VIARHÔNA, TRAAG DOOR DE RHÔNEVALLEI (1): LYON - VALENCE

fietsroute Rhône, fietspad langs de Rhône,

In 2020 opent de ViaRhôna, het meer dan 815 km. lange fietspad van Genève naar de Middellandse Zee, langs een van Europa's mooiste rivieren: de Rhône. De groene fietsroute loopt voor meer dan 552 km. door de Franse regio Rhône-Alpes, waar al 80% van het traject voltooid is. Toch is de ViaRhôna meer dan fietsen alleen. Het is de perfecte combinatie van bewegen, natuur, cultuur en gastronomie. Slow travel op z'n best dus waarbij de reis zelf de bestemming wordt. Wij zagen de uitdaging wel zitten en fietsen in een eerste etappe van Lyon naar Valence, 90 km. traag door de Rhônevallei.

ViaRhôna, fietsen langs de Rhône, citytrip lyon,
Musée des Confluences - Lyon.

Een leuke apropos: Lyon. We kunnen er stilaan donder op zeggen, iedere keer als we met de TGV een tussenstop in Lyon Part-Dieu maken, willen we het liefst meteen de stad in. Dit keer laten we onze aansluiting voor wat ze is en wandelen we doodgemoedereerd Lyon in. De trein naar Vienne kan wachten. Lyon staat dan ook hoog op de lijst van onze favoriete steden en daar zit haar reputatie als gastronomische hoofdstad voor veel tussen. In Café  du Peintre, een authentieke bouchon Lyonnais in de buurt van Parc de la Tête d'Or, laten we ons de coquineries van chef Florence Périer bijzonder welgevallen. Haar heerlijke terrine maison (selon l'humeur) en dito quenelle, een lokale specialiteit, spoelen we galant door met de Beaujolais van't moment, een lekkere Côte de Brouilly 2012. Onze dag kan niet meer stuk.

ViaRhôna, fietsen langs de rhone, fietsen in frankrijk, Café  du Peintre, bouchon lyonnais, gastronomie lyon
Quenelle, een specialiteit uit de Lyonnaise bouchons.


We trekken naar het meest zuidelijke punt van het Presqu'île. Hier vloeien niet alleen Rhône en Saône samen, maar ook de stortvloed van ideeën die resulteerde in het nieuwe Musée des Confluences. In de architectuurparel van Wolf D. Prix vertellen vier themazalen het verhaal van de wereld, de evolutie, onze plaats in de ruimte én in het hiernamaals in een eigentijdse en leuke scenografie. Het uitzicht op de Rhône vanaf de hoogste etage van het museum is adembenemend. Dit had dan ook de perfecte plek geweest om onze fietstocht langs de ViaRhôna af te trappen, maar tot onze verbazing loopt er langs de grootste stad aan de Rhône (nog) geen fietspad. Wij trekken met de trein naar Vienne, waar we tegen valavond inchecken in ons hotel naast de RN 7, de legendarische autoweg naar het zuiden die de Rhône meer dan 200 km. flankeert.

"Lyon staat hoog op onze favoriete stedenlijst en daar zit haar gastronomie voor veel tussen."

Rhone-Alpes, ViaRhôna, fietsen langs de rhone, fietsen in frankrijk,
Vienne vanaf Mont-Pipet.


Vienne. 's Morgens trekken we al vroeg Vienne in. Voor we aan onze fietstocht naar Valence beginnen willen we nog snel het centrum verkennen en de beste plek daarvoor is Mont Pipet, een heuvel in het oosten van de stad. De weg bergop is vermoeiend, maar het uitzicht boven is fenomenaal. Vienne ligt er als een maquette aan onze voeten. We hangen letterlijk met onze neus op het Gallo-Romeinse amfitheater, waar nog steeds 11.000 toeschouwers kunnen zitten. Erachter rijzen de afgeplatte torens van de Saint-Maurice-kathedraal boven de rode daken van Vienne uit terwijl we in het noorden pal op de ruïne van het 8e eeuwse Chateau de la Bâtie op Mont Salomon uitkijken. In één blik overzien we vanaf de heuvel meer dan 25 eeuwen geschiedenis.

