DALMATIË BINNENSTEBUITEN: EEN ROADTRIP VAN ZAGREB NAAR SPLIT


Een roadtrip door Kroatië is niet alleen een reis door de geschiedenis, ook de natuur is er van een ongeziene schoonheid. Voeg daar lekker eten aan toe met verrassend goeie wijnen en je hebt alle ingrediënten voor een heerlijk nazinderende reis. Dalmatië binnenstebuiten: een roadtrip van Zagreb naar Split.


Plitvice.

Plitvice. Het groene binnenland van Kroatië is mogelijk nog spectaculairder dan de kust. De zestien meren van Plitvice zijn zowat het summum van natuurlijke schoonheid in dit land. De onderlinge hoogteverschillen van de meren  zorgen onvermijdelijk voor massa’s watervallen, waarvan de hoogste zich onverschrokken 78m naar beneden stort. Maar het is vooral het felle azuurblauwe water dat ons met verstomming slaat. Het 300 km grote park bestaat uit 80% bos. Je kan er dus een aardig stukje hiken. En met wat geluk kom je er beren en wolven tegen en zie je 50 verschillende soorten orchideeën. Dat het Unesco Werelderfgoed is verbaast ons niks. Plitvice is uniek en zo denken het miljoen bezoekers dat hier jaarlijks aantreedt er ook over. Gelukkig valt de drukte buiten het seizoen best mee en worden we niet onder de voet gelopen door overijverige selfiefanaten.  

"Plitvice is uniek en zo denken het miljoen bezoekers dat hier jaarlijks aantreedt er ook over."

Pag.

Pag Eiland. Zodra we de brug oversteken die Pag met het vasteland verbindt verrast de beruchte bura-wind ons met een ongeziene hevigheid. De hier vaak voorkomende storm zorgt ervoor dat er bijna niets groeit op dit eiland, behalve olijfbomen en veel riet. Hier en daar zorgen witgrijze rotspartijen voor wat reliëf. Er lopen op dit eiland vier keer meer schapen rond dan mensen. Ze behoren bovendien tot een superras en weerstaan de bura met een ogenschijnlijke nonchalance, terwijl wij amper ons portier openkrijgen. Pag heeft een paar leuke, nog erg authentieke dorpjes en mooie stranden. Maar het is vooral de Pag–schapenkaas die het eiland op de kaart zet. De unieke smaak, die niet te imiteren is, wordt bepaald door het zoute gras en de wilde kruiden die de schapen op het menu hebben staan. Bij een degustatie in een van de drie kaasfabriekjes wordt onze gids zelfs melancholisch: 'Ik proef mijn jeugd, niks dan goeie herinneringen'.

"Op het eiland Pag lopen vier keer meer schapen rond dan mensen."

Zadar.

Zadar. In Zadar, een van de oudste steden van Europa, hebben zowel de Grieken als Romeinen hun voetafdruk nagelaten. Maar ook de vier eeuwen Venetiaanse overheersing lieten menig spoor na. Vanop het Romeinse Forum kijken we uit op de twee belangrijkste kerken van Zadar, de Romaanse Sint-Anastasiakathedraal uit de 12de eeuw met een losstaande toren en de nog oudere, robuuste Sint-Donatuskerk, die omgebouwd is tot een concertzaal. Narodni Trg, het Volksplein met  veel cafés en restaurantjes, is een plek waar iedereen mekaar ontmoet. Wij proberen er dé lokale specialiteit uit, een maraschinolikeur van Turkse kersjes. Tegen zonsondergang is de Riva de place to be. Een hip zeeorgel, virtuoos bespeeld door golven en wind, zorgt er voor verrassende muziek. De Zonnegroet brengt dan weer visueel spektakel met een enorme lichtgevende cirkel op de grond, die geactiveerd wordt door zonneënergie en door de beweging van de steeds aangroeiende mensenmassa.

"Een hip zeeorgel, virtuoos bespeeld door golven en wind, zorgt in Zadar voor verrassende muziek."


Paklenica.

Paklenica en Vrana. Het Velebitgebergte is indrukwekkend mooi en telt een paar van de hoogste pieken van het land. Het Paklenica Nationaal Park is dan ook een paradijs voor bergbeklimmers. Wij hiken er door de imposante canyon die zich tussen de steile kalkstenen kliffen slingert. Naast ons kabbelt een bergriviertje dat hier en daar voor spontane watervallen zorgt. De uitzichten zijn uniek. Op weg naar Trogir stoppen we aan het Vrana Nationaal Park met het grootste zoetwatermeer van het land. Volgens de legende leeft er onder water een draak. Maar net als het monster van Loch Ness is hij niet erg sociaal. De meer dan 250 vogelsoorten die hier leven, laten het niet aan hun hart komen, want voor hen is dit visrijke meer een culinair paradijs.

"Volgens de legende leeft er in het meer van Vrana een draak, maar net als het monster van Loch Ness is hij niet erg sociaal.'


Trogir.

Trogir. Zware mannenstemmen a capella. Het klinkt als een soundtrack die onze entree in het ommuurde centrum van Trogir een extra dramatisch effect geeft. Klapa heet deze traditionele muziek. Het is fascinerend mooi. Het idyllische Trogir ligt op een eilandje, door een brug verbonden met het vasteland. Het oude centrum is slechts 4 ha groot, maar dat doet niks af aan de rijkdom. Een middeleeuws fort, gotische herenhuizen en prachtige renaissancepaleizen staan er zij aan zij. Bovendien tellen we twee kloosters, een kathedraal en maar liefst zestien kerken. De Lovro-kathedraal uit de 13de eeuw is heel eclectisch. De klokkentoren alleen al heeft romaanse, gotische en zelfs enkele laat-renaissance elementen. 

