LOCHES, DE MOOISTE OMWEG IN FRANKRIJK

De kastelenroute in de Loirevallei verbergt vele nog onbekende parels en ook de stadjes zijn stuk voor stuk het bezoeken waard. Zo heeft Loches me echt verbaasd. In de oude stadskern loop ik in de voetsporen van Middeleeuwse koningen en hun kleurrijke aanhang. Als goede Belg heb ik er ook genoten van de heerlijke keuken. Een ideale mini citytrip tijdens mijn intense kastelenjacht.

Logis Royal.

‘De mooiste omweg in Frankrijk’ is de toepasselijke bijnaam van Loches, een prachtig historisch stadje aan de Indre, waar de tijd al sinds de 15de eeuw flink op de rem staat. Het heeft een van de oudste kastelen van de Loirevallei, dat hoog boven de stad uittorent. Fulco III, een van de eerste graven van Anjou, was een verwoed Middeleeuws kasteelbouwer. Hij liet in de 11de eeuw de Logis Royal optrekken aan de Indre rivier en zorgde er vooral voor dat de kasteelkelders groot genoeg waren om ze te vullen met de kostbaarheden en het geld dat hij inde via tol. Wat ik nu zie is grotendeels 15de eeuws en het is behoorlijk indrukwekkend. Vanuit het lager gelegen stadspark voel ik hoe de macht van de vorsten ook visueel impact moet gehad hebben op de bevolking.

"Fulco III zorgde er vooral voor dat z'n kasteelkelders groot genoeg waren om ze te vullen met de kostbaarheden en het geld dat hij inde via tol."

Loches: een vat vol adelijke verhalen.

La guerrière de la beauté. De stadswallen uit de 17de eeuw bleven gedeeltelijk intact, net zoals twee stadspoorten, waarvan La Porte Royale de belangrijkste is. Wanneer ik door de straten strol ontrolt er zich meer dan 1000 jaar geschiedenis voor mijn ogen. Ik voel me in de kleine kasseistraatjes terug naar de Middeleeuwen gekatapulteerd, zeker in de Logis Royale die nog erg authentiek is en perfect bewaard bleef. Heel wat bekende namen passeerden er de revue. Na de graven van Anjou woonde Richard Leeuwenhart er, Lodewijk IX, Filips de Schone en Jan de Goede.

De mooiste omweg in Frankrijk.

Zelfs Jeanne D’Arc is hier verschillende keren geweest om Charles VII te overtuigen om zich te laten kronen in Reims. Maar de kleurrijkste van alle figuren is Agnès Sorel, de favoriete maîtresse van Charles VII. Van haar wordt gezegd dat ze l’art de vivre introduceerde in Frankrijk, vandaar haar bijnaam ‘la guerrière de la beauté’. Ze had een status die een maîtresse nooit eerder kreeg, hield er een extravagante levensstijl op na en dreef het woord decolleté tot nooit geziene uitersten. Dat alles was voor sommigen net iets té veel woman’s power, want ze werd vergiftigd op haar 28ste en ligt begraven in de 12de eeuwse  St. Ours kerk, waar twee engelen haar bewaken. 

"Jeanne D’Arc was verschillende keren in Loches om Charles VII te overtuigen om zich te laten kronen in Reims."

Saint-Ourskerk Loches.

Klein, maar strategisch. In deze koningsstad wonen vandaag slechts 7500 mensen. Maar als je de belangrijkheid van het aantal torens kan afleiden, dan was dit ooit een uiterst strategische plek. De robuuste St. Ourskerk heeft een van de vele torens in dit stadje, net zoals het 52m hoge belfort St Antoine, de klokkentoren van de verdwenen gelijknamige kerk. Het paleis zelf doet ook een flinke duit in het zakje, torens in zowat elk formaat. Maar de indrukwekkendste is de authentieke Romaanse slottoren, die deel uitmaakt van de vestingwerken uit de 9de en 10de eeuw. Het feit dat hij nog volledig in zijn originele staat is maakt hem uniek in Europa. 

Logis Loches.

