NAIROBI OP DE RAND VAN DE WILDERNIS


Wie in Nairobi vertrekt of aankomt ervaart de stop-over meestal als vervelend en verloren tijd. Het kan ook anders want de veelzijdige Keniaanse hoofdstad ontpopt zich meer en meer tot een bestemming op zich. De Belg Paul Verleysen weet er alles van, in een residentiële buitenwijk van Nairobi runt hij een luxueus gastenverblijf in onvervalste Out of Africa-stijl: Ngong House. Luttele kilometers verder paraderen neushoorns, zebra's en hyena's gracieus voor de betonnen skyline van de stad, het is een unieke ervaring. 'Je staat ervan versteld hoe groen het hier is' verzekert Paul Verleysen.

Ngong House.


Groene miljoenenstad. Wie in Naïrobi vertrekt of aankomt ziet dat vaak als verloren tijd. 'In het centrum wagen toeristen zich amper uit het hotel omdat sommige buurten ronduit gevaarlijk zijn' weet Belg Paul Verleysen, die sinds 1997 zijn Ngong House runt in een residentiële buitenwijk van de Keniaanse hoofdstad. 'Ngong House  is een soort verlengstuk van de wildernis' zegt hij 'je stapt vanuit het vliegtuig recht het avontuur in'. Logeren bij Paul is als logeren bij een vriend. Als we tegen middernacht na een vlucht vanuit Brussel in Ngong House aankomen, wordt nog een complete hap voor ons klaargestoomd. In de tuin keuvelen nog wat gasten rond een kampvuur, we krijgen er meteen een tip voor de volgende dag: een manege in de buurt, Hardy Stud organiseert dagtrips te paard met ervaren gidsen naar de Ngong Hills en Ololua. 'Als je een korter tripje wil maken kan dat ook.

Ngong House.

Het zal je verbazen hoe groen het hier is' besluit Paul. De miljoenenstad is vlakbij en tegelijk heel ver weg. Paul woont al veertig jaar in Afrika en beschouwt Kenia intussen als zijn eigen land. 'Ik heb les gegeven en lange tijd ontwikkelingssamenwerking gedaan'. Als bouwkundig ingenieur bouwde hij een schooltje en een hospitaal, die hij met donaties draaiende houdt. Ook de boomhutten op de lodge heeft hij zelf ontworpen. Aanvankelijk runde zijn zoon Christof Ngong House, maar die kwam jaren geleden om het leven bij een vliegtuigcrash op Winston airport, vlakbij. Een stilte volgt. Maar het gesprek komt snel op iets dat de hele buurt al dagenlang in de ban houdt: een leeuwin doolt rond in de wijk.

Giraffe Center Nairobi.

Dat houdt ons niet tegen om naar het nabijgelegen Giraffe Center te wandelen. 'Een toeristentrekker waar goed werk wordt geleverd' zegt Paul. 'En je kan heel dicht bij de giraffen komen'. Daar vernemen we dat de Rothschildgiraf, de op één na grootste soort ter wereld, eind jaren '70 met uitsterven bedreigd werd. Intussen hebben ze er al een zestigtal uitgezet in de natuur. Op het halfronde platform staan we oog in oog met de langnekken. Voor amper 6,25 euro kunnen we behalve op het platform de dieren ook nog observeren langs een walking-trail door het 50 hectare grote domein.

"In Nairobi stap je vanuit het vliegtuig recht het avontuur in."

Karen Blixen House.

Into Africa. Op een boogscheut van Ngong House ligt het legendarische Karen Blixen huis (bekend van de kaskraker Out of Afrika) dat uitkijkt op de al even legendarische Ngong Hills. 'De Deense schrijfster heeft er gewoond èn de film is er gedraaid maar daar blijft het zowat bij, de meeste meubels komen uit de film, voor de originele moet je naar het Blixenmuseum in Kopenhagen.' Ik vind de gegidste toer wat te lang, maar het is de enige manier om meer te weten te komen en leuke verhalen te horen' glimlacht Paul 'en de toegangsprijzen zijn redelijk'. Van Out of Africa trekken we Into Africa. Pauls chauffeur rijdt me naar het Naïrobi National Park, als voorsmaakje op de èchte safari. Alleen olifanten zie je er niet. Het is een bizar wildpark van zo'n 117 vierkante kilometer: neushoorns, hyena's en zebra's paraderen er voor de betonnen skyline van Naïrobi. Een unieke ervaring die leuke beelden oplevert.


Nairobi National Park.

De nekken van de giraffen schuiven langs de wolkenkrabbers, alsof er een denkbeeldige lijn werd getrokken die de stad van de natuur scheidt. We picknicken in het glooiende landschap met zicht op de Ngong Hills. Volgens Paul kan je middenin dit wildpark een trouw- of verjaardagsfeest geven met een kudde buffels, een leeuw en een paar luipaarden als toeschouwers. Een andere tip die we willen uittesten is het olifantenweeshuis van David Sheldrick, dat aan het wildpark grenst. Olifantjes die hun moeder verloren door stroperij of ziekte worden hier opgevangen en klaargestoomd voor de wildernis. Na een paar jaar worden ze uitgezet in het Tsavo National Park. Volgens Paul moeten we er naar toe tussen 11 en 12 uur, want dan betaal je maar 5 euro toegang, de sessie van 17 u kost meer. En het loont de moeite: babyjumbo's slurpen voor het publiek hun papfles leeg, als volleerde dronkaards. Het centrum draait op donaties en vanaf 50 dollar per jaar kan je al een olifantje adopteren. 'En al is het allemaal wat commercieel, dankzij het centrum zijn er toch al een honderdtal olifantjes gered' vertelt Paul achteraf.

