EINDELIJK UIT ONS KOT! EUROPA OPENT LANGZAAM ZIJN DEUREN. EEN OVERZICHT!

Europa opent voorzichtig, maar overtuigd terug zijn deuren. Het einde van onze kotdagen is bijna in zicht. Goed nieuws dus en niet alleen voor ons. De toeristische industrie is een van de belangrijkste ter wereld. En als we willen vermijden dat we straks de scherven bij mekaar moeten vegen, wordt het hoog tijd dat de overheden de koppen bij mekaar steken en op z’n minst perspectief bieden om terug op een veilige manier te reizen.


Het lijkt ons noch opportuun, noch overmatig gezellig om deze zomer, zeker als het weer erg warm wordt, met bijna 11 miljoen Belgen een wedloop aan te gaan om een plekje op het strand te veroveren. Het is veel beter om de nakende toeristenstroom te verdelen over landen die op hetzelfde ritme uit de lockdown komen. Zeker als onze opper-viroloog er ook zo over denkt. Op dit moment lijkt het alsof Zuid-Europa er een wedloop van maakt. Eén probleem: de spelregels zijn nog niet helemaal duidelijk. De meeste landen voeren nog maar pas, net als wij, versoepelingen door en laten veel afhangen van hoe de situatie evolueert. Maar terwijl wij nog steeds geen uitstapjes in eigen land mogen doen, wordt er op vele plaatsen al met data geschermd. Wij hebben alle maatregelen en plannen van de populairste bestemmingen in Europa voor jullie opgelijst. Buiten de Europese grenzen is het voorlopig nog even koffiedik kijken. 


Staycation. Of toch niet? Met een beetje geluk is de zomer nog niet verloren en dat is goed nieuws, niet alleen voor de fervente reizigers onder ons, maar ook voor iedereen die in de sector werkt. Dus als we het nog even volhouden en de regels respecteren kunnen we tijdens de zomer niet alleen ons kot verlaten maar misschien ook wel enkele grenzen oversteken. Om te beginnen die van onze buurlanden, kwestie van samenscholingen aan de kust en opstoppingen op de Lesse te vermijden. We hadden ons al allemaal neergelegd bij een staycation en daar is ook helemaal niks mis mee. Integendeel we moeten onze eigen toeristische industrie op alle vlakken steunen. Maar als we hier niet naar zee mogen openen er zich langzaam weer perspectieven om op een ander pootje te baden. 

We hebben besloten om voorlopig niet de websites van buitenlandse zaken van de landen die we hier vernoemen erbij te zetten, omdat de meesten nog niet geüpdatet zijn en dat voor verwarring kan zorgen. Elke dag verandert er wel iets. Dus wij zullen om de paar dagen een update van dit artikel maken.


FRANKRIJK:

Vreemd genoeg blijven onze buurlanden het vaagst. In Frankrijk was het lang een welles nietes spelletje. Macron wilde zijn land oorspronkelijk dichtgooien tot eind augustus. Maar intussen liet hij weten dat begin juli Belgen en Nederlanders met een tweede verblijf weer welkom zijn. Juli is ook de streefdatum om geleidelijk Frankrijk terug open te stellen voor gewone toeristen, de laatste dagen wordt er zelfs al voorzichtig gepraat over 16 juni, enkel voor vakantiegangers uit de Schengenlanden. Eerst willen ze de Fransen zelf de mogelijkheid geven om terug te reizen in eigen land voor ze de drommen buitenlanders toelaten. Want Frankrijk ontvangt het meeste toeristen van heel Europa, nl. 90 miljoen per jaar! Dat zal in eerste instantie niet kunnen. Er zijn ook een aantal gebieden waar op 16 juni nog geen toerisme wordt toegestaan, de zogenoemde rode zones, nl. Noord-Frankrijk en de regio rond Parijs. Champagneproeverijen staan voorlopig dus niet op het menu. Eén goeie zaak is dat ze hebben afgezien om eerst iedereen 14 dagen in quarantaine te houden. Die regel geldt nog wel voor Britten en Spanjaarden die la Douce France willen bezoeken. Het verandert allemaal snel. Net als bij ons houden ze de curve heel goed in de gaten en kijken ze nog even de kat uit de boom.