ViaRhona, fietsen langs de rhone, fietsen in frankrijk
Romeinse Augustus-tempel in het hart van Vienne dateert van 20 v.Ch.

Als we weer afdalen naar de bewoonde stad lijkt het alsof we door een gigantisch openluchtmuseum wandelen. We zien er eeuwenoude herenhuizen met als summum het elegante Maison Chevier-Pérouse uit de late Renaissance. Op Place Charles de Gaulle staan we oog in oog met de beroemde Romeinse tempel van Vienne. Le Temple d'August werd in de middeleeuwen getransformeerd tot een kerk en deed tijdens de revolutie dienst als tribunaal. Vanop een van de omliggende terrasjes genieten we in de schaduw van de tempel die het hele plein domineert, van een kop koffie en het zonlicht dat zich zuinig door de zuilen priemt. Onze verkenning van Vienne zit erop, al hadden we best nog een dag langer in deze gezellige stad willen blijven. Bij het hotel wachten intussen twee fietsen op ons voor een 90 km. rit langs de Rhône.

"Vanaf Mont Pipet kijken we uit over meer dan 25 eeuwen geschiedenis."

ViaRhona, fietsen langs de rhone, fietsen in frankrijk, vienne, rhone-alpes
Archeologische site Saint-Romain-en-Gal.

Saint-Romain-en-Gal. Vanuit Vienne fietsen we naar de rechter Rhône-oever waar we al meteen afstappen bij het Museum en de archeologische site van Saint-Romain-en-Gal. In 1967 werd hier bij de aanleg van een school een Gallo-Romeinse wijk ontdekt. Archeologen legden er de fundamenten van een welvarend handelskwartier bloot op de aanvoerroute naar het noorden. In het museum zien we behalve dure gebruiksvoorwerpen en prachtige mozaïeken nog een maquette van de vele pakhuizen die langs de Rhône stonden. Op de 7 ha. grote site wandelen we door een soort tweedimensionale stad die in onze verbeelding weer tot leven komt. Dat het een rijke wijk was wordt meteen duidelijk. We zien er de goed bewaarde restanten van luxe-villa's met tuinen, fonteinen, enorme vloermozaïeken, een badhuis en zelfs een shoppingcenter.

"We wandelen door een tweedimensionale stad die in onze verbeelding weer tot leven komt."

fietsen langs de Rhône, Rhône-Alpes, Via Rhona, ViaRhôna
Valence, het doel van onze eerste etappe.

Langzaam genieten. In Saint-Romain-en-Gal houden we de rechteroever aan. We volgen zonder problemen de wegwijzers van de ViaRhôna: Valence, nog 88 km naar het eindpunt van onze etappe. Nicolas, onze gids, fietst met ons mee naar Les Roches-de-Condrieu. Hij volgt de ontwikkeling van het 815 km. lange fietspad van Genève naar de Middellandse Zee op de voet. 'Tegen 2020 moet de hele ViaRhôna klaar zijn', lacht hij. 'Vandaag is al 416 km. van de 552 km. van de route die door de regio Rhône-Alpes loopt voltooid'. Al na enkele minuten fietsen we langs steile heuvels waar wijngaarden als groene tapijten de Rhône inglijden. Hier beginnen de beroemde wijngaarden van de Côtes du Rhône met de Côte-Rôtie, de meest noordelijke van het hele Rhônegebied.

fietsen langs de Rhône, Rhône-Alpes, Via Rhona, ViaRhôna, cote rotie
Fietsen langs de Rhône, slow-travel op z'n best.

