TRAAG GENIETEN: ABERLOUR ORIGINS 2016


We werken, we maken carrière, we rennen, we lopen onszelf constant voorbij. Toch hebben we allemaal behoefte om af en toe te ontsnappen aan de rat race die ons elke dag in de greep houdt. Onthaasten dus en dat hebben ze ook bij Aberlour goed begrepen. Voor het tweede jaar op rij organiseert het Schotse whiskyhuis een gastronomisch evenement waar de wet der traagheid het voor het zeggen heeft: Aberlour Origins. De protagonisten: Aberlour whisky, slow food, twee top-chefs en een unieke groene locatie. Aan tafel!

Herborist Ben Brumagne laat ons wilde planten proeven.

Terug naar de natuur. 'Uit de natuur valt veel lekkers te halen, al doe je wildplukken best met de nodige kennis', zegt Ben Brumagne, herborist in hart en nieren. 'Soms lijken eetbare en giftige planten zo hard op elkaar dat een fatale vergissing snel gemaakt is.' Het doet ons denken aan de film Into the Wild, over het waargebeurde verhaal van Chris McCandless die sterft na het eten van giftige planten tijdens zijn vrijwillige ballingschap in de natuur van Alaska. 'Klopt', zegt Ben 'Het was precies dié film die mij inspireerde om met eetbare wilde planten aan de slag te gaan en herborist te worden.'

Pierre Hacha rookt letterlijk alles.

Terwijl we van onze whisky nippen, hangen we aan Bens lippen. We proeven zelfs enkele wilde planten die hij voor ons heeft geplukt in de Secret Garden van wijlen Kaat Tilley, het perfecte decor voor deze tweede Belgische editie van het Aberlour pop-uprestaurant. Bens wilde planten worden door de chefs verwerkt in enkele gerechten die we vanavond zullen proeven: terug naar de natuur, de toon is gezet. Eén van de chefs, Pierre Hacha, is intussen druk in de weer op een houtvuurtje bij de vijver. Pierre is wereldkampioen barbecue en gaat samen met Alex Joseph, de jonge chef van Rouge Tomate, in de potten roeren. Geduld is vanavond het belangrijkste ingrediënt, want wat traag gaart, smaakt zoveel beter.

Konijn met wilde paddenstoelen geroosterd op appelhout: een delicatesse.

Op een vuurtje van appelhout roostert hij zorgvuldig enkele stukken konijn die hij royaal besprenkelt met whisky. 'Er is geen beter hout om konijn te roosteren dan appelhout', lacht hij. 'Het geeft het vlees de perfecte smaak.' Hij werkt het af met wilde paddenstoelen en een romig sausje dat gerookt werd op smeulend loof van appelbomen. Een gerookt sausje? Pierre lacht: 'Je kan letterlijk alles roken op de barbecue, zélfs sausjes.' Het resultaat mag er zijn: een lekker hapje dat heerlijk matcht met de Aberlour 16 yo die we erbij drinken én de koude decemberavond.


"BBQ chef Pierre Hacha rookt letterlijk alles, zelfs sausjes."

Genieten van slow-food aan een lange tafel.

Traag genieten. Na de leerrijke intro van Ben en de zalige hapjes van Pierre installeren we ons met de andere gasten aan een lange tafel in de schuur. Op het plafond zien we immense tekeningen van de hand van Kaat Tilley. Kaat maakte van haar Secret Garden een sprookjesachtige universum helemaal in de stijl van haar creaties. De plek is een oase van rust en nodigt meteen uit tot onthaasten. En laat dat nu net de bedoeling zijn van Aberlour Origins, want lekker eten vereist net als whisky vakmanschap en veel geduld. Bij slow food is traag genieten immers de boodschap.

Apple espuma met sint-jacobsvruchten, zee-egel & chive-olie met Aberlour 16 yo.

Alex Joseph, de jonge chef van Rouge Tomate, kon de afgelopen weken in zijn keuken volop experimenteren met Aberlour whisky's, tot groot jolijt van z'n team. Het resultaat proeven we in de amuse-bouches die hij met veel flair serveert: wafeltjes met whisky-bacon, gecarameliseerde uien, thym & appelreductie, whisky-meringues met foie gras & udo-pepper én appel-espuma met sint-jacobsvruchten, zee-egel & chive-olie. Alex schenkt er de amberkleurige, double-cask gerijpte Aberlour 16 yo bij, een van onze favoriete whisky's.

"Lekker eten vereist net als whisky vakmanschap en veel geduld."

De starters: velouté van aardpeer met op hout van zilverspar gerookte roomsaus...