Update 28/5: Parijs is niet langer een rode zone. Cafés en restaurants gaan weer open in Frankrijk op 2 juni. In het noorden van Frankrijk en Parijs, regio's die nu beide oranje kleuren, gaan enkel de terrassen open. Vandaag is ook beslist dat vanaf 15 juni er weer toeristen worden toegelaten uit de buurlanden. Goed nieuws voor de Belgen. Nu onze grens nog. 

Update 1/7: Heel Frankrijk is terug toegankelijk voor Belgen en Nederlanders, er zijn geen oranje of rode zones meer.

NEDERLAND:

Nederland. In Nederland zijn de grenzen eigenlijk nooit dicht gegaan. België heeft als enige de grens met onze noorderburen afgesloten. Wanneer die terug opengaat is voorlopig koffiedik kijken, al wordt ook hier half juni naar voor geschoven als streefdatum voor enige duidelijkheid daarover. Reizen wordt op de officiële site net zoals bij ons nog steeds afgeraden. Wel gaan de bars en restaurants weer open op 1 juni. Campings en vakantieparken openen de deuren op 1 juli, maar voorlopig dus niet voor ons. Hoe dit evolueert hangt vooral van onze regering af. De vooruitgeschoven datum om op Europees vlak toch wat meer duidelijkheid te scheppen is 15 juni.

Update 4/6: Zowel onze grens als die van onze noorderburen gaat weer open op 15 juni!


DUITSLAND:

Werner kan misschien toch nog het jaar van zijn geliefde componist Beethoven meepakken in het Duitse Bonn, waar de feestelijkheden gepland waren tot in september. Hier klinkt al een iets optimistischer scenario. Duitsland zou eerst de Noordzee en de Oostzee met haar eilanden terug openen voor toerisme. Plekken waar we misschien niet meteen aan denken, maar ze hebben veel natuurschoon te bieden en het is een goed alternatief voor het obligate Keulen, Aken of Berlijn. Het plan is, als alles uiteraard goed evolueert, om half juni de grens weer open te stellen voor een aantal landen, waaronder België. Voordeel is dat we er makkelijk met de wagen naartoe kunnen, want vliegen is op dit moment nog heel onzeker. 


Update 2/6: De cafés in Berlijn mogen vanaf vandaag ook weer open en er worden zelfs kleine openluchtevenementen toegestaan in heel Duitsland (tot 500 mensen). Als op 15 juni de grenzen effectief terug opengaan, dan is dat voor 31 Europese landen waaronder België en Nederland. Omdat elke deelstaat in Duitsland op verschillende momenten versoepelingen invoert kan je best even alles checken voor je vertrekt. 

Update 5/6: Noordrijn Westfalen is opnieuw in lockdown, dus reizen er naartoe is niet toegelaten. De rest van Duitsland is nog steeds ok. Je goed informeren voor vertrek is dus heel belangrijk. 

GROOT-BRITTANNIË:

Groot-Brittannië kunnen we best even schrappen van onze prille bucketlist. Want afgezien van het feit dat we terug een visum zullen moeten aanvragen, moeten we ook nog eens 14 dagen in quarantaine blijven. Dat wordt lastig voor een weekendje Londen. Dus het zal misschien nog wel even duren voor we weer het kanaal kunnen oversteken voor een toeristische uitstap.

IERLAND:

Ierland daarentegen, waar social distancing een natuurlijk gegeven is gezien de ruimte die je er hebt, zegt er klaar voor te zijn. Ze willen wanneer de grens van België weer opengaat ons met masker en open armen ontvangen. Ze zijn al volop guidelines aan het opstellen om het toerisme in goede banen te leiden. Want net als in België zullen we ons ook op reis aan een boel strikte regels moeten houden zolang er nog geen vaccin is tegen Covid 19.

Update 1/7: Belgen kunnen voorlopig niet naar Ierland reizen. Wegens een nog te hoog aantal Covid 19 besmettingen terplaatse. Als je er toch om een of andere reden naartoe moet wordt er een verplichte quarantaine van 14 dagen  opgelegd. Op 9 juli wordt er gezien of die regel verdwijnt of niet.


