BUITENGEWOON LOGEREN IN DE WESTHOEK: B&B DE RENTMEESTERHOEVE IN RENINGELST


Ann en Filip droomden er van om ooit een B&B te runnen in Frankrijk. Die droom kwam er, maar strandde heel ironisch op de schreve. Aan de voet van de West-Vlaamse heuvels, tussen de Poperingse hopvelden en de wijngaarden van Heuvelland creëerden ze in 2008 een oase van rust in een van de mooiste uithoeken van Vlaanderen: B&B De Rentmeesterhoeve waar gastvrijheid de normaalste zaak van de wereld is.



Que sera, sera. Mensen in de watten leggen zit Ann Bouton al van kindsbeen af in het bloed. 'Hotelletje spelen was het liefste wat ik deed,' lacht ze. Vrienden omschrijven haar als een supergastvrouw. En wie net zoals wij al eens in De Rentmeesterhoeve bleef overnachten, zal dit volmondig beamen. Als er iemand voor dit vak geboren is, dan is het wel Ann. Haar grote droom was om ooit een chambre d'hôtes te runnen in Frankrijk, maar het lot dacht daar anders over. 'Alles komt op je weg omdat het zo moet zijn,' zegt ze. Que sera, sera dus en 2008 begon ze met haar man Filip B&B De Rentmeesterhoeve in Reningelst, bij de 'schreve', de grens met Frankrijk. 'Het is hard werken, maar ik doe het doodgraag. Mensen verwennen was voor mij altijd al de normaalste zaak van de wereld.'



Een B&B met een geschiedenis. Op het terras bij de vijver nippen we van een witte wijn uit het nabijgelegen Heuvelland, terwijl de huiszwaan af en toe nieuwsgierig voorbij zwemt. We kijken uit op de Sint-Vedastus, de 16e eeuwse hallenkerk van Reningelst. Op de weide ertussen staat een kudde koeien gezapig te grazen. Qua decor kan dit tellen. 'De vijver is een restant van de slotgracht van het Kasteel van Reningelst,' zegt Ann. 'Het brandde in 1793 helemaal af. De Rentmeesterhoeve is het enige wat er nog van overeind blijft. Als je wil zien hoe het er hier enkele eeuwen geleden uitzag, in de Sint-Vedastuskerk hangt nog een schilderij van het kasteel. Er bevindt zich ook nog een moerpijler met de hiërarchie van de voormalige bewoners. Wisten jullie trouwens dat Lady Diana nog voorouders had bij de kasteelheren van Reningelst?' Wat volgt is een complex en verbazend (waar) verhaal.



Een ei als culinair kunstwerkje. Waar de rentmeester ooit de belangen van de kasteelheer behartigde, staat Ann intussen al 14 jaar met de glimlach klaar voor haar gasten. Samen met Filip transformeerde ze de historische hoeve tot een stijlvolle B&B. Van het neerhof maakten ze een weelderige tuin. In juli 2008 startte het koppel met 4 smaakvol ingerichte kamers in een evenwichtige klassiek-moderne mix. In oktober 2019 ging hun 'De Rust der Ridders' onder het doopvont, een honesty bar waar je ongestoord kan chillen met een lekker streekbier of een (locaal) wijntje. En toen kwam Covid 19 en de lockdown. De ultieme nachtmerrie voor een rasechte gastvrouw als Ann?



'Het zat een beetje dubbel,' zegt Ann. 'Ik miste de gasten natuurlijk enorm, maar anderzijds kon ik even tijd voor mezelf nemen en dat deed deugd. Bovendien hadden we alle tijd om onze 3 nieuwe kamers af te werken.' Die openden begin 2021. Vandaag beschikt De Rentmeesterhoeve over 7 kamers, quasi het dubbele dus. Of ze dat allemaal nog alleen kan bolwerken? Ann lacht. 'Filip helpt me bij het avondeten en voor het poetsen van de kamers heb ik iemand in dienst. Maar o.a. de reservaties, de gasten ontvangen en ook het ontbijt klaarmaken en serveren doe ik nog steeds zelf.' En dat ontbijt mag er zijn: een uitgebreide keuze aan dagverse streekproducten van vooral lokale producenten. Maar zelfs een eenvoudig eitje wordt in Ann's handen een culinair kunstwerkje. De lekkere gastentafel is een goed alternatief voor wie 's avonds geen zin of tijd meer heeft om op restaurant te gaan. Mooi meegenomen is alvast dat je niet meer hoeft te rijden en er à volonté streekbieren of lokale wijnen bij kan drinken.



Open ruimte, natuur en rust. De droom van Ann en Filip strandde dus in het landelijke Reningelst, maar laat dat dorp nu net in een van de mooiste uithoeken van Vlaanderen liggen. Iets waarvan Ann zich heel bewust is. 'De Westhoek heeft zowat alles,' vertelt ze. 'We hebben een stevige portie couleur locale, er zijn de wijngaarden van Heuvelland, uiteraard de hopvelden en we hebben de beste brouwerijen van't land. Overal kan je hier lekker eten en het aanbod aan streekproducten is enorm. En dan zijn er nog de vele herdenkingsplekken uit de Grote Oorlog. Maar waar ik het meest van hou is het gevoel van open ruimte hier, de natuur en de rust die het landschap uitstraalt. We hebben kilometers thematische wandel- en fietsroutes, tot zelfs over de schreve. Ik zie ook vaak mensen terugkomen.' Ons hoor je haar niet tegenspreken. Want sinds we vijf jaar geleden voor het eerst in De Rentmeesterhoeve kwamen aanwaaien, proberen we er een jaarlijkse gewoonte van te maken. Toch vergat Ann in haar ode aan de streek nog één belangrijk feit: de gastvrijheid van de Westhoekers. Want die is, net als die van Ann zelf, spontaan en vooral heel echt. 


B&B De Rentmeesterhoeve, Reningelstplein 5 Reningelst (Poperinge) Tel: +32 477 37 92 86 - Info, arrangementen en reserveren kan via www.rentmeesterhoeve.be

© TEKST: W. GLADINES - FOTO'S: M.THYS & W.GLADINES  2021


BUITENGEWOON LOGEREN IN DE WESTHOEK: B&B DE RENTMEESTERHOEVE IN RENINGELST

Geen opmerkingen

Naam

E-mail *

Bericht *

-->