EEN DUIK IN DE TOEKOMST: WERELD EXPO DUBAI 2020

Voor het eerst levert het Midden-Oosten het gastland voor een wereldtentoonstelling. En Dubai doet dat met veel flair. De aftrap verliep moeilijk,  het is ook wat verwarrend want Dubai Expo 2020 vindt eigenlijk plaats in 2021 en loopt nog tot einde maart 2022, wegens de intussen overbekende reden. Loont het de moeite? En of. Als fanatiek reiziger krijg ik er in een notendop te zien wat er allemaal reilt en zeilt in de wereld en maak ik een spectaculaire duik in de toekomst.

Het poëtische Brits paviljoen.

Met 6 maanden is Dubai Expo 2020 de langste wereldtentoonstelling in de geschiedenis. En er worden nog meer records gebroken: nooit eerder namen zoveel landen deel. Alle 192 hebben ook voor het eerst een eigen paleis. Met 2x de maat van Monaco is het ook nog eens veruit de grootste wereldexpo ooit. Net zoals Dubai zelf, willen ze overduidelijk in alles de beste en de grootste zijn. Het hoofdthema is: Connecting minds, creating the future.

Brede boulevard (B) en de futuristische ingang van het Belgisch paviljoen (O). 

De Belgische Groene Ark. Het thema hebben de Belgen goed begrepen, via een futuristische roltrap, die dienst doet als een soort teletijdmachine, rol ik van 2021 naar 2050, waar vliegende auto’s en andere hoogstaande technologische vernieuwingen op gebied van mobiliteit centraal staan. Dat alles wordt geïllustreerd door onze beste striptekenaars die voor het eerst allemaal hebben samengewerkt, een unicum. Voor het ontwerp van het Belgische paviljoen hebben Assar Architects en de ecologische Vincent Callebaut hun krachten gebundeld. Het bestaat uit een opvallende boogstructuur met verticale tuinen. Architectuur in combinatie met vernieuwde energie en mobiliteit, overgoten met een pittige ecologische saus. Het paviljoen kreeg de naam Green Ark en kan worden verplaatst naar eender waar al is de eindbestemming voorlopig onbekend. 

Gyronef wordt Gyratom (voor de gelegenheid).

En het zou natuurlijk geen Belgisch paviljoen zijn zonder een uitstekend restaurant, een van de 200 op deze Universele Expo. Volgens de chef is het een megasucces, het zit elke dag vol, want wie wil er geen vol au vent of waterzooi eten, frieten of de wereldberoemde Belgische wafels proeven. Maar dé Eyecatcher voor mij is de Gyronef helikopter uit Suske en Wiske, een uitvinding van professor Barabas in het album ‘Het eiland Amoras’ uit 1945. Kunstenaar Alessandro Terdioli heeft de Gyratom geïnspireerd op de Gyronef. Hij gebruikte heel toepasselijk oude panelen van het Atomium, uit de 1958 Wereldexpo in Brussel. Het maakt deel uit van het kunstproject W.A.S.T.E. (will art save the ecosystem). De helikopter staat klaar om op te stijgen bovenop het dak, in de roofbar, waar ik met veel plezier een van de lekkere cocktails naar binnen wil gieten, maar daar heb ik geen tijd voor. Ik heb maar één dag voor deze gigantische expo en dat blijkt gekkenwerk.

"Voor de Gyratom gebruikte kunstenaar Alessandro Terdioli oude panelen van het Atomium, uit de Wereldexpo van 1958 in Brussel."

Mobiliteitspaviljoen met spectaculaire projecties.

Enkele van mijn favoriete paviljoenen. De site is 4,38km2, onderverdeeld in drie districten volgens de hoofdthema’s duurzaamheid, mobiliteit en kansen. Thema’s waarop ‘s werelds meest innovatieve geesten zich met veel creatiedrang hebben gestort. In het mobiliteitspaviljoen val ik van de ene verbazing in de andere, het is een feest, niet alleen voor het oog maar voor alle zintuigen. Ook Terra, het duurzaamheidspaviljoen is spectaculair, je kan er dwalen tussen de boomwortels in een bos en zien hoe die communiceren. 


Gigantische levensechte poppen in het mobiliteitspaviljoen.

