'DINER INSOLITE', EEN ERVARING DIE NAZINDERT [MONTREUIL SUR MER]


Fietsen en gastronomisch genieten, het zit ons Belgen in het DNA en dat hebben ze in Pas de Calais goed begrepen. Het bracht Tim en Fabienne van Club Energie Vélo op het idee om deze notoire Belgische zaligheden te versmelten tot een Diner Insolite. Wij fietsen met hen van het mondaine Le Touquet naar het oude vestigingsstadje Montreuil-sur-Mer waar chef Guillaume Duvivier het chique interieur van z'n Clos des Capucins occasioneel verruilt voor het historische decor van de Montreuilse citadel. 


Fietsen als proloog op gastronomisch genieten.

Een gastronomische mekka. De glooiende landschappen van Pas de Calais smeken om tweewielers. Doe daar de dikgezaaide top-chefs van de Noord-Franse regio bij, en je weet meteen waarom Belgen hier al van oudsher kind aan huis zijn. In het mondaine Le Touquet Paris Plage passen we met Tim en Fabienne van Club Energie Vélo de fietsen aan, snoeren we onze helmen vast en peddelen dwars door de Touquetse periferie naar het groene achterland van Pas de Calais. Onze eindbestemming: Montreuil-sur-Mer, het gastronomische mekka van de Opaalkust.


Marais de La Madelaine-sous-Montreuil.

Nóg groener wordt het wanneer we le Marais de La Madelaine-sous-Montreuil doorfietsen. We peddelen er door de drassige moeraslandschappen van de Canche rivier die stroomafwaarts, in Etaples, uitmondt in de Baai van Canche. Daar vormt het een 500 ha. groot natuurreservaat dat bekend staat om z'n enorme biodiversiteit. Natuurliefhebbers komen er volop aan hun trekken met de grote populatie broedvogels en tienduizenden trekvogels die er elk jaar neerstrijken.

De mooie setting van een oude watermolen langs de Canche.

In La Madelaine-sous-Montreuil aan de voet van de Montreuilse stadsmuren, houden we een korte stop bij La Grenouillère. Anders dan de naam doet vermoeden is het geen kikkerpoel, maar een gastronomische paradijs. In dit onwaarschijnlijk mooie decor kan je op sterrenniveau genieten van de kookkunsten van Alexandre Gauthier die in Montreuil zelf nog het minder prijzige Anecdote runt waar de pioniersgerechten van de bekende chef op het menu staan. 'Bijten ze?' Bij een oude watermolen aan de Canche slaan we een praatje met een stel sportvissers. Ze kwamen naar La Madelaine-sous-Montreuil afgezakt om te vissen op de wilde zalm die hier leeft. Een laatste inspanning leveren we op de kasseien naar de citadel van Montreuil. De weg is stijl, hard en lang, maar het feit dat we in een van de mooiste vestigingsstadjes van Frankrijk arriveren maakt de krachttoer meteen goed.

"Bij een oude watermolen aan de Canche slaan we een praatje met vissers die er vissen op wilde zalm."


Guillaume Duvivier, de Montreuilse chef van dienst.

Tafelen in een stoer bastion. In de Citadel van Montreuil worden we opgewacht door chef Guillaume Duvivier. Na de lockdown en de gebarricadeerde grenzen is hij opgetogen weer Belgen te zien. Want Belgen zijn nu eenmaal veel en vooral graag geziene gasten aan de Opaalkust. Dat het Diner Insolite op Frans-Belgische leest geschoeid is, is dan ook geen toeval. Met een brede glimlach serveert hij ons Chant d'Eole, op en top Belgische bubbels die in 2019 nog verkozen werden tot de beste ter wereld.


De beste bubbels ter wereld geserveerd met de lekkerste hapjes.

'Geen spetterende bubbels zonder lekkere hapjes,' lacht Guillaume en serveert er toast met een terrine van varkenspootjes, guacamole met lokale charcuterie en toast met algen en kappertjes bij. Dat de chef er zin in heeft is duidelijk. In normale omstandigheden runt Guillaume de foodie hotspot 
Clos des Capucins in Montreuil, maar voor Diner Insolite zal hij telkens koken op unieke locaties in Montreuil, in open lucht als het weer meezit.


Genieten van aperitief tot kaasplank en dessert.

Dat Guillaume daarvoor de geknipte chef is merken we tijdens het diner waar hij naadloos de Franse en Belgische keuken aan elkaar rijgt. De starter, kreeft met aardbeienvinaigrette, is meteen een schot in de roos. Voor het hoofdgerecht koos de chef voor een Belgisch gerecht: een waterzooi om duimen en vingers bij af te likken. De kaasschotel is een Belgisch-Frans onderonsje met heerlijke kazen uit Montreuil en Chimay, gerserveerd met... Chimay rood. De zoete afsluiter, vanilletaart met verse aardbeien, kan er nog net bij. Dat we hier lekker getafeld hebben, is dan ook een understatement.

"Dat Guillaume de geknipte chef is, merken we tijdens het diner waar hij erg smaakvol de Franse en Belgische keuken aan elkaar rijgt."


© TEKST: W. GLADINES - FOTO'S: M. THYS  & W. GLADINES 2020

DINER INSOLITE PRAKTISCH:

Zin om dit sportief-gastronomisch uitstapje zelf te ondernemen? Dan kan je terecht in Montreuil op 20 & 27 augustus en 3 & 10 september as. (Prijs: 65€ p/p, max. 10 personen). Meer info en inschrijven (verplicht) kan via de toeristische dienst van Montreuil: accueil@tourisme-montreuillois.com. Wij kunnen het jullie alvast warm aanbevelen!


Info over de regio: www.pas-de-calais-tourisme.com en Montreuil sur Mer: www.destinationmontreuilsurmer.com'DINER INSOLITE', EEN ERVARING DIE NAZINDERT [MONTREUIL SUR MER]

Geen opmerkingen

Naam

E-mail *

Bericht *

-->