EINDELIJK UIT ONS KOT! EUROPA OPENT LANGZAAM ZIJN DEUREN. EEN OVERZICHT!

Europa opent voorzichtig, maar overtuigd terug zijn deuren. Het einde van onze kotdagen is bijna in zicht. Goed nieuws dus en niet alleen voor ons. De toeristische industrie is een van de belangrijkste ter wereld. En als we willen vermijden dat we straks de scherven bij mekaar moeten vegen, wordt het hoog tijd dat de overheden de koppen bij mekaar steken en op z’n minst perspectief bieden om terug op een veilige manier te reizen.


Het lijkt ons noch opportuun, noch overmatig gezellig om deze zomer, zeker als het weer erg warm wordt, met bijna 11 miljoen Belgen een wedloop aan te gaan om een plekje op het strand te veroveren. Het is veel beter om de nakende toeristenstroom te verdelen over landen die op hetzelfde ritme uit de lockdown komen. Zeker als onze opper-viroloog er ook zo over denkt. Op dit moment lijkt het alsof Zuid-Europa er een wedloop van maakt. Eén probleem: de spelregels zijn nog niet helemaal duidelijk. De meeste landen voeren nog maar pas, net als wij, versoepelingen door en laten veel afhangen van hoe de situatie evolueert. Maar terwijl wij nog steeds geen uitstapjes in eigen land mogen doen, wordt er op vele plaatsen al met data geschermd. Wij hebben alle maatregelen en plannen van de populairste bestemmingen in Europa voor jullie opgelijst. Buiten de Europese grenzen is het voorlopig nog even koffiedik kijken. 


Staycation. Of toch niet? Met een beetje geluk is de zomer nog niet verloren en dat is goed nieuws, niet alleen voor de fervente reizigers onder ons, maar ook voor iedereen die in de sector werkt. Dus als we het nog even volhouden en de regels respecteren kunnen we tijdens de zomer niet alleen ons kot verlaten maar misschien ook wel enkele grenzen oversteken. Om te beginnen die van onze buurlanden, kwestie van samenscholingen aan de kust en opstoppingen op de Lesse te vermijden. We hadden ons al allemaal neergelegd bij een staycation en daar is ook helemaal niks mis mee. Integendeel we moeten onze eigen toeristische industrie op alle vlakken steunen. Maar als we hier niet naar zee mogen openen er zich langzaam weer perspectieven om op een ander pootje te baden. 

We hebben besloten om voorlopig niet de websites van buitenlandse zaken van de landen die we hier vernoemen erbij te zetten, omdat de meesten nog niet geüpdatet zijn en dat voor verwarring kan zorgen. Elke dag verandert er wel iets. Dus wij zullen om de paar dagen een update van dit artikel maken.
 
Update 30/10: We stoppen even met het updaten van de gegevens tijdens deze tweede lockdown omdat er weinig of geen perspectief is. Reizen is zo goed als uitgesloten op dit moment. Vanaf er weer versoepelingen komen zullen we die met veel plezier aankondigen. 


FRANKRIJK:

Vreemd genoeg blijven onze buurlanden het vaagst. In Frankrijk was het lang een welles nietes spelletje. Macron wilde zijn land oorspronkelijk dichtgooien tot eind augustus. Maar intussen liet hij weten dat begin juli Belgen en Nederlanders met een tweede verblijf weer welkom zijn. Juli is ook de streefdatum om geleidelijk Frankrijk terug open te stellen voor gewone toeristen, de laatste dagen wordt er zelfs al voorzichtig gepraat over 16 juni, enkel voor vakantiegangers uit de Schengenlanden. Eerst willen ze de Fransen zelf de mogelijkheid geven om terug te reizen in eigen land voor ze de drommen buitenlanders toelaten. Want Frankrijk ontvangt het meeste toeristen van heel Europa, nl. 90 miljoen per jaar! Dat zal in eerste instantie niet kunnen. Er zijn ook een aantal gebieden waar op 16 juni nog geen toerisme wordt toegestaan, de zogenoemde rode zones, nl. Noord-Frankrijk en de regio rond Parijs. Champagneproeverijen staan voorlopig dus niet op het menu. Eén goeie zaak is dat ze hebben afgezien om eerst iedereen 14 dagen in quarantaine te houden. Die regel geldt nog wel voor Britten en Spanjaarden die la Douce France willen bezoeken. Het verandert allemaal snel. Net als bij ons houden ze de curve heel goed in de gaten en kijken ze nog even de kat uit de boom.

Update 28/5: Parijs is niet langer een rode zone. Cafés en restaurants gaan weer open in Frankrijk op 2 juni. In het noorden van Frankrijk en Parijs, regio's die nu beide oranje kleuren, gaan enkel de terrassen open. Vandaag is ook beslist dat vanaf 15 juni er weer toeristen worden toegelaten uit de buurlanden. Goed nieuws voor de Belgen. Nu onze grens nog. 

Update 1/7: Heel Frankrijk is terug toegankelijk voor Belgen en Nederlanders, er zijn geen oranje of rode zones meer. 

Update 31/7: Het departement Mayenne kleurt rood. Daar kunnen we dus even niet naartoe. Ile de France, Pays de la Loire, Nord Pas-de Calais, Haut-Rhin en Haute-Savoie kregen code oranje.  

Update 22/8: Het departement Bouches-du-Rhône heeft code rood gekregen (met enkele hele populaire plekken zoals Marseille, Aix-en-Provence, Arles en de Camargue). Verder zijn er heel veel regio's die oranje kleuren, te veel om hier op te noemen. Slecht nieuws voor heel wat Belgen die in een van de rode steden of in die regio zitten of er net naar wilden vertrekken, zoals wij. We hebben een hub in Marseille om naar de Hautes Provence te vertrekken. 
 