"Nairobi National Park is een bizar wildpark waar neushoorns, hyena's en zebra's paraderen voor de betonnen skyline van Nairobi."


David Sheldrick wildlife Trust.

Ngong Hills. Na onze omzwervingen door het Masai-gebied, de Kilimanjaro en de Indische Oceaan verzeilen we terug bij Paul, die ons meeneemt naar de knokkelige Ngong Hills. 'Een trui meepakken' zegt hij nog 'het kan er behoorlijk fris zijn'. We rijden naar Ngong Town op 25 km van Naïrobi. Tickets kopen we bij de Kenia Wildlife Service en we huren er meteen een gids. 'Zonder is het niet veilig' waarschuwt Paul. We genieten van het prachtige uitzicht op Nairobi en de adembenemende Great Rift Valley. Het is een gedroomd uitje voor wie tegelijk sportief is en van de natuur houdt. We zijn hongerig en willen iets gaan eten in The Carnivore, een populair grillrestaurant met immense brochetten van krokodil en struisvogel. Een klassieker, maar Paul raadt het af: 'Het is een echte tourist-trap geworden', waarschuwt hij. 'Er zijn een boel trendy restaurants in de stad en als je in de buurt wil blijven, is de Talisman mijn favoriet: weinig toeristen en erg lekker.' Terug in Ngong House maken we kennis met Pauls kinderen en echtgenote Penny Winter, die vroeger nog kostuums maakte voor opera en theater. Nu heeft ze een eigen kledinglijn die ze verkoopt in oa. de lodgeboetiek. Paul en Penny voelen zich intussen helemaal thuis in Kenia en dat gevoel dragen ze met veel flair over op hun gasten.

Ngong Hills.

's Avonds eten we samen  met de andere gasten in de prachtige rondavel in de tuin. Paul is een gastheer uit de duizend en laat niks aan het toeval over. Rondom branden kleine haardvuurtjes, de sfeer is relaxed en gezellig. Paul weet het internationale gezelschap aan de tafel moeiteloos te entertainen. Grappige, sterke maar ook ontroerende verhalen schuiven met de wijn over en weer, het eten is verrukkelijk. Opvallend is dat er weinig Belgen in Ngong House verblijven. 'Die willen meestal meteen weer weg uit Nairobi' zegt Paul 'maar nu we deel uitmaken van Leading Lodges, kan je een Belgische tour door Kenia plannen die hier begint, zodat je meteen Nairobi en omgeving kan ontdekken. Onze laatste nacht slapen we in een van de romantische boomhutten met zicht op de magische Ngong Hills. De zonsondergang kleurt de lucht rood en een maanloze nacht met duizenden sterren valt wat later over Nairobi.  We dommelen in met een echt Out of Africa gevoel. Dit is de ideale opwarmer voor een reis door Kenia én de beste plek om de trip in schoonheid af te sluiten.

"Vanaf de Ngong Hills genieten we van het prachtige uitzicht op Nairobi aan de ene en de adembenemende Great Rift Valley aan de andere kant."

© DICHTBIJ & VER WEG 2018NAIROBI PRAKTISCH:

Brussels Airlines vliegt 4 x per week rechtstreeks van Brussel naar Nairobi: www.brusselsairlines.com

Beste periode: onze zomer, januari en februari. Regen: van maart tot eind mei, november tot half december.


SOUVENIRS:


De Massaimarkt in Nairobi is ideaal als je kunt afbieden. De markt verhuist elke dag, dus informeer bij een local. Wel opletten voor zakkenrollers, maar gevaarlijk is het er niet. Vermijd shops als 'Bird of Paradise' (Langata Road) en 'Noah' (Langata South Road) twee toeristenvallen. Wie een hoger budget heeft, moet naar Utamaduni in de Karenwijk, dicht bij het Karen Blixenmuseum. utamaduni.com

Lodgeboetiek van Penny in Ngong House:  www.pennywinter.com


Ngong House: luxe guesthouse (******)  van de Belg Paul Verleysen in het Karen District, op 30 min. van de luchthaven, 20 min. van het centrum en 15 min. van Wilson Airport vanwaar alle safarivliegtuigjes vertrekken. Inbegrepen in de prijs zijn overnachting en ontbijt, gastronomische maaltijden, dranken, transport van en naar de luchthaven en vervoer met chauffeur naar de bezienswaardigheden in de buurt: www.nairobicity.com/entries/ngong-house
NAIROBI OP DE RAND VAN DE WILDERNIS

Geen opmerkingen

Naam

E-mail *

Bericht *

-->