Zo’n enorme dungeon was eigenlijk puur spiergerol t.o.v. de vijand, maar er werd ook in geleefd en dat was iets minder aangenaam. Het kasteel dat rond deze Romaanse slottoren gebouwd werd in de 15de eeuw had wél alle luxe die je in de Renaissance kon verwachten. Ik vind het interieur dan ook best indrukwekkend. Vanop het kasteel kijk ik uit op de uniforme daken van het stadje en op de Indre die als een wulpse slang door het landschap slingert. 

"Als je de belangrijkheid van Loches van het aantal torens kan afleiden, dan was het ooit een uiterst strategische plek."

Beaulieu Loches.

De perfecte uitvalbasis. Vlakbij de ingang van het kasteel, in de Cité Royale, bezoek ik een interessant museum dat opgericht werd ter ere van de beroemde Franse landschapsschilder Lansyer. Het is het huis waar hij ooit woonde, een uiterst charmant 19de eeuwse pand. Hij schonk al zijn werken aan de stad, want was ongehuwd en kinderloos. Vlak onder het kasteel ligt mijn hotel, Clos Amboise, een mooi herenhuis uit de 19de eeuw. Mijn kamer ligt in de orangerie. De tuin heeft een enorme Libanese Cypres staan met takken waar je een hele familie op te slapen kan leggen. De keuken is net als het hotel stijlvol. De kamers lijken uit een andere tijd, maar dat maakt het juist charmant en ‘à la Française’. Net buiten Loches bezoek ik de volkstuintjes van de stad: Beaulieu Loches. Er hangt een vredige sfeer, de tuintjes zijn opgefleurd met kleurrijke stoelen, fietsen, schoenen die als plantenhouders dienst doen, uiteraard heerlijk geurende bloemen en vooral leuke opschriften, een tuin vol poëzie, waar ik zonder meer tot rust kom.


Niet te versmaden: de lokale gastronomie.

En dan heb ik het nog niet gehad over de markt. Loches was altijd al een belangrijk handelsknooppunt, vanwege de strategische ligging tussen Parijs en de Spaanse grens. Het is de grootste markt in Touraine en een soort uitstalraam van alle lokale producten van de streek, van heerlijk geitenkaas tot rillons en rillettes, dé plaatselijke specialiteit. Want de keuken is hier zeker iets om naar uit te kijken. Restaurants à volonté, zowel de lokale bistro zoals Le Prosper, of gastronomische adressen als Arbore & Sens. De twee restaurants, waar ik heerlijk heb gegeten, staan vermeld in de Guide Michelin. Maar het leukste is dat Loches vlakbij de highlights van de Loirevallei ligt en dus een perfecte uitvalbasis is om op kastelenjacht te gaan. Kastelen als Chenonceau, Amboise en Montrésor liggen vlakbij (lees ook: Een kastelentocht door de Loirevallei 1 en Een kastelentocht door de Loirevallei 2), net als het bloemendorpje Chédigny dat als enige dorp ooit de titel kreeg van Jardin Remarquable. De mooiste omweg in Frankrijk? Zonder énige twijfel.

"Loches was altijd al een belangrijk handelsknooppunt, vanwege de strategische ligging tussen Parijs en de Spaanse grens."

© TEKST & FOTO'S: MYRIAM THYS 2022

 LOCHES PRAKTISCH:

Meer info: www.touraineloirevalley.com & www.loches-valdeloire.com

Le Prosper: restaurant in Loches aan de voet van de Saint-Antoine toren, een lokale keuken, stijl bistro. Bijzonder lekker. www.facebook.com/prosperdeloches

Arbore & Sens: Een jonge chef, Clément Dumont, brengt in het historische centrum van Loches een creatieve gastronomische keuken in een prachtig en trendy interieur: 1 assiete in de Guide Michelin. restaurant-arbore-et-sens.fr

Clos d’Amboise: hotel in Loches, een stadskasteeltje met een mooie tuin en een gastronomisch restaurant, de ideale uitvalbasis om de kastelen in de omtrek te bezoeken: www.leclosdamboise.com



LOCHES, DE MOOISTE OMWEG IN FRANKRIJK

Geen opmerkingen

Naam

E-mail *

Bericht *

-->