JINGLE BELLS AAN DE RIJN: KERST IN DÜSSELDORF


Düsseldorf heeft niet één, maar zeven kerstmarkten op wandelafstand, elk met een eigen, aparte atmosfeer. Van Marktplatz naar Schadowstraße wandel je langs meer dan 200 houten hutten en een feeërieke verlichting die de stad in de magie van een wintersprookje dompelt. Ik proef er lekkere lokale specialiteiten als DampfnudelnAachner Printen, Feuerzangenbowle, Altbier en Killepitsch, maar geniet vooral van een ongedwongen Kerst-aan-de-Rijn sfeer.

kerstmarkt dusseldorf, kerst in dusseldorf,
Kerstromantiek in het reuzenrad.

De langste bar ter wereld. Op Burgplatz bij de Rijn draait een immens reuzenrad onophoudelijk rondjes. Ik wandel er door een houten miniatuurdorp en waan me ergens in de Elzas, een gevoel dat nog versterkt wordt door de indringende geur van zuurkool en worstjes die ik hier overal ruik. Iets verder op Marktplatz snuif ik een flinke portie Duitse gemütlichkeit. Het oude plein voor het stadhuis in Renaissancestijl is zowat het mooiste van de hele stad. In de kraampjes rondom worden vooral handy crafts verkocht. Hier en daar kan ik op de vingers van ambachtslui in actie kijken. Glasblazen, tin-gieten en houtsnijden, het hoort er in Düsseldorf allemaal bij.

kerstmarkten duitsland, kerstmarkt dusseldorf, marktplatz dusseldorf
Düsseldorf: zeven kerstmarkten op wandelafstand.

Ik vergaap me aan een kraam vol houten soldaatjes in kleurrijke uniformen die als een vrolijk kerstregiment in het gelid lijken te lopen. 'Allemaal handgemaakt' lacht de goedlachse verkoper die ook echte marionetten fabriceert. Gepofte kastanjes en geroosterde amandelen zijn een delicatesse die je hier overal ruikt. En ja, ik geef grif toe, een traditionele currywurst blijft fastfood, maar placht er wel eens vlot in te gaan. In de straatjes van Altstadt zijn de bars en café's dikgezaaid. Altstadt wordt wel eens de langste bar ter wereld genoemd. Hier drink je altbier in een brauhaus, het typische donkerkleurige bier dat je enkel in Düsseldorf kan drinken. Ik proef het bij Brauhaus Uerige waar de tapkraan overuren draait, en bij Kürzer Brauerei, een relatief jonge microbrouwerij. Het is een lekker, toegankelijk bier dat zowel door mannen als vrouwen wordt gesmaakt.

Handy crafts zijn erg populair op Marktplatz.

Nostalgie in een glazen bol. De gezellige Flinger Strasse verbindt de kerstmarkt van Marktplatz met die van die van Heinrich Heineplatz. Ik wandel er langs kraampjes die gemaakt zijn naar het voorbeeld van de Düsseldorfse burgerhuizen van weleer. Eén kraam slijt enkel sneeuwbollen, netjes uitgestald in alle maten en gewichten. Want wat blijkt? Hier zijn deze kleinoden nog steeds erg in trek. Vooral kinderen lijken er gek op. Ze schudden enthousiast met de bollen en kijken gefascineerd toe hoe honderden sneeuwvlokken wild rond de kleine kerstman in het midden neerdwarrelen. Pure nostalgie in een glazen bol, want van een witte kerst kan je de dag van vandaag alleen maar dromen.

Glühwein uit een porseleinen laars, voor één keer kan het.

Om me te wapenen tegen de frisse Rijnwind houd ik een warm-up-stop aan de glühwein piramide bij Heinrich Heineplatz. Wie kerstmarkt zegt moét de gebruikelijke kitch er bijnemen. Glühwein uit een porseleinen laars van de kerstman drinken vind ik voor één keer dan ook helemaal niet erg. Na de klassieke warme wijn waag ik me aan een eierpunch, een populair drankje bij onze Duitse buren. Ook Amerikanen zijn er gek op. Bij ons moet dit warme drankje nog een inhaalbeweging maken. Het is simpelweg warme advocaat, die - dat moet ik toegeven - erin gaat als zoete, érg zoete koek.

Glühwein piramide bij Heinrich Heineplatz.

Hemel Bar. Heinrich-Heineplatz, een van de meest indrukwekkende pleinen van Düsseldorf, wordt elk jaar met kerst omgedoopt tot Engelenmarkt. Wanneer ik het plein opwandelen weet ik meteen waarom, want overal leunen lieftallige engelen over de kraampjes die letterlijk  baden in een zee van goud licht. Op het plein staat een prachtige muziekkiosk in art-nouveaustijl die doet dienst als een echte hemel bar. Ik hou er een warm-up-stop tussen de gouden serafijnen met een lekkere Feuerzangenbowle - een veredelde variant van de klassieke glühwein - en voel me meteen in hogere sferen. In de Engelenkraampjes koop je zowat alles: van houtsnijwerk, kaarsen, juwelen, kerstdecoraties tot handschoenen en hoeden en er is zelfs een kraam met kleine engelen.

kerstmarkt dusseldorf, kerst in dusseldorf,
Engelenmarkt op Heinrich Heineplatz.

Ik laat me verleiden door een lokale zoetigheid, Aachner Printen, een soort peperkoek uit Aken waarvan bronsgieters uit Namen ooit nog mee aan de basis lagen. Je vindt ze hier in alle vormen en formaten, maar de kleurrijk versierde hartvormen zijn het meest in trek. Ook Dampfnudeln, gestoomde zoete knoedels, zijn een specialiteit die je hier naar hartenlust kan proeven. Een korte wandeling brengt me tot bij de Sterretjesmarkt op het idyllische binnenplein van het Wilhelm-Marx Haus. Ik word er meteen ondergedompeld in de mysterieuze sfeer van fonkelend licht. Deze kerstmarkt mag dan klein zijn, het is er onwaarschijnlijk gezellig en ze valt in de smaak bij groot en klein.

Kerst op Königsallee.

Chique kerst op Königsallee. Bij Königsallee snuif ik een kerstsfeer van een heel ander caliber. In deze chique winkelstraat zuigt een ijsbaan boven de Stadtgraben jong en oud aan als een magneet. De eet- en dranktentjes rondom doen gouden zaken. Het uitzicht is er magnifiek met aan de ene kant de Stadtgraben overspannen met een verlichte kerstboog en het Hofgarten en Landskrone aan de andere kant. Traditionele houten kersthutten zorgen voor een mooi contrast bij de moderne architectuur van Kö Bogen. Ik zie er vooral kraampjes met traditionele natuurproducten en lekkernijen als brezels, käsealm en peperkoek. Kinderen kunnen er hun hartje ophalen op de draaimolen of in de kidsactivity tent bij de sprookjesmarkt waar de jongsten worden geëntertained, terwijl mama en papa de Tiroolse berghut induiken en zich in pure après-skistijl te goed doen aan een Crystal punch en Meisterwurz.

Königsallee.

Op Schadowplatz lijkt het of ik door de winterse flair van een Scandinavisch dorp wandel. Het is de ideale plek voor wie shoppen met de charme van een kerstmarkt wil combineren. Wie in de buurt is krijgt er nog een extra kerstattractie bij, want de origineel versierde etalages van de dure winkels op Königsallee zijn een lust voor het oog. Voor ik weer naar mijn hotel wandel, sla ik nog een Killepitch achterover, een hartige kruidenlikeur waarvan gezegd wordt dat wie deze niet gedronken heeft, nooit in Düsseldorf is geweest. Maar ik dus wel.

© W.G. - DICHTBIJ & VER WEG 2017 

Meer Dusseldorf op onze blog: Medienhafen, Dusseldorfs hippe uithoek.KERSTMARKT DUSSELDORF PRAKTISCH:

Kerstmarkt Düsseldorf: nog tot 30 december 2017 op zeven locaties in de stad.

Overnachten: ik sliep in Hotel Friends, een leuk, trendy en betaalbaar designhotel in het Flingern kwartier op 20" wandelen van Altstadt en Medien Hafen. Leuke atmosfeer, uitgebreid ontbijt en vriendelijk personeel: www.hotelfriends.de

Met de trein naar de Düsseldorfse kerstmarkt.  Ik reed met Thalys van Brussel naar Düsseldorf. Vier rechtstreekse ritten per dag van en naar Düsseldorf. Reistijd: 2 u 20". Info: www.b-europe.com 

Info over Düsseldorf en kerstmarkt: www.visitduesseldorf.de en www.duesseldorf-tourismus.de

kerstmarkt dusseldorf, kerst in dusseldorf,


JINGLE BELLS AAN DE RIJN: KERST IN DÜSSELDORF

Geen opmerkingen

Naam

E-mail *

Bericht *

-->