GRIEKENLAND:

Griekenland, waar zomaar even 1/4de van de bevolking in het toerisme werkt, heeft uiteraard meer haast om reizigers terug te omarmen, al zal dat nog even van op afstand moeten. Ze zijn economisch enorm afhankelijk van toerisme, de druk is dus groot. Zelf hadden ze weinig besmettingen. De stranden zijn half mei al opengegaan voor lokaal toerisme, maar als het aan hen ligt ook snel weer voor Europese reizigers. Op 1 juni heropenen de restaurants en hotels. Social distancing zal ook hier strikt worden toegepast. De archeologische sites zijn intussen al open en op 15 juni mogen ook de musea hun deuren weer wijd open gooien. Vanaf 1 juli worden alle Europese vluchten weer toegestaan. Vanaf 15 juli mogen er zelfs terug evenementen plaatsvinden, al vinden we dat persoonlijk wat te vroeg. Het zou ook vreemd zijn om naar een evenement in het buitenland te gaan terwijl onze artiesten allemaal op droog zaad zitten. De streefdatum voor de eerste buitenlandse gasten is ook hier 15 juni. Coronatests worden wel cruciaal. Griekenland zou ze willen verplichten. Al lijken ze daar vandaag al op terug te komen. Er zouden eerder steekproeven gehouden worden op de meest drukke toeristische plekken. En in elke vakantie accommodatie zal er een dokter en/of een coördinator aanwezig zijn.

Corona free attest: Zo’n corona-free attest wordt waarschijnlijk het nieuwe normaal, zeker als we terug buiten Europa gaan reizen. Het is in elk geval iets waar ook andere landen over nadenken. 


Update 2/6: Ze willen op 15 juni idd de grenzen openstellen maar slechts voor 29 landen en voorlopig zijn België en Nederland daar niet bij (heeft te maken met onze cijfers).  Op 1 juli wordt er nog een en ander aangepast en hopen ze een quasi normaal toeristisch seizoen op te starten. Dus als onze cijfers blijven dalen kan het waarschijnlijk vanaf juli wel.  

Update 3/6: De toeristen uit landen die op de officiële EASA lijst (lijst van luchthavens in hardst getroffen gebieden), waar alle luchthavens van België opstaan en vier uit Nederland, worden verplicht getest bij aankomst. Zelfs als ze negatief testen moeten ze 7 dagen in zelfquarantaine gaan en indien positief 14 dagen onder toezicht. Andere vakantiegangers worden bij aankomst willekeurig getest. Er zouden ook nog bijkomende beperkingen komen voor een aantal zwaar getroffen landen. Die worden in een latere fase bekend gemaakt. Maar dat betekent dat we het als Belgen en Nederlanders best nog even uitstellen om naar Griekenland te gaan.  

Update 6/6: We zouden dan toch welkom zijn vanaf 1 juli. Zonder quarantaine, maar er worden nog wel willekeurige tests uitgevoerd aan de grens. 

Updte 16/6: Als je naar Griekenland gaat worden er vanaf 1 juli nog enkel steekproefgewijs testen uitgevoerd, zoals hierboven vermeld. Maar je moet nog slechts één dag in zelfisolatie gaan op een adres dat je moet doorgeven. Mocht het resultaat toch positief zijn, dan betaalt Griekenland een hotel waar je 14 dagen in verplichte quarantaine moet.

SPANJE:

‘Spanje wacht op je’ roept premier Sanchéz. Hij wil al vanaf 22 juni toeristen binnenlaten, maar ze moeten wel 14 dagen in quarantaine, iets wat onmogelijk is voor gewone mensen die een weekje Costa Brava hebben geboekt. Dus hier wordt het nog even afwachten. Maar steeds meer landen laten de quarantainemaatregel vallen, dus ook Spanje zal daar wel in volgen. Maar een citytrip naar Barcelona of Madrid zitten er voorlopig nog niet in laat dat duidelijk wezen, ook de Canarische eilanden blijven nog even op slot.

Update 2/6: De Canarische eilanden zouden toch opengaan, net als de Balearen. Je moet voorlopig nog wel in heel Spanje een mondmasker dragen in alle openbare ruimtes, zowel binnen als buiten. 

Update 5/6: Spanje mag dan misschien op je wachten, maar dan toch iets langer dan er twee weken geleden van de daken werd geschreeuwd. De noodtoestand is nog van kracht tot 21 juni, dus het zou wat voorbarig zijn om de volgende dag al toeristen te ontvangen. Vandaag blijkt dat 1 juli een iets realistischere datum is. Het goede nieuws is dat ze dan de 14 daagse quarantaineperiode zouden laten vallen. Het slechte nieuws is dat je in alle publieke ruimtes, zowel buiten als binnen, een masker moet dragen. Hoe we dat op het strand moeten oplossen is niet helemaal duidelijk.

