BOURGONDIËRS ONDER DE TOREN: MECHELEN VOOR FOODIES

De Bourgondiërs, met Margareta Van Oostenrijk op kop, drukten als geen ander hun stempel op Mechelen. Onder hun impuls floreerden kunst en wetenschap en kreeg de eetculuur een stevige make over. Lekker eten zit de Maneblussers dus in de genen, iets wat ze maar al te graag delen met hun gasten. Wij gingen op zoek naar de grote smaakmakers in de Dijlestad en kwamen rond en voldaan terug.

Maneblussers - Patisserie Verbeeck.

Met een Prikkelpakket op pad. Als we 's ochtends vroeg komen aanwaaien bij Michel Vanderbeek is zijn dag al op kruissnelheid. Als jongste fakkeldrager van een familie die al sinds 1766 in 't vak zit en een know-how van 7 generaties in het bloed heeft, runt hij een patisserie in de schaduw van de Sint-Romboutstoren. Naast de meest exquise gebakjes fabriceert hij ook Maneblussers, het Mechelse equivalent van Antwerpse Handjes. Met de bonnetjes uit ons Prikkelpakket krijgen we er allebei een zakje vol van. Onze volgende halte is Sava, een gezellig café in een van de vele historische panden op de Grote Markt. Er worden heerlijke tapas en wijnen geserveerd, hun cava importeren ze rechtstreeks van een familiaal wijnhuis in Catalonië. Hier ruilen we ons Prikkelpakketbonnetje voor warme huisgemaakte appeltaart, overgoten met Carolusbier, zoetekoek die er vlot ingaat.

Prikkelpakket, ontdek Mechelen op een smaakvolle manier.

Meer Carolusbier proeven we bij Schokaert Kaas, alias de 'Trots van Mechelen' waar al een eeuw lang de meest uitgelezen en zeldzame kazen aan de man worden gebracht. In ruil voor ons derde bonnetje krijgen we een plankje kaas gemaakt met Gouden Carolus tripel, een delicatesse waarin het bierbittere feilloos combineert met de romige kaas. Een steenworp verder verzilveren we ons vierde bonnetje bij de koffiezaak van Simon Levelt. We krijgen er een zakje 'Mechels Goud' voor in de plaats, biologische thee op Mechelse leest om thuis uit te proberen. En omdat we de geur van vers gebrande koffie moeilijk kunnen weerstaan, slaan we en passant nog een kilo van hun beste bonen in. 

"Kaas met Gouden Carolus tripel is een delicatesse waarin bierbittere feilloos combineert met de romige kaas."


De Vleeshalle.

Wereldkeuken in een slagersbastion. Een zweem kruidige exotische aroma's waait ons in de Vleeshalle tegemoet. In dit voormalige slagersbastion dat werd getransformeerd tot een hippe foodiestempel, gaan we op zoek naar een snelle, maar lekkere lunch. Kiezen uit de (overwegend) wereldkeuken die er wordt geëtaleerd, is alles behalve makkelijk. Pas na enkele verkenningsrondjes kopen we garnaalkroketten bij Bubba, seaweed en edamame veggie pie bij Hunters out of Ireland en pho (eetsoep uit Hanoi) bij de Vietnamees van Bambu. Drie gerechtjes die we met elkaar delen aan een tafeltje op het terras dat de gezellige drukte vanaf de eerste etage overschouwt. Als wereldreizigers voelen we er ons natuurlijk als een vis in het water, maar ook wie in Mechelen gewoon even relax onderuit wil zakken met een lekkere hap en/of een drankje is hier aan het juiste adres. 

"Kiezen uit de wereldkeuken die in de Vleeshalle wordt geëtaleerd, is alles behalve makkelijk."


Cosma Foodhouse.

