CHARME B&B AAN DE MAAS: MAISON D'HÔTES 'LE RICHMOND' GODINNE

Zeven jaar geleden verruilde Gaëtan Colin z'n sterrenrestaurant 'Le Jaloa' voor 'Le Richmond' in Godinne, een 300 jaar oude 'relais de poste' die hij transformeerde tot een charmeverblijf aan de Maas. Ideaal gelegen tussen Namen en Dinant ontvangt hij intussen gasten van over heel de wereld. Zijn maison d'hôtes is week na week volgeboekt en daar zitten ook de kookkunsten van deze sympathieke Waal voor iets tussen. 


Le Richmond. Een bezige bij, dat is wel het minste wat je kan zeggen van Gaëtan Colin. Al meer dan zeven jaar runt hij het stijlvolle Maison d'Hôtes 'Le Richmond' in Godinne vlakbij Dinant. Poetsen, koken, de gasten ontvangen, de administratie, het ontbijt serveren, hij doet het allemaal alleen. En toch, met een vrouw en vier kinderen in de buurt zit hij niet om hulp verlegen. 'Maar het was mijn keuze om dit gastenverblijf te runnen, dus ik hoef hén daar niet mee lastig te vallen,' zegt hij resoluut.


'Toegegeven, het is hard werken, maar vergeleken met de drie restaurants die ik in Brussel had, is dit super relax.' Zijn culinair palmares is best indrukwekkend. In 2010 werd hij door Gault & Millau tot 'Jonge Topchef' gelauwerd, een jaar later vertegenwoordigde hij België op de gastronomische wedstrijd 'Bocuse d'Or'. Zijn restaurant 'Le Jaloa' in Brussel kreeg in 2011 een eerste Michelinster. Tegelijk runde hij nog de gelijknamige auberge in Brussel en Brasserie d'Oude Pastorie in Kraainem. 



Beroemdheden over de vloer. 'Niemand weet precies waar de naam Le Richmond vandaan komt,' zegt Gaëtan. 'Het heette altijd al zo. Het gebouw is een oude 'relais de poste' uit 1710. Grote, oude huizen vind je wel meer in de streek, maar zelden in zo'n goede staat. De bekende Belgische politicus Paul Henri Spaak, een van de pioniers van Europa, woonde lang in Le Richmond. Zijn familie verbleef er zelfs meer dan 50 jaar. 'Er zijn hier dus heel wat beroemdheden over de vloer gekomen,' lacht hij. Aan charme ontbreekt het Le Richmond niet. Terwijl het buiten onophoudelijk sneeuwt, cocoonen we met een glas wijn bij de oude kachel in de bar. De elegante vloertegels zijn nog de originele, net als de houten plafonds en de robuuste eiken trap die naar de kamers leidt. 



Gaëtan richtte z'n gastenverblijf smaakvol in met eigentijdse accenten, zoals kleurrijke hedendaagse kunst. De vijf kamers hebben alle moderne comfort en kijken uit op de Maas die pal voor de deur stroomt. 'Dinant blijkt een erg populaire bestemming in de wereld,' zegt Gaëtan. 'Behalve veel Belgen en Nederlanders krijg ik volk uit alle windstreken over de vloer. Godinne is een uithoek met welgeteld één winkel en een station, maar de ligging is ideaal: tussen Namen en Dinant, met alle highlights van de streek in de buurt. Bovendien ben je in geen tijd in de Ardennen.' Wij genieten van Le Richmond in wintermodus, maar in de zomer heerst er er volgens Gaëtan een totaal andere sfeer. 'Dan wordt er gegeten en gechild in de tuin.' En die is met 1 ha, een openluchtzwembad en twee bubbelbaden best riant. 



Dineren met sterallures. Met een chef aan het roer is lekker tafelen gegarandeerd in Le Richmond en geen virus dat daar een stokje voor steekt. Gaëtan serveert zijn gasten normaal aan de table d'hôte of - bij mooi weer - in z'n tuin, maar tijdens de corona-perikelen worden we net als alle andere gasten op de kamers bediend. Toegegeven, het sociale contact missen we wel een beetje, maar intiem dineren in de besloten gezelligheid van onze kamer met gedempt licht en wat jazz muziek op de achtergrond, is een ontzettend leuke ervaring. Elke avond kruipt Gaëtan achter z'n fornuis om met verse seizoengebonden producten zijn gasten te verwennen. Voor de prijs hoef je het niet te laten. Want waar kan je nog een driegangenmenu voor amper 35 euro, bereid door een getalenteerde chef, achter de kiezen steken? 



Terwijl we nog volop nagenieten van de carpaccio met truffelmayonaise en de zalm met een oriëntaalse twist van de avond ervoor, worden we op onze laatste avond opnieuw verwend door Gaëtan's gesofisticeerde kookkunsten. Als voorgerecht krijgen we een overheerlijk gerecht van wilde paddenstoelen uit de streek met een gepocheerd ei voorgeschoteld, waarover rijkelijk foie gras werd geraspt. De parelhoenfilet met pastinaak, witloof en pompoenpuree is om duimen en vingers af te likken. Na de warme, met truffel bestrooide Mont d'Or kaas als afsluiter kunnen we geen pap meer zeggen. Eén ding staat vast: in de zomer komen we gegarandeerd terug, om te chillen bij het zwembad en te genieten van de barbecue in de tuin.


Praktische info:

Maison d'Hôtes Le Richmand: Charme B&B met vijf kamers tussen 23 en 60 m2. prijs van 79 en 120 euro/nacht. Alle moderne comfort, gratis wifi en parking, continentaal ontbijt en mogelijkheid tot driegangen à 35 euro/personn (table d'hôte). Le Richmond heeft een grote tuin met zwembad, twee jacuzzi's en barbecue site. Ideaal gelegen tussen Namen en Dinant. Adres: Rue Grande 39, 5530, Godinne (Yvoir).  Info & reserveren: www.le-richmond.be of bel 0492 16 24 53.

© TEKST: W. GLADINES - FOTO'S: M. THYS & W. GLADINES 2020 (foto 6, 7 en 12 Le Richmond)
CHARME B&B AAN DE MAAS: MAISON D'HÔTES 'LE RICHMOND' GODINNE

Geen opmerkingen

Naam

E-mail *

Bericht *

-->