WEEKEND WEG IN EIGEN LAND: MAREDSOUS


Het recept voor een geslaagde trip in eigen land? Een lang weekend, een stel vrienden, lekker eten, drank, een leuke gite en een groen decor. De vrienden hadden we al, het eten en de drank brachten we zelf mee en een leuke gite vonden we op website van Belvilla vakantiewoningen. Met z'n tienen trokken we naar Denée in de groene Molignée vallei, op wandelafstand van de Abdij van Maredsous: quality time on the rocks.


Abdij van Maredsous.

Made in heaven. Met tien in bed, maar dan ieder in het zijne. Het lange weekend van 15 augustus is het perfecte moment om met een stel vrienden in onze groene Ardennen op stap te gaan. Logeren doen we in Enjoy Square een comfortabele gîte die we vonden op de website van Belvilla Vakantiehuizen, groot genoeg om de hele bende van eten en onderdak te voorzien. De locatie: Denée, in het hartje van de groene Molignée-vallei. De stemming zit er meteen in en daar zit een uitgebreid aperitief voor veel tussen. We trekken onze beste botinnen aan en wandelen naar de naburige Abdij van Maredsous die we verkennen met een gids die z'n gewicht in goud waard is.

Abdij van Maredsous.

Terwijl we door de imposante kerk en het prachtige binnenplein worden geloodst, passeert de hele geschiedenis van de in 1872 gestichte Benedictijnenabdij de revue. Met on the side  de complexe hiërarchie van religieuze orden en zowat alle wetenswaardigheden rond  abdijen in't algemeen. Saai is het allerminst. Onze fantastische gids maakt er een soort quiz van: wie zes juiste antwoorden kan geven op zijn vragen wordt op bier getrakteerd. Want zoals elke respectabele abdij heeft ook Maredsous z'n eigen bier dat tot 1963 door de monniken zelf werd gebrouwen en nadien door Brouwerij Moortgat. 'Het is uitgerekend den duvel die tegenwoordig ons abdijbier brouwt,' lacht onze gids.


Bier en kaas, een 'gezegende' combinatie.

De 45.000hl bier die Maredsous ieder jaar brouwt wordt in België gretig geconsumeerd, maar ook uitgevoerd naar maar liefst 60 landen. Meer nog dan bier is de naam Maredsous verbonden met hun kaas. Ook daarvan werd de productie decennia terug uit handen gegeven, enkel de blokkaas wordt nog ter plekke gemaakt. Omdat we voorbeeldige leerlingen blijken en zes juiste antwoorden op z'n vragen konden geven, trakteert onze sympathieke gids ons op bier dat we drinken uit een aardewerken kelk. Voor we vertrekken lopen we nog langs de abdijshop voor een kratje bier en kaas, 'made in heaven', het perfecte souvenir om thuis nog eens rustig van na te genieten.

"Het is uitgerekend den duvel die tegenwoordig het abdijbier van Maredsous brouwt."

Ardense kost in Les Montagnards.

Spoorlopen. Niet alleen de wandeling naar, ook de lekkernijen van de abdij hebben onze eetlust intussen stevig aangewakkerd. Lunchen doen we in Les Montagnards in de oude dorpschool van Sosoye waar we pittige lokale kost op ons bord krijgen. We starten met Li Crochon, een pistolet gevuld met ham, kaas en room die 10 minuten in de oven heeft gegaard, gevolgd door een tartiflette au Molignard. Eenvoudige, maar lekkere lokale kost die we doorspoelen met Li Crochon Blonde, een fris streekbiertje. Toegegeven, dat zijn een hoop calorieën, maar er staat nog een stevige hike op het programma, dus die wandelen we er straks galant weer af. Weg schuldgevoel.


Spoorlopen, voor één keer mag het.

In Sosoye wandelen we de spoorweg op tussen Warrant en Maredsous. Treinen rijden er niet meer, al is het wel uitkijken voor de railbikers die hier met hun merkwaardige draisines over de sporen peddelen. Spoorlopen dus, maar voor een keer mag het. De oude spoorlijn loopt dwars door de Molignée-vallei, een plek die een enorme rust uitstraalt. We volgen een van de gemarkeerde wandelingen die ons afwisselend langs bossen, beekjes en uitgestrekte weilanden voert. We genieten van de mooiste uitzichten, zoals het glooiende bietenveld dat we ludiek omdopen tot 'Stilleven met suikerbieten'. Een betere manier om een dag met vrienden af te sluiten dan met een royale barbecue is er niet. De barbecue in de tuin is riant genoeg om de hele bende van de lekkerste hapjes te voorzien. Tot in de late uren wordt er gegeten, gedronken, gebabbeld en gelachen. Quality time on the rocks.

"Spoorlopen, voor één keer mag het."


Kunst anders beleven: Mudia in Redu.

Een rondje kunst. Na een heerlijk ontbijt - de bakker aan de overkant bakt waanzinnig lekker brood - trekken we naar het charmante boekendorp Redu waar Eric Noulet een jaar geleden zijn grote droom verwezenlijkte. Hij kocht de oude pastorie onder de klokkentoren van l'Église Saint-Hubert op en bracht er zijn enorme kunstcollectie in onder. Zijn credo: Kunst Anders Beleven. Het privé museum kreeg de naam Mudia en wil mensen op een ongedwongen manier in contact brengen met kunst. De 300 bijna uitsluitend originele werken overspannen 7 eeuwen kunstgeschiedenis. Als er ergens drempelverlagend wordt gewerkt, dan is het wel hier.

Gezelligheid troef in onze leuke vakantiewoning.

We amuseren ons met ludieke attracties zoals een jackpot die het prijskaartje van de duurste kunstwerken ter wereld verklapt, we staan model voor een interactief schilderij en maken ons eigen impressionistisch kunstwerk. Maar het allerleukst is het drieluik van Jeroen Bosch waar we alle figuren met een simpele klik tot leven kunnen wekken. Zelfgemaakt smaakt: 's avonds stomen we in de moderne keuken van onze gite een diner klaar met lokale ingrediënten. Een heerlijk maal dat we doorspoelen met, jawel, Maredsous blond dat hemels combineert met onze zelfgemaakte vol-au-vent. In het chique salon van de gite kaarten we bij het houtvuur nog wat na over ons weekend. Want al reizen we de wereld rond, de Ardennen blijven een perfecte plek om in alle rust te genieten en te herbronnen.

"Als er ergens drempelverlagend wordt gewerkt, dan is het wel in Mudia."

© TEKST: W. GLADINES - FOTO'S: M. THYS & W. GLADINES 2019


Stilleven met suikerbieten.

 WEEKEND MAREDSOUS PRAKTISCH:

Over Belvilla: Belvilla heeft een zeer groot aanbod in de Ardennen, 1312 vakantiewoningen, voor elk mogelijk gezelschap. Er zijn luxe villa’s, knusse chalets, gezellige appartementen en bungalows, luxe vakantiewoningen met bubbelbad of zwembad en ook woningen waar je met je hond welkom bent, of waar je kan logeren met groepen van 20 en zelfs 30 personen. Info: www.belvilla.be
WEEKEND WEG IN EIGEN LAND: MAREDSOUS

Geen opmerkingen

Naam

E-mail *

Bericht *

-->