Update 16/9: heel veel oranje zones zijn vanaf nu rood. Gewoon even checken voor je nog richting Frankrijk rijdt want het verandert bijna elke dag. Nu zijn Aveyron, Gers, Ille-et-Vilaine, Indre-et-Loire, Isère, Loire, Maine-et-Loire, Nord, Pas-de-Calais, Puy-de-Dôme, Pyrénées-Atlantiques, Pyrénées-Orientales, Sarthe, Seine-Maritime, Tarn-et-Garonne en Vienne rood, dus verboden terrein voor mensen die geen essentiële reden hebben. Maar om welke reden ook, bij terugkeer is er sowieso een verplichte quarantaine. 
 
Update 29/9: In Frankrijk kregen op dit moment 60 departementen code rood. Nu onlangs werden daar ook nog Alpes-de-Haute-Provence, Hautes-Alpes en de Drôme bijgevoegd.  
 
Update 8/10: Cafés in Parijs moeten voor minstens een maand sluiten, dat was al even bekend. Maar nu moeten ook in Marseille de bars minstens 14 dagen de deur dichtdoen. En waarschijnlijk volgen dit weekend ook Lyon, Lille en misschien zelfs Grenoble. Zowat het hele land kleurt rood. De cijfers stijgen er dramatisch, zoals zowat overal in Europa. En als het regent in Parijs druppelt het in Brussel. Ook in onze hoofdstad gaan alle cafés dicht vandaag. 
 
Update 14/10: Vandaag werd beslist dat vanaf 17/10 de avondklok in Parijs en 8 andere grote steden ingaat, dat wil zeggen dat ook café's, restaurants en theaters om 21u dicht gaan.  Niemand mag nog buiten komen van 21u tot 6u, de boete bedraagt 135 euro voor wie deze regel aan zijn laars lapt. Het gaat om de regio Ile-de-France (o.a.Parijs), Rouen, Grenoble, Toulouse, Saint-Etienne, Lille, Lyon, Aix en Montpellier. 
 
Update 28/10: Frankrijk gaat vanaf 30/10 terug in lockdown, het zoveelste land dat dit beslist. De toestand kan misschien bijgestuurd worden half november, maar de lockdown, streng of gematigd, geldt tot 1 december.

NEDERLAND:

Nederland. In Nederland zijn de grenzen eigenlijk nooit dicht gegaan. België heeft als enige de grens met onze noorderburen afgesloten. Wanneer die terug opengaat is voorlopig koffiedik kijken, al wordt ook hier half juni naar voor geschoven als streefdatum voor enige duidelijkheid daarover. Reizen wordt op de officiële site net zoals bij ons nog steeds afgeraden. Wel gaan de bars en restaurants weer open op 1 juni. Campings en vakantieparken openen de deuren op 1 juli, maar voorlopig dus niet voor ons. Hoe dit evolueert hangt vooral van onze regering af. De vooruitgeschoven datum om op Europees vlak toch wat meer duidelijkheid te scheppen is 15 juni.

Update 4/6: Zowel onze grens als die van onze noorderburen gaat weer open op 15 juni! 

Update 31/7: Nederland heeft code oranje gekregen, dat wil niet zeggen dat we met z'n allen in quarantaine moeten, maar de mensen uit de provincie Antwerpen wel. Al weet ik niet hoe ze dat praktisch gaan toepassen. Gezond verstand gebruiken is hier alweer aan de orde! 

Update 11/8: Nederland wil nu iedereen die terugkomt van vakantie waar code oranje heerst ook verplicht in quarantaine zetten. Bezoekjes aan onze noorderburen worden hiermee ook meteen afgeschaft want zowat heel Vlaanderen is oranje op de Europese mappen en ook Brussel en Luik doen sinds deze week een flinke duit in het zakje. Voorlopig is het nog geen wet maar een dringend advies. Waarschijnlijk een kwestie van tijd. 

Update 22/8: Als je uit de provincie Antwerpen komt of Brussel moet je in quarantaine voor je Nederland binnen mag.  
 
Update 16/9: Noord- en Zuid Holland kleuren rood. Ook Amsterdam is rood. We moeten dus in quarantaine als we daar verblijven en we mogen er niet meer naartoe voor niet essentiële reizen. Sorry noorderburen!

Update 29/9: 'Onze persreis naar de Hoge Veluwe wordt uitgesteld', is het vreemde nieuws dat we vanochtend kregen. Zowel Nederland als België is oranje (met aan beide zijden een paar steden die rood kleuren). Dus als iedereen zich aan de regels houdt is er geen verschil. En toch... De maatregelen in Nederland zijn erg verstrengd. Maar eigenlijk komt het erop neer dat ze na maanden van soepel beleid dezelfde regels als België gaan toepassen, alhoewel dat bij ons blijkbaar weinig heeft uitgehaald... Bij verplaatsingen en in restaurants zijn de bubbels naar 4 herleid. Dus in die zin is het dan net iets strenger. En de horeca sluit om 22u wat een uurtje vroeger is dan nu in bv. Brussel. 
 
Update 30/9: Buiten de grote steden kleuren nu ook Flevoland, Gelderland, Groningen en Noord-Brabant rood. Nederland past nu plusminus dezelfde regels toe als in België.

Update 14/10: Zeeland kleurt ook rood. Reizen naar Nederland wordt dus afgeraden. Ze hebben er nu ook strengere maatregelen dan bij ons. Cafés en restaurants zijn er dicht, net zoals bij ons tijdens de vorige lockdown. 

Update 25/10: Nederland staat in de top drie van de meeste besmette landen in Europa, België doet het bijna even slecht, wij staan op nummer vijf. Beide landen zijn intussen volledig rood gekleurd op de Europese kaart.


DUITSLAND:

Werner kan misschien toch nog het jaar van zijn geliefde componist Beethoven meepakken in het Duitse Bonn, waar de feestelijkheden gepland waren tot in september. Hier klinkt al een iets optimistischer scenario. Duitsland zou eerst de Noordzee en de Oostzee met haar eilanden terug openen voor toerisme. Plekken waar we misschien niet meteen aan denken, maar ze hebben veel natuurschoon te bieden en het is een goed alternatief voor het obligate Keulen, Aken of Berlijn. Het plan is, als alles uiteraard goed evolueert, om half juni de grens weer open te stellen voor een aantal landen, waaronder België. Voordeel is dat we er makkelijk met de wagen naartoe kunnen, want vliegen is op dit moment nog heel onzeker. 