Eén crème brûlée, twee lepeltjes. 's Avonds dineren we in Cosma Foodhouse, een restaurant, winkel én traiteur op één plek, een concept waarvoor de uitbaters inspiratie vonden in Londen. Bij het aperitief licht de garçon ons het idee toe: food sharen is de norm, maar geen must. Ieder vult op zijn manier de eetbeleving in. Hun credo 'De verborgen parel van Mechelen' houdt na vijf jaar geen stand meer. Het stijlvol ingerichte restaurant dat wordt opgefleurd door kunst van lokale artiesten, blijkt elke dag nokvol te zitten. Delen dus, wat we met de starters alvast graag doen: overheerlijke kingkrab met thijmboter en dito tonijntartaar met wasabi. Na de hoofdgerechten, een pittige mediterrane bouillabaisse en een smeuïge risotto met wilde paddenstoelen, kan er geen hap meer bij. Toch willen we nog persé hun crème brûlée (ons favoriete dessert) uitproberen. Eén crème brûleé met twee lepeltjes dan maar? In Cosma geen probleem. Befferstraat 24 is absoluut een adres om te onthouden. 

"Eén crème brûleé met twee lepeltjes dan maar? In Cosma geen probleem."



Brouwerij Het Anker.

Gouden Carolus, het fiere bier. Met het laatste (maar niet het minste) bonnetje uit ons Prikkelpakket trekken we zaterdagvoormiddag naar Het Anker in het Groot Begijnhof, een van de oudste brouwerijen van het land. Dat ze uitgerekend in het oude begijnhof staat is geen toeval, want in de 15de eeuw waren het de begijnen die begonnen met bier te brouwen. De familie Van Breedam kocht de brouwerij in 1872 over en runt ze intussen al vijf generaties lang. Met ons Prikkelpakket kunnen we een van hun lekkere bieren uitproberen, maar we breien er galant een tour door Het Anker aan vast. Luk, onze gids en bierspecialist ter plekke, loodst ons op een boeiende manier door het brouwproces en de lange geschiedenis van Het Anker. En hij legt ons uit waarom de Carolusbieren zo uniek zijn.

Gouden Carolus, van 't vat.

Vandaag brouwt Het Anker een tiental soorten Gouden Carolusbieren waarvan we er tijdens de tour al twee kunnen degusteren. De culinaire kwaliteiten van hun bieren proeven we tijdens de lunch in het restaurant van de brouwerij, een plek waaraan je als rechtgeaarde foodie niet mag voorbijlopen. Je kan er kiezen uit streekgerechten bereid met Gouden Carolus, die bovendien telkens gepaird worden aan een van hun bieren. We maken er dan ook geen geheim van dat de Brabantse hoevekip bereid met Gouden Carolus Tripel en gekarameliseerd witloof, super lekker is. Ook hun Vlaamse stoverij met Gouden Carolus Classic blijkt een hoogvlieger, die proberen we gegarandeerd uit bij ons volgend bezoek. 

"Het waren begijnen die in de 15e eeuw bier begonnen te brouwen in Mechelen."


Stokerij De Molenerg.

Gouden Carolus, de straffe versie. We trekken even weg van 'onder den toren' en nemen de shuttle naar Stokerij De Molenberg in het nabijgelegen Blaasveld. Al sinds de 17e eeuw runt de familie Van Breedam er een molenaarshoeve, waar ze tot in 1927 koren maalden en on the side jenever stookten. De molen is al een tijdje uit het landschap verdwenen, maar hun bakstenen eest (droogvloer) is nog steeds de originele én een unicum in Vlaanderen. Charles, een jonge telg uit de Van Breedamdynastie, kreeg eind jaren ’90 het lumineuze idee om de bouwvallige Molenaarshoeve te restaureren en er whisky te maken van het moutbeslag van de Gouden Carolus. Die wordt vandaag gestookt in originele Schotse stills die niet alleen efficiënt, maar ook mooi zijn om naar te kijken.

Cuvee van de Keizer, Gouden Carolus met whisky-infusie.

De uitgebreide degustatie na de rondleiding overtuigt ons meteen: hun whisky's kunnen moeiteloos concurreren met hun beroemde Schotse broers. Onze gestileerde proefglazen, waarvoor hun eest model stond, mogen we houden. Maar omdat enkel een mooi glas niks voorstelt, gaan we op zoek naar een vloeibaar souvenir. Behalve een fles gewone single malt gooien we nog een fles Anker Cask in ons mandje, whisky die 36 maanden op Ankervaten van de brouwerij heeft gerijpt. Heel handig zijn de 20cl flesjes, zodat liefhebbers zoals wij die de verschillende smaken willen uitproberen, niet perse grote flessen moeten kopen. En omdat we thuis enkele lege Gouden Carolusglazen in de kast hebben staan, is een fles Cuvée van de Keizer Imperial Dark, donker Carolusbier verrijkt met single malt whisky handig meegenomen. Met een bijzonder smakelijke glimlach laten we ons terug naar Mechelen rijden.