'In de streek wordt al sinds de Romeinse tijd wijn gemaakt' zegt Nicolas. Meer dan 80% van de ranken zijn Syrah-druiven die gebruikt worden voor de AOC-appellaties Côte-Rôtie, Condrieu en Saint-Joseph. Tijd voor een degustatie zit er voorlopig niet in, want we willen fietsen. En dat doen we aan een behoorlijk tempo, al gaat het altijd nog een stuk trager dan met de auto. Maar fietsen is langzaam genieten, slow-travel op z'n best en de Rhônevallei is daarbij het perfect decor. We absorberen het landschap, genieten van elk detail, het contact met de natuur, de zon en nemen af en toe de tijd voor een korte pauze.

fietsen langs de Rhône, Rhône-Alpes, Via Rhona, ViaRhôna, cote rotie
Parc naturel régional du Pilat.

In Ampuis rijden we langs Château d'Ampuis, de zetel van het beroemde wijnhuis Guigal. 'Wijngaarden en wijnhuizen vind je zowat overal langs de Rhône' zegt Nicolas. 'Fietsen langs de ViaRhôna kan dan ook perfect gecombineerd worden met oenotoerisme' voegt hij er lachend aan toe. Iets waar wij alvast geen bezwaar tegen maken. In het Parc naturel régional du Pilat stoppen we bij Île de Beurre. Het is een van de weinige plekken waar de Rhône-oever niet verstevigd werd en de natuur nog gedijt op het ritme van de getijden. Er komen zelfs bevers voor. Een unieke plek dus waar we even uitpuffen van het peddelen en genieten van de rust en stilte die van dit ongerepte stukje natuur uitgaan.

"Fietsen is slow-travel op z'n best en de Rhônevallei is daarbij het perfecte decor."

fietsen langs de Rhône, Rhône-Alpes, Via Rhona, ViaRhôna, cote rotie
Les Roches de Condrieu.

Les Roches de Condrieu. Onder een stralende zomerzon fietsen we verder naar Condrieu, het meest zuidelijke stadje van het Rhône-departement. Net als in Vienne en Saint-Romain-en-Gal vinden we ook hier Gallo-Romeinse invloeden. Condriacum (Condrieu) werd in 57 v.Chr. gesticht door de Romeinen en betekent zoveel als 'woonst op het water'. Waarom wordt ons meteen duidelijk als we de Rhône overfietsen naar Les Roches de Condrieu, waar een sikkelvormige zij-arm van de rivier een enorm schiereiland omsluit. Vanop een afstand lijken de huisjes langs de oever op het water te drijven, met erachter het groene decor van heuvels, wijngaarden en bossen.

Les Roches de Condrieu,fietsen langs de Rhône, Rhône-Alpes, Via Rhona, ViaRhôna, cote rotie
La Presqu'ile Condrieu, lekker eten voor weinig geld.

De rust van deze idyllische plek contrasteert fel met de drukte op het schiereiland waar de Rhône een recreatie-oord wordt en een uitgelaten vakantiestemming heerst. Mensen liggen er op het zandstrand te zonnebaden, er wordt gezwommen en gewaterskied, kajaks en kano's trekken baantjes over het water en overal horen we spelende kinderen. Wij schuiven onze benen onder tafel in La Presquile Condrieu, waar we met het nodige geduld lekker, uitgebreid en betaalbaar lunchen op een terrasje bij het water. Onze geplande duik in de Rhône valt figuurlijk in het water, want de lunch duurt veel langer dan gepland. We fietsen terug naar de rechteroever ric[Ihting Valence en gaan een versnelling hoger voor het langste traject van de dag.

"Op Presqu' Île Condrieu wordt de Rhône een plek waar een uitgelaten vakantiestemming heerst."

fietsen langs de Rhône, Rhône-vallei, Rhône-Alpes, Via Rhona, ViaRhôna, cote rotie
De Rhônevallei, de fruitmand van Frankrijk.