Update 2/6: De cafés in Berlijn mogen vanaf vandaag ook weer open en er worden zelfs kleine openluchtevenementen toegestaan in heel Duitsland (tot 500 mensen). Als op 15 juni de grenzen effectief terug opengaan, dan is dat voor 31 Europese landen waaronder België en Nederland. Omdat elke deelstaat in Duitsland op verschillende momenten versoepelingen invoert kan je best even alles checken voor je vertrekt. 

Update 5/6: Noordrijn Westfalen is opnieuw in lockdown, dus reizen er naartoe is niet toegelaten. De rest van Duitsland is nog steeds ok. Je goed informeren voor vertrek is dus heel belangrijk.  

Update 23/8: Net zoals in Nederland moet je in quarantaine als je vanuit Antwerpen of Brussel Duitsland binnen wil!  
 
Update 17/9: In Duitsland kleuren een heleboel plekken oranje, teveel om op te noemen. Voor iedereen uit het Brussels gewest en enkele provincies in Nederlanders is Duitsland bovendien nog steeds rood, we komen er enkel nog in als we een negatieve test kunnen voorleggen van hoogstens 48u oud of als we 14 dagen in quarantaine gaan.

Update 8/10: Duitsland dat zowat de beste leerling van de klas was tot nu ziet plots de besmettingen enorm stijgen. Ze laten geen toeristen meer toe uit landen zoals België, Frankrijk, Nederland, Spanje en daar komen elke dag nog landen bij.  

Update 14/10: Ondanks de maatregelen om een heleboel landen uit te sluiten kleuren ook in Duitsland regio's rood zoals Berlijn en Bremen. 

Update 28/10: Duitsland gaat vanaf vandaag in lockdown light. Wat ongeveer overeenkomt met de maatregelen die in ons land gelden, al wordt het L-woord in België, zolang het kan, liever niet gebruikt.

GROOT-BRITTANNIË:

Groot-Brittannië kunnen we best even schrappen van onze prille bucketlist. Want afgezien van het feit dat we terug een visum zullen moeten aanvragen, moeten we ook nog eens 14 dagen in quarantaine blijven. Dat wordt lastig voor een weekendje Londen. Dus het zal misschien nog wel even duren voor we weer het kanaal kunnen oversteken voor een toeristische uitstap. 

Upate 1/8: Zo'n 4 miljoen Britten krijgen weer strengere lockdownregels nl. in Greater Manchester en delen van Lancashire en Yorkshire. 

Update 23/8: Rode zones: Leicester lijkt het coronavirus maar niet onder controle te krijgen en nu kreeg ook Aberdeen code rood. 

IERLAND:

Ierland daarentegen, waar social distancing een natuurlijk gegeven is gezien de ruimte die je er hebt, zegt er klaar voor te zijn. Ze willen wanneer de grens van België weer opengaat ons met masker en open armen ontvangen. Ze zijn al volop guidelines aan het opstellen om het toerisme in goede banen te leiden. Want net als in België zullen we ons ook op reis aan een boel strikte regels moeten houden zolang er nog geen vaccin is tegen Covid 19.

Update 1/7: Belgen kunnen voorlopig niet naar Ierland reizen. Wegens een nog te hoog aantal Covid 19 besmettingen terplaatse. Als je er toch om een of andere reden naartoe moet wordt er een verplichte quarantaine van 14 dagen  opgelegd. Op 9 juli wordt er gezien of die regel verdwijnt of niet. 

Update 31/7: de slechte cijfers in België zorgen ervoor dat je eerst in quarantaine moet als je naar Ierland reist. Alle niet essentiële reizen worden dan ook ten stelligste afgeraden.

Update 23/8:  Niet dat we al terug welkom zijn bij de Ieren. Maar ze hebben nu zelf ook een paar rode zones: Kildare, Laois en Offal.
 
Update 25/10: Ierland gaat terug in lockdown, op hetzelfde moment als Tsjechië (waar het virus op dit moment het ergst toeslaat).


GRIEKENLAND:

Griekenland, waar zomaar even 1/4de van de bevolking in het toerisme werkt, heeft uiteraard meer haast om reizigers terug te omarmen, al zal dat nog even van op afstand moeten. Ze zijn economisch enorm afhankelijk van toerisme, de druk is dus groot. Zelf hadden ze weinig besmettingen. De stranden zijn half mei al opengegaan voor lokaal toerisme, maar als het aan hen ligt ook snel weer voor Europese reizigers. Op 1 juni heropenen de restaurants en hotels. Social distancing zal ook hier strikt worden toegepast. De archeologische sites zijn intussen al open en op 15 juni mogen ook de musea hun deuren weer wijd open gooien. Vanaf 1 juli worden alle Europese vluchten weer toegestaan. Vanaf 15 juli mogen er zelfs terug evenementen plaatsvinden, al vinden we dat persoonlijk wat te vroeg. Het zou ook vreemd zijn om naar een evenement in het buitenland te gaan terwijl onze artiesten allemaal op droog zaad zitten. De streefdatum voor de eerste buitenlandse gasten is ook hier 15 juni. Coronatests worden wel cruciaal. Griekenland zou ze willen verplichten. Al lijken ze daar vandaag al op terug te komen. Er zouden eerder steekproeven gehouden worden op de meest drukke toeristische plekken. En in elke vakantie accommodatie zal er een dokter en/of een coördinator aanwezig zijn.

Corona free attest: Zo’n corona-free attest wordt waarschijnlijk het nieuwe normaal, zeker als we terug buiten Europa gaan reizen. Het is in elk geval iets waar ook andere landen over nadenken. 


Update 2/6: Ze willen op 15 juni idd de grenzen openstellen maar slechts voor 29 landen en voorlopig zijn België en Nederland daar niet bij (heeft te maken met onze cijfers).  Op 1 juli wordt er nog een en ander aangepast en hopen ze een quasi normaal toeristisch seizoen op te starten. Dus als onze cijfers blijven dalen kan het waarschijnlijk vanaf juli wel.  