...en Gerst "Barlotto" met paddenstoelen, truffels, parmesan & whisky met  Aberlour 12 yo.

The Bird in the Barn. Dat je echt álles kan roken bewijst Pierre nog eens met de eerste starter: een velouté van Jerusalem artichoke (aardpeer) met een huisgemaakte zure roomsaus die gerookt werd op hout van de zilverspar. 'Een makkie', lacht Pierre 'hout smeulen, een stolp over de saus en roeren maar.' Pierre is duidelijk in z'n element vanavond. Als tweede starter steken we een Barlotto met paddenstoelen, parmesan, truffels en whisky achter de kiezen. 'Barlotto is als een risotto waar de rijst werd vervangen door gerst', legt Alex uit.

Hay edged duif, schorseneer, vegetable ash, waterkers met Aberlour 18 yo.

De starters smelten letterlijk en figuurlijk weg in onze mond. Ze worden geserveerd met de elegante en tegelijk complexe Aberlour 18 yo, een double-cask whisky die ook in de tweede starter werd verwerkt. De subtiele aroma's van toffee, rijpe perzik en sinaasappel matchen perfect met de romige gerechten. Ook het hoofdgerecht The Bird in the Barn (hay edged duif met schorseneren, vegetable ash en waterkers) wordt geserveerd met Aberlour 18 yo. We genieten met een hoofdletter.

"De subtiele aroma's van Aberlour 18 yo matchen perfect met de romige starters."

The best of both worlds: Pierre en Alex combineren hun talenten.

Het beste van twee werelden. Aberlour Origins is geen wedren tussen chefs. Als we discreet een kijkje in de keuken nemen, zijn Alex en Pierre samen de desserts aan't prepareren. Net zoals vorig jaar Kobe Desmaraults en Jason Blanckaert de handen in elkaar sloegen in Haltinne, combineren ook deze topchefs haarfijn hun skills. Het beste van twee werelden zeg maar, een begrip dat hier dubbel opgaat met twee complementaire chefs én de whisky foodpairing. Het dessert, Oak milk en whisky-ijsroom met fruitgranola, bittere chocolade en knapperige honey crunch is om duimen en vingers af te likken. We krijgen er 60° sterke Aberlour A'Bunadh (Keltisch voor 'de originele') bij geserveerd: een pittige single cask whisky met romige aroma's van Oloroso-sherry, sinaasappelschil, praline en kruiden die zalig combineert met zoet.

Caramel macarons met whisky gummies en gerookte chocolademousse.

Ook de mignardises zijn het resultaat van teamwerk: whisky/caramel macarons, afgewerkt met whisky gummies en, jawel, gerookte chocolademousse. De chefs zijn duidelijk tevreden, want de 40 gasten aan de lange tafel hebben genoten van een onvergetelijk gastronomisch festijn. De kwaliteit van Aberlour single-malts kenden we al. Na de tweede editie van Aberlour Origins zijn we meer dan ooit overtuigd van whisky als volwaardig ingrediënt en perfecte begeleider van gastronomische hoogstandjes.

"Aberlour Origins is geen wedren tussen chefs, maar een best-of-both-worlds ervaring."

Traag genieten onder de tevreden blik van Alex Joseph.

© W.G. DICHTBIJ & VER WEG 2016 - © FOTO'S: T. MAROIT 2016

Lees ook: Slow-food on the rocks: Aberlour Hunting Club 2015 & Single-malt, het vloeibare goud van Schotland 

OVER ABERLOUR:

De Aberlour Distillery ligt in het Schotse Speyside op een mythische plek waar Keltische druïden ooit magische drankjes brouwden met het zuivere bronwater uit de buurt. De ditilleerderij werd in 1826 opgericht door James Gordon. In 1879 nam James Fleming ze over. Aberlour whisky's koop je in de supermarkt of in gespecialiseerde winkels. Richtprijzen voor de in de tekst vermelde whisky's: Aberlour 12 yo: 37,37 euro, Aberlour 16 yo: 47,33 euro, Aberlour 18 yo: 70,55 euro en A'Bunadh: 68,69 euro. 


DE CHEFS:

Pierre Hacha leidt de BBQ Academie in Leuven. Samen met zijn team werd hij wereldkampioen BBQ in 2003 en vice-wereldkampioen in 2008. Alex Joseph is de jonge Californische chef van het Brusselse restaurant Rouge Tomate waar hij al vijf jaar in de potten roert. Hij werd in 2015 bekroont tot de beste jonge chef van de Benelux.
TRAAG GENIETEN: ABERLOUR ORIGINS 2016

Geen opmerkingen

Naam

E-mail *

Bericht *

-->