen stappen we nog even af bij Weingut am Erlachhof waar Cornelia Fischer, de chef van Zur Schwane, met haar team biologisch fruit en groenten teelt voor de twee hotelrestaurants.

Gaststube 1404, traditionele Frankische gerechten met een upgrade.

's Avonds dineren we in Gaststube 1404, waar dankzij het mooie weer alle gasten op het gezellige binnenhof eten. Gaststube 1404 serveert traditionele Frankische gerechten die huischef Cornelia Fischer van een stevige upgrade voorziet. Op aanraden van Ralph wagen we ons aan zijn lievelingsgerecht: Kalbsbeuscherl, fijngesneden orgaanvlees van kalf met plakjes braadworst en semmelknödel in een romige boullion, een delicatesse in de handen van Cornelia. In de ongedwongen sfeer van het zacht verlichte binnenhof worden alle gerechten, het dessert incluis, geserveerd met aangepaste huiswijnen, een term die je in Zur Schwane dus erg letterlijk mag nemen. 

"Een wijngaard op de top van de Kreuzberg is de gedroomde plek om onze picknickmand uit te pakken."


Bamberg: Stadhuis en Bamberger Reiter.

Van Bamberg naar Bayreuth. Volkach is de perfecte hub voor enkele boeiende stadsexcursies in Beieren. Het charmante Würzburg ligt slechts op een halfuurtje rijden, Neurenberg  een uurtje langer. Wij kiezen voor Bamberg, alias het Duitse Rome, de stad met het grootst bewaarde historische centrum van Duitsland. Dát en het middeleeuwse grondplan met barokke architectuur was voor Unesco genoeg reden om de hele stad op de werelderfgoedlijst te zetten. Vanaf het vroegere Bambergse haventje wandelen we naar het bijzonder originele, flamboyante, met kleurrijke fresco's beschilderde stadhuis, dat gracieus balanceert op een piepklein eilandje middenin de Regnitz. Op de Domplatz lopen we de Dom van Bamberg binnen voor een obligate groet aan de beroemde Bamberger Reiter. Pal er tegenover bezoeken we 'Residenz', het bisschoppelijk paleis met z'n indrukwekkende Keizerlijke Hal. De rozentuin is de ideale plek om even uit te blazen en te genieten van een mooi panorama over de stad. Voor we de stad verlaten drinken we op een van de vele terrasjes een typisch rauchbier. Want wie deze specialiteit niet geproefd heeft, is nooit in Bamberg geweest.

Villa Wahnfried Bayreuth (o).

Meer werelderfgoed vinden we in Bayreuth, een bedevaartsoord voor Wagnerfanaten. Onze eerste halte is het Markgräfliches Opernhaus, de roccoco-opera van Bayreuth met z'n kleine, maar erg vernuftige interieur dat sinds 2012 op Unesco's Werelderfgoedlijst staat. Componist Richard Wagner was erg onder de indruk van o.a. de perfecte akoestiek en de grootte van de scene. Hij vond er ideeën voor de bouw van zijn eigen theater: het Bayreuther Festspielhaus dat we door de lopende repeptities voor de Bayreuther Festspiele niet kunnen bezoeken. Villa Wahnfried, het Wagnermuseum, kunnen we gelukkig wel in. Wagner woonde de laatste 10 jaar van z'n leven in dit statige landhuis dat in 1976 een museum werd. De collectie van Villa Wahnfried is voor elke Wagnerfanaat een natte droom. We zien er o.a. historische kostuums uit meer dan een eeuw Wagner opera's, handgeschreven partituren, persoonlijke spullen van de componist en een schat aan achtergrondinformatie. In de tuin staan we even stil bij het sobere graf waar de componist en z'n tweede vrouw Cosima begraven liggen.

"De collectie van Villa Wahnfried is voor elke Wagnerfanaat een natte droom."


Restaurant Weinstock - Cornelia Fischer. (© H. Niederkofler)

Fire & Sense. Als het Duitse woord 'spitzengastronomie' ergens in Neder-Franken van toepassing is, dan is het wel in Weinstock, het met een Michelinster bekroonde gastronomische restaurant van Romantik Hotel Zur Schwane. Aan het roer staat Cornelia Fischer, een volbloed Frankische, getalenteerde en vooral creatieve chef. Na onze trip in Bamberg en Bayreuth schuiven we met een vol hoofd, een lege maag en hoge verwachtingen aan tafel in het minimalistische, stijlvolle interieur van Weinstock, dat slechts plaats biedt aan 16 mensen. 


Creatieve, gerafineerde gerechten in Weinstock.

Onder het thema 'Fire & Sense' krijgen we zes uiterst geraffineerde gerechten geserveerd waaraan huissommelier Jan Pislcajt de beste Frankische wijnen pairt. Voor elke gang wordt een soort 'amuse bouche' gebracht, waarin we de hoofdingrediënten van het volgende gerecht al kunnen proeven. Onze hoge verwachtingen zijn ruim ingelost. Wat ons betreft is Weinstock zelfs één van de beste Duitse restaurants dusver, een tweede Michelinster meer dan waard.

"Weinstock is één van de beste Duitse restaurants waar we al gegeten hebben, een tweede Michelinster meer dan waard."

Ralph Düker, passie voor Silvaner. (© H. Niederkofler)

© TEKST: W. GLADINES - FOTO'S: M. THYS & W. GLADINES  2023 (TENZIJ ANDERS VERMELD)

Info & reservaties: Romantik Hotel Zur Schwane.

GO FOR SILVANER: ROMANTIK HOTEL ZUR SCHWANE, VOLKACH

Geen opmerkingen

Naam

E-mail *

Bericht *

-->