Ik zie er ook Gnasher, een gigantische vis die symbool staat voor overconsumptie. Het hele paviljoen is bedekt met 1055 zonnepanelen en vormt zo een autonoom micro-ecosysteem. Verder pik ik er lukraak een paar paviljoenen uit, voortgaand op de positieve geruchten die ik opvang. Frankrijk is verfijnd, zoals ik het verwachtte en zet in hun veranderende tentoonstelling telkens enkele grote Franse namen in de spotlights. Het bestaat uit 2500 vierkante meter fotovoltaïsche zonnetegels, ecologie is de drijfveer. 

Terra, het duurzaamheidspaviljoen.

In Italië, waar het thema ‘schoonheid verbindt mensen’ is, hebben ze een bijna 6m hoge en 450kilo wegende 3D print gemaakt van Michelangelo’s David. Als gewone bezoeker kan je enkel zijn hoofd zien. De edele delen zijn afgeschermd en zijn enkel te bezichtigen op een benedenverdieping die slechts toegankelijk is voor een select publiek. Het zou volgens de Italianen niks te maken hebben met godsdienstige gevoeligheden in Dubai, maar met het feit dat de bezoekers David nu recht in de ogen kunnen staren. Diplomatisch, maar weinig geloofwaardig. Het is wel mooi, dus zeker een bezoek waard. 


Het kleurrijke Russisch paviljoen met spotlights op het menselijke brein.

Spanje en Pakistan hebben beiden een prachtig en erg minimalistisch paviljoen neergezet. Rusland heeft dan weer een van de grootste en zonder twijfel hét kleurrijkste paviljoen. Het menselijke brein staat hier centraal, fantastisch in beeld gebracht en erg begrijpelijk uitgelegd. Het Britse paviljoen is heel origineel: de gevel bestaat uit een voortdurend veranderend gedicht waarvan de woorden worden aangereikt door de bezoekers. Zweden hield het klein en simpel, alles is tot de essentie teruggebracht zoals ik dat verwacht van dit land waar eenvoud een levensmotto is. 


De paviljoenen van Pakistan en Nederland.

Brazilië zet o.a. de gastronomie in de kijker en heeft een watermassa voorzien waarin bezoekers zich kunnen verfrissen in de hoge lokale temperaturen. Onze noorderburen hebben ook water als hoofdthema. Zij verbinden water, energie en voedsel aan mekaar en laten zien hoe je op circulaire wijze voedsel kan verbouwen in extreme situaties zoals een woestijn. Een heel opvallend paviljoen is dat van Turkmenistan waar levensechte Ahal-Teke paarden voor een gefragmenteerde gouden muur pronken. De gevel is een zeil en de goudkleurige golven stellen de zandduinen voor. Het is erg fotogeniek.

"De edele delen van Michelangelo's David zijn enkel te bezichtigen op een benedenverdieping die slechts toegankelijk is voor een select publiek."

Turkmenistan.

Vrouwen op een voetstuk. Wat mij vooral heeft verrast in een moslimland is het vrouwenpaviljoen, waar ik door een van de zaalsuppoosten word gestalkt omdat hij de gelijkheid tussen de seksen zo graag aan de man, in mijn geval de vrouw, wil brengen. Hij kiest het verkeerde publiek, want vertelt dingen waarvan ik als geëmancipeerde vrouw al lang overtuigd ben. Maar ik blijf glimlachen en geef hem volmondig gelijk, want dat heeft hij. Bijzonder is wel dat mannen en vrouwen in Dubai gelijkwaardig betaald worden, daarin staan ze dus verder dan wij. Het hele paviljoen stemt me erg optimistisch. 

Vrouwenpaviljoen met nadruk op gelijkheid tussen de seksen.

Mijn Nederlandse gids vertelt me de volgende dag lachend dat vrouwen hier echt op handen worden gedragen en ze hebben vaak de broek aan. De keuze voor een vrouwenpaviljoen is bewonderenswaardig en kon in deze tijdsgeest niet beter getimed worden. Belangrijke vrouwen op zowat elk gebied worden er in de spotlights gezet. Als de overenthousiaste zaalwachter zijn overtuigingsdrang ook gebruikt bij bezoekers uit landen waar gelijkheid tussen de seksen een verre toekomstdroom is, dan kan dat weer een stapje in de goeie richting zijn om alle neuzen in dezelfde richting te zetten en meisjes eindelijk overal gelijke kansen te bieden. Zeker niet te missen.

"De keuze voor een vrouwenpaviljoen is bewonderenswaardig en kon in deze tijdsgeest niet beter getimed worden."

