HYVÄÄ RUOKAHALUA! HELSINKI VOOR FOODIES

Vanha Kauppahalli, finland voor foodies, helsinki, gastronomie finland, Leipäjuusto, jord helsinki, ora helsinki, shelter helsinki, grillimakkara, blini, berenvlees, elandenvlees, rendiervlees, finse keuken, cloudberry jam,  silli,  mäti, muikku, kalakukko, lohikeitto, baltische haring, hernekeitto, kalakeitto, karjalanpiiraka, karelisch gebak, korvapuusti , fazer chocolat, fazer cafe helsinki, Salmiakki, mustikkapiiraka, cafe regatta helsinki, johan & nystrom, Sasu Laukkonen, Michelinster restaurant helsinki, Sylvester Soisalo, ravintola ask helsinki

Dat er in Finland bijna acht maanden per jaar niks groeit vertaalt zich in de nationale keuken die invloeden kent uit Rusland en Zweden. Desondanks zijn Finnen culinaire patriotten en erg gesteld op voedsel van eigen bodem. Pikkelen, roken, zouten, drogen en andere traditionele manieren van conserveren zijn er heel normaal. Ook topchefs uit Helsinki gaan het liefst aan de slag met verse lokale ingrediënten. Helsinki voor foodies: de kleine culinaria van de Finse hoofdstad.

Vanha Kauppahalli, finland voor foodies, helsinki, gastronomie finland, Leipäjuusto, jord helsinki, ora helsinki, shelter helsinki, grillimakkara, blini, berenvlees, elandenvlees, rendiervlees, finse keuken, cloudberry jam,  silli,  mäti, muikku, kalakukko, lohikeitto, baltische haring, hernekeitto, kalakeitto, karjalanpiiraka, karelisch gebak, korvapuusti , fazer chocolat, fazer cafe helsinki, Salmiakki, mustikkapiiraka, cafe regatta helsinki, johan & nystrom, Sasu Laukkonen, Michelinster restaurant helsinki, Sylvester Soisalo, ravintola ask helsinki

Vanha Kauppahalli, finland voor foodies, helsinki, gastronomie finland, Leipäjuusto, jord helsinki, ora helsinki, shelter helsinki, grillimakkara, blini, berenvlees, elandenvlees, rendiervlees, finse keuken, cloudberry jam,  silli,  mäti, muikku, kalakukko, lohikeitto, baltische haring, hernekeitto, kalakeitto, karjalanpiiraka, karelisch gebak, korvapuusti , fazer chocolat, fazer cafe helsinki, Salmiakki, mustikkapiiraka, cafe regatta helsinki, johan & nystrom, Sasu Laukkonen, Michelinster restaurant helsinki, Sylvester Soisalo, ravintola ask helsinki
Vanha Kauppahalli (de oude markthal). 

De Finse keuken onder één dak. Meeuwen vliegen geduldig, maar vastberaden rondjes boven de kraampjes op de Markt van Helsinki, klaar om op het juiste moment een stevige kamikazeduik te nemen. Een verkoper laat ons z'n volronde bosbessen proeven. 'Ingevoerd uit Spanje,' zegt hij wat gegeneerd. 'Voor de onze is het nog te vroeg.' In Finland is alles later rijp en groeit er acht maanden per jaar zo goed als niks, wat z'n weerslag heeft op de eetgewoonten van de Finnen. Om die te achterhalen trekken we naar het aanpalende Vanha Kauppahalli, de oude markthal uit 1889, de perfecte plek voor een culinaire verkenning van Helsinki en bij uitbreiding heel Finland.

Vanha Kauppahalli, finland voor foodies, helsinki, gastronomie finland, Leipäjuusto, jord helsinki, ora helsinki, shelter helsinki, grillimakkara, blini, berenvlees, elandenvlees, rendiervlees, finse keuken, cloudberry jam,  silli,  mäti, muikku, kalakukko, lohikeitto, baltische haring, hernekeitto, kalakeitto, karjalanpiiraka, karelisch gebak, korvapuusti , fazer chocolat, fazer cafe helsinki, Salmiakki, mustikkapiiraka, cafe regatta helsinki, johan & nystrom, Sasu Laukkonen, Michelinster restaurant helsinki, Sylvester Soisalo, ravintola ask helsinki

Vanha Kauppahalli, finland voor foodies, helsinki, gastronomie finland, Leipäjuusto, jord helsinki, ora helsinki, shelter helsinki, grillimakkara, blini, berenvlees, elandenvlees, rendiervlees, finse keuken, cloudberry jam,  silli,  mäti, muikku, kalakukko, lohikeitto, baltische haring, hernekeitto, kalakeitto, karjalanpiiraka, karelisch gebak, korvapuusti , fazer chocolat, fazer cafe helsinki, Salmiakki, mustikkapiiraka, cafe regatta helsinki, johan & nystrom, Sasu Laukkonen, Michelinster restaurant helsinki, Sylvester Soisalo, ravintola ask helsinki
Rendier.

