[REVIEW] 'ABANDONED PLACES' - DE POËZIE VAN HET VERVALHenk van Rensbergen wordt wereldwijd gewaardeerd als een van de pioniers van de Urban Exploration. Als piloot reist hij heel de wereld rond. Terwijl zijn crew op adem komt rond het zwembad, trekt hij met z'n camera op expeditie naar desolate industrieterreinen en verlaten gebouwen. Zijn fotoboeken Abandoned Places 1, 2, 3 en The Photographer's Selection gingen als zoete broodjes over de toonbank. In zijn recent verschenen pocketformaat fotoboek 'Abandoned Places' putte hij uit zijn meest iconische foto's, aangevuld met onuitgegeven materiaal en anekdotes.
Korioshi Inn - Japan © Henk Van Rensbergen 2015

Henk Van Rensbergen. "The stairs creacked as we climb them. Suddenly we heard stumbling; there were other people on the stairs. In the half-darkness there was total panic, as everyone tried to run for the front door at the same time, and there, in the daylight we recognized the boys we had been playing with the previous day on the beach". Deze ludieke anekdote uit zijn jeugdjaren opent Van Rensbergen's boek, die reeds als kind gefascineerd was door verlaten gebouwen. Op zijn zestiende kocht hij zijn eerste camera en experimenteerde volop met belichting en nachtfotografie. Toen hij op z'n achttiende zijn rijbewijs haalde, trok de auteur door België op zoek naar verlaten industriegebieden. Die vond hij o.a. in Charleroi, Gent, Zeebrugge en Buda. In de vroege jaren '90 bouwde hij al zijn eerste website en kwam in contact met andere urban explorers. Zijn carrière als Boeing 787 piloot brengt hem vandaag overal in de wereld waar hij steevast op zoek gaat naar abandoned places. 
The Unburnt Library - Italy © Henk Van Rensbergen 2015

De poëzie van het verval. Ook Urban Exploration kent regels. Het indringen in gebouwen moet zonder schade of overlast gebeuren en niks mag worden meegenomen of verplaatst. Omdat een en ander in de clandestiniteit gebeurt, zijn de anekdotes bij de foto's meer dan eens spannend: de sterke stroming bij een kerkhof voor oorlogsschepen in Frankrijk of de coyotes in hetna de doortocht van orkaan Katrina, verlaten Six Flags in New Orleans. Toch spreken de prachtige foto's voor zich. Van Rensbergen legt als geen ander de poëzie van het verval vast. Een verlaten liefdeshotel in Japan, een communistisch monument in Bulgarije, een shopping mall in Alabama, wij hebben de foto's met verwondering bekeken en herbekeken. En ja, we geven grif toe, met een tikkeltje jaloeziedeze hadden we heel graag zelf genomen. 


© TEKST: WERNER GLADINES 2016 - © FOTO'S: HENK VAN RENSBERGEN 2015


Het fotoboek 'Abandoned Places' van Henk Van Rensbergen verscheen bij uitgeverij Lannoo in hardcover (14 x 21 cm) en telt 160 pagina's. Prijs: 15,99 euro. Dit en meer inspirerende reislectuur vindt je op de website van de uitgeverij: www.lannoo.be


 Website van de auteur: www.henkvanrensbergen.comWIJ ZIJN SOCIAAL :
[REVIEW] 'ABANDONED PLACES' - DE POËZIE VAN HET VERVAL

Geen opmerkingen

Naam

E-mail *

Bericht *

-->