Trogir

Soms doet het stadje heel Italiaans aan. «De Venetianen hebben hier immers een gigantische invloed gehad, ook op het eten. Maar de leeuwen, die in het portaal van de kathedraal staan, zijn niet Venetiaans», zegt de gids. «Alle Venetiaanse leeuwen werden een paar eeuwen geleden vernietigd met een duidelijke boodschap: dit is niet Italië.» De promenade langs de jachthaven, waar grote sterren en royalty's, zoals prins William soms aanmeren, is erg gezellig. In heel Kroatië is de Riva  een soort  ‘Place m’a tu vu’, een plek om te kijken en gezien te worden, wat we meteen zelf ook in de praktijk brengen op een van de vele terrasjes.

"De Venetianen hebben een gigantische invloed gehad op Trogir, ook op het eten."

Split.

Split.  Split, dat net als Zadar op een schiereiland ligt, heeft 24 km strand en een enorm park: Marjan, de groene long van de stad. De kern van het oude centrum, het paleis van Diocletianus, sinds 1979 Unesco Werelderfgoed, is ronduit indrukwekkend. De omwalling is nog volledig intact. Vroeger kwam een van de muren uit in zee, nu scheidt ook hier de Riva, een brede promenade met palmbomen, de stad van het water. De kelders van het paleis zijn omgetoverd in een soek. Als we verder de catacomben intrekken, verzeilen we op de set van 'Game of Thrones', waar Daenerys haar draken opsloot.


Split.

Via de Vestibule, de vroegere ingang van de keizerlijke vertrekken, betreden we het centrale plein van het paleis met de indrukwekkende Sint-Domniuskathedraal, die bovenop het keizerlijke mausoleum werd gebouwd. Ernaast staat een geraffineerd mooie klokkentoren. Boven word je beloond met een prachtig uitzicht, onder meer op de Agora, waar een 3.500 jaar oude sfinx stuurs voor zich uit staart. We drinken koffie op de Romeinse trappen rond het centrale plein. Even buiten Split laten we ons oog vallen op het stoere Klis-fort, dat in 'Game of Thrones' dienst doet als de stad Mereen. En vlakbij in Salona, dat in de lste eeuw al 60.000 inwoners telde, bekijken we een ruïne van een vroegchristelijke basilica en een immens amfitheater.

"In de catacomben van het Paleis van Diocletianus verzeilen we op de set van 'Game of Thrones', waar Daenerys haar draken opsloot."

Brac.

Brac.  In Split nemen we de boot naar Brac, een groen rotsig eiland waar we voor een laatste keer in vakantiemodus gaan. De Grieken hebben Brac groot gemaakt, de Romeinen wilden vooral dichtbij Salona zitten, dat toen na Rome en Firenze de grootste stad van de regio was. De eerste basilica werd op Brac gebouwd. Er zijn er nog negen op dit eilandje. Brac is bekend om zijn olijven en wijn. In het idyllische Skrip, het oudste dorp van het eiland, is er een olijfmuseum, waar we in een 150 jaar oude molen heerlijke olijfolies degusteren én kopen. Eten doen we in het Puteus Palace, gevestigd in een van de achttien wachttorens die vroeger het stadje Pucisca beschermde. 

Brac.

Het gevaar loerde immers overal in de 15de eeuw. Want zo oud is dit trendy hotel dat bijzonder verfijnde gerechten serveert met Brac-wijnen van o.a. Jako Vino in Bol, een aangenaam kuststadje. Vanop Vidova Gora, het hoogste punt van het eiland, kijken we uit op de buren Hvar, Vis en Korcula. Aan de winderige bura-kant zien we vooral hoge kliffen, maar zowel in het zuiden als het noorden van Brac zijn er prachtige stranden. Onder ons ligt het beroemdste strand van Kroatië, Zlatni Rat, een opmerkelijke landtong die de bijnaam de gouden hoorn kreeg. We halen maar nipt onze boot. Dezelfde avond nog flaneren we op de Riva van Split, en zoals rasechte Kroaten kijken we en worden we bekeken.

"In Brac ligt het beroemdste strand van Kroatië, Zlatni Rat, een landtong die de bijnaam de gouden hoorn kreeg."

© TEKST & FOTO'S: M. THYS 2020

PRAKTISCH:

CARACTÈRE: bij deze TO kan je op maat gemaakte thema- en beleefreizen boeken in Zuid-Europa, steeds met een originele invalshoek en gebruikmakend van de beste hotels, altijd kleinschalig en met karakter. Zij organiseren deze 10 daagse beleefreis 'Ontdekkingstocht van Zagreb tot Split', een reis die tot in de puntjes wordt verzorgd en à la carte kan aangepast worden. www.caractere.be/nl/beleefreizen/van-zagreb-tot-split


INFO: https://croatia.hr/nl

ERHEEN: Croatia Airlines biedt dagelijkse vluchten aan tussen Brussel en Zagreb. www.croatiaairlines.com/nl

WANNEER: Beste reistijd van mei tot eind oktober.

DALMATIË BINNENSTEBUITEN: EEN ROADTRIP VAN ZAGREB NAAR SPLIT

Geen opmerkingen

Naam

E-mail *

Bericht *

-->