VIVA ADVENT! EEN WINTERCRUISE OP DE MOEZEL

In de adventperiode zet de hypermoderne riviercruiser VIVA ONE koers naar de mooiste Europese kerstbestemmingen. Wij kozen voor de Moezel: vijf dagen slowtravel door de mooiste wijnregio van Duitsland, met karakterstadjes die de ideale setting vormen voor een onvergetelijke kersttrip.  Met het vertrouwde all-innconcept van Viva Cruises zijn we bovendien relax en zorgeloos onderweg.

Viva One in kerstmodus.

Slow travel. ‘Welkom aan boord!’ Terwijl het personeel van de Viva One met een brede glimlach de koffers naar onze cabine brengt, worden wij naar de panoramische bar geloodst. We worden er verwelkomd met koffie, gebak en glühwein die er bij het koude weer vlot ingaan. Aan de panoromische bar die in volle kerstmodus staat, kunnen we maar beter meteen wennen. Want op de nieuwe luxe 5* riviercruiser van Viva Cruises is alles inclusief, ook de drankjes. Onze comfortabele kajuit is opvallend ruim en net als het hele schip bijzonder modern ingericht.

Met o.a. een modern design mikt Viva Cruises op een jonger publiek.

Hiermee mikt Viva Cruises op een jonger dan gemiddeld publiek, iets wat aardig blijkt te lukken. Maar er is meer. Met een zero waste- en ecovriendelijke filosofie wil Viva Cruises zijn steentje bijdragen aan een beter milieu. Verder beschikt het schip over een bubbelbad, een fitness en een wellness. Met 88 cabines en maximum 176 passagiers aan boord, blijft alles gezellig intiem. De rijke kerstdecoratie aan boord zet meteen de teneur voor vijf dagen slow travel op de Duitse Moezel. 'Enjoy the moment' is de slogan van Viva Cruises. En dát laten wij ons geen twee keer zeggen.

"Met een zero waste- en ecovriendelijke filosofie wil Viva Cruises zijn steentje bijdragen aan een beter milieu."

Deutsche Eck, Koblenz.

Een feeërieke kersttuin. Koblenz, waar de Viva One ligt aangemeerd, is het vertrekpunt van onze vijfdaagse adventcruise op de Moezel. Voor we afvaren hebben we nog ruim de tijd om de stad te verkennen en ook die staat in volle kerstmodus. Onze eerste halte is de Deutsche Eck, het monumentale ridderstandbeeld op de plek waar de Moezel in de Rijn uitmondt. Een kabelbaan voert ons over de Rijn naar het 118m hoog gelegen Festung Ehrenbreitstein, het 19e eeuwse fort dat vandaag het Landesmuseum Koblenz herbergt. In december wordt deze voormalige militaire vestiging omgetoverd tot feeërieke kersttuin die alleen al om het sublieme uitzicht over de stad de moeite van een bezoek waard is. 

Gezelligheid troef op de kerstmarkt van Koblenz.

Ook op Görresplatz in de oude stad hangt een gezellige drukte. Een potpourri van geuren zweeft verleidelijk tussen de houten kraampjes die als een arena rond de Historiensäule staan opgesteld. We proberen witte glühwein, een primeur voor ons, maar hier een populair kerstdrankje. De verleiding om ons over te geven aan een smeuïge Duitse currywurst is groot, maar we sparen onze apetijt voor het welkomstdiner op de Viva One. Een goeie zet, zo blijkt, want terwijl het schip Koblenz uitvaart, worden wij verwend met een geraffineerd vijfgangenmenu met aangepaste wijnen. 

De panoramische bar van de Viva One is onze vaste hangout.

Na het diner duiken we de bar in waar een pianist het internationale gezelschap entertaint. De sfeer is eerst nog wat stroef, maar wanneer hij Smokies 'Living next door to Alice' zingt en een honderkoppig koor hem bij het refrein luidkeels bijvalt met 'who the f*ck is Alice', is het ijs gebroken. Op een drankje hoeven we niet te kijken, letterlijk alles is inclusief: cocktails, short drinks, bier, wijn...

"Op een drankje hoeven we niet te kijken, bij Viva Cruises is alles in inclusief: cocktails, short drinks, bier, wijn..."

Marktplatz Bernkastel, uit een sprookje van Grimm.

Bernkastel: de kerstman bestaat. In Bernkastel-Kues lijkt het of we bij een modaal stadje bij de Moezel aanmeren, maar schijn bedriegt. Achter de kade met z'n statige hotels lopen we een decor in dat zelfs de verbeelding van de gebroeders Grimm tart. Marktplatz met zijn stadhuis in rennaissancestijl, de Sint-Michaelsbron en de stokoude vakwerkhuizen rondom, stralen in de kerstperiode nóg meer dan anders pure romantiek uit. Het smalle 15e eeuwse Spitzhäuschen - een van de smalste huizen langs de Moezel - is een echte publiekstrekker. Op de achtergrond torent de kasteelruïne van Landshut boven het stadje uit, ooit de residentie van vele keizers en bisschoppen. Met een veelvoud aan middeleeuwse charme is Bernkastel één van de mooiste kerstsettings aan de Moezel.

