ROMANTIK HOTEL MONDRAGON - ZIERIKZEE


Pure klasse en eigentijds chique: Romantik Hotel Mondragon is dé stek bij uitstek om monumentenstad Zierikzee en omgeving te verkennen. Of de Spaanse veldheer Cristóbal de Mondragón naar wie het hotel vernoemd werd een epicurist was, is een open vraag. Maar dat zijn naam in Schouwen-Duivenland vandaag synoniem staat voor lekker tafelen en luxueus logeren, is een feit.

Oude Haven, Zierikzee.

De stad. Wanneer we door de Noordhavenpoort monumentenstad Zierikzee binnen rijden, lijken we in een wereld te belanden waar een vergeelde zwart-wit postkaart weer tot leven komt. De oude haven met historische schepen is afgeboord met riante patriciërswoningen, huizen met donker gelakte ramen en deuren, glanzende ruiten en blinkend koperwerk. De lange en bewogen geschiedenis van Zierikzee ontdekken we in het nabijgelegen Stadhuismuseum. Zo verkreeg de stad in de 13e eeuw haar stadsrechten, werd ze meermaals belegerd en had ze af te rekenen met catastrofale stadsbranden. In de Tachtigjarige Oorlog was Zierikzee een strategisch belangrijke plek. Toen de geuzen Zierikzee innamen werden ze door de Spanjaarden verdreven. 


Christobal de Mondragon (Stadhuismuseum Zierikzee).

Protagonist in deze geschiedenis is Cristóbal de Mondragón, een Baskisch veldheer die de opstandelingen op vrij heroïsche wijze de stad uit joeg. De Mondragón logeerde in de Oude Haven en zou een groot deel van z'n leven in de Zuidelijke Nederlanden verblijven. Tot op de dag van vandaag is zijn naam nauw met Zierikzee verbonden. In het Stadhuismuseum zien we een levensgroot schilderij waarop de Spaanse veldheer met een blauw oog staat afgebeeld. De reden? In 1574 liep hij een blauw oog op, vond het best stoer staan en liet zich er ongegeneerd mee schilderen, volgens de museumgids.

"Tot op de dag van vandaag is Mondragon's naam nauw met Zierikzee verbonden."

Stadhuismuseum Zierikzee.

Het verhaal. Dat het mooiste hotel van Zierikzee naar Cristóbal de Mondragón werd vernoemd, is niet toevallig. 'Hoewel de Spanjaarden destijds bekend stonden als echte bruten en plunderaars, was de Mondragón een redelijk en rechtsschapen man', vertelt eigenaar Govert Janzen. 'Hij stond in de regio dan ook bekend als 'de goede Spanjaard'. We ontmoeten Govert in de lobby van z'n hotel, bij een replica van het Mondragónportret dat we in het Stadhuismuseum zagen. Het blauwe oog went... maar moeizaam. 'Na mijn studies aan de Hogere Hotelschool in Den Haag, deed ik eerst enkele jaren ervaring op in Luxemburg en Moskou, maar na 6 koude, lange winters hield ik het daar voor bekeken en werd ik product manager voor Hotel De Bilderberg bij Arnhem,' vertelt Govert. 


Romantik Hotel Mondragon.

'In Zeeland runde ik nog jarenlang het iconische Badhotel Domburg. Maar toen het pand hier in de Oude Haven vrijkwam, zag ik mijn kans schoon om van scratch een prestigieus hotel te beginnen.' En aldus geschiedde. Hotel Mondragon was klaar in december 2019, een slechte timing zo bleek al gauw. Al waren de zomers van '20 en '21 best een succes volgens de sympathieke eigenaar, ondanks het feit dat de gasten in hun kamers moesten dineren. Govert sloot zich aan bij Romantik Hotels om een internationaler publiek aan te trekken en werd in februari dit jaar voorzitter van Romantik Hotels in de Benelux.

"Dat het mooiste hotel van Zierikzee naar Cristóbal de Mondragón werd vernoemd, is niet toevallig."


Het klassieke karakter van Mondragon perfect gecombineerd met een moderne look.

Het hotel. Net als Zierikzee, draagt ook het hotel een zekere geschiedenis met zich mee. Het gebouw dateert uit halfweg de 17e eeuw en deed ooit dienst als concertzaal en bioscoop. In 1947 kwam er een restaurant, Mondragon, op de bovenverdieping. Nadat het in verpauperde toestand werd opgekocht, werden de historische elementen netjes gerenoveerd, de rest werd gesloopt en heropgebouwd. De inrichting  van het hotel bedacht Govert zelf in samenwerking met Belinda Ubbink van Studio Bink. 'Ik wou het klassieke karakter van het oude Mondragon combineren met een eigentijdse look,' aldus Govert. Een moeilijke evenwichtsoefening, maar daarin is hij meer dan geslaagd. Want van de receptie tot de kleinste kamer straalt Mondragon pure klasse uit: eigentijds chique, met een knipoog naar de grand hotels van weleer. 