Onze eerste halte is Tuula Paalanen waar  vooral kaas van eigen bodem aan de man wordt gebracht. We proeven er Finse Emmental en Leipäjuusto (broodkaas), een rasechte Finse specialiteit. Deze kaas uit het noorden van Finland wordt gemaakt van koe- of rendiermelk, gebakken in de oven en geserveerd met bv. cloudberry confituur voor een zoete toets. Wat ons meteen opvalt is de doorgedreven specialisatie van sommige verkopers. De buren van Pajuniemi slijten vooral (gerookte) hammen en varkensvlees van bio origine. We proeven er grillimakkara, de bekende Finse grilworstjes die je overal in Helsinki als streetfood kan eten. Heel lekker zijn blini, pannenkoekjes die naar believen worden gevuld met vlees of vis óf getopped worden met zoet. Ze komen oorspronkelijk uit het platteland van Rusland, maar zijn intussen een vaste waarde geworden in zowel de Finse als Letse keuken.

Vanha Kauppahalli, finland voor foodies, helsinki, gastronomie finland, Leipäjuusto, jord helsinki, ora helsinki, shelter helsinki, grillimakkara, blini, berenvlees, elandenvlees, rendiervlees, finse keuken, cloudberry jam,  silli,  mäti, muikku, kalakukko, lohikeitto, baltische haring, hernekeitto, kalakeitto, karjalanpiiraka, karelisch gebak, korvapuusti , fazer chocolat, fazer cafe helsinki, Salmiakki, mustikkapiiraka, cafe regatta helsinki, johan & nystrom, Sasu Laukkonen, Michelinster restaurant helsinki, Sylvester Soisalo, ravintola ask helsinki

Vanha Kauppahalli, finland voor foodies, helsinki, gastronomie finland, Leipäjuusto, jord helsinki, ora helsinki, shelter helsinki, grillimakkara, blini, berenvlees, elandenvlees, rendiervlees, finse keuken, cloudberry jam,  silli,  mäti, muikku, kalakukko, lohikeitto, baltische haring, hernekeitto, kalakeitto, karjalanpiiraka, karelisch gebak, korvapuusti , fazer chocolat, fazer cafe helsinki, Salmiakki, mustikkapiiraka, cafe regatta helsinki, johan & nystrom, Sasu Laukkonen, Michelinster restaurant helsinki, Sylvester Soisalo, ravintola ask helsinki
Ingeblikt vlees: eland en beer.- en bosbessenconfituur.

Wild is dan een belangrijke vleesleverancier in Finland waar meer rendieren rondlopen dan mensen. In het kraam van Annan Villiliha staan kleurrijke blikjes beer- en elandenvlees op elkaar gestapeld. Rendier verkoopt ze op zowat elke denkbare manier. Of we willen proeven, vraagt Anna, de vriendelijke eigenares. We passen voor de ingeblikte beer en eland, maar rendier willen we best proberen. We delen een broodje rendier kebab, proeven gerookt rendierenvlees en rendier chips, het Finse equivalent van Zuid-Afrikaanse biltong. Het smaakt allemaal ontzettend lekker, helemaal onze dada. Behalve vlees kan je bij Anna ook minder proteïnerijke voeding kopen zoals thee en jam van bessen die, al zijn ze later rijp in Finland, door de vele uren licht in de zomer extra zoet worden. Heel populair zijn bosbessenjam, vossenbessenthee- en jam, maar een echte delicatesse is de cloudberry jam, de gele framboos uit Lapland.


"De ingeblikte beer en eland laten we aan ons voorbij gaan, maar rendier willen we best proberen."

Vanha Kauppahalli, finland voor foodies, helsinki, gastronomie finland, Leipäjuusto, jord helsinki, ora helsinki, shelter helsinki, grillimakkara, blini, berenvlees, elandenvlees, rendiervlees, finse keuken, cloudberry jam,  silli,  mäti, muikku, kalakukko, lohikeitto, baltische haring, hernekeitto, kalakeitto, karjalanpiiraka, karelisch gebak, korvapuusti , fazer chocolat, fazer cafe helsinki, Salmiakki, mustikkapiiraka, cafe regatta helsinki, johan & nystrom, Sasu Laukkonen, Michelinster restaurant helsinki, Sylvester Soisalo, ravintola ask helsinki

Vanha Kauppahalli, finland voor foodies, helsinki, gastronomie finland, Leipäjuusto, jord helsinki, ora helsinki, shelter helsinki, grillimakkara, blini, berenvlees, elandenvlees, rendiervlees, finse keuken, cloudberry jam,  silli,  mäti, muikku, kalakukko, lohikeitto, baltische haring, hernekeitto, kalakeitto, karjalanpiiraka, karelisch gebak, korvapuusti , fazer chocolat, fazer cafe helsinki, Salmiakki, mustikkapiiraka, cafe regatta helsinki, johan & nystrom, Sasu Laukkonen, Michelinster restaurant helsinki, Sylvester Soisalo, ravintola ask helsinki
Muikku, uit het bord of het vuistje, altijd even lekker.

Neusje van de zalm. De nabijheid van de meren en de Baltische Zee zorgen voor een erg gevarieerd aanbod aan vis in Helsinki. Dat Finnen gek zijn op vis is dan ook een understatement. Bij de standjes van Eriksson, Anström en Marja Nätti, drie visventers in een uithoek van Vanha Kauppahalli, is het aanschuiven. Ondanks de drukte maken deze sympathieke heren ons met veel plezier wegwijs in de Finse culinaire visbeleving. Meer zelfs, we mogen ook alles proeven. De gepickelde Baltische haring kennen we al van bij het ontbijt in het hotel. Dat deze frisse zuurzoete visjes uitstekend verwerken in slaatjes is logisch. Maar de Finnen maken er ook nog silli en mäti van, geserveerd met respectievelijk jonge aardappeltjes en viseieren. Het favoriete finger food van de Finnen is muikku, gefrituurde marenes ter grootte van kleine sardienen. Deze zoute lekkernij eet je uit een bordje met aardappels en een bijpassend sausje, of gewoon zoals wij uit het vuistje aan een kraam. We proeven een stukje kalakukko (fish pie), een soort roggebrood gevuld met muikku of zalm, een specialiteit uit Savo. Bij Marja Nätti proeven we authentieke Finse kaviaar: lekker, maar van het prijskaartje moeten we toch even slikken.



Vanha Kauppahalli, finland voor foodies, helsinki, gastronomie finland, Leipäjuusto, jord helsinki, ora helsinki, shelter helsinki, grillimakkara, blini, berenvlees, elandenvlees, rendiervlees, finse keuken, cloudberry jam,  silli,  mäti, muikku, kalakukko, lohikeitto, baltische haring, hernekeitto, kalakeitto, karjalanpiiraka, karelisch gebak, korvapuusti , fazer chocolat, fazer cafe helsinki, Salmiakki, mustikkapiiraka, cafe regatta helsinki, johan & nystrom, Sasu Laukkonen, Michelinster restaurant helsinki, Sylvester Soisalo, ravintola ask helsinki
Lohikeitto (zalmsoep) & gerookte zalm.

In de kraampjes zien we opvallend veel gedroogde en vooral gerookte vis, iets waar de Finnen ontzettend bedreven in zijn. We proeven stukjes gerookte heilbot, witvis en forel maar het lekkerst is de zalm die ze koud of warm roken, het neusje van de zalm zeg maar. Vooral de warm gerookte is een niet te versmaden delicatesse waarvan de goudbruine kleur wordt verkregen door kleine stukjes suiker tussen het hout te laten meeroken. Zalm is ook het hoofdingrediënt van lohikeitto (Finse zalmsoep) samen met hernekeitto (soep van gedroogde erwten die traditioneel wordt gegeten op dinsdag met varkensvlees) en kalakeitto (vissoep met vis van 't seizoende Finse soep par excellence. Na ons bezoek aan Vanha Kauppahalli proberen we lohikeitto uit in het restaurant van Kansallismuseo (National Museum of Finland) waar je 's middags aan een meer dan faire prijs kan genieten van een uitgebreide buffetlunch. Behalve verse zalm gaan er nog aardappelen, ui, wortelen en room in deze lekkere maaltijdsoep, die rijkelijk wordt afgewerkt met verse dille. Een omega 3 bom, dus ook nog eens heel gezond.


"In de kraampjes van Vanha Kauppahalli zien we opvallend veel gedroogde en vooral gerookte vis, iets waar de Finnen ontzettend bedreven in zijn."


Vanha Kauppahalli, finland voor foodies, helsinki, gastronomie finland, Leipäjuusto, jord helsinki, ora helsinki, shelter helsinki, grillimakkara, blini, berenvlees, elandenvlees, rendiervlees, finse keuken, cloudberry jam,  silli,  mäti, muikku, kalakukko, lohikeitto, baltische haring, hernekeitto, kalakeitto, karjalanpiiraka, karelisch gebak, korvapuusti , fazer chocolat, fazer cafe helsinki, Salmiakki, mustikkapiiraka, cafe regatta helsinki, johan & nystrom, Sasu Laukkonen, Michelinster restaurant helsinki, Sylvester Soisalo, ravintola ask helsinki
Fazer.

Sweet Helsinki. Bij een lokale patissier in de buurt van ons hotel kopen we het Finse gebak bij uitstek: karjalanpiiraka (Karelisch gebak). Deze ovale klassieker uit Karelia wordt gemaakt van rogge en vaak gevuld met roomrijst, hoewel ze ook nog heel traditioneel met eiboter worden getopped. Zoet of zout, het is een lekkere allrounder die bij elke gelegenheid scoort. In Kluuvikatu stappen we af bij Fazer Café van de beroemde Finse chocolatier Karl Fazer. Hij stichtte in 1891 het bedrijf samen met het Frans-Russische Café in het centrum van de stad. Fazer groeide uit tot een imperium, zijn café werd een begrip. Legendarisch is hun melkchocolade in blauwe verpakking waarvan wordt gezegd dat het de Finnen leerde chocolade eten. In het chique café dat tegelijk een shop is, zien we het zoete gamma van Fazer dat zich niet meer beperkt tot chocolade alleen: bonbons, maar ook typisch Fins en Zweeds gebak als korvapuusti (kanelbulle) en Runebergtorte worden er aan de man gebracht. Ook de nationale snoep, salmiakki, zoute drop, (you love it or hate it) kan je er kopen in alle vaste en vloeibare vormen.


Salmiakki, zoute Finse drop.

Salmiakki, maar dan een stuk ambachtelijker vinden we ook bij Sweetheart, een originele candy store in het Helsinki Designdistrict waar we als liefhebbers van zoute drop ogen tekort komen. In dit kleurrijke winkeltje met een hoog Pipi Langkousgehalte wordt artisanale snoep uit Europa, chocolade en alle soorten zoute drop verkocht. Dé grote smaakmakers zijn enorme pastelkleurige marshmallows en heerlijke handgemaakte toffees waarvan die met zeezout onweerstaanbaar lekker zijn. Bij Jädelino in Työpajankatu proeven we het lekkerste ambachtelijk ijs. Valerio en Tina combineren het beste van twee werelden, want het koppel ging de stiel leren in Italië en werkt uitsluitend met verse koemelk en bessen uit Finland. Het resultaat: heerlijke ijsjes die zelfs in de koude Finse winters zalig wegsmelten in de mond. Hun smaken zijn erg origineel en jawel, er is ook blauwzwart ijs van salmiakki.


"In de kleurrijke candy store Sweetheart, met een hoog Pipi Langkousgehalte, wordt artisanale snoep uit Europa en alle soorten zoute drop verkocht."


Vanha Kauppahalli, finland voor foodies, helsinki, gastronomie finland, Leipäjuusto, jord helsinki, ora helsinki, shelter helsinki, grillimakkara, blini, berenvlees, elandenvlees, rendiervlees, finse keuken, cloudberry jam,  silli,  mäti, muikku, kalakukko, lohikeitto, baltische haring, hernekeitto, kalakeitto, karjalanpiiraka, karelisch gebak, korvapuusti , fazer chocolat, fazer cafe helsinki, Salmiakki, mustikkapiiraka, cafe regatta helsinki, johan & nystrom, Sasu Laukkonen, Michelinster restaurant helsinki, Sylvester Soisalo, ravintola ask helsinki
De Finnen zijn de grootste koffiedrinkers ter wereld.

Koffie met uitzicht. De Finnen consumeren naar eigen zeggen de meeste koffie ter wereld. In Helsinki kan je dus overal lekkere koffie drinken die ze nog het liefst gewoon serveren. Iets wat we merken op het terras van Café Regatta in Töölö, vlakbij het Sibelius monument. 'Niet zeuren over cappuccino, wij schenken enkel vers gezette koffie' lezen we op het bordje boven de toog van dit wat chaotische, maar oergezellig café dat uitkijkt over de Baltische Zee. En dat hun vers gezette koffie smaakt is een feit, want de eigenaar brandt zelf z'n koffiebonen. Wij eten er een spie mustikkapiiraka bij, de iconische Finse bosbessentaart, een hemelse combinatie. Meer koffie met uitzicht drinken we op het terras van Johan & Nyström, die sinds 2004 koffie branden langs de kade van het oude zeemanskwartier Katajanokka. Zij gaan nog een stapje verder, want ze noemen zichzelf de 'revolutionaire uitdagers van de oude koffiegewoonten'. Wij genieten er van de lekkerste fair-trade koffie met uitzicht op de oude driemasters in de haven. Wie net als wij er op het terras een gebakje bij eet, kijkt best uit voor de hongerige meeuwen die het op je snack hebben gemunt. En geloof ons, ze menen het.


"Niet zeuren over cappuccino, wij schenken enkel vers gezette koffie."


DRIEMAAL (T) OP RESTAURANT:


Vanha Kauppahalli, finland voor foodies, helsinki, gastronomie finland, Leipäjuusto, jord helsinki, ora helsinki, shelter helsinki, grillimakkara, blini, berenvlees, elandenvlees, rendiervlees, finse keuken, cloudberry jam,  silli,  mäti, muikku, kalakukko, lohikeitto, baltische haring, hernekeitto, kalakeitto, karjalanpiiraka, karelisch gebak, korvapuusti , fazer chocolat, fazer cafe helsinki, Salmiakki, mustikkapiiraka, cafe regatta helsinki, johan & nystrom, Sasu Laukkonen, Michelinster restaurant helsinki, Sylvester Soisalo, ravintola ask helsinki

Vanha Kauppahalli, finland voor foodies, helsinki, gastronomie finland, Leipäjuusto, jord helsinki, ora helsinki, shelter helsinki, grillimakkara, blini, berenvlees, elandenvlees, rendiervlees, finse keuken, cloudberry jam,  silli,  mäti, muikku, kalakukko, lohikeitto, baltische haring, hernekeitto, kalakeitto, karjalanpiiraka, karelisch gebak, korvapuusti , fazer chocolat, fazer cafe helsinki, Salmiakki, mustikkapiiraka, cafe regatta helsinki, johan & nystrom, Sasu Laukkonen, Michelinster restaurant helsinki, Sylvester Soisalo, ravintola ask helsinki
Shelter.

Shelter. Kanavaranta in het oude zeemanskwartier Katajanokka is een plek waaraan je als foodie niet mag voorbijlopen in Helsinki. In dit straatje langs de kade met een van de mooiste uitzichten van heel de stad, vind je leuke hippe bars en enkele goeie restaurantjes. Wij dineren in Shelter, een hippe eettent in een oud pakhuis dat zelfs op een doordeweekse avond afgeladen vol zit. 'En dat gaat zo elke avond,' zegt de sympathieke garçon die ons verwelkomt met een glas champagne. De jonge chef Antti Asujaama bereidt er voor ons een heerlijk vijfgangenmenu met het beste uit de Baltische Zee en de Finse wouden: erg kleurrijke, maar vooral lekkere kunstwerkjes op het bord, geserveerd met aangepaste wijnen. Dat Shelter een populaire spot is verbaast ons niks. Want je kan er niet alleen lekker tafelen in een hip decor, het is ook heel betaalbaar allemaal, op de wine flight na. Maar we zijn nu eenmaal in Finland.


"Ravintola Shelter, een hippe eettent in het oude zeemanskwartier Katajanokka, zit zelfs op een doordeweekse avond afgeladen vol."


Vanha Kauppahalli, finland voor foodies, helsinki, gastronomie finland, Leipäjuusto, jord helsinki, ora helsinki, shelter helsinki, grillimakkara, blini, berenvlees, elandenvlees, rendiervlees, finse keuken, cloudberry jam,  silli,  mäti, muikku, kalakukko, lohikeitto, baltische haring, hernekeitto, kalakeitto, karjalanpiiraka, karelisch gebak, korvapuusti , fazer chocolat, fazer cafe helsinki, Salmiakki, mustikkapiiraka, cafe regatta helsinki, johan & nystrom, Sasu Laukkonen, Michelinster restaurant helsinki, Sylvester Soisalo, ravintola ask helsinki

Vanha Kauppahalli, finland voor foodies, helsinki, gastronomie finland, Leipäjuusto, jord helsinki, ora helsinki, shelter helsinki, grillimakkara, blini, berenvlees, elandenvlees, rendiervlees, finse keuken, cloudberry jam,  silli,  mäti, muikku, kalakukko, lohikeitto, baltische haring, hernekeitto, kalakeitto, karjalanpiiraka, karelisch gebak, korvapuusti , fazer chocolat, fazer cafe helsinki, Salmiakki, mustikkapiiraka, cafe regatta helsinki, johan & nystrom, Sasu Laukkonen, Michelinster restaurant helsinki, Sylvester Soisalo, ravintola ask helsinki
Sasu Laukkonen - Ora, de nationale boom op het bord.

Ora, finimalisme. Het is even goed uitkijken, want Ravintola Ora, een restaurant in een modale rijwoning in Huvilakatu straat, wandel je bijna ongemerkt voorbij. Doe daar nog het piepkleine interieur bij en het lijkt of je gewoon bij een vriend ten huize tafelt, dat gevoel wordt nog versterkt door Sasu Laukkonen die ons bijzonder hartelijk ontvangt. 'Ik ben een onrustig type,' lacht de sympathieke chef. 'Telkens iets succes heeft heb ik de drang om een nieuwe uitdaging aan te gaan.' Dat deed hij twee jaar geleden meChef & Sommelier, zijn Michelinster restaurant dat hij opdoekte om met Ora aan een kleinschaliger project te beginnen, waarvoor hij intussen opnieuw een Michelinster kreeg. Zijn culinair credo: ambitieuze gerechten, pure smaak, handgemaakt en origineel. Alle ingrediënten die Sasu gebruikt zijn bovendien 100% Fins, biologisch, wild en fair trade. Een chef met een welomlijnde visie dus.


Vanha Kauppahalli, finland voor foodies, helsinki, gastronomie finland, Leipäjuusto, jord helsinki, ora helsinki, shelter helsinki, grillimakkara, blini, berenvlees, elandenvlees, rendiervlees, finse keuken, cloudberry jam,  silli,  mäti, muikku, kalakukko, lohikeitto, baltische haring, hernekeitto, kalakeitto, karjalanpiiraka, karelisch gebak, korvapuusti , fazer chocolat, fazer cafe helsinki, Salmiakki, mustikkapiiraka, cafe regatta helsinki, johan & nystrom, Sasu Laukkonen, Michelinster restaurant helsinki, Sylvester Soisalo, ravintola ask helsinki

Vanha Kauppahalli, finland voor foodies, helsinki, gastronomie finland, Leipäjuusto, jord helsinki, ora helsinki, shelter helsinki, grillimakkara, blini, berenvlees, elandenvlees, rendiervlees, finse keuken, cloudberry jam,  silli,  mäti, muikku, kalakukko, lohikeitto, baltische haring, hernekeitto, kalakeitto, karjalanpiiraka, karelisch gebak, korvapuusti , fazer chocolat, fazer cafe helsinki, Salmiakki, mustikkapiiraka, cafe regatta helsinki, johan & nystrom, Sasu Laukkonen, Michelinster restaurant helsinki, Sylvester Soisalo, ravintola ask helsinki
 Ora, slaatje van de beste wilde planten uit de regio - tartaar van ree.

Een kaart is er niet. Ora werkt met een zesgangenmenu aangepast aan het seizoen en de verse ingrediënten van het moment. 'De Finse keuken is nauw verwant aan de Japanse,' zegt Sasu. 'Met veel respect voor het product en een minimalistisch design.' We krijgen als proevertje een cracker met een opgelegd berkenblad. De nationale boom op ons bord, hoe lokaal is dat? Als starter krijgen we een slaatje van de beste wilde planten uit de regio die allemaal een heel typische smaak hebben. Vanaf ons tafeltje kijken we uit op de open keuken waar de gerechten minutieus met een pincet op het bord worden geschikt. Het design van het intieme interieur met amper 15 plaatsen is helemaal assorti met de gerechten: minimalistisch mét smaak, een concept dat we laconiek finimalisme beginnen te noemen.


Vanha Kauppahalli, finland voor foodies, helsinki, gastronomie finland, Leipäjuusto, jord helsinki, ora helsinki, shelter helsinki, grillimakkara, blini, berenvlees, elandenvlees, rendiervlees, finse keuken, cloudberry jam,  silli,  mäti, muikku, kalakukko, lohikeitto, baltische haring, hernekeitto, kalakeitto, karjalanpiiraka, karelisch gebak, korvapuusti , fazer chocolat, fazer cafe helsinki, Salmiakki, mustikkapiiraka, cafe regatta helsinki, johan & nystrom, Sasu Laukkonen, Michelinster restaurant helsinki, Sylvester Soisalo, ravintola ask helsinki

