STADSOASE MET KARAKTER: ROMANTIK HOTEL 'T FRAEYHUIS BRUGGE


De transformatie van het vroegere Egmont Hotel in 2019 door de familie Van Maele-Reso tot Boutique Hotel 't Fraeyhuis, was een schot in de roos. Deze chique stadsoase in hartje Brugge kwam onder de vleugels van Romantik Hotels en werd de 'shooting star' van het Brugse toerisme. Wij toetsten de gastvrijheid van 't Fraeyhuis aan cultuurhoppen in één van België's mooiste steden. Een meer dan geslaagde combinatie.

Romantik Hotel 't Fraeyhuis Brugge, een stadsoase met karakter.

Een stadsoase met karakter. Zelfs vroeg op een zaterdagochtend trekt er vanaf het station van Brugge al een stroom toeristen de stad in. Brugge trekt nieuwsgierigen van over de hele wereld aan en met de Heilige Bloedprocessie voor de deur is het extra druk. We zijn dan ook aangenaam verrast wanneer Romantik Hotel 't Fraeyhuis, waar we overnachten, een oase van rust is, vlakbij een van de meest romantische plekken van Brugge, het Minnewaterpark. Hier moet je met je partner over de Minnewaterbrug wandelen om eeuwige liefde te verwerven, aldus de legende. Joannes, de vlotte manager van 't Fraeyhuis, leidt ons rond in het hotel. 


Romantik Hotel 't Fraeyhuis Brugge: eigentijdse romatiek in een trendy decor.

Joannes, de manager, leidt ons rond. 'Het gebouw met trapgevels lijkt veel ouder dan het is,' zegt hij. 'Het werd gebouwd rond 1900 en was een bijgebouw van het gesloopte kasteel iets verderop. Nadien werd het getransformeerd tot Hotel Egmont, dat er wat verpauperd bijstond toen Dimitri Van Maele-Reso en z'n zus het enkele jaren geleden opkochten. In 2018/19 hebben we het gebouw grondig gerestaureerd mét respect voor het historische karakter. 't Fraeyhuis wilden we bewust kleinschalig houden. Met onze 12 moderne, comfortabele kamers willen we een intiem kader creeëren zodat we al onze gasten onze volle aandacht kunnen geven.' In the Mood, het restaurant van de familie Van Maele-Reso, verhuisde van 't Zand naar de hotelsite. Vandaag kan je er in een trendy decor culinair genieten van gerechten op basis van dagverse ingrediënten. Onze kamer, de Fireplace Suite, straalt volop eigentijdse romantiek uit. We voelen meteen dat het weekend niet meer stuk kan.

"Met t' Fraeyhuis wilden we een intiem kader creeëren waarbij we al onze gasten onze volle aandacht kunnen geven."


Brugge blijft een boeiende stad.

Brugge revisited. Ons laatste échte bezoek aan Brugge dateert al van 2002, toen de stad Culturele Hoofdstad van Europa was, hoog tijd voor een update dus. Handig aan Romantik Hotel 't Fraeyhuis is dat letterlijk alle bezienswaardigheden op wandelafstand liggen. We beginnen de dag met een ontspannen stadswandeling langs de usual highlights: het aanpalende begijnhof met z'n intieme karakter, de Brugse Reien,  de Grote Markt met het 12e eeuwse belfort en het neogotische Provinciaal Hof, de Dijver met het mooiste uitzicht van de stad en tenslotte de Apotheek van het Sint-Janshospitaal.


Brouwerij De Halve Maan.

Nieuw voor ons is Brouwerij 'De Halve Maan' waar we als liefhebbers van Belgische bieren niet aan kunnen voorbijwandelen. Op de site op het Walplein wordt al meer dan 500 jaar bier gebrouwen, maar het was Leon Maes die in 1856 de fundamenten legde voor de moderne familiebrouwerij waarvan de zesde generatie vandaag klassiekers als de Brugse Zot, Straffe Hendrik en Blanche de Bruges brouwt. De rondleiding voert ons langs de historische én de moderne brouwerij en biedt een mooi overzicht van hoe de kunst van het bier brouwen hier evolueerde. De Halve Maan gaat voor duurzaamheid en legde in 2016 als eerste brouwerij ter wereld een ondergrondse bierpijpleiding aan. De meer dan 3km lange pijpleiding voert het bier van de brouwerij op het Walplein naar de bottelarij op het Waggelwater en verlost het Brugse stadscentrum van zwaar verkeer. We ronden ons bezoek af met een degustatie van hun notoire smaakmakers: Brugse Zot, Straffe Hendrick en Blanche de Bruges.


In the Mood: Vlaamse klassiekers met een twist in een trendy decor.