De prachtige en vooral kleurrijke koepel van Asl Wasl Plaza.

Entertainment en culinair genot. Het prachtige Asl Wasl Plaza met een gigantische koepel is het centrale plein, waar elke avond live entertainment te zien is. ‘Dag en nacht verschil’ is een uitdrukking die hier echt wel van toepassing is, wanneer het donker wordt en overal de lichtjes aanspringen lijkt het plots of ik in een andere wereld terechtkom. Het is sprookjesachtig en nóg kleurrijker dan overdag. Er zijn dagelijks een 60-tal evenementen, concerten, modeshows, straattheater en dans. Zonder strakke planning loopt je hier dus aan een heleboel interessante en mooie dingen voorbij. De stad Dubai is een culinaire bestemming bij uitstek, maar ook de Expo is een feest voor foodies. Je kan er terecht in foodtrucks maar ook in gastronomische restaurants van bekroonde chefs zoals de Baron uit Beiroet en alles wat daar tussen ligt. Er is ook aandacht voor de Afrikaanse keuken, o.a. in Alkebulan, waar de beroemde chef Alexander Smalls zijn culinair concept van dit continent uitlicht. Ik proef ook de Iraanse keuken, uit nostalgie naar mijn reis in 2019 en natuurlijk onze Belgische keuken die heel veel volk trekt, wat wil je. 

Een défilé aan het Thaise paviljoen

Zeker leuk om te proberen zijn de thematische keukens zoals Future of Food. In de Talabat Kitchen wordt het eten niet alleen opgediend door robots maar ook door hen klaargemaakt. Gekker wordt het niet en het is voorlopig iets wat je alleen hier kan beleven. Robots kom ik trouwens overal tegen op de brede lanen tussen de paviljoenen, vriendelijke robotjes die ook praten en vooral kinderen entertainen. Maar of je nu geïnteresseerd bent in gastronomie, technologie, ecologie, futuristische architectuur, de verschillende aspecten van de vele wereldculturen of gewoon de sfeer wil opsnuiven, Dubai Expo 2020 is een must voor iedereen die even een kijkje in de toekomst wil nemen.

"In de Talabat Kitchen wordt het eten niet alleen opgediend door robots maar ook door hen klaargemaakt. Gekker wordt het niet."

TEKST & FOTO'S: MYRIAM THYS 2022


WERELDEXPO DUBAI PRAKTISCH:

De Expo ligt tussen Dubai en Abu Dhabi, vlakbij de Al Maktoum luchthaven. Je kan het nog bezoeken tot en met 31 maart 2022!

Het Belgische Paviljoen ligt in de Mobiliteitssector, dat van Nederland in het Duurzaamheidsdistrict.

 Vervoer: Er is een station. Er rijden verschillende bussen af en aan vanuit de stad. Taxi’s zijn helemaal niet duur. En als je een auto huurt kan je die kwijt op een gigantische parking.

 Tickets: Voor 1 dag kost het 95AED= 22,75€. Als je een hele maand vrij naar binnen wil kost dat 46,5€. Goed nieuws: kinderen van 6 tot en met 17 jaar kunnen gratis binnen, ook mensen van 60+, andersvaliden en studenten. Wie met Emirates vliegt krijgt een gratis inkomkaart cadeau.

Tickets bestellen kan via: www.getyourguide.nl : ze bieden een ticket voor 1 dag aan voor 22,75€, maar wel met vervoer inbegrepen.

Er naartoe: Wij vlogen met Emirates, een gereputeerde maatschappij met vriendelijke service en lekker eten. Emirates werd in 2020 uitgeroepen tot grootste internationale luchtvaartmaatschappij met meer dan 15,8 miljoen passagiers. Voor degenen die in grote luxe willen reizen: ze zijn de eerste luchtvaartmaatschappij die sinds 2017 volledig afgesloten privésuites aanbiedt in 1ste klasse. Ze hebben ook een paviljoen in de Expo. Tickets boeken kan op: www.emirates.com/be

Verblijf: Rove La Mer: is een instagrammable hotel aan de zee met een prachtig zicht op de skyline. Het ligt in een leuke, vrij recente buurt van Dubai, Jumeirah, weg van alle drukte in het centrum. Info en boekingen: www.rovehotels.com


EEN DUIK IN DE TOEKOMST: WERELD EXPO DUBAI 2020

Geen opmerkingen

Naam

E-mail *

Bericht *

-->