BRABANT REMEMBERS: 5 X WAAROM JE OOK IN 2020 75 JAAR BEVRIJDING VIERT IN BRABANT


Brabant Remembers staat ook in 2020, 75 jaar na het eigenlijke jaar van de bevrijding, stil bij het einde van de Tweede Wereldoorlog. Naast de 75 levensveranderende verhalen waarin mensen centraal staan en iconische projecten zoals het Dilemma Doolhof en Stillleven, staan er dit jaar ook weer nieuwe mooie projecten op stapel. Wij geven alvast 5 goeie redenen om in 2020 de bevrijding van onze naaste noorderburen mee te vieren.

Generaal Maczek Memorial Breda (artist impression).

1. Maczek in Breda. Dat generaal Maczek een held is in Breda mag niet verbazen. Na Ieper te hebben bevrijd in september 1944, joeg hij niet lang daarna de Duitse bezetters ook Breda uit. En dankzij Maczek's humane strategie bleven zowel Ieper als Breda gespaard van grote menselijke en materiële verliezen. Tijdens ons bezoek aan de stad waren de werken aan het nieuwe Generaal Maczek Memorial nog volop bezig, maar op 31 maart, de verjaardag van Maczek, wordt de Memorial plechtig geopend. Het museum ligt aan het Poolse Ereveld waar ook Maczek begraven ligt.

Blind Walls Galery Breda.

Ben je in Breda, dan kan je meteen de Blind Walls Gallery meepikken, een boeiend parcours dat met indrukwekkende street-art de geschiedenis van de stad vertelt. En omdat de Poolse 1e Tankdivisie een sleutelrol speelt in die geschiedenis, kreeg ze naar aanleiding van 75 jaar bevrijding de grootste muurschildering van heel Breda. Voor het ontwerp inspireerde de Poolse kunstenaar Otecki (aka Wojciech Kołacz) zich op een iconische foto uit het stadsarchief waarop twee Bredase meisjes slogans tekenen op een Poolse tank. Eén van de dames was trouwens aanwezig op de inhuldiging van het kunstwerk. De mural kan je bewonderen op de zijgevel van het voormalige belastingkantoor met de ironische naam 'De Teruggave' niet ver van het Poolse Ereveld.


Maczek bevrijdt Breda (maquette Stillleven) - Duitse Panther D tank (onder).

Sporen van Maczek's Poolse 1e Tankdivisie vind je trouwens nog overal in Breda. Ook letterlijk. Op de hoek van de Claudius Prinsenlaan met de Wilhelminasingel bracht de uit Wroclaw afkomstige kunstenaar Tomasz Tomaszewski 'Pamięc' aan, een herdenking in de vorm van de sporen van een Cromwelltank, ter ere van Maczek. Want hoewel de Poolse 1e Tankdivisie zich van Shermantanks bedienden, reed Maczek zelf met een Cromwelltank. Bij het Wilhelminapark kan je dan weer een echte tank bewonderen die Poolse bevrijders in 1945 aan Breda cadeau deden. Het is geen geallieerde tank, maar een Duitse Panther D die de Polen de Duitsers wisten afhandig te maken.

Het vernieuwde bezoekerscentrum Kamp Vught (foto credits: Jan van de Ven).

2. Nationaal Monument Kamp Vught. Tijdens ons bezoek aan Nationaal Monument Kamp Vught was het nieuwe bezoekerscentrum ei zo na af. Enkele weken erna werd het plechtig geopend door de Nederlandse Koning Willem-Alexander. Ons bezoek aan Kamp Vught was erg confronterend. Als enige SS concentratiekamp in Nederland diende het vooral als tussenstop naar vernietigingskampen als Sobibor en Auschwitz. Met een eigentijdse scenografie, meer dan 200 nieuwe toegevoegde objecten, licht, geluid en geur wordt een bezoek aan het nieuwe bezoekerscentrum nóg indringender.

De Biesbosch (foto credits: Biesbosch MuseumEiland).

3. De Kunst van Vrijheid. Vanaf maart 2020 is een bezoek aan Nationaal Monument Kamp Vught, het Oorlogsmuseum Overloon, Museum Bevrijdende Vleugels in Best, het Biesbosch MuseumEiland en de Duitse Oorlogsbegraafplaats Ysselsteyn éxtra bijzonder. Tijdelijke kunstinstallaties van gerenommeerde kunstenaars zoals Strijbos & Van Rijswijk, Alaa Minawi en Isabel Nielen zorgen er voor een unieke beleving. Je kan je er laten onderdompelen in videoproducties of een wonderlijk klanklandschap en je laten overweldigen door een pakkend schouwspel van licht en donker. Kunst gaat op deze plekken een bijzondere verbinding aan met de locatie, waardoor je op een hele andere manier zal stilstaan bij 75 jaar vrijheid. Meer info op brabantremembers.com

Biesbosch Museum Eiland Werkendam (foto credits: Visit Brabant).

4. Biesbosch MuseumEiland. De Biesbosch is tijdens de oorlog een belangrijke onderduikplek geweest en het Nationaal Park speelde ook een grote rol bij de bevrijding van Nederland. Het was een soort niemandsland, waar de Duitsers zich niet in waagden. Verzetsstrijders, zogeheten liniecrossers, zetten hier koerierslijnen uit en smokkelden met gevaar voor eigen leven berichten, goederen en mensen binnen en buiten. Tot en met mei 2020 brengt het Biesbosch MuseumEiland in Werkendam met de prachtige expositie ‘De Biesbosch, 75 jaar bevrijd’ het Nationaal Park tijdens WOII in beeld. Het is meteen ook hét vertrekpunt voor een belevingsrondvaart door dit indrukwekkende natuurgebied.

Dilemma Doolhof Bergen op Zoom.

5. Herdenken, maar op een andere manier. Niet alleen de 75 levensveranderende verhalen van Brabant Remembers zetten aan tot nadenken. Test de confrontatie met jezelf eens in het Dilemma Doolhof in Bergen op Zoom, een van de meest originele installaties van Brabant Remembers. Wie de dilemma's au serieux neemt - en het gaat over levensbelangrijke beslissingen -  is best een tijdje zoet in het doolhof. Een ander iconisch project van Brabant Remembers is zonder meer Stillleven van Rocco Verdult. Wij zagen deze prachtige expositie tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven, maar je kan ze nog tot 31 mei van dit jaar gaan bekijken in de Lochal in Tilburg, recent nog uitgeroepen tot het mooiste gebouw ter wereld. Alle sleutelmomenten uit de 75 levensveranderende verhalen van Brabant Remembers werden door Studio Verdult tot leven gebracht in evenveel werkelijk prachtige maquettes. Stillleven maakt net als het Dilemma Doolhof deel uit van de 'Kunst van Vrijdeid'.

Stillleven- Lochal Tilburg.

© Dichtbij & Ver Weg 2020

BRABANT REMEMBERS: 5 X WAAROM JE OOK IN 2020 75 JAAR BEVRIJDING VIERT IN BRABANT

Geen opmerkingen

Naam

E-mail *

Bericht *

-->