Update 14/6: Ze raken er maar niet uit: eerst gingen de grenzen open voor Europese landen op 22 juni, dan werd het 1 juli en nu kunnen we plots weer vanaf 21 juni Spanje binnen. Kan iemand de knoop definitief doorhakken want we volgen niet meer helemaal. Als je via Spanje naar Portugal wil rijden wordt het moeilijk, want Portugal wil liever de grens met Spanje nog even dichthouden. 

Update 3/7: Zowel Catalonië als Galicië zijn terug in lockdown geplaatst. Belgen die op dit moment terugkeren van die regio's moeten zich laten testen en in zelf quarantaine gaan.  

Updat 6/7: In Andalusië aan de Costa Del Sol werden een heel aantal stranden dit weekend tijdelijk gesloten omdat er een overrompeling was van badgasten.


KROATIË:

Al op 26 mei opende Kroatië haar grenzen voor toerisme. De epidemiologische situatie is er erg gunstig, gisteren kwam er bv. slechts 1 besmetting bij. Ze hadden in totaal minder dan 100 doden. Mensen met een tweede verblijf konden al naar Kroatië reizen. De eerste week dat Kroatië terug buitenlandse gasten ontving begon zelfs al op 11 mei, maar die kwamen enkel uit buurland Slovenië. Ook lokaal toerisme is dan terug van start gegaan. De horeca opende opnieuw de deuren, dus bars, cafés en restaurants staan weer klaar om toeristen te ontvangen. Ook stranden, nationale parken, zwembaden en sites zijn terug toegankelijk. De enige restrictie is dat je een voucher van een reisagentschap moet voorleggen of een reservatie van een hotel, camping of B&B. Volgens Ivan Novak, directeur van de Kroatische Tourist Board in de Benelux, zal er een applicatie komen waarop toeristen al hun gegevens kunnen inbrengen, zodat wanneer er iets zou gebeuren iedereen meteen vindbaar is. Vanaf begin juli zullen er weer meer vluchten worden ingezet en verwachten ze dus terug een stroom toeristen uit Europese landen. Tegen dan zullen ook al een aantal luchtvaartmaatschappijen het land weer aandoen. Croatia Airlines zal dan zeker weer vluchten vanuit België en Nederland aanbieden, maar ook Ryan Air vliegt vanuit Charleroi naar Kroatië en dat al vanaf 15 juni. Kroatië is dus klaar voor verantwoord veilig toerisme. Maar dan moet natuurlijk eerst onze grens opengaan voor niet essentiële verplaatsingen. 

Update 28/5: Tien landen mogen Kroatië binnen zonder een voucher van een TO of een booking. Daar horen België en Nederland niet bij. Maar vanaf je een booking hebt en de online applicatie invult (geldt voor iedereen), ontvangen ze je er zoals altijd met een grote glimlach en open armen. Voorlopig moeten we natuurlijk nog wel even wachten tot onze eigen grens opengaat. 

PORTUGAL:

Tot voor kort moest je nog 14 dagen in quarantaine wanneer je naar Madeira of de Azoren wilde reizen. Maar elke dag verandert er wel iets en dit is plots niet meer nodig. Het land wil vanaf 6 juni terug mondjesmaat toeristen ontvangen. Het strandseizoen opent dan. Er is 850 km strand, dus wat social distancing betreft hebben ze iets meer plaats dan wij met onze 60 km. De luchtgrenzen blijven open, met als enige uitzondering luchtverkeer uit Spanje en Italië. Massatoerisme is hier sowieso niet aan de orde, dus op de meeste plekken is er plaats in overvloed. Ze lanceren wel een nieuw keurmerk ‘Clean & Safe’, dat al door meer dan 4000 toeristische bedrijven is aangevraagd. Dat bewijst dat iedereen er alles aan doet om in veilige omstandigheden terug toeristen te ontvangen. Maar zoals zovele andere landen bekijken ze dag per dag hoe de toestand evolueert.


Update 14/6: Voor de Azoren en Madeira worden er nu toch aparte maatregelen getroffen. Vanaf 1 juli is er voor beide eilanden geen verplichte quarantaine meer, maar je moet wel een negatieve test kunnen voorleggen. Indien niet, word je getest op de luchthaven. Als het resultaat positief is moet je uiteindelijk toch 14 dagen in quarantaine. 

