MONTREUIL-SUR-MER: VAN VESTIGINGSSTAD TOT GASTRONOMISCHE HOTSPOT

RUE DU CLAPE EN HAUTE, MONTREUIL SUR MER


De rotskusten van Cap Blanc-Nez en Cap Gris-Nez, Nausicaa, idyllische vissersdorpjes, het mondaine Le Touquet Paris Plage en het historische hart van Boulogne-sur-Mer: aan highlights heeft de Opaalkust geen gebrek. Toch heeft ook het achterland heel wat te bieden. Zoals de oude vestigingsstad Montreuil-sur-Mer, met stip de mooiste stad van de regio én een niet te missen hotspot voor foodies.


Stadsmuren en citadel Montreuil.

Montreuil-sur-Mer. De 'bricola' van de Montreuilse citadel waarmee Middeleeuwse vestigingen werden verdedigd, mogen we zelf uitproberen. Wij laden dit slingerarm-achtige wapen met een ordinaire bal, maar in meer heldhaftige tijden werden er vanop de stadsmuren kanjers van stenen mee naar potentiële belagers gekatapulteerd. Een eerste bolwerk ontstond op de Montreuilse heuvel in de 9e eeuw om de stad van de Noormannen te vrijwaren. De échte omwalling werd vanaf de 13e eeuw aangelegd, tot militair ingenieur Vauban ze in de 17e eeuw haar definitieve look gaf. Na ons gloriemoment met het oude wapentuig maken we de 3 km lange wandeling over de omwalling met verbazend weidse zichten op de groene omgeving, een absolute must voor wie Montreuil bezoekt.

CHAPELLE SAINT-NICLOAS DE L'HOTEL DIEU, MONTREUIL SUR MER

CHAPELLE SAINT-NICLOAS DE L'HOTEL DIEU, MONTREUIL SUR MER
Chapelle Saint-Nicolas de l'Hotel Dieu.

Niet alleen de stadsmuren, ook de grandeur van de flamboyant-gotische Kapel Saint-Nicolas de l'Hotel Dieu verraden de welvaart die de stad aan de Canche rivier ooit kende. Van de originele 15e eeuwse kapel rest enkel nog het portaal, de spits werd er in de 19e eeuw opgezet. De glasramen, ook 19e eeuws, zijn ronduit oogstrelend. Tegenover de kapel zien we een ander religieus bouwwerk van formaat: de 12e eeuwse Saint-Saulve. De wat gehavende kerk doorstond brand en plunderingen en werd na de aardbeving in 1467 volledig heropgebouwd. Vandaag bezit ze nog steeds een van de meest waardevolle religieuze kunstschatten van heel Frankrijk.

RUE DU CLAPE EN BAS, MONTREUIL SUR MER

RUE DU CLAPE EN BAS, MONTREUIL SUR MER
Rue du Clape en Bas...

In Hugo's voetsporen. Met wat verbeelding snuiven we in de geplaveide straatjes van Montreuil de sfeer van Victor Hugo's 'Les Misérables' op. De schrijver was tijdens zijn korte verblijf in 1837 in Montreuil zo gecharmeerd door het vestigingsstadje dat, toen hij een paar decennia later aan z'n beroemde roman begon, het de ideale plek leek om zijn verhaal af te trappen. Het legendarisch koetsongeluk van pater Fouchelevent waarbij Jean Valjean (alias Mr. Madelein) hem het leven redt, onder de ogen van z'n aartsvijand Javert zou, naar men beweert, plaats gevonden hebben in de steile Rue Cavé Saint-Firmin.

PLACE SAINT-JACQUES, MONTREUIL SUR MER


Ook anno 2020 liggen de Montreuilse straatjes er nog bij alsof er elk moment een koets kan  doordraven. Het tegen de stadswallen aanleunende Rue du Clape en Bas trekt meteen onze aandacht. Niemand kan ons echt de naam van dit kleine, doodlopende straatje verklaren, maar onze vrije interpretatie houdt het bij het 'Achterklapstraatje'. En daar heeft het ook alles van weg: een uithoekje waar ongestoord geroddeld wordt. Le Pot du Clape, het kleine café aan het eind, heeft zonder concurrentie het leukste terras van Montreuil. En waar een Rue du Clape en Bas is, moet een Rue du Clape en Haut zijn.