De fruitmand van Frankrijk. We fietsen terug naar Condrieu en volgen de meanders van de Rhône tot Sablons waar we weer naar de linkeroever worden geloodst. In Saint-Vallier steken we de Rhône over naar Sarras en fietsen door immense groene plateau's waar de boomgaarden elkaar in sneltempo opvolgen. We trappen automatisch weer een versnelling lager om volop te genieten van de vruchtbare vallei die wel eens de fruitmand van Frankrijk wordt genoemd. Perziken, abrikozen en appelen groeien hier met kilo's aan de bomen. We stoppen bij enkele rijen kerselaars en plukken wat late kersen die bij de oogst vergeten zijn. En we zijn duidelijk niet de enige met dat idee.

fietsen langs de Rhône, Rhône-vallei, Rhône-Alpes, Via Rhona, ViaRhôna, cote rotie
De Rhône zuigt aan als een magneet.

De Rhône zuigt dan ook aan als een magneet. Mensen luieren er in het gras langs de oevers, we zien wandelaars en natuurlijk veel fietsers. In Saint-Jean-de-Muzols waar ooit een Romeinse haven lag, ontmoeten we een stel dat uit de Ardêche komt gefietst. Heel wat departementale fietsroutes sluiten aan op de ViaRhôna. Ook kan je onderweg enkele alternatieve routes nemen naar een of andere bezienswaardigheid of door een landschap dat je moet gezien hebben. In de verte steekt het kasteel van Tournon-sur-Rhône boven het groen uit, onze volgende stop langs de ViaRhôna.

"We trappen een versnelling lager om te genieten van de vruchtbare Rhônevallei die wel eens de fruitmand van Frankrijk wordt genoemd."

fietsen langs de Rhône, Rhône-vallei, Rhône-Alpes, Via Rhona, ViaRhôna, cote rotie
Château de Ventadour in Tournon-sur-Rhône.

Tournon-sur-Rhône: eindelijk, wijn! In ver vervlogen tijden was het idyllische Tournon in de Ardêche, een chique buitenwijk van het Gallo-Romeinse Muzolium (Saint-Jean-de-Muzols). Sporen hiervan vind je nog overal terug in het stadje. Ook het middeleeuwse Château de Ventadour dat 75 m. hoog boven de Rhône uittoornt, werd gebouwd op een Romeinse ruïne. Hier bevinden we ons pal in het hart van de grote Rhône-cru's met de wijngaarden van Saint-Joseph in het noorden en in het zuiden die van Saint-Péray en Cornas. Pal tegenover ons, op de andere Rhône-oever, kijken we uit op de steile hellingen van Hermitage en Croze-Hermitage. Tournon is dan ook de perfecte plek om kennis te maken met de grote cru's van de Rhône.

fietsen langs de Rhône, Saint-Peray, Saint-Joseph, Rhonewijnen, Rhône-vallei, Rhône-Alpes, Via Rhona, ViaRhôna, cote rotie
Tournon-sur-Rhône: wijnproeven langs de ViaRhôna.

Die proeven we in het mooie geklasseerde Hotel de la Villeon, waar we worden opgewacht door Marie-Jo van Les Sens'Ciel. Marie-Jo introduceert zowel leek als kenner met veel flair in de geheimen van de Côtes du Rhône en houdt het naar eigen zeggen graag simpel. Ze neemt haar gasten mee naar de wijngaarden, laat ze wijnen degusteren en gooit er eventueel nog een foodpairing bovenop. Met 70 km. in de benen houden ook wij het graag simpel en beperken ons tot een degustatie. We proeven enkele lekkere wijnen die we combineren met pure chocolade. De witte Saint-Péray Domaine Durand 2013 (50% Marsanne/50% Roussanne) charmeert ons meteen met z'n subtiele houtsmaak. De rode Saint-Joseph 'Nomade'  2013 (100% Syrah) uit Tournon combineert dan weer hemels met Alpaco, een pure chocolade uit Ecuador. Twee wijnen die we alvast onthouden.

"Tournon is de perfecte plek om kennis te maken met de grote cru's van de Rhône."

fietsen langs de Rhône, Rhône-vallei, Rhône-Alpes, Via Rhona, ViaRhôna, cote rotie
Cité du Chocolat Valrhona, een must voor elke chocoladeliefhebber.