Update 3/6: De toeristen uit landen die op de officiële EASA lijst (lijst van luchthavens in hardst getroffen gebieden), waar alle luchthavens van België opstaan en vier uit Nederland, worden verplicht getest bij aankomst. Zelfs als ze negatief testen moeten ze 7 dagen in zelfquarantaine gaan en indien positief 14 dagen onder toezicht. Andere vakantiegangers worden bij aankomst willekeurig getest. Er zouden ook nog bijkomende beperkingen komen voor een aantal zwaar getroffen landen. Die worden in een latere fase bekend gemaakt. Maar dat betekent dat we het als Belgen en Nederlanders best nog even uitstellen om naar Griekenland te gaan.  

Update 6/6: We zouden dan toch welkom zijn vanaf 1 juli. Zonder quarantaine, maar er worden nog wel willekeurige tests uitgevoerd aan de grens. 

Updte 16/6: Als je naar Griekenland gaat worden er vanaf 1 juli nog enkel steekproefgewijs testen uitgevoerd, zoals hierboven vermeld. Maar je moet nog slechts één dag in zelfisolatie gaan op een adres dat je moet doorgeven. Mocht het resultaat toch positief zijn, dan betaalt Griekenland een hotel waar je 14 dagen in verplichte quarantaine moet. 

Update 15/7: Je moet voor Griekenland uiterlijk 24u voor vertrek het Passenger Locator Form (PLF) invullen online: https://travel.gov.gr/#/. Je ontvangt dan een unieke QR code per mail de nacht voor je vertrekt. Bij aankomst moet je die QR code kunnen tonen of je komt het land niet in en dan sta je uiteraard zelf in voor de terugvlucht. Er komt bovendien nog een boete bovenop van 500€. Boeken bij een reisagent is op dit moment echt meer dan ooit aangewezen. Zij  zijn van al deze nieuwe maatregels op de hoogte. 

Update 11/8: Griekenland wordt nog strenger wat het toerisme uit onze contreien betreft. Vanaf 17 augustus moet iedereen uit België en Nederland + nog enkele andere landen een coronatest laten afnemen voor vertrek. Uiteraard kan je enkel als het resultaat negatief is het land binnen. Het moet binnen de 72u voor vertrek gebeuren en het geldt voor iedereen, dus ook voor kinderen. Het attest dat bewijst dat je geen corona hebt moet in het Engels opgemaakt zijn door een erkend labo. Dus best even alle voorwaarden lezen op de website van buitenlandse zaken voor je plannen maakt.

Update 14/8: Vanaf nu verstrengde maatregelen in steden zoals Athene en Thessaloniki en het merendeel van de Griekse eilanden. Zo moeten bars, restaurants en clubs voortaan stipt om middernacht sluiten
 
Update 25/9: Heel Griekenland, zoals zoveel Europese landen, heeft code oranje gekregen. In Nederland geldt dan een verplichte thuisquarantaine als je terugkomt. In België wordt het aangeraden.
SPANJE:

‘Spanje wacht op je’ roept premier Sanchéz. Hij wil al vanaf 22 juni toeristen binnenlaten, maar ze moeten wel 14 dagen in quarantaine, iets wat onmogelijk is voor gewone mensen die een weekje Costa Brava hebben geboekt. Dus hier wordt het nog even afwachten. Maar steeds meer landen laten de quarantainemaatregel vallen, dus ook Spanje zal daar wel in volgen. Maar een citytrip naar Barcelona of Madrid zitten er voorlopig nog niet in laat dat duidelijk wezen, ook de Canarische eilanden blijven nog even op slot.

Update 2/6: De Canarische eilanden zouden toch opengaan, net als de Balearen. Je moet voorlopig nog wel in heel Spanje een mondmasker dragen in alle openbare ruimtes, zowel binnen als buiten. 

Update 5/6: Spanje mag dan misschien op je wachten, maar dan toch iets langer dan er twee weken geleden van de daken werd geschreeuwd. De noodtoestand is nog van kracht tot 21 juni, dus het zou wat voorbarig zijn om de volgende dag al toeristen te ontvangen. Vandaag blijkt dat 1 juli een iets realistischere datum is. Het goede nieuws is dat ze dan de 14 daagse quarantaineperiode zouden laten vallen. Het slechte nieuws is dat je in alle publieke ruimtes, zowel buiten als binnen, een masker moet dragen. Hoe we dat op het strand moeten oplossen is niet helemaal duidelijk.

Update 14/6: Ze raken er maar niet uit: eerst gingen de grenzen open voor Europese landen op 22 juni, dan werd het 1 juli en nu kunnen we plots weer vanaf 21 juni Spanje binnen. Kan iemand de knoop definitief doorhakken want we volgen niet meer helemaal. Als je via Spanje naar Portugal wil rijden wordt het moeilijk, want Portugal wil liever de grens met Spanje nog even dichthouden. 

Update 3/7: Zowel Catalonië als Galicië zijn terug in lockdown geplaatst. Belgen die op dit moment terugkeren van die regio's moeten zich laten testen en in zelf quarantaine gaan.  

Updat 6/7: In Andalusië aan de Costa Del Sol werden een heel aantal stranden dit weekend tijdelijk gesloten omdat er een overrompeling was van badgasten.

Update 31/7: Net als in zovele andere landen kleuren hier bepaalde regio's rood: de provincie Lleida in Catalonië, Huesca in Aragon, de regio Navarra en Barcelona. Verder krijgen een heleboel regio's en steden code oranje: Girona, Tarragona, de Riojastreek, Baskenland, Extemadura, Castellon, Valencia, Murcia en Almeria, Soria en Guadalajara. het lijkt of we Spanje beter even links laten liggen, ook al hebben ze toerisme heel hard nodig en is het verschrikkelijk jammer. Maar de kans dat de rode gebieden nog uitbreiden is groot. 

Update 14/8: voor landen zoals Duitsland kleurt zo goed als het hele land rood (met uitzondering van de Canarische eilanden) en moeten Duitsers die van daar komen in quarantaine. Dat is mogelijk een voorbode voor wat andere landen in de loop van de week zullen beslissen.   