DOUGLAS HAIG, MONTREUIL SUR MER
Place General de Gaulle (o).

Die vinden we enkele straten verderop bij Place Saint-Jacques, dat is afgeboord met statige, pastelkleurige 18 en 19e eeuwse huizen. Meer gezelligheid vinden we op Place General de Gaulle dat vreemd genoeg niet gedomineerd wordt door een standbeeld van het Franse staatshoofd, maar een van veldmaarschalk Douglas Haig. Het is een souvenir uit de Eerste Wereldoorlog toen Montreuil een tijd de hoofdstad van het Britse Koninklijke Leger was. Pal ertegenover zakken we onderuit in het hippe 'Le Douglas', een van de vele cafés met terras op het plein. Met de meer dan 40 bieren die ze er in huis hebben is het een plek waar wij ons als Belgen onmiddellijk  thuis voelen.

MARAIS LA MADELAINE SOUS MONTREUIL

MARAIS LA MADELAINE SOUS MONTREUIL
De moerassen van La Madelaine-sous-Montreuil.

Een gastronomische hotspot. In La Madelaine-sous-Montreuil, aan de voet van de Montreuilse stadsmuren, maken we een wandeling door de drassige
 moeraslandschappen van de Canche rivier, die stroomafwaarts in Etaples uitmondt in de Baai van Canche. Daar vormt het een 500ha groot natuurreservaat dat bekend staat om z'n enorme biodiversiteit. Natuurliefhebbers komen er volop aan hun trekken met de grote populatie broedvogels en tienduizenden trekvogels die er elk jaar neerstrijken. En ook wij genieten er van de bijzonder groene omgeving.

Restaurant Anecdote, Montreuil sur Mer.

We houden een korte stop bij La Grenouillère, anders dan wat de naam doet vermoeden geen kikkerpoel, maar een gastronomische hotspot. In dit prachtige decor kan je op sterrenniveau genieten van de kookkunsten van Alexandre Gauthier die in Montreuil zelf nog het minder prijzige Anecdote runt, waar alle pioniersgerechten van La Grenouillère op het menu staan. Aan goede (en sterren-) restaurants is er in Montreuil -en bij uitbreiding heel de regio- geen gebrek. Montreuil wordt wel eens de gastronomische hoofdstad van Pas de Calais genoemd, en terecht. Zo kan je in Chateau de Montreuil tafelen in het gastronomische La Table du Château of de chique bistro L'Opus. Kwaliteitsbistro's vind je volop in Montreuil. Wij dineren in het moderne interieur van Le Clos des Capucins, waar chef Guillaume Duvivier ons verwent met een heerlijk viergangenmenu op basis van lokale producten. Wie op een betaalbare manier wil genieten van het beste uit de regio is hier aan het juiste adres.

LE CLOS DES CAPUCINS, MONTREUIL SUR MER
Le Clos des Capucins.

MONTRIEUL SUR MER PRAKTISCH:

Info Montreuil sur Mer: www.destinationmontreuilsurmer.com

Ernaartoe: Montreuil sur Mer is makkelijk met de auto te bereiken. Vanuit Brussel  rij je er in een kleine 3u naartoe (240km). Met de trein geraak je slechts tot in Boulogne sur Mer, maar de SNCF werkt eraan om Montreuil terug met het Franse treinnet te verbinden.

Overnachten: Maison 76 is de Brits geïnspireerde B&B die door uitbater Tim Matthews op een erg stijlvolle manier werd ingericht in Rue Pierre Ledent. Maison 76 (genoemd naar het huisnummer) werd door Le Figaro uitgeroepen tot een van de mooiste B&B's van Frankrijk. Vier prachtig ingerichte suites van 175 tot 240 euro per nacht, ontbijt inbegrepen, mooi ingerichte binnentuin met openluchtzwembad en alle comfort van een moderne B&B. Mogelijkheid tot avondeten in de 18e eeuwse dining room. Een aanrader! Info en boekingen: maison76.com

© TEKST: W. GLADINES  / FOTO'S: M. THYS & W. GLADINES 2020


MONTREUIL-SUR-MER: VAN VESTIGINGSSTAD TOT GASTRONOMISCHE HOTSPOT

Geen opmerkingen

Naam

E-mail *

Bericht *

-->