Eén brug verder: Tain l'Hermitage. Van Tournon steken we in een wip door naar Tain l'Hermitage langs de Passerelle Seguin. Deze mooie hangbrug over de Rhône is de oudste van heel Frankrijk. Zo belanden we in de Drôme, na Rhône, Isère, Loire en de Ardêche het vijfde departement al waar we sinds ons vertrek vanmorgen door fietsen. We verkennen Tain l'Hermitage met de fiets aan de hand en mengen ons in de gezellige drukte op de Rhône-oever. Langs de oude RN 7 peddelen we naar Cité du Chocolat Valrhona waar een eigentijdse en ludieke scenografie ons wegwijs maakt in het proces van de cacaoboon tot hapklare chocolade. En wat leuk is, het blijft niet bij kijken alleen, want we kunnen er ook ongestoord allerlei soorten chocolade proeven. Cité du Chocolat is dan ook een niet te missen stop voor fijnproevers langs de ViaRhôna.

"Cité du Chocolat is een niet te missen stop voor fijnproevers op de ViaRhôna."

fietsen langs de Rhône, Rhône-vallei, Rhône-Alpes, Via Rhona, ViaRhôna, cote rotie
Laatste rechte lijn naar Valence.

Laatste rechte lijn. Na ons chocolade-intermezzo steken we opnieuw de Passerelle Seguin over naar Tournon, klaar voor de laatste 23 km. naar Valence. We volgen de Rhônedijk naar Glun, waar we langs de drukke departementsweg D220 via La-Roche-de-Glun weer oversteken naar de linkeroever. Tijd om dit eiland in de Rhône te verkennen is er niet, want we willen nog voor het donker in Valence zijn. In Pont-de-l'Isère steken we de Isère, een bijrivier van de Rhône over. Daarna fietsen we linea recta naar Valence waar we in ons hotel Les Négociants genieten van een laat, maar lekker diner. Op onze kamer genieten we nog even na van een van de leukste fietstochten ooit.

"Op onze hotelkamer genieten we na van één van de leukste fietstochten ooit."

fietsen langs de Rhône, Rhône-vallei, Rhône-Alpes, Via Rhona, ViaRhôna, cote rotie

© DICHTBIJ & VER WEG 2016.

LEUK ARTIKEL? DAN INTERESSEERT DIT JE WELLICHT OOK:

Valence, citytrippen op het balkon van de Rhône.
Feiten en mythen over chocolade.

VIA RHÔNA PRAKTISCH:


Vervoer: Wij reden naar Lyon met  Voyages-sncf.com dé hogesnelheids treinspecialist van Europa. Reserveren deden we snel en eenvoudig met V-app, beschikbaar voor smartphones Android en IOS. Deze app berekent de laagste tarieven en geeft met de smartphone ook toegang tot het digitale treinkaartje 'm-billet' evenals de helpdesk via de chatbox be.voyages-sncf.com/nl/mobielZeer praktisch!

Website Via Rhona: www.viarhona.com
Info over Frankrijk: be.france.fr/nl

ETEN & DRINKEN:


Lyon: Café du Peintre. Authentieke Bouchon Lyonnais op wandelafstand van Gare Lyon Part-Dieu, Tête d'Or en Halles de Lyon Paul Bocuse. Traditionele bouchonkeuken met dagverse producten en een leuke wijnkaart. Een aanrader!  lecafedupeintre.com

Vienne: Restaurant L'Estancot. www.facebook.com/LEstancot

Condrieu: Restaurant La Presqu'île. www.lapresquilecondrieu.com

Tournon sur Rhône: Les Sens'Ciel: www.vin-et-sens.comSLAPEN:

Vienne: Hotel Ibis. www.ibis.com-vienne

Valence: Hotel Les Négociants: www.hotelvalence.comVIARHÔNA, TRAAG DOOR DE RHÔNEVALLEI (1): LYON - VALENCE

Geen opmerkingen

Naam

E-mail *

Bericht *

-->