STIJLVOL OVERNACHTEN IN DE VLAAMSE ARDENNEN: B&B FIERTELMEERS IN RONSE

Vanessa en haar team zagen in het landgoed van een voormalig textielbaron de ideale plek om een stijlvolle B&B te beginnen. Ze slaagden in hun opzet: aan de groene rand van Ronse transformeerden ze de villa en het oude rokkenatelier tot een klein paradijs: B&B Fiertelmeers. Wij gingen het voor jullie uittesten.Wanneer we na rijen arbeidershuisjes het landgoed Fiertelmeers oprijden, verzeilen we van de ene wereld in de andere. Een landhuis in interbellumstijl, wie Ronse een beetje kent weet meteen dat het ooit aan een textielbaron toebehoorde. Wat Vanessa, onze gastvrouw, bevestigt. 'De villa werd in 1928 gebouwd in opdracht van een zekere Spileers die hier een atelier in Keltische rokken runde,' vertelt ze. 'Voor het ontwerp tekende Theofiel Desmedt, een architect die in de jaren '30 van vorige eeuw in z'n thuisstad Gent grote furore maakte.' Van Keltische rokken naar een B&B, in Ronse is dat maar een kleine stap.


Vanessa kocht het 9 are grote domein, om er medio 2020 een stijlvolle B&B te openen. En dat is aardig gelukt. Ze had al ervaring in Kruisem opgedaan, maar zocht naar een nieuwe uitdaging en de villa was voor haar meteen een schot in de roos. Ze doopten haar B&B: Fiertelmeers, naar de helling die naar het hoogste punt van Oost-Vlaanderen leidt: Hotond. Vanessa toont ons trots het album van de verbouwingswerken. De foto's van de wellness cabine, die in één stuk met een enorme kraan boven de bomen werd getild, zijn best indrukwekkend. Fundamentele verbouwingen hoefden ze niet te doen, want het huis was in goede staat. 'We maakten enkel praktische aanpassingen die nodig waren om er een leuk logement van te maken. Het concept, net als de inrichting bedachten we grotendeels zelf.' En dat werd met een aangeboren gevoel voor goede smaak gedaan. 'We zien hier vooral een jong publiek, maar uiteraard is iedereen welkom' zegt Vanessa.De vijf kamers in Fiertelmeers variëren van 19 to 30m2 en hebben elk een exclusief interieur. Zo is er een Botanique Room, een Industrial-, Naturelle-, Velvet Pink- en een Petrol Room. Wij installeren ons in de kamer met het meeste licht, de Naturelle Room, waar we ons meteen zen voelen. Wat leuk is, is dat we ons slechts op een steenworp van Ronse bevinden én midden in het groen logeren. De verleiding om ons hier ongegeneerd te (laten) verwennen is groot, maar eerst willen we de weidse natuur in met een stevige hike. En daaraan is er in de Vlaamse Ardennen, met z'n vele wandelnetwerken, geen gebrek. We maken de panoramawandeling en trotseren de steilste helling van Oost-Vlaanderen, terwijl we langzaam worden voorbijgefietst door die hards die in werkversnelling naar boven ploeteren. Ook onze klim is best pittig, maar het uitzicht vanaf de Hotondberg, waar je bij helder weer op maar liefst 107 kerktorens uitkijkt, is de inspanning meer dan waard. Terug in Fiertelmeers relaxen we afgemat in het bubbelbad slash zwembad op het terras. De rust die van de omgeving uitgaat is ronduit heerlijk.


’s Avonds trekken we naar Maison D, dé gastronomische referentie in Ronse. Didier, de jonge chef, verdiende zijn sporen in o.a. De Karmeliet en Château du Mylord in Ellezelles. Zijn keuken omschrijf je het best als vernieuwend klassiek, met oog voor de presentatie en evenwichtige smaken. Negen jaar geleden startte hij in Ronse zijn eigen restaurant met een jong, gedreven team. In het strakke, maar warme decor genieten we van gekonfijte kreeft, cannelloni van gemarineerd rundsvlees, kabeljauw met asperges, waterzooi van parelhoen en een zoete afsluiter van zwarte chocolade, framboos en pistache. De Spaanse wijnen bij de gerechten worden geserveerd, zijn de perfecte match. Na de krachttoer op de Hotondberg gaat het er zonder schuldgevoel in. Terug in Fiertelmeers sluiten we de dag af met een privésessie in de wellness chalet, die we ons voor twee uur helemaal toeëigenen. We sluipen van de jacuzzi naar de sauna en terug, geven elkaar een massage in de wellnessroom en chillen met een glas bubbels op het privé terras onder een fonkelende sterrenhemel.


© TEKST: W. GLADINES - FOTO'S: M. THYS & W. GLADINES 2021

BOUTIQUE B&B FIERTELMEERS:

Adres: Boutique B&B Fiertelmeers, Fiertelmeers 112 te 9600 Ronse. Info en reservaties: +32 (0) 475 25 09 36 of email naar fiertelmeersronse@gmail.com. Je kan er elektrische fietsen of een vespa huren en top of the bill met een jaren '70 Spider Alpha Romeo rondrijden. Website:  www.fiertelmeers.be  

STIJLVOL OVERNACHTEN IN DE VLAAMSE ARDENNEN: B&B FIERTELMEERS IN RONSE

Geen opmerkingen

Naam

E-mail *

Bericht *

-->