Restaurant The Chick.

Kiplekker tafelen in een historisch decor. Save the best for last: ons weekend sluiten we af in The Chick, een restaurant waar - what's in a name - alles om kip en gevogelte draait. The Chick is het verhaal van drie vrienden, Mehdi, Wim en Els, die in 2017 de Congregatiekapel met aanpalende Kanunnikswoning op het Sint-Romboutskerkhof kochten. Het 16e eeuwse pand hebben ze smaakvol gerestaureerd met veel ruimte, natuurlijk licht en een mooi terras voor de warme dagen.  Het drietal doopten hun project tot Taste M, een smaakbelevingscentrum met The Chick, het restaurant, The Cellar, een klein wijnparadijs waar je de lekkere kazen van Schockaert kan pairen met wereldwijnen en bubbels en The Chapel, een ruimte voor smaakvolle events.


Restaurant The Chick.

Kip dus, dat betekent vast Mechelse koekoeken? 'Dát had mooi geweest, maar die vind je nog amper in Mechelen,' lacht Mehdi. 'We werken vooral met Cou Nu, kwaliteitskippen uit Baskenland die iedere week vers worden aangevoerd.' Op vrijdag- en zaterdagavond is er geen keuzestress in The Chick, want dan wordt enkel het Chef's Choise menu geserveerd. Wat de pot schaft is 'for him to know, for us to find out'. Het aantal gangen drie, vier of vijf, bepaal je zelf. Wij gaan voluit voor de vijf. Mehdi wil ons bij elke gang een atypische wijn serveren waarvan wij de herkomst mogen raden. Ons diner klinken we in met La Vie en Rose, een frisse cocktail van Lillet, rosetonic en citroenmelisse. De voorgerechten, gerookt buikspek met jonge rivierpaling en hoisinsaus en de jonge wilde zalm met gepekelde jonge groenten, dashisaus en coriandermayonaise zetten onze smaakpapillen meteen op scherp.


Restaurant The Chick.

De Mechelse asperges met gevogeltefond afgewerkt met garnalen en de Cou Nukip, speltrisotto, jonge courgetten dito boontjes met chorizosaus smaken naar (veel) meer. De aangepaste wereldwijnen raden we met wisselend succes. Wanneer de heerlijke bordeauxwijn die we denken te proeven een MD Exellence uit de Marokkaanse Benslimane-regio blijkt te zijn, zijn we compleet verrast. Na het dessert, yuzzu sorbet, rabarbercompote met vlierbloesem en gerookt sesamzaad, rijden we vol en voldaan terug naar Brussel. Eén ding staat vast: Mechelen staat vanaf nu nog heel vaak op onze foodie radar.

"Wanneer de bordeaux die we denken te proeven een MD Exellence uit de Marokkaanse Benslimane-regio blijkt, zijn we compleet verrast."



© TEKST: W. GLADINES - FOTO'S: M.THYS & W. GLADINES  2020

Alles over Mechelen: visit.mechelen.be

Prikkelpakket: Met het Prikkelpakket maak je op een smaakvolle manier kennis met de lokale specialiteiten van Mechelen en krijg je meteen korting op enkele niet missen attracties in de Dijlestad. Te koop voor een schamele 6 euro bij Visit Mechelen. ( Vleeshouwersstraat, 2800 Mechelen)

Martin's Patershof.

Logeertip: Wij sliepen in Martin's Patershof, een viersterrenhotel in het gotische decor van de oude Minderbroederskerk. Martin's Patershof heeft 5 kamertypes (Cosy, Charming, Great, Exceptional en Best of Home), een gezellige bar, lounge en een patio voor de mooie zomeravonden. Info en reserveren: www.martinshotels.com/patershof

BOURGONDIËRS ONDER DE TOREN: MECHELEN VOOR FOODIES

Geen opmerkingen

Naam

E-mail *

Bericht *

-->