In de rest van Portugal mag je zonder die quarantainevoorwaarden reizen. Op de stranden wordt er wel met stoplichten gewerkt. Rood betekent vol, als het oranje is kan je je best haasten want dan laten ze nog weinig mensen toe. Bij groen is er geen enkel probleem. En je moet door een desinfectietunnel om op het strand te mogen zitten. Er komt ook een app met meer info. 

Update 29/6: Er zijn terug opflakkeringen van Covid 19 in Lissabon en Porto. Goed de plaatselijke aanpassingen volgen als je daar bent of er naartoe wil. Want bepaalde stukken werden afgesloten. Volgens reizigers ter plaatse merk je daar niks van in de rest van Lissabon en Porto. Maar  verstandiger is om deze twee steden even links te laten liggen en meer de natuur in te trekken, die prachtig is in Portugal en waar social distancing gegarandeerd is.

MALTA:

In Malta hebben ze van iets negatiefs iets positiefs gemaakt. Uiteraard hebben ze zoals ieder land de toeristische pauzeknop ingedrukt. Maar stilzitten deden ze niet. Daar hebben ze van de pandemie gebruik gemaakt om een aantal historische gebouwen op te knappen, wat het toerisme alleen maar ten goede komt. Het is één groot openluchtmuseum waar ze deze zomer graag terug gasten willen ontvangen. Op 22 mei startte de eerste fase nl. binnenlands toerisme tussen Malta en Gozo. Voor buitenlandse toeristen, in de eerste plaats uit Europa, is het nog even op de juiste datum wachten. Maar ook hier is de streefdatum half juni of ten laatste begin juli.

Update 6/6: Voorlopig blijft de grens dicht tot 1 juli en niet alle Europese landen zullen meteen welkom zijn. Er wordt nog overlegd.  

Update 17/6: De kogel is door de kerk. Malta verwelkomt terug Belgische en Nederlandse reizigers vanaf 15 juli, zonder extra restricties. Air Malta hervat dan ook haar vluchten vanuit Brussel. Uiteraard worden er dezelfde regels ivm social distancing toegepast als in België.


ITALIË:

Dat er een soort wedloop bezig is in Zuid-Europa is duidelijk. Italië verbaast ons het meest. Een van de ergst getroffen landen ter wereld heeft beslist om al vanaf 3 juni alle Europeanen weer te verwelkomen. Sicilië doet er nog een schepje bovenop door de helft van de vliegreis en 1/3de van je hotelkosten terug te betalen. Het is natuurlijk vooral in Noord-Italië dat er veel slachtoffers zijn gevallen, Zuid-Italië bleef redelijk gespaard, maar is mee de afgrond in getrokken. Het zuiden dat veel armer is dan het noorden is echt afhankelijk van toerisme. Het oorspronkelijke idee om alle reizigers 14 dagen in quarantaine te zetten hebben ze intussen laten varen, maar ze vragen wel dat iedereen de veiligheidsregels strikt opvolgt. Dit is iets wat overal aan de orde is of we zitten binnen de kortste keren terug in ons kot.

Update 3/7: Er is een verhoogd risico aangekondigd door buitenlandse zaken in Zuid-Tirol. Reizigers ter plaatse zeggen dat de regels er bijzonder goed worden nageleefd en zolang het een natuurvakantie is er ook geen probleem. Maar bij terugkeer kan er een verplichte quarantaine volgen. Dat is nu nog niet het geval.

OOSTENRIJK:

Oostenrijk is volop aan het versoepelen en zou vanaf 15 juni weer toeristen ontvangen. Maar niet alle grenzen zijn open, die met Italië is nog dicht. Dus met de wagen kan dat voor problemen zorgen. Ook hier gelden dezelfde regels als bijna overal in Europa qua social distancing. 

Update 2/6: Als je op de luchthaven in Wenen aankomt krijg je een coronatest aangeboden, want nu moet nog iedereen 14 dagen in quarantaine. Die kost 190 euro. Je kan ook een gezondheidscertificaat voorleggen dat niet ouder is dan 4 dagen. Maar waarschijnlijk wordt die regel nog versoepeld zoals in de meeste landen. Even afwachten. Belgen en Nederlanders zijn er voorlopig nog niet welkom.

Update 14/6: Vanaf 16 juni mogen Belgen Oostenrijk weer binnen en wordt de verplichte quarantaine afgeschaft. Je kan een test laten afnemen bij het binnenkomen of verlaten van het land, wel na afspraak en die kost nog steeds 190 euro. Mondmaskers verplicht in alle winkels en supermarkten en op het openbaar vervoer.