Bernkastel.

De vele kraampjes stallen zowat alles uit wat je op een typische Duitse kerstmarkt verwacht: van houtsnijwerk tot originele kerstversiering, juwelen en allerlei accessoires. Wij doen onze kerstinkopen in het Mosel Weinmuseum & Vinothek in Kues, aan de overkant van de rivier. Hun immense wijnkelder met 160 topwijnen uit de Moezelstreek, is een must voor elke liefhebber. Je kan er wijn kopen of je kan er ook gewoon binnenstappen om er pakweg een lekker glas spätburgunder, riesling kabinett of spätlesen te drinken. Een bezoek aan Bernkastel is trouwens niet compleet als je geen Bernkastel Doctor Wein hebt geproefd. Om een lang verhaal kort te maken: de wijn zou helende krachten hebben, maar waarvoor is nogal onduidelijk. Tegen een kater misschien?

Bernkastel: de kerstman bestaat!

's Avonds zit de sfeer op de Bernkastelse kerstmarkt er pas écht goed in. Er heerst een vrolijke, uitgelaten sfeer. Glühwein en kerstsnacks vinden gretig aftrek. Overal klinkt live muziek, gespeeld door allerhande brassbandjes en een voor de gelegenheid samengesteld vrouwenkoor dat uit volle Duitse boezem kerstliederen zingt. En daar zit hij dan, wat verstoken tussen z'n brassbandje op z'n trompet te blazen: de enige echte kerstman, met een échte baard, een écht brilletje en de échte look. Hij bestaat dus! In de menigte op het marktplein wachten we geduldig bij de grootste adventkalender van de Moezelstreek. Want aan het statige Adler-Apotheke vakwerkhuis gaat er tijdens de advent elke dag een raam open waarachter iemand een lied zingt of poëzie voordraagt. 


Viva's Bistro serveert heerlijke klassiekers.

Op de terugweg naar de Viva One geloven we onze ogen niet wanneer we een kolonne kerstmannen met fakkels door het ijskoude water van de Moezel zien zwemmen. Gelukkig ligt het niet aan de glühwein die we royaal hebben geconsumeerd, maar blijkt het een jaarlijkse traditie te zijn. Terug op het ons intussen vertrouwde schip wacht ons weer een heerlijk avondmaal. Dit keer dineren we in het intieme kader van Viva's Bistro, het tweede restaurant aan boord, dat heerlijke klassiekers serveert. Scampi in vuursaus en steak met frietjes is altijd een beetje feest, toch?

"Met een veelvoud aan middeleeuwse charme is Bernkastel één van de mooiste kerstsettings aan de Moezel."

Porta Nigra, Trier.

Trier: kerst met werelderfgoedallures. Wanneer we 's ochtends vroeg in Trier aanmeren, heeft de Viva One al meer dan 200km afgelegd. Na een heerlijk ontbijt aan boord pikt een bus ons op om de oudste stad van Duitsland te verkennen. Onze eerste halte is de met wijngaarden omringde Petrisberg, waar de Romeinse keizer Augustus in 30 v.Chr een vestiging bouwde die het ontstaan van Trier bezegelde. Het uitzicht op de stad is er overweldigend, letterlijk alle highlights liggen aan onze voeten. Het historisch centrum van Trier verkennen we te voet. Haar bijnaam 'Rome aan de Moezel' dankt ze aan monumenten zoals het amfitheater en de 2e eeuwse Porta Nigra, een van de beroemdste Romeinse monumenten in Europa en de oudste stadspoort van Duitsland. Met de Romeinse monumenten werden ook de Sint-Petersdom (Dom van Trier) en de Liebfraukirche - die letterlijk aan elkaar kleven - in 1986 opgenomen in de Werelderfgoedlijst van Unesco. Een steenworp verder bezoeken we het Keurvorstelijk Paleis met z'n indrukwekkende rococo gevel. Het is gebouwd tegen de imposante Romeinse Basilica van Constantijn. 


Kerstmarkt Trier.

De kerstmarkt van Trier slingert zich ongegeneerd tussen al dit werelderfgoed én de middeleeuwse huizen op de Hauptmarkt. Het zorgt voor een idyllische kerstsetting die op z’n mooist is voor de romaanse Sint-Petersdom waar de kraampjes overladen zijn met een schat aan lokale producten. En ook hier vinden glühwein, flammenküchen en andere locale specialiteiten gretig aftrek. Wij laten ons reibekuchen aanpraten, gebakken aardappelkoekjes geserveerd met warme appelmoes. Niet echt onze dada, maar met een flink glas glühwein erbij zorgt het voor instant warmte, want het is bitterkoud. In de late namiddag maken we rechtsomkeer en zette we koers naar Cochem. 

Cochem in wintermodus.

Kerstshoppen in Cochem. In Cochem heeft het gesneeuwd. Een dunne witte sluier geeft de stad een sprookjesachtige flair die nog versterkt wordt door het Reichsburgkasteel dat vanaf een met wijngaarden begroeide heuvel weerspiegelt in de Moezel. Een door Viva Cruises gecharterde bus voert ons naar dit 11e eeuwse kasteel dat in volle kerstsfeer baadt. Want kerst doet dit Cochemse icoon met z'n weelderige ridderzaal en mooi ingerichte kamers, alle eer aan. Tegelijk ontvouwt de geschiedenis van Cochem er zich voor onze ogen. Ons bezoek aan de Reichsburg sluiten we af op het kasteelterras met een onwaarschijnlijk mooi uitzicht op Cochem en de wijnheuvels rondom.

Reichsburg Cochem in kerststemming.

De kleine kerstmarkt aan de voet van de Skägerakbrücke is de minst spectaculaire van de trip, maar de leuke boetieks in de geplaveide middeleeuwse straatjes van Cochem zijn een waardig alternatief voor wie hier wil kerstshoppen. 'So wird Scheiwenfleis gemacht': een stel copulerende marsepeinen varkentjes bij een lokale patissier zijn alvast iets grappigs om onder de kerstboom te leggen. Net als in Bernkastel is ook een degustatie bij een plaatselijke wijnbouwer hier een must. Die vinden we op de Moselpromenade waar de eigenaar van Weingut Ring een aardig mondje Nederlands spreekt. Hij biedt ons spontaan een degustatie aan. We proeven er lekkere riesling- en spätburgunderwijnen. Hun riesling van oude druivenstokkken is helemaal onze dada: een sixpack ervan gaat mee voor onder de kerstboom.

"Net als in Bernkastel is ook een degustatie bij een plaatselijke wijnbouwer in Cochem een must."


Geen gigantisch houten stuurwiel, maar joysticks besturen de Viva One.

Millimeterwerk. Op de terugweg naar Koblenz slaan we aan de praat met de Nederlandse kapitein van de Viva One. Het is opvallend hoe modern de stuurhut van het schip is: geen gigantisch houten stuurwiel, maar joysticks besturen het gevaarte. Verder wordt alles gemontitord met computerschermen en camera's die buiten op het schip staan gemonteerd. De kapitein kent de rivier intussen als z'n broekzak. 'De Moezel is bevaarbaar over een lengte van 394km waarvan het hoogteverschil wordt opgevangen door 28 sluizen', vertelt hij. 'De Viva One is zodanig gebouwd dat hij onder de laagste brug, door de smalste sluis en de scherpste bocht kan varen.' En dat merken we in Müden, waar de kapitein plots boedernstig wordt wanneer hij het schip door de smalle sluis loodst. Het is letterlijk millimeterwerk.


Fine dining is de norm op de Viva One.

De laatste avond aan boord is er eentje in feeststemming. In de bar wordt de crew van de Viva One enthousiast onthaald: van de kapitein tot en met het poetspersoneel. Het enthousiasme is welgemeend, want het zijn stuk voor stuk bijzonder professionele en vooral bijzonder vriendelijke en hulpvaardige mensen. Onze cruise hebben ze alvast tot een onvergetelijke ervaring gemaakt. Fine dining is sowieso de norm op de Viva One, maar voor het afscheidsdiner werd een extra inspanning geleverd. Onze smaakpapillen worden verwend met een geraffineerd vijfgangenmenu dat moeiteloos kan wedijveren met een royaal kerstmaal. Voor een laatste keer trekken we naar de panoramische bar waar de entertainer - who is Alice already? - de ziel uit z'n lijf zingt. Intussen kent iedereen aan boord zowat iedereen en wordt er ongeneerd meegezongen terwijl drankjes vlot worden aangevoerd. Over exact twee weken is het kerst en de onze kan nú al niet meer stuk.

"Het personeel van de Viva One zijn stuk voor stuk professionele en vooral bijzonder vriendelijke en hulpvaardige mensen."

 © DICHTBIJ & VER WEG 2023

Deze reportage kwam tot stand i.s.m. en werd gesponsord door VIVA Cruises.

VIVA cruises zijn all-in, fooien en taksen incluis. Info over de adventcruises die in 2023 ook op de Rijn, Rhone en Donau doorgaan: www.viva-cruises.com Reserveren kan bij VIVA: 03/3751797 of bij je reisagent.

VIVA ADVENT! EEN WINTERCRUISE OP DE MOEZEL

Geen opmerkingen

Naam

E-mail *

Bericht *

-->