DE ZUIDWATERLINIE: 290 KM WANDELPLEZIER LANGS VESTINGSTEDEN EN FORTEN IN NOORD-BRABANT


Verdedigen met water, Hollandser kan bijna niet. Zoals de  Zuiderwaterlinie, de langste, oudste en meest gebruikte van alle Nederlandse waterlinies die vijf regio's doorkruist, helemaal van Bergen-op-Zoom tot Grave. Sinds kort is Noord-Brabant een thematische wandelroute rijker, want sinds september kan je maar liefst 290 km wandelen langs 11 Brabantse vestingsteden aaneengeregen door forten, schansen en de kunst van het verdedigen met water: het nieuwe Zuidwaterlinie wandelpad.

De Zuidwaterlinie langs 's Hertogenbosch.

De Zuidfrontier, zoals de Zuidwaterlinie oorspronkelijk heette, kwam er nadat een vijandelijke coalitie in 1672 Nederland in geen tijd onder de voet liep. Ze werd eind 17e eeuw ontworpen door Menno Van Coehoorn, een vestingsbouwer die vaak vergeleken wordt met zijn Franse evenknie, de beroemde Vauban. De Zuidwaterlinie is de oudste, langste en meest gebruikte waterlinie van heel Nederland, een ingenieus verdedigingssysteem waarbij zelfs hele stukken land onder water werd gezet. Van Coehoorn versterkte niet alleen de 11 bestaande vestingsteden, maar reeg ze ook aan elkaar met forten en schansen. Vandaag voert het 290 km lange, bewegwijzerde wandelpad je door elf historische vestingsteden langs stoere forten en groene linielandschappen. Highlights op de route zijn o.a. Fort de Roovere met z'n Mozesbrug, het idyllische Heusden, het bruisende Fort Sabina en natuurlijk de gezellige vestingsteden zelf.

Meer info over de Zuidwaterlinie: www.visitbrabant.com/zuiderwaterlinie-wandelpad


Het Zuiderwaterlinie wandelboek is de ideale gids om de Zuiderwaterlinie te verkennen. Het is een klapboekje met gedetailleerde deelkaarten van de wandelroute, opgesplitst in etappes. Kortere wandelingen kan je makkelijk zelf uitstippelen, want op de kaarten is het volledige wandelknooppuntennetwerk zichtbaar. Het wandelboek bevat rijk geïllustreerde achtergrondinformatie over het erfgoed en vormt meteen een waardevol naslagwerk. 

  • 17 uitneembare, gedetailleerde deelkaarten met de route
  • Uitgebreide achtergrondinformatie over vestingsteden, natuur en andere bezienswaardigheden langs de route
  • Alle wandelknooppunten rond de route zijn zichtbaar op de deelkaarten
  • Suggesties voor dagtochten
  • Rijk geïllustreerd in full colour
  • Handig formaat
Het Zuiderwaterlinie wandelboek is verkrijgbaar voor € 8,95 bij lokale toeristische informatiepunten langs de route en via de Webshop van Visit Brabant

© WG- DICHTBIJ & VER WEG 2018

DE ZUIDWATERLINIE: 290 KM WANDELPLEZIER LANGS VESTINGSTEDEN EN FORTEN IN NOORD-BRABANT

Geen opmerkingen

Naam

E-mail *

Bericht *

-->