ZWITSERLAND:

Ook hier zullen we terug naartoe kunnen vanaf 15 juni, de horeca is er intussen al open. Zwitserland zit op dit moment met minder dan 18 besmettingen per dag, dus ze behoren tot de beste leerlingen van de klas in Europa. Ze zijn nog volop regels aan het opstellen voor o.a. kabelliften. Net zoals in Portugal lanceren ze ook hier een ‘Clean & Safe’ label, waarbij zowat alle sectoren in de toeristische sector, ook het openbaar vervoer zich engageren om de regels te respecteren en het zo veilig mogelijk voor iedereen te maken. De social distancing is hier iets groter, nl. 2 meter en zoals we de Zwitsers kennen zijn ze daar heel gedisciplineerd in. De enige grens die voorlopig dicht blijft is die met Italië, maar ook dat kan snel veranderen.

Update 14/6: Vanaf 15 juni gaat nu toch de grens met Italië open, dus je kan ook door Zwitserland naar Italië reizen. Voor iedereen die met de wagen reist deze zomer goed nieuws dus. 


POLEN:

Op 18 mei zijn de cafés en restaurants in Polen terug open gegaan. Ook hotels zijn onder strikte voorwaarden weer toegankelijk. Maar er is voorlopig nog geen vaste datum bekend waarop de grens terug zal opengaan. Ze willen wel zo snel mogelijk weer Europese toeristen ontvangen. Op 12 juni wordt er bekeken wanneer het weer kan.

Update 6/6: In heel Oost-Europa zitten ze blijkbaar niet te wachten op Belgen en Nederlanders. De meeste landen daar openen voorlopig enkel voor de buurlanden hun grenzen.  Polen zou zelfs dat pas vanaf 1 juli doen en in de eerste plaats enkel voor de Baltische staten.  

Update 14/6: Vanaf 13 juni opent Polen dan toch zijn deuren voor alle Europese landen, dus ook voor ons. De 14 dagen quarantaineregel is voor iedereen afgeschaft. Er zullen nog slechts sporadisch testen worden uitgevoerd.

ZWEDEN:

Ondanks het feit dat het er in Zweden veel losser aan toe ging -er is nooit een lockdown geweest zoals bij ons- staan ze nog niet meteen te springen om toeristen te ontvangen. De groepsimmuniteit die ze hiermee probeerden te verkrijgen is zwaar tegengevallen. De grens is open maar het is nog even afwachten of dat ook voor niet essentiële verplaatsingen het geval is. 


Update 6/6: Zweden blijkt toch zijn deuren open te zetten voor Belgen en Nederlanders en dat al vanaf 15 juni. 

Updat 1/7: In Zweden is er op dit moment een hoog risico op besmetting. Het is dus  verboden zone tot nader orde.
NOORWEGEN:

Noorwegen houdt zijn grenzen nog even dicht en als er al toeristen worden toegelaten dan moeten ze eerst 14 dagen in quarantaine. Weinig kans dus dat ze deze zomer veel buitenlanders zullen zien. Wat jammer is. De Europese ministers van toerisme zouden met mekaar in overleg zijn. Het zou natuurlijk wel mooi zijn als we voor één keer eens allemaal op dezelfde lijn zitten.

Update 14/6: De Noorse grenzen blijven voorlopig gesloten tot 20 augustus! Alleen de grens met Denemarken gaat open, Denen hoeven ook niet meer in quarantaine. Op 20 juli wordt er een nieuwe evaluatie gemaakt en zouden er misschien enkele Europese landen toegelaten worden.

BALTISCHE STATEN:

Hier gebeurt het zoals tijdens het Songfestival. Ze zorgen voor mekaar! Sinds 15 mei hebben Letland, Litouwen en Estland een eigen reisbubbel gecreëerd. Inwoners van de drie landen mogen dus bij mekaar op bezoek. Vanaf 1 juni mogen er ook reizigers uit andere landen de bubbel binnen, maar ze moeten nog in quarantaine. België is voorlopig nog niet welkom. We houden het in de gaten voor jullie. 

Update14/6: Litouwen en  Estland laten nu ook andere landen toe, maar de Belgen zijn nog niet welkom, door onze slechte cijfers. 