Update 23/8: In Spanje gaan de coronacijfers weer omhoog. De Balearen zijn op dit moment rood, maar ook de regio rond Madrid en Almeria in Andalusië zijn vanaf nu verboden voor ons. Dus de rode zones zijn een beetje verschoven. Heel veel regio's zijn nog steeds oranje.  
 
Update: 2/9: Slecht nieuws voor wie nog een nazomerreisje naar Spanje heeft geboekt. Het hele land kleurt rood, buiten Tenerife...

Update 8/10: Madrid zou op slot gaan, wegens de enorme stijging van besmettingen. Maar de gedeeltelijke lockdown van de hoofdstad is verworpen door het hooggerechtshof omdat het in strijd is met de fundamentele vrijheden van de mens. Wordt vervolgd. 

Update 14/10: In Spanje hebben de strenge maatregelen vruchten afgeworpen, een paar rode zones kleuren oranje: Galicië -en wat voor een boel mensen een opluchting zal zijn- ook de Canarische eilanden gaan van rood naar oranje. La Palma is zelfs één van de twee enige groene reisbestemmingen voor Belgen op dit moment. Het is wel eens leuk om ook goed nieuws te kunnen brengen. 

Update 25/10: De Spaanse premier Pedro Sanchez heeft de noodtoestand uitgeroepen voor het hele land. Dat maakt het makkelijker om in bepaalde regio's de regels strenger te maken en ze ook strenger te laten naleven. In eerste instantie geldt dit voor 14 dagen, maar het plan is om dit tot begin mei 2021 te verlengen. Thuisisolement is op dit moment nog niet aan de orde.


KROATIË:

Al op 26 mei opende Kroatië haar grenzen voor toerisme. De epidemiologische situatie is er erg gunstig, gisteren kwam er bv. slechts 1 besmetting bij. Ze hadden in totaal minder dan 100 doden. Mensen met een tweede verblijf konden al naar Kroatië reizen. De eerste week dat Kroatië terug buitenlandse gasten ontving begon zelfs al op 11 mei, maar die kwamen enkel uit buurland Slovenië. Ook lokaal toerisme is dan terug van start gegaan. De horeca opende opnieuw de deuren, dus bars, cafés en restaurants staan weer klaar om toeristen te ontvangen. Ook stranden, nationale parken, zwembaden en sites zijn terug toegankelijk. De enige restrictie is dat je een voucher van een reisagentschap moet voorleggen of een reservatie van een hotel, camping of B&B. Volgens Ivan Novak, directeur van de Kroatische Tourist Board in de Benelux, zal er een applicatie komen waarop toeristen al hun gegevens kunnen inbrengen, zodat wanneer er iets zou gebeuren iedereen meteen vindbaar is. Vanaf begin juli zullen er weer meer vluchten worden ingezet en verwachten ze dus terug een stroom toeristen uit Europese landen. Tegen dan zullen ook al een aantal luchtvaartmaatschappijen het land weer aandoen. Croatia Airlines zal dan zeker weer vluchten vanuit België en Nederland aanbieden, maar ook Ryan Air vliegt vanuit Charleroi naar Kroatië en dat al vanaf 15 juni. Kroatië is dus klaar voor verantwoord veilig toerisme. Maar dan moet natuurlijk eerst onze grens opengaan voor niet essentiële verplaatsingen. 

Update 28/5: Tien landen mogen Kroatië binnen zonder een voucher van een TO of een booking. Daar horen België en Nederland niet bij. Maar vanaf je een booking hebt en de online applicatie invult (geldt voor iedereen), ontvangen ze je er zoals altijd met een grote glimlach en open armen. Voorlopig moeten we natuurlijk nog wel even wachten tot onze eigen grens opengaat. 

Update 31/7: In Kroatië kleurt het Adriatisch gebied en de oostelijke regio rond Zagreb oranje, wat vreemd is want in Oost-Kroatië is er veel minder toerisme en overheerst de natuur. 

Update 17/8: De provincie Vukovar-Srijem kleurt rood 
 
Update 16/9: Een negatief reisadvies (code rood) voor de provincies Virovitica-Podravina en Lika-Senj vanaf 18/9.
 
Update 29/9: De regio Karlovak kleurt rood. Maar anderzijds maken Istrië en Varazdin wel deel uit van de slechts 11 Europese regio's die nog volledig groen zijn en waar je dus zonder enige restrictie naartoe kan.  

Update 8/10: Kroatië levert twee van drie zones die op dit moment nog groen zijn in Europa. De derde zone ligt in Hongarije. Het gaat om Istrië, het grootste schiereiland in de Adriatische Zee met Pula als meest toeristische trekpleister. En je kan ook nog in Varazdin terecht. De rest van Europa kleurt vuurrood en oranje voor Belgen en Nederlanders.  
 
Update 14/10: In Kroatië ligt nog één groene zone, nl. Istrië. Samen met La Palma op de Canarische eilanden is dit nog de enige groene bestemming voor ons op dit moment. 

PORTUGAL:

Tot voor kort moest je nog 14 dagen in quarantaine wanneer je naar Madeira of de Azoren wilde reizen. Maar elke dag verandert er wel iets en dit is plots niet meer nodig. Het land wil vanaf 6 juni terug mondjesmaat toeristen ontvangen. Het strandseizoen opent dan. Er is 850 km strand, dus wat social distancing betreft hebben ze iets meer plaats dan wij met onze 60 km. De luchtgrenzen blijven open, met als enige uitzondering luchtverkeer uit Spanje en Italië. Massatoerisme is hier sowieso niet aan de orde, dus op de meeste plekken is er plaats in overvloed. Ze lanceren wel een nieuw keurmerk ‘Clean & Safe’, dat al door meer dan 4000 toeristische bedrijven is aangevraagd. Dat bewijst dat iedereen er alles aan doet om in veilige omstandigheden terug toeristen te ontvangen. Maar zoals zovele andere landen bekijken ze dag per dag hoe de toestand evolueert.