Restaurant Cristó.

Cristó, het tweedelige hotelrestaurant, heeft een benedenruimte met zicht op de oude haven en een prachtige opkamer uit de 16e eeuw. Prints van flamboyante barokschilderijen aan de muren, stoffen zitjes in zachte kleuren, hier en daar een streepje goud en vooral veel bloemen typeren beide zalen. In het volkse interieur van Le Bistro, de gezellige hotelbistro, wanen we ons een beetje aan het Parijse Canal Saint-Martin. Op de plek van het eerste Mondragon restaurant bevindt zich nu de Havenzaal, een ruimte voor o.a. recepties en privéfeesten. Het prachtige tapijt met vlindermotieven, Le Papillion, werd door de Franse designer Christian Lacroix speciaal voor Mondragon ontworpen. De Heerenkamer, het torentje van Mondragon, is het oudste deel van het hotel. Gasten kunnen er lekker onderuit zakken met een boek of er gewoon genieten van de rust. 

"Van de receptie tot de kleinste kamer straalt Mondragon pure klasse uit: eigentijds chique, met een knipoog naar de grand hotels van weleer." 


Pure klasse, eigentijds chique, met een knipoog naar de grand hotels.

De kamers. Voor de 41 kamers en suites in Romantik Hotel Mondragon vond Govert inspiratie in de vier windstreken. 'Simpelweg omdat ze zo zijn georiënteerd,' zegt hij. De kamers in het westen kregen roodtinten, de kleuren van de avondzon, groentinten sieren de kamers in het oosten en goudkleuren de kamers in het noorden als verwijzing naar het noorderlicht. Voor de zuidelijke kamers werden eerder relaxerende tinten bedacht, met zilveren accenten. Wij slapen heerlijk in ons Nilson bed, waarin we meteen wegzakken alsof we op een wolkje liggen. De Royal Mondragon suite is zomaar even 110m2 groot en kent geen gelijke in dit stadje. Er is zelfs een geheime slaapzolder voor de kinderen die eventueel meereizen. En wat wij heel leuk vinden is dat er enkele kamers met terras voorzien zijn voor mensen die met hun hond op stap gaan. Elke suite heeft ook keukenfaciliteiten, maar die laten we links liggen, want eten in het gastronomische Cristó is iets wat we niet willen missen.

"Wij slapen heerlijk in ons Nilson bed, waarin we meteen wegzakken alsof we op een wolkje liggen."

Jong en boordevol talent: Jeffrey Buijl, de chef van Cristó.

De keuken. Als we ons installeren in het stijlvolle restaurant van Mondragon, voelen we meteen dat we ons aan iets buitengewoons mogen verwachten. Want zoals in alle Romantik Hotels is het culinair verwennen van de gasten ook in Mondragon een prioriteit. Aan het hoofd van de keuken staat aanstormend talent Jeffrey Buijl (22) die eerder dit jaar nog finalist was van de Bocuse d’Or. De in Zierikzee geboren chef volgde koksschool in Middelburg en liep stage bij o.a. Herman den Blijker en sterrenchef François Geurds in Rotterdam. Hoewel Jeffrey nu al een begiftigd chef is, zoekt hij nog volop z’n weg die hij feilloos combineert met de filosofie van Mondragon: op Franse leest geschoeide gerechten gelinkt aan het verleden van Zierikzee én al het beste uit de Zeeuwse Delta. Zo hebben alle gerechten óf een link met Baskenland, de geboortestreek van Mondragón, óf Schouwen-Duivenland zelf.

Cristó is een restaurant helemaal op maat van Bourgondische Belgen.

We eten er een verrukkelijk zevengangen menu waarbij de smaken elkaar in overtreffende trap aflossen: sardines met aardpeer, komkommer en een mousse van venkel, Ibericoham met zeekraal, groene asperges, looksaus en watermeloen, waarvan we toetsen terugvinden in de bijgeschonken Torre la Moreiro. Het aardappelkoekje met muntsaus, limoen, sperziebonen, snijbonen erwten en radijsjes pairt hemels met de lokale Brut de Zéelande, de stoverij van kalf met geroosterd boekweitschuim doet het dan weer goed met een Clos d'Hermitage (100% Shiraz). Het hoofdgerecht, een sappige Anjouduif met groene kool en knolselderij, is pure verwennerij. Afsluiten doen we met een plankje Nederlandse kazen, heerlijke vanilleparfait en Mondragonkoffie. Eén ding is overduidelijk: Cristó is een restaurant helemaal op maat van Bourgondische Belgen. Of zoals Govert het netjes samenvat: 'Duitsers zoeken een hotel waar ze kunnen eten, Belgen een restaurant waar ze kunnen overnachten.'