Hou het veilig. Er werken miljoenen Europeanen in de toeristische sector, het is dus heel belangrijk voor de Europese economie dat het toerisme terug wordt opgestart, maar als iedereen het op z’n eigen ritme doet wordt het wel erg moeilijk. Hoe geraak je bv. van België naar Portugal met de wagen als je pakweg nog niet door een deel van Frankrijk mag rijden of Spanje zijn grenzen dichthoudt. Gelukkig is iedereen ervan overtuigd dat de toeristische sector dringend zuurstof nodig heeft. We willen natuurlijk allemaal graag op reis blijven gaan. Maar voorlopig zal ieder voor zich goed moeten afwegen of we voor een staycation kiezen die de toeristische industrie in ons eigen land helpt, of dat sommigen van ons toch beter iets zuidelijker of noordelijker moeten trekken wegens te druk in België. Misschien moet iedereen doen waar hij of zij klaar voor is. We merken vooral bij jongere lezers en volgers op de sociale media dat ze staan te trappelen om weer te vertrekken. Anderen willen juist wachten en vinden het helemaal niet opportuun om te reizen voor het vaccin er is. Wat je ook beslist, het allerbelangrijkste is -of we in België op stap gaan of in een van onze buurlanden- hou het veilig, want niemand wil of kan het zich financiëel nog permitteren om terug in een lockdown terecht te komen.


Mark Van Ranst zet het licht op groen wat reizen in Europa betreft als het gaat om landen die er niet erger aan toe zijn dan België en waar de curve dus in dalende lijn is. Dat is een heel ander standpunt dan een maand geleden, waardoor iedereen zich al had neergelegd bij een staycation. Zodra de overheid beslist dat de grens weer open mag, staan er veel landen te trappelen om de bourgondische Belgen terug te ontvangen. Alle plekken waar dezelfde regels gelden qua social distancing vormen geen probleem. Van Ranst beseft ook wel dat niet iedereen meteen zijn koffers gaat pakken. Veel mensen hebben intussen een bestemming in eigen land geboekt en zijn daar blij mee. Hijzelf blijft bv. in België, maar als sommige mensen toch naar het buitenland vertrekken, kan dit de druk van de ketel halen op plekken die anders zouden overstelpt worden. Sommige landen hebben ons letterlijk broodnodig, net zoals onze reissector wel wat toeristen uit het buitenland kan gebruiken. Half juni gaan de meeste landen de knoop doorhakken zodat er vanaf 1 juli weer veel mogelijk is. Er komt nog een officieel advies van buitenlandse zaken over welke regio’s en landen op dit moment OK zijn. Het is natuurlijk aan iedereen om zelf de afweging te maken, dus het wordt niet meteen een wedloop. Maar het feit dat het kan, zorgt wel voor een herwonnen gevoel van vrijheid.

Hoe geraken we er? Voorlopig rest nog de vraag hoe we naar de landen die hun grenzen weer openstellen zullen reizen. Zaventem is nooit gestopt, maar er zijn nog amper vluchten. Op 15 juni start Charleroi luchthaven wel weer op. Maar hoeveel gaan we betalen, worden de tickets goedkoper om weer zoveel mogelijk passagiers in de lucht te krijgen, of wordt alles net duurder omdat de social distancing ook op vliegtuigen zal moeten worden toegepast. De auto lijkt voor velen voorlopig een aanvaardbaar alternatief. Er is heel veel om over na te denken, vooral ook over de manier waarop we reizen en of het niet allemaal wat duurzamer kan. Toch vrezen we dat er niet zoveel zal veranderen, een stad als Venetië waar toeristen steeds minder welkom waren staat nu als eerste te roepen dat ze ons nodig hebben. Het wordt balanceren tussen gezond verstand en de drang naar vrijheid, tussen economische belangen en die van de gezondheidssector. Hopelijk kan er binnenkort massaal getest worden en kunnen we op die manier langzaamaan terug veilig reizen ook buiten Europa.

Rond half juni zullen er beslissingen vallen in de meeste Europese landen en weten we ook eindelijk waar wij in België aan toe zijn. Zo niet wordt het toch een staycation en zullen we jullie met veel plezier een paar plekken in België leren kennen als alternatief voor de zee en de Ardennen.

©TEKST: M. THYS - FOTO'S: M. THYS & W. GLADINES 2020
Titelfoto: Lothar Dieterich

EINDELIJK UIT ONS KOT! EUROPA OPENT LANGZAAM ZIJN DEUREN. EEN OVERZICHT!

Geen opmerkingen

Naam

E-mail *

Bericht *

-->