DE MOOISTE MEREN VAN KROATIË


Kroatië is een populaire bestemming en daar zit de natuur voor veel tussen. Het land heeft de meest spectaculaire natuurparken met een enorme diversiteit aan dieren en planten. Maar ook de landschappen spreken tot de verbeelding met grillige rivieren, elegante watervallen en kleurrijke meren. Wij hebben de zeven mooiste op een rijtje gezet: van de kartsmeren bij Imotski tot de zoutmeren van Mljet, Mir en Vransko.
Rode meer van Crveno.

Het Rode meer van Crveno ligt vlakbij het stadje Imotski op de grens van Bosnië, Herzegovina en Dalmatië en dankt z'n naam aan de rode kleur van de omliggende kliffen die veel ijzeroxide bevatten. Dit 530 m diepe zinkgat - het diepste kartsmeer van Europa - heeft een volume dat wordt geschat op zo'n 25 à 30 miljoen kubieke meter. De rotsen steken tot  280m boven het water uit. Het Rode meer is enkel van bovenaf te bekijken. Je kunt er, behalve als je een ervaren bergbeklimmer bent, niet in afdalen omdat de kliffen steil naar beneden lopen. Een legende beweert dat je zelfs geen steen in het diep liggende water kan gooien. Dat zou tegen de wetten van de zwaartekracht zijn, dus proberen staat vrij. Want als het je toch lukt wacht je eeuwig geluk.

Blauwe Meer van Modro.

Ook het Blauwe Meer van Modro ligt in de buurt van Imotski en is genoemd naar de prachtige diepblauwe kleur van het water. Net als het Rode meer van Crveno is het een zinkgat waarvan men aanneemt dat het gevormd werd door het instorten van een immense ondergrondse grot. Het ligt 220m diep, maar wanneer de sneeuw van de omliggende bergen smelt kan het water soms tot 90m stijgen. In tegenstelling tot het Rode Meer kan je hier wel via een pad naar beneden en een verfrissende duik nemen. Je treedt dan in de voetsporen van keizer Franz Joseph I, voor wie het pad in 1907 werd aangelegd. Waaghalzen kunnen van een 40m hoge klif duiken. Maar wel uitkijken wanneer je dat precies doet want het meer staat soms ook volledig droog.

Mljet Nationaal Park.
  
Mljet Nationaal Park is een dichtbebost eiland in het zuiden van Kroatië, vlakbij Dubrovnik, dat bekend staat om zijn prachtige landschappen. De zoutmeren Veliko Jereza en Malo Jereza zijn een natuurfenomeen, niet alleen omdat ze  meer dan 10.000 jaar oud zijn, maar ook omdat ze in lang vervlogen tijden gewone zoetwatermeren waren. In het grootste van de twee ligt een eilandje, Islet Melita, waarop een 12de eeuws Benedictijnen klooster staat dat absoluut de moeite is om te bezoeken, je kan er meteen je dorst lessen want er is een restaurant en bar. Op Mljet groeien groene steeneiken en de bossen met aleppo-dennen behoren tot de mooiste van heel Kroatië.

Plitvice meren.

Plitvice is het grootste natuurpark van het land en ligt in een bergachtig karstgebied. De 92 elegante watervallen en 16 kristalheldere meren staan op de werelderfgoedlijst van Unesco. Het water van de meren heeft 50 shades of blue, afhankelijk van het aantal mineralen en organismen in het water én de hoek van de zon. Het park is de lievelingsplek voor pas gehuwde koppels die in dit uniek decor met de beste huwelijksfoto's kunnen uitpakken. Maar het is vooral een walhalla voor natuurliefhebbers. Het wildbestand is groot en met een beetje geluk spot je er zelfs een wolf of een beer.

Het zoutwatermeer Mir.

Het Zoutwatermeer Mir ligt op het eiland Dugi dat deel uitmaakt van de Kornati archipel, midden in het natuurpark Telašćica. Het is 230.000 m2 groot en heeft net als de zee getijden, al lopen die helemaal niet gelijk. Het is vreemd genoeg door de verdamping van het water, ook zouter dan de vlakbij gelegen zee en doordat het slechts 10m diep is is het water in de winter veel kouder en in de zomer een stuk warmer. Iets verderop vind je de imposante 'Stene' rots waar je met wat geluk dolfijnen kan spotten. Als je naar Dugi wil moet je de ferry nemen of een privé boot aan de haak slaan.

Krka Nationaal Park.


Krka Nationaal Park (111 km2) dankt zijn naam aan de Krka rivier die ontspringt aan de voet van het Dinaragebergte om 73 km verder via het imposante Prokljansko meer de Adriatische zee in te storten. Het spectaculairste gedeelte loopt door het park. Want het is hier dat de rivier een hoogteverschil overbrugt van 242m, ze werkt zich trapsgewijs door een diepe kloof met zomaar even 7 watervallen van soms wel 100m breed en dat geeft indrukwekkende beelden. Ook de natuur er rond is sensationeel mooi.

Vransko meer.

Het Vransko meer is het grootste natuurlijke meer van Kroatië en ligt tussen de historische steden Zadar en Sibenik. De hele regio rond het meer is een uniek moerasland en is sinds 1999 een beschermd natuurgebied. In het lichtzoute water leeft een unieke gemeenschap zeeorganismen. Het prachtige natuurpark is een favoriete hotspot voor (amateur-) ornithologen en werd niet voor niks een Europees IBA (Important Bird Area). Meer dan 234 vogelsoorten kan je er spotten en in het najaar komen er dagelijks nog eens 20.000 tot 200.000 trekvogels op bezoek. 

© DICHTBIJ & VER WEG - TB KROATIË 2016

Lees ook: Kroatië, een land van superlatieven.

INFO OVER KROATIË: WWW.CROATIA.HR


DE MOOISTE MEREN VAN KROATIË

Geen opmerkingen

Naam

E-mail *

Bericht *

-->