Vlaamse klassiekers met een twist. Wat is er leuker na een dagje stappen in een historische stad dan jezelf voluit culinair te laten verwennen met een verfijnd diner? 's Avonds aperitieven we in Bar Boutique, de hippe buitenbar van 't Fraeyhuis, dat behalve door hotelgasten ook door veel Bruggelingen wordt bezocht. Met of zonder bordje tapas kan je er in een ontspannen sfeer genieten van een goed glas wijn, bubbels, streekbieren en originele cocktails. In the Mood, het hotelrestaurant met tuinterras, serveert vooral Vlaamse klassiekers met een twist, aangevuld met een uitgebreide wijnkaart. Ook hier komen veel locals over de vloer.  Zoals altijd bij Romantik Hotels is het eten top. De tataki van tonijn met wasabidip en de witte pens met crumble van spek en pickledip als starters zijn overheerlijk, het vispannetje als hoofdgerecht om duimen en vingers af te likken. Het passend wijntje erbij maakt ons culinair genieten helemaal compleet. 

Michelangelo's 'Madonna met kind' - Onze Lieve Vrouwekerk.

Brugs vakmanschap. Ongeremd genieten en cultuur is een combinatie die ons op het lijf geschreven staat. De Brugse musea staan dan ook hoog op onze agenda. Onze eerste halte op zondag is de 13e eeuwse Onze-Lieve-Vrouwekerk die samen met het Belfort en de Sint-Salvatorskerk de skyline van Brugge bepaalt. Deze op één na hoogste baksteengotieke kerk van Europa is een mooi voorbeeld van de savoir-faire van de Brugse bouwlieden van weleer. Blikvanger is zonder meer Michelangelo's 'Madonna met kind', maar ook voor de statige praalgraven van Karel de Stoute en Maria van Bourgondië staan we vol bewondering. De mooi gerestaureerde, middeleeuwse graven temidden van prachtige fresco's en het Passiedrieluik van de Brusselse schilder Bernard van Orly zorgen voor de kers op de taart.

Gruuthusemuseum.

De kerk is onopvallend verbonden met het Gruuthusemuseum, het 15e eeuwse stadspaleis van Lodewijk van Gruuthuse, onze volgende halte. Deze vrome Bruggeling hield er behalve een berg privileges ook nog een kapel op na die uitkijkt op het koor van de kerk. De laat 15e eeuwse bidkapel is het topstuk van dit onwaarschijnlijk mooie museum dat in 2021 nog werd verkozen tot 'Europe's Most Welcoming Museum'. We maken er een boeiende tijdsreis door 5 eeuwen Brugs vakmanschap.


Het Groeningemuseum herbergt een schat aan Vlaamse primitieve kunst.

Save the best for last: het Groeningemuseum herbergt een van de beste collecties Vlaamse primitieven en staat hoog op onze agenda. De Vlaamse primitieven waren beroemd om de onwaarschijnlijk mooie details in hun werk. We nemen dan ook ruim onze tijd om alle schilderijen in dit unieke museum van dichtbij te bewonderen. Topwerken voor ons zijn o.a. Van Eycks 'Madonna met kanunnik Joris van der Paele', Boch's 'Laatste Oordeel' en de 'Kruisiging' van Wolfhard Strauss. De Brugse musea trekken massa's volk aan en terecht.  Onze culturele honger hebben we tijdens dit weekend in elk geval gestild. 


Bar Boutique, chillen in een sfeervol decor.

Voor we terug naar Brussel treinen, zakken we nog even met een verfrissende cocktail en een bord tapas onderuit in Bar Boutique. Zelfs op een zondagavond zitten het restaurant en de bar van Romantik hotel 't Fraeyhuis afgeladen vol. Joannes steekt een helpend handje toe om de klanten te bedienen. 'Druk zeg je? Voor ons is het eerder een kalme avond,' lacht hij. Nadat we afscheid hebben genomen van Joannes wandelen we richting station. Het was een intensief, maar geweldig weekend Brugge met het 't Fraeyhuis als de perfecte uitvalsbasis. Voor herhaling vatbaar!

"Het was een intensief, maar geweldig weekend Brugge met het 't Fraeyhuis als de perfecte uitvalsbasis."

Onze sympathieke gastheren: Dimitri van Maele & Joannes Logghe.

© TEKST: W. GLADINES - FOTO'S: M. THYS & W. GLADINES  2023

Info over Brugge: Visit Bruges.

STADSOASE MET KARAKTER: ROMANTIK HOTEL 'T FRAEYHUIS BRUGGE

Geen opmerkingen

Naam

E-mail *

Bericht *

-->