Update 14/6: Voor de Azoren en Madeira worden er nu toch aparte maatregelen getroffen. Vanaf 1 juli is er voor beide eilanden geen verplichte quarantaine meer, maar je moet wel een negatieve test kunnen voorleggen. Indien niet, word je getest op de luchthaven. Als het resultaat positief is moet je uiteindelijk toch 14 dagen in quarantaine. 

In de rest van Portugal mag je zonder die quarantainevoorwaarden reizen. Op de stranden wordt er wel met stoplichten gewerkt. Rood betekent vol, als het oranje is kan je je best haasten want dan laten ze nog weinig mensen toe. Bij groen is er geen enkel probleem. En je moet door een desinfectietunnel om op het strand te mogen zitten. Er komt ook een app met meer info. 

Update 29/6: Er zijn terug opflakkeringen van Covid 19 in Lissabon en Porto. Goed de plaatselijke aanpassingen volgen als je daar bent of er naartoe wil. Want bepaalde stukken werden afgesloten. Volgens reizigers ter plaatse merk je daar niks van in de rest van Lissabon en Porto. Maar  verstandiger is om deze twee steden even links te laten liggen en meer de natuur in te trekken, die prachtig is in Portugal en waar social distancing gegarandeerd is.

Update 17/7: We kunnen terug naar Alentejo dat eerder kleurcode oranje kreeg. Het licht staat daar terug op groen. In Lissabon blijft het oppassen. 

Update 31/7: Verhoogde waakzaamheid in de Algarve op dit moment en nog steeds in het grootstedelijk gebied rond Lissabon. 

MALTA:

In Malta hebben ze van iets negatiefs iets positiefs gemaakt. Uiteraard hebben ze zoals ieder land de toeristische pauzeknop ingedrukt. Maar stilzitten deden ze niet. Daar hebben ze van de pandemie gebruik gemaakt om een aantal historische gebouwen op te knappen, wat het toerisme alleen maar ten goede komt. Het is één groot openluchtmuseum waar ze deze zomer graag terug gasten willen ontvangen. Op 22 mei startte de eerste fase nl. binnenlands toerisme tussen Malta en Gozo. Voor buitenlandse toeristen, in de eerste plaats uit Europa, is het nog even op de juiste datum wachten. Maar ook hier is de streefdatum half juni of ten laatste begin juli.

Update 6/6: Voorlopig blijft de grens dicht tot 1 juli en niet alle Europese landen zullen meteen welkom zijn. Er wordt nog overlegd.  

Update 17/6: De kogel is door de kerk. Malta verwelkomt terug Belgische en Nederlandse reizigers vanaf 15 juli, zonder extra restricties. Air Malta hervat dan ook haar vluchten vanuit Brussel. Uiteraard worden er dezelfde regels ivm social distancing toegepast als in België. 

Update 31/7: Ook Malta moet eraan geloven, ze kregen code oranje

Update 14/8: Malta kleurt rood voor België, dat wil zeggen dat als je terugkomt van Malta je 14 dagen in quarantaine moet. Nu nog op reis vertrekken naar het eiland is verboden.


ITALIË:

Dat er een soort wedloop bezig is in Zuid-Europa is duidelijk. Italië verbaast ons het meest. Een van de ergst getroffen landen ter wereld heeft beslist om al vanaf 3 juni alle Europeanen weer te verwelkomen. Sicilië doet er nog een schepje bovenop door de helft van de vliegreis en 1/3de van je hotelkosten terug te betalen. Het is natuurlijk vooral in Noord-Italië dat er veel slachtoffers zijn gevallen, Zuid-Italië bleef redelijk gespaard, maar is mee de afgrond in getrokken. Het zuiden dat veel armer is dan het noorden is echt afhankelijk van toerisme. Het oorspronkelijke idee om alle reizigers 14 dagen in quarantaine te zetten hebben ze intussen laten varen, maar ze vragen wel dat iedereen de veiligheidsregels strikt opvolgt. Dit is iets wat overal aan de orde is of we zitten binnen de kortste keren terug in ons kot.

Update 3/7: Er is een verhoogd risico aangekondigd door buitenlandse zaken in Zuid-Tirol. Reizigers ter plaatse zeggen dat de regels er bijzonder goed worden nageleefd en zolang het een natuurvakantie is er ook geen probleem. Maar bij terugkeer kan er een verplichte quarantaine volgen. Dat is nu nog niet het geval. 

Update 31/7: Italië kreeg code geel, ze doen het beter dan wij :)! Je mag er dus naartoe, maar wees je bewust van de veiligheidsrisico's en volg de plaatselijke coronaregels goed op, o.a. masker dragen in alle gesloten publieke ruimtes. 
 
Update 8/10: Italië deed het tijdens de zomer eigenlijk veel beter dan andere landen in Europa, maar ook hier stijgen de besmettingen enorm. Wij mogen Italië niet meer in, zowel Belgen als Nederlanders moeten een negatieve coronatest kunnen voorleggen die niet ouder is dan 72u. En zoals op dit moment zowat overal in Europa verstrengen de maatregelen. 
Er staan in Italië ook veel hogere boetes op het niet dragen van maskers en het niet volgen van  andere veiligheidsmaatregelen dan in België. Het gaat over bedragen van 1000 euro.  

Update 14/10: Ook in Italië kleuren er enkele gebieden terug rood: Valled'Aoste, Ligurië, Umbrië en Campania.

OOSTENRIJK:

Oostenrijk is volop aan het versoepelen en zou vanaf 15 juni weer toeristen ontvangen. Maar niet alle grenzen zijn open, die met Italië is nog dicht. Dus met de wagen kan dat voor problemen zorgen. Ook hier gelden dezelfde regels als bijna overal in Europa qua social distancing. 

Update 2/6: Als je op de luchthaven in Wenen aankomt krijg je een coronatest aangeboden, want nu moet nog iedereen 14 dagen in quarantaine. Die kost 190 euro. Je kan ook een gezondheidscertificaat voorleggen dat niet ouder is dan 4 dagen. Maar waarschijnlijk wordt die regel nog versoepeld zoals in de meeste landen. Even afwachten. Belgen en Nederlanders zijn er voorlopig nog niet welkom.

Update 14/6: Vanaf 16 juni mogen Belgen Oostenrijk weer binnen en wordt de verplichte quarantaine afgeschaft. Je kan een test laten afnemen bij het binnenkomen of verlaten van het land, wel na afspraak en die kost nog steeds 190 euro. Mondmaskers verplicht in alle winkels en supermarkten en op het openbaar vervoer. 

Update 6/8: Opper-Oostenrijk en Wenen hebben code oranje gekregen, de rest is toegankelijk en heeft code groen.  
 
Update 16/9: Wenen kleurt rood, we mogen er als Belg dus niet meer naartoe voor niet essentiële reizen. 


ZWITSERLAND:

Ook hier zullen we terug naartoe kunnen vanaf 15 juni, de horeca is er intussen al open. Zwitserland zit op dit moment met minder dan 18 besmettingen per dag, dus ze behoren tot de beste leerlingen van de klas in Europa. Ze zijn nog volop regels aan het opstellen voor o.a. kabelliften. Net zoals in Portugal lanceren ze ook hier een ‘Clean & Safe’ label, waarbij zowat alle sectoren in de toeristische sector, ook het openbaar vervoer zich engageren om de regels te respecteren en het zo veilig mogelijk voor iedereen te maken. De social distancing is hier iets groter, nl. 2 meter en zoals we de Zwitsers kennen zijn ze daar heel gedisciplineerd in. De enige grens die voorlopig dicht blijft is die met Italië, maar ook dat kan snel veranderen.

Update 14/6: Vanaf 15 juni gaat nu toch de grens met Italië open, dus je kan ook door Zwitserland naar Italië reizen. Voor iedereen die met de wagen reist deze zomer goed nieuws dus.  

Update 17/7: Het Zwitserse kanton Ticino dat even de oranje code kreeg is weer toegankelijk voor toeristen, heel Zwitserland heeft nu terug code groen. 

Update 31/7: De steden rond het meer van Genève (Genève, Lausanne en Montreux) kleurden dit weekend rood. Dus dit is een no-go zone op dit moment. Of je moet 14 dagen in quarantaine bij terugkomst. 

Update 4/8: Groen, rood, groen!? Kan er nog iemand aan uit? Departementen Vallis en Vaud kleuren slechts na enkele dagen terug groen, goed nieuws voor iedereen die daar zit, want zij moeten niet meer in quarantaine bij terugkeer. Het zou ook vrij gek zijn, want er zijn veel minder besmettingen dan in België. Jammer genoeg blijft het meer van Genève rood.  

Update 17/8: In Zwitserland gaat het weer de goeie kant uit, enkel Genève kleurt nog rood. 
 
Update 16/9: Le Vaud in Zwitserland krijgt code rood! 

Update 14/10: Zwitserland dat de laatste weken helemaal oranje was, krijgt terug een paar rode gebieden. Enkel de centrale kantons blijven oranje. Er zijn ook inreisbeperkingen ingevoerd.


POLEN:

Op 18 mei zijn de cafés en restaurants in Polen terug open gegaan. Ook hotels zijn onder strikte voorwaarden weer toegankelijk. Maar er is voorlopig nog geen vaste datum bekend waarop de grens terug zal opengaan. Ze willen wel zo snel mogelijk weer Europese toeristen ontvangen. Op 12 juni wordt er bekeken wanneer het weer kan.

Update 6/6: In heel Oost-Europa zitten ze blijkbaar niet te wachten op Belgen en Nederlanders. De meeste landen daar openen voorlopig enkel voor de buurlanden hun grenzen.  Polen zou zelfs dat pas vanaf 1 juli doen en in de eerste plaats enkel voor de Baltische staten.  

Update 14/6: Vanaf 13 juni opent Polen dan toch zijn deuren voor alle Europese landen, dus ook voor ons. De 14 dagen quarantaineregel is voor iedereen afgeschaft. Er zullen nog slechts sporadisch testen worden uitgevoerd. 

Update 31/7: Malopolska en Silezië kleuren oranje. Maar in de rest van Polen wachten ze je met open armen op. De codekleur die daar geldt is felgroen, net zoals de Poolse landschappen in de zomer.

ZWEDEN:

Ondanks het feit dat het er in Zweden veel losser aan toe ging -er is nooit een lockdown geweest zoals bij ons- staan ze nog niet meteen te springen om toeristen te ontvangen. De groepsimmuniteit die ze hiermee probeerden te verkrijgen is zwaar tegengevallen. De grens is open maar het is nog even afwachten of dat ook voor niet essentiële verplaatsingen het geval is. 

Update 6/6: Zweden blijkt toch zijn deuren open te zetten voor Belgen en Nederlanders en dat al vanaf 15 juni. 

Updat 1/7: In Zweden is er op dit moment een hoog risico op besmetting. Het is dus  verboden zone tot nader orde.

Update 15/7: Zweden kreeg van België vanaf vandaag code oranje, je mag er dus naartoe maar wel onder voorwaarden. Bars hotels en restaurants zijn open, maar heel wat musea sloten de deuren intussen terug. 

NOORWEGEN:

Noorwegen houdt zijn grenzen nog even dicht en als er al toeristen worden toegelaten dan moeten ze eerst 14 dagen in quarantaine. Weinig kans dus dat ze deze zomer veel buitenlanders zullen zien. Wat jammer is. De Europese ministers van toerisme zouden met mekaar in overleg zijn. Het zou natuurlijk wel mooi zijn als we voor één keer eens allemaal op dezelfde lijn zitten.

Update 14/6: De Noorse grenzen blijven voorlopig gesloten tot 20 augustus! Alleen de grens met Denemarken gaat open, Denen hoeven ook niet meer in quarantaine. Op 20 juli wordt er een nieuwe evaluatie gemaakt en zouden er misschien enkele Europese landen toegelaten worden. 

Update 15/7: Belgen worden vroeger dan voorzien toegelaten in Noorwegen. 

