BOURGONDISCHE VIBES IN BOECHOUT: WIJNDOMEIN OUD CONYNSBERGH

De 'Tafel van Acht' heten ze, het groepje vrienden dat op vakantie in Italië het gekke idee kreeg om in België grappa te maken. Enkele jaren later runnen ze in de Antwerpse zuidrand 8ha wijngaarden met een hippe wijnbar. Niet alleen de grappa kwam er, maar ook een dozijn lekkere Belgische wijnen. Gekke ideeën zijn soms zó gek nog niet. 

Proefwijngaard Hoevere, Oud Conynsbergh.

Biodynamisch. 'Wijndomein Oud Conynsbergh is het verhaal van 8 vrienden - De Tafel van Acht - die op vakantie in Italië het knettergekke idee kregen om zelf grappa te maken,' zegt algemeen directeur en wijnkenner Kris Van De Sompel. We staan in hun proefwijngaard Hoevere, bij de Steenen Molen (1782), een bovenkruier die in 2003 nog helemaal gerestaureerd werd. De oogst is net begonnen. En de rijpe druiven trekken niet alleen plukkers aan. 'We hebben een serieus probleem met houtduiven,' vertelt Kris. 'De populatie barst uit z'n voegen. Vorig jaar vraten ze zowat alle pinot noirdruiven op. Dit jaar hebben we ook nog eens af te rekenen met wespen die het op de cabernet dorsa en acalondruiven hebben gemunt.' De schade die door de beestjes wordt veroorzaakt, maakt makkelijk het verschil tussen rendabel en verlieslatend, maar aan chemische bestrijdingsmiddelen denkt Kris niet. 'We zijn een biodynamisch bedrijf en dat willen we zo houden. Onlangs hebben we een valkenier met een woestijnbuizerd en slechtvalken ingezet. We hopen zo de duivenpopulatie te doen krimpen of ze op z'n minst te verjagen. De wespenplaag is een ander paar mouwen, maar ook daar vinden we wel iets op.'

"De populatie houtduiven barst uit z'n voegen. Vorig jaar vraten ze zowat alle pinot noirdruiven op."Op de wijngaard Kapellenveld in Vremde worden vooral auxerroisdruiven geteelt.

Pinot Auxerrois. 'De eerste wijnstokken hebben we aangeplant in 2014,' vertelt Kris. 'We kozen voor rassen zoals chardonnay, pinot noir en pinot uuxerrois, drie soorten die laat uitlopen en vroeg rijp zijn. Daarnaast telen we ook nog pinot blanc, gamay en cabernet dorsa.' In 2016 volgde dan de eerste oogst. De wijnen waren meteen veelbelovend. Vandaag runt De Tafel van Acht naast hun proefwijngaard nog drie andere domeinen in de buurt, samen goed voor 8 ha. Hun grootste wijngaard (5ha) vinden we op de zandleem- en lichte leemgrond van het Mussenhoeveveld. De onderliggende kalklaag uit het tertiair is een ideale bodem voor  witte- en roséwijnen. Pinot noir telen ze op de kleiachtige ondergrond van hun wijngaard in de Melkkuipstraat (1,3ha), hun auxerrois op de zandleemgrond in het nabijgelegen Vremde (1,5ha). Deze druif is hun paradepaardje. 'Pinot auxerrois is een bij ons minder bekende soort, maar in de Elzas wordt ze veel gebruikt voor Crémant d'Alsace. Voor ons klimaat is dit een topdruif.' Dat de wijnranken moeite moeten doen om tot bij het grondwater te komen, heeft volgens Kris alleen maar voordelen. Het levert wijnen met karakter op.

"Dat de wijnranken moeite moeten doen om tot bij het grondwater te komen,  levert wijnen met karakter op."


Wijnbar Oud Conynsbergh.

Oenotoerisme. Z'n setting heeft Wijndomein Oud Conynsbergh alvast mee. Hun moderne shop/wijnbar die tegen de oude molen aanleunt, oogt dan ook erg aanlokkelijk. Beneden in de molen rijpen hun wijnen op houten vaten: de Chardonnay, Auxerrois Cuvée en Natuur op Franse eik en de Auxerrois Natuur Cuvée op acaciahout, wat voor een soort micro oxidatie zorgt. 'Daarnaast maken we nog een Auxerrois Natuur die op Belgische eik gerijpt heeft,' zegt Kris. 'Onze Auxerrois Natuur en Cuvée ondergingen een natuurlijke gisting,  iets wat we in de toekomst met al onze wijnen willen doen.' Langs enkele inox cuves wandelen we de wijnbar in die smaakvol werd opgefleurd met oude wijnstokken. Het is een plek waar we ons met veel plezier willen installeren voor een degustatie, maar het mooie weer lokt ons naar het gezellige tuinterras in de schaduw van de molen.


Oud Conynsbergh Auxerrois Cuvée (b), Gamay (l) & Pinot Noir Natuur (r).

Van hun mooie wijnhuis zijn ze zich bij Oud Conynsbergh volop bewust. 'Oenotoerisme is een van onze objectieven,' vertelt Kris. 'We liggen kort bij enkele fietsknooppunten en onze wijnbar is de perfecte plek om op adem te komen met een lekker glas wijn.'  Oud Conynsbergh tekende ook zelf een wandel- en fietsroute uit langs hun wijngaarden, gecombineerd met een rondleiding en degustatie. 'We werken samen met een aantal lokale producenten van exclusieve streekproducten. Wie wil kan onze wijnen pairen met o.a. ambachtelijke chocolade, kazen en tapas van de plaatselijke kwaliteitsslager.


Sterke van Boechout.

Vandaag produceert Oud Conynsbergh zes witte, een rosé, een rode en twee mousserende wijnen. Rosé Parel, een zalmroze schuimwijn van gamaydruiven, is hun nieuwste creatie.  We proeven ze stuk voor stuk tijdens een uitgebreide degustatie op het tuinterras. We zijn meteen overtuigd van de kwaliteit, en bombarderen de Auxerrois Natuur Cuvée en de Pinot Noir tot onze favorieten. En de grappa? 'Die is intussen ook een feit,' zegt Kris. 'We hebben momenteel slechts een stock van een paar honderd flessen, dus wie hem wil proeven kan dat alleen hier.' En dat is zeker geen straf, want wat ons betreft is Oud Conynsbergh veel meer dan alleen een plek om even van de fiets te stappen. Wij komen hier vast nog genieten van een heerlijk glas Belgische wijn, terwijl de wieken van de oude molen ons van een koel briesje voorzien.

"Onze Auxerrois Natuur en Cuvée ondergingen een natuurlijke gisting,  iets wat we in de toekomst met al onze wijnen willen doen."

© TEKST: W. GLADINES - FOTO'S: M.THYS & W. GLADINES  2020

Noot: De wijnen die we proefden en hier worden vermeld, zijn bij het verschijnen van dit artikel uitverkocht of dragen bij de nieuwe jaargang een andere naam. Meer info ter plaatse of raadpleeg hun website.

Wijndomein Oud Conynsbergh: De Steenen Molen, Konijnenbergstraat 2, 2530 Boechout.

De Steenen Molen: Open elke zondag van 13 tot 17u. Voor geleide bezoeken contacteer Ludo Van De Velde 03/455.88.32 of email naar: ludovdvelde@telenet.be
BOURGONDISCHE VIBES IN BOECHOUT: WIJNDOMEIN OUD CONYNSBERGH

Geen opmerkingen

Naam

E-mail *

Bericht *

-->