DE INGETOGEN CHARME VAN IRANCY

wijntourisme bourgondie, oenotoerisme bourgondie, aoc irancy,

Het idyllische wijndorp Irancy in het Franse departement Yonne (Bourgondië) leidt in de schaduw van grote zus Chablis een nogal eerder bescheiden, maar niet minder interessant bestaan. Met amper 300 zielen produceert het elk jaar 7.300 hl. rode wijn van de beste kwaliteit. Met kilometers lange paden tussen de wijngaarden komen ook wandelaars en fietsers er volop aan hun trekken. Wij gingen op stap langs de mooiste panorama's van heel Bourgondië met de best denkbare gids: Christophe Ferrari, wijnbouwer en voorzitter van AOC Irancy.


wijntourisme bourgondie, oenotoerisme bourgondie, aoc irancy,
Verstilde charme in Irancy.

Powered by Ferrari. Chemin des Fossés, Irancy. Bij nr. 7 staat een oude Citroën Acadiane geparkeerd voor een bordje waarop in koeien van letters 'Ferrari' staat te lezen. Het is een ludieke maar toevallige noot bij het huis van Christophe Ferrari die mij door de wijngaarden van Irancy zal loodsen. Als gids kan Christophe alvast tellen, want behalve wijnbouwer is hij ook nog de voorzitter van het Syndicat de l' Appellation Irancy. In zijn bureau hangen ingelijste krantenknipsels aan de muur. Ik ben duidelijk niet de eerste journalist die hier komt aankloppen. Irancy powered by Ferrari? 'Buiten de naam houdt elke vergelijking jammer genoeg op,' lacht Christophe.

wijntourisme bourgondie, oenotoerisme bourgondie, aoc irancy,
Irancy.

We maken kennis bij een kop koffie, meteen een primeur, want het is de eerste keer dat ik op de koffie kom bij een wijnboer. 'Als student hielp ik in 1981 bij de druivenoogst in Irancy en werd meteen verliefd op het dorp en de nobele stiel van wijnbouwer' lacht Christophe. Na zijn studies in 1987 vestigde hij zich er definitief. Met het geld van een erfenis kocht hij zijn Domaine Saint-Germain. Vandaag exploiteert Christophe 14 ha. wijngaarden in Irancy en in het naburige Chablis die hij bestiert volgens de klassieke Bourgondische methode: druiven worden met de hand geplukt en de wijn rijpt op eiken vaten.

"Als student werd Christophe verliefd op Irancy en de nobele stiel van wijnbouwer."

wijntourisme bourgondie, oenotoerisme bourgondie, aoc irancy,
Christophe Ferrari.

Wandelparadijs.  In het dorp lijkt het leven van alledag z'n gestage gangetje te gaan. 'Met amper 300 inwoners is het hier bepaald niet dringen,' lacht Christophe. We wandelen door stille straatjes met huizen waartegen oeroude rozelaars opklimmen. Hier en daar zijn de heiligenbeeldjes in de nissen vervangen door wijnflessen. Duidelijker kan haast niet: onze wijn ziet u, hier vloekt men niet. Tegenover het enige café-restaurant staan we bij het huis van hun beroemdste inwoner ooit: Jacques Germain Soufflot. Het zegt u waarschijnlijk niks, maar hij was de architect van het Panthéon in Parijs. Ook kleine plekken leveren grote namen. Bijna ongemerkt wandelen we de 170 ha. wijngaarden rond het dorp in. We verzeilen in een groene zee van strak gesnoeide wijnranken.

wijntourisme bourgondie, oenotoerisme bourgondie, aoc irancy, bourgondische wijnen, aligoté, césar, pinot noir
De drie cépages van Irancy: (vlnr) Aligoté, César en Pinot Noir.

'Anders dan bij onze buren van Chablis maken wij hier enkel rode wijn' vertelt Christophe. Net als voor alle rode Bourgondische wijnen wordt hier vooral de Pinot Noir geteeld. Christophe plukt een blad van een rank bij een kleiner perceel. 'De César-druif,' zegt hij, 'een oude cépage die hier al sinds de Romeinse tijd groeit. Er wordt maximum 10 % van deze druif per fles toegevoegd, het geeft de wijn pit en karakter. En de extra tannine zorgt ervoor dat je hem langer kan bewaren'. In Irancy vindt je nog 2 ha. van deze bijna uitgestorven druif. Een derde variëteit die hier geteeld wordt is de Aligoté, een druif die in de Bourgogne ooit belangrijker was dan de Chardonnay.

"Irancy ziet u, hier vloekt men niet."

wijntourisme bourgondie, oenotoerisme bourgondie, aoc irancy, bourgondische wijnen, aligoté, césar, pinot noir
Kilometers lange wandelpaden langs de groene wijngaarden.

Mooiste panorama. Hoe verder we van het dorp wegwandelen, hoe dieper het lijkt weg te zakken in een immens groen amfitheater. Wandelaars kruisen ons pad, maar ook fietsers peddelen de hellingen op en af. 'Mensen komen naar hier voor de rust en de natuur,' zegt Christophe. Tussen de wijngaarden kan je kilometers lange wandelingen maken en het uitzicht is er fenomenaal. Wie nadien van de inspanning op kracht wil komen, kan bij een van de 43 wijnbouwers in Irancy terecht voor een lekkere wijndegustatie. Al is op voorhand reserveren is de boodschap, want de wijnbouwers zijn vaak op 't veld. Niet alleen het uitzicht is mooi, het ruikt er ook lekker. En dat heeft volgens Christophe alles te maken met de bloeiende ranken die de omgeving subtiel parfumeren.

wijntