[FOTOREPORTAGE] DE BRUINE BEREN VAN DE FINSE TAIGA


Zestien uur zwijgen en stilzitten in een kleine hide out om wild te spotten is tot op het tandvlees gaan. Wij deden het met onze camera's in de aanslag in het Finse Lentiira vlak bij de Russische grens. Een bosrijk taiga gebied met de grootste poulatie bruine beren van heel Finland. Missie: geslaagd! De beren van de Finse taiga in 15 prachtige foto's:



"De taiga zijn immense wouden die zich uitstrekken over Rusland, Mongolië, Canada en grote delen van Scandinavië. Het is het meest noordelijke gebied waar bomen kunnen overleven. Behalve veel naaldbomen groeien er o.a. ook nog berken en wilgen."



"Onze kleine hide out staat discreet opgesteld bij een open plek in het woud en is net groot genoeg voor twee personen. Parfum, deo, alcohol, roken en aromatische levensmiddelen zijn not done. Beren zien slecht, maar horen en ruiken ontzettend goed."



"We voelen de adrenaline door onze aders stromen als we rond 19 u een eerste beer spotten. Maar hij komt niet echt dichterbij en verdwijnt weer in het woud. Een uurtje later verschijnt er opnieuw een, dit keer een moeder met drie cubs. De opwinding in onze hide out is groot, maar we blijven ijzig kalm."



"Wanneer de moeder in onze richting snuffelt vrezen we even dat ze onze aanwezigheid geroken heeft. Samen met haar kleintjes verdwijnt ze discreet weer in het woud. Bruine beren zijn gevaarlijke, maar tegelijk ook erg schuwe dieren." 



Een uur later volgt de apotheose als de berenfamilie opnieuw op het toneel verschijnt. Dit keer dichter dan ooit. De spanning in onze hut stijgt naar een kookpunt als ze op enkele meters van onze lens staan. Het geluid van de ontspanner en het lampje van de autofocus van onze camera's hebben we intussen uitgezet. We nemen het zekere voor het onzekere... met deze foto's als resultaat."




Meer dan 15u in een piepkleine hide-out zitten met een nacht die maar niet donker wordt lijkt ontzettend lang, maar de tijd vliegt als er spannende dingen rondom je gebeuren. Of het dat allemaal waard was? Oordeel zelf ;-).



© DICHTBIJ & VER WEG 2018


Onze nachtelijke berenspot was deel van onze trip door Finland met Nordic, een T.O. met een hart voor het noorden en Belgische marktleider voor Scandinavië. Ze organiseren zowel groepsreizen als individuele reizen op maat. Alles wordt tot in detail uitgewerkt, want zij kennen Scandinavië door en door.  Als je met hen naar Finland gaat weet je dat je niet alleen bijzonder goed geïnformeerd vertrekt, maar dat het een onvergetelijk avontuur wordt waar je de platgetreden paden verlaat en onvergetelijke ervaringen opdoet.  www.nordic.be tel: 052/555254


Wij gingen beren spotten in Lentiira met Taiga Spirit. De Franse biologe Sabrina Logeais heeft er haar B&B en basis: www.taigaspirit.com



[FOTOREPORTAGE] DE BRUINE BEREN VAN DE FINSE TAIGA

Geen opmerkingen

Naam

E-mail *

Bericht *

-->