Vanha Kauppahalli, finland voor foodies, helsinki, gastronomie finland, Leipäjuusto, jord helsinki, ora helsinki, shelter helsinki, grillimakkara, blini, berenvlees, elandenvlees, rendiervlees, finse keuken, cloudberry jam,  silli,  mäti, muikku, kalakukko, lohikeitto, baltische haring, hernekeitto, kalakeitto, karjalanpiiraka, karelisch gebak, korvapuusti , fazer chocolat, fazer cafe helsinki, Salmiakki, mustikkapiiraka, cafe regatta helsinki, johan & nystrom, Sasu Laukkonen, Michelinster restaurant helsinki, Sylvester Soisalo, ravintola ask helsinki
Ora, snoekbaarsfilet met puree van snoekbaars - roomijsdessert.

Ook de twee hoofdgerechten, tartaar van ree en snoekbaarsfilet met puree van gerookte snoekbaars zijn sober, maar stijlvol op het bord geschikt. De chef komt met een portie droge humor zelf elk gerecht aan onze tafel toelichten. Na het dessert van roomijs en chocolade  en de koffie vertrekken we met een ontzettend goed gevoel uit het restaurant. Voor het zesgangenmenu van Ora betaal je 89€ exclusief dranken. Niet écht goedkoop, maar de lekkere en originele gerechten, de beleving, het kader, de service en het zalige gevoel waarmee je naar buiten wandelt maken de investering meer dan waard.


"Ravintola Ora: de nationale boom op het bord, hoe lokaal is dat?"


Vanha Kauppahalli, finland voor foodies, helsinki, gastronomie finland, Leipäjuusto, jord helsinki, ora helsinki, shelter helsinki, grillimakkara, blini, berenvlees, elandenvlees, rendiervlees, finse keuken, cloudberry jam,  silli,  mäti, muikku, kalakukko, lohikeitto, baltische haring, hernekeitto, kalakeitto, karjalanpiiraka, karelisch gebak, korvapuusti , fazer chocolat, fazer cafe helsinki, Salmiakki, mustikkapiiraka, cafe regatta helsinki, johan & nystrom, Sasu Laukkonen, Michelinster restaurant helsinki, Sylvester Soisalo, ravintola ask helsinki

Vanha Kauppahalli, finland voor foodies, helsinki, gastronomie finland, Leipäjuusto, jord helsinki, ora helsinki, shelter helsinki, grillimakkara, blini, berenvlees, elandenvlees, rendiervlees, finse keuken, cloudberry jam,  silli,  mäti, muikku, kalakukko, lohikeitto, baltische haring, hernekeitto, kalakeitto, karjalanpiiraka, karelisch gebak, korvapuusti , fazer chocolat, fazer cafe helsinki, Salmiakki, mustikkapiiraka, cafe regatta helsinki, johan & nystrom, Sasu Laukkonen, Michelinster restaurant helsinki, Sylvester Soisalo, ravintola ask helsinki
Sylvester Soisalo - Jord, Baltische haring en lamstartaar.

Jord. Een must in Helsinki is Kortteli, de foodiestempel op de 5e etage van Kampin Kauppakeskus, het winkelcentrum in Urho Kekkosenkatu. Op de hele verdieping vind je maar liefst 12 restaurants: geen fastfoodgedoe zoals in reguliere winkelcentra, maar zaken met een eigen identiteit en hoogstaande gerechten. Wij dineren in Ravintola Jord gerund door Linda en Filip Langhoff, dezelfde uitbaters van het Michelinster restaurant Ask, een wijk verder. Jord, het Zweedse woord voor grond, is volgens het koppel het kleine broertje van Ask, met hetzelfde concept, maar dan losser, zowel in de beleving én de gerechten. Tafelen doen we er in een industrieel designdecor, met open keuken en immense ramen die uitkijken op het Narinkkaplein met de houten Kamppi kapel. We leveren ons helemaal over aan de culinaire savoir faire van chef Sylvester Soisalo die z'n sporen eerst verdiende in Ask en daarna bij o.a. Markus en Gordon Ramsey in Londen. In 2016 werd hij uitgeroepen tot beste tapas chef ter wereld.


Vanha Kauppahalli, finland voor foodies, helsinki, gastronomie finland, Leipäjuusto, jord helsinki, ora helsinki, shelter helsinki, grillimakkara, blini, berenvlees, elandenvlees, rendiervlees, finse keuken, cloudberry jam,  silli,  mäti, muikku, kalakukko, lohikeitto, baltische haring, hernekeitto, kalakeitto, karjalanpiiraka, karelisch gebak, korvapuusti , fazer chocolat, fazer cafe helsinki, Salmiakki, mustikkapiiraka, cafe regatta helsinki, johan & nystrom, Sasu Laukkonen, Michelinster restaurant helsinki, Sylvester Soisalo, ravintola ask helsinki
Jord: radijs met pesto van het blad.

'Ik ben een telg uit de nieuwe lichting jonge chefs die mensen bewuster wil laten eten,' zegt Sylvester. 'De filosofie 'sharing is caring' bracht ik mee uit Ask. Ik werk bijna uitsluitend met hoogwaardige biologische ingrediënten uit Finland, met veel aandacht voor jord, dus alles wat uit het woud en van het veld komt.' We krijgen een lesje botanica als hij persoonlijk de share gerechten komt toelichten aan ons tafeltje. We proeven originele en verbazend lekkere gerechten als mosselen met eikenbladsla, Baltische haring in een koud soepje van kool, look en limoensap, lamstartaar met kappertjes, radijzen met pesto gemaakt van het blad en gebrande makreel in een gepickelde saus. Net als in Ora heel minimalistisch allemaal, maar stijlvol gepresenteerd met de versheid van de ingrediënten als etiket. We drinken er een donkere Valssi bij, een lekker bio-bier van een microbrouwerij ten zuiden van Helsinki. Het leuke is dat - zeker naar Finse normen - alles heel betaalbaar blijft. Het duurste gerecht op de kaart kost 25 en het menu van de chef waarmee wij ons lieten verwennen 52 . Finimalisme? Wij zijn alvast grote fan.


"We krijgen een lesje botanica als chef  Soisalo persoonlijk de share gerechten komt toelichten aan ons tafeltje."


Vanha Kauppahalli, finland voor foodies, helsinki, gastronomie finland, Leipäjuusto, jord helsinki, ora helsinki, shelter helsinki, grillimakkara, blini, berenvlees, elandenvlees, rendiervlees, finse keuken, cloudberry jam,  silli,  mäti, muikku, kalakukko, lohikeitto, baltische haring, hernekeitto, kalakeitto, karjalanpiiraka, karelisch gebak, korvapuusti , fazer chocolat, fazer cafe helsinki, Salmiakki, mustikkapiiraka, cafe regatta helsinki, johan & nystrom, Sasu Laukkonen, Michelinster restaurant helsinki, Sylvester Soisalo, ravintola ask helsinki
Jord, gebrande makreel in een gepickelde saus.

© TEKST: W.GLADINES - FOTO'S: M. THYS & W. GLADINES  2019
HELSINKI PRAKTISCH:

Info over Helsinki: www.myhelsinki.fi
Info over Finland: www.visitfinland.com

TO: Wij gingen Helsinki verkennen als proloog op een roadtrip door Finland met Nordic, de T.O. met een hart voor het noorden en Belgische marktleider voor Scandinavië. Nordic organiseert zowel groepsreizen als individuele reizen op maat. Als je met hen naar Finland reist weet je dat je niet alleen zeer goed geïnformeerd vertrekt, maar dat het een onvergetelijk avontuur wordt, weg van de platgetreden paden. Ze zorgen voor een parcours met heel veel zin voor detail en buitengewone ervaringen. Deze reis naar Helsinki, maar ook naar de rest van Finland, kan je boeken op: www.nordic.be, tel:052/ 55 52 54.

Helsinki Food Tours: Wij deden de culinaire verkenning van de Finse hoofdstad met Food Tours Helsinki, een organisatie die deelt uitmaakt van Happy Guide Helsinki en kwalitatief hoogstaande  rondleidingen door de Finse hoofdstad organiseert. Wij kozen voor de Finish Food Walk, vaVanha Kauppahalli (de oude markthal) naar Hietalahti Market Hall, een 2 uur durende tour inclusief degustaties. Voor prijzen en reservaties, zie hun website.

Overnachten: Wij sliepen in hotel Lilla Roberts een hip hotel in een voormalig politiekantoor in het hart van Helsinki's Design District. Het gebouw werd ontworpen in 1909 door architect Selim A. Lindqvist en omvat vandaag 130 stijlvolle kamers in vijf categorieën. Super vriendelijk en behulpzaam personeel, leuk binnenplein met patio, gezellige bar en lounge met open haard, fitness en een uitstekend restaurant. Heerlijk en uitgebreid ontbijtbuffet. Warm aanbevolen!



HYVÄÄ RUOKAHALUA! HELSINKI VOOR FOODIES

Geen opmerkingen

Naam

E-mail *

Bericht *

-->