Update 31/7: Vandaag werd België op de lijst van rode landen geplaatst door Noorwegen. Je kan het land enkel nog in als je 10 dagen in quarantaine gaat op één en hetzelfde adres. 

FINLAND & DENEMARKEN

Finland heeft vanaf deze week 11/8 een verbod ingevoerd voor iedereen die uit België en Nederland komt. Denemarken heeft zich daarbij aangesloten op 14/8, Belgen worden niet meer toegelaten. Het land kleurt dus rood voor ons, niet omdat er zoveel gevallen zijn, maar omdat ze ons er niet meer in laten.

BALTISCHE STATEN:

Hier gebeurt het zoals tijdens het Songfestival. Ze zorgen voor mekaar! Sinds 15 mei hebben Letland, Litouwen en Estland een eigen reisbubbel gecreëerd. Inwoners van de drie landen mogen dus bij mekaar op bezoek. Vanaf 1 juni mogen er ook reizigers uit andere landen de bubbel binnen, maar ze moeten nog in quarantaine. België is voorlopig nog niet welkom. We houden het in de gaten voor jullie. 

Update14/6: Litouwen en  Estland laten nu ook andere landen toe, maar de Belgen zijn nog niet welkom, door onze slechte cijfers. 

Update 31/7: de drie landen hebben code oranje. Je moet er 14 dagen in quarantaine

Update 17/8: Litouwen kleurt rood. Maar veel verandert dat niet voor ons want de drie landen hebben voor Belgen sowieso een verplichte quarantaine ingesteld van 14 dagen. 

Hou het veilig. Er werken miljoenen Europeanen in de toeristische sector, het is dus heel belangrijk voor de Europese economie dat het toerisme terug wordt opgestart, maar als iedereen het op z’n eigen ritme doet wordt het wel erg moeilijk. Hoe geraak je bv. van België naar Portugal met de wagen als je pakweg nog niet door een deel van Frankrijk mag rijden of Spanje zijn grenzen dichthoudt. Gelukkig is iedereen ervan overtuigd dat de toeristische sector dringend zuurstof nodig heeft. We willen natuurlijk allemaal graag op reis blijven gaan. Maar voorlopig zal ieder voor zich goed moeten afwegen of we voor een staycation kiezen die de toeristische industrie in ons eigen land helpt, of dat sommigen van ons toch beter iets zuidelijker of noordelijker moeten trekken wegens te druk in België. Misschien moet iedereen doen waar hij of zij klaar voor is. We merken vooral bij jongere lezers en volgers op de sociale media dat ze staan te trappelen om weer te vertrekken. Anderen willen juist wachten en vinden het helemaal niet opportuun om te reizen voor het vaccin er is. Wat je ook beslist, het allerbelangrijkste is -of we in België op stap gaan of in een van onze buurlanden- hou het veilig, want niemand wil of kan het zich financiëel nog permitteren om terug in een lockdown terecht te komen.


Mark Van Ranst zet het licht op groen wat reizen in Europa betreft als het gaat om landen die er niet erger aan toe zijn dan België en waar de curve dus in dalende lijn is. Dat is een heel ander standpunt dan een maand geleden, waardoor iedereen zich al had neergelegd bij een staycation. Zodra de overheid beslist dat de grens weer open mag, staan er veel landen te trappelen om de bourgondische Belgen terug te ontvangen. Alle plekken waar dezelfde regels gelden qua social distancing vormen geen probleem. Van Ranst beseft ook wel dat niet iedereen meteen zijn koffers gaat pakken. Veel mensen hebben intussen een bestemming in eigen land geboekt en zijn daar blij mee. Hijzelf blijft bv. in België, maar als sommige mensen toch naar het buitenland vertrekken, kan dit de druk van de ketel halen op plekken die anders zouden overstelpt worden. Sommige landen hebben ons letterlijk broodnodig, net zoals onze reissector wel wat toeristen uit het buitenland kan gebruiken. Half juni gaan de meeste landen de knoop doorhakken zodat er vanaf 1 juli weer veel mogelijk is. Er komt nog een officieel advies van buitenlandse zaken over welke regio’s en landen op dit moment OK zijn. Het is natuurlijk aan iedereen om zelf de afweging te maken, dus het wordt niet meteen een wedloop. Maar het feit dat het kan, zorgt wel voor een herwonnen gevoel van vrijheid.

Hoe geraken we er? Voorlopig rest nog de vraag hoe we naar de landen die hun grenzen weer openstellen zullen reizen. Zaventem is nooit gestopt, maar er zijn nog amper vluchten. Op 15 juni start Charleroi luchthaven wel weer op. Maar hoeveel gaan we betalen, worden de tickets goedkoper om weer zoveel mogelijk passagiers in de lucht te krijgen, of wordt alles net duurder omdat de social distancing ook op vliegtuigen zal moeten worden toegepast. De auto lijkt voor velen voorlopig een aanvaardbaar alternatief. Er is heel veel om over na te denken, vooral ook over de manier waarop we reizen en of het niet allemaal wat duurzamer kan. Toch vrezen we dat er niet zoveel zal veranderen, een stad als Venetië waar toeristen steeds minder welkom waren staat nu als eerste te roepen dat ze ons nodig hebben. Het wordt balanceren tussen gezond verstand en de drang naar vrijheid, tussen economische belangen en die van de gezondheidssector. Hopelijk kan er binnenkort massaal getest worden en kunnen we op die manier langzaamaan terug veilig reizen ook buiten Europa.

Rond half juni zullen er beslissingen vallen in de meeste Europese landen en weten we ook eindelijk waar wij in België aan toe zijn. Zo niet wordt het toch een staycation en zullen we jullie met veel plezier een paar plekken in België leren kennen als alternatief voor de zee en de Ardennen.

©TEKST: M. THYS - FOTO'S: M. THYS & W. GLADINES 2020
Titelfoto: Lothar Dieterich

EINDELIJK UIT ONS KOT! EUROPA OPENT LANGZAAM ZIJN DEUREN. EEN OVERZICHT!

Geen opmerkingen

Naam

E-mail *

Bericht *

-->