Le Bistro.

Op z'n lauweren rusten ligt niet in Goverts aard. De man is een vat vol goede ideeën en heeft nog heel wat in petto met Mondragon. Zo plant hij deze zomer een champagnebar aan de oever van de Oude Haven, een zandstrand met gezellige zitjes, helemaal in het teken van Piper-Heidsieck aangevuld met pinchos en een klank en lichtspel op de zeilen van de oude zeilschepen in de haven. Beter wordt het niet.

"Christó is op Franse leest geschoeide gerechten gelinkt aan het verleden van Zierikzee én het beste uit de Zeeuwse Delta."

Lokale street art op Montmaetreplein.

DOEN EN BELEVEN IN EN ROND ZIERIKZEE:

Stadswandeling. Monumentenstad Zierikzee verkennen we met de ‘Mondragon’s Stadwandeling’, een handige wandelroute die het hotel voor haar gasten heeft uitgestippeld. Het voert ons enkele uren langs de bezienswaardigheden van de stad en die zijn er volop: de oude stadpoorten, de Dikke Toren, de Gasthuiskerk, de voormalige visafslag op het intieme Sint Jacobshof, het 15e eeuwse Huis de Haene en de Nieuwe Haven om er maar een paar te noemen. Koffie drinken we op Montmaertre, het leukste plein van Zierikzee met uitzicht op lokaal geïnspireerde street-art. Onze wandeling eindigt in het flamboyante Stadhuismuseum waar veel aandacht uitgaat naar Christóbal de Mondragón.

Watersnoodmuseum Ouwerkerk.

Het Watersnoodmuseum. Met enkele tips én huurfietsen van het hotel trekken we de wijdere omgeving in. En daar hoort een bezoek aan het Watersnoodmuseum bij. Af en toe moeten we een stevig tandje bijsteken in de platte polders waar de wind vrij spel heeft, maar de weidse panorama’s langs de dijk maken veel goed (De Zeelandbrug is vanop afstand nóg indrukwekkender). Het Watersnoodmuseum vertelt het dramatische verhaal van de dijkbreuken in de nacht van 31 januari en 1 februari 1953 waardoor grote delen van zuidwest Nederland onder zoutwater kwamen te staan. Duizenden huizen en boerderijen werden vernield, er vielen meer dan 1800 slachtoffers en een veelvoud aan vee werd door het water verzwolgen. Het museum focust op de ramp, de naweeën, het herstel en tenslotte de verwezenlijking van de Deltawerken.

'De Kleine Schorre', kwaliteitswijn uit Zeeland.

De Kleine Schorre. Onze smaakpapillen gunnen we galant een extra verwenbeurt bij Wijnhoeve De Kleine Schorre. Wijnbouwer Johan van de Velde verruilde in 2001 z'n aardappelen voor pinot gris, pinot blanc, rivaner- en auxerroisstokken. Vandaag runt hij een 12ha grote wijngaard op een kalk- en zavelrijke bodem in Dreischor. Johan wil geen grand cru's maken, maar evenwichtige wijnen die pairen met platvis, kreeft, oesters, mosselen en garnalen. We proeven ze in z'n proeflokaal, geserveerd met een heerlijk bord verse zeevruchten en zijn meteen overtuigd: stuk voor stuk eerlijke, lekkere kwaliteitswijnen. Zeker proeven: Brut de Zéelande, spetterende bubbels uit Zeeland. Adres: Zuiddijk 4 in Dreischor.

Palingroker Sam Uil uit Burghsluis.

't Ulegat. Met zijn volle grijze baard en zeemansblik doet Sam Uil ons ongewild een beetje denken aan Kapitein Iglo. De iconische kreeftenvisser vist al 40 jaar op Oosterscheldekreeft, Noordzeekrab en paling die hij rookt in z'n twee grote rooktonnen. Behalve paling rookt hij er ook nog zeebaars en zalm. Voor vers gerookte vis ben je bij Sam dus aan het juiste adres. Wie vroeg uit de veren is kan net zoals wij Sam z'n vis zien roken, een niet te missen moment. 't Ulegat, Meeldijk 34 in Burghsluis.

Onze tip: combineer Romantik Hotel Mondragon met Romantik Hotel De Campveerse Toren voor een heerlijk (lang) weekend Zeeland hoppen.

© TEKST: W. GLADINES - FOTO'S: W. GLADINES & M. THYS 2022

Website & reserveren: www.romantikhotels.com/mondragon

ROMANTIK HOTEL MONDRAGON - ZIERIKZEE

Geen opmerkingen

Naam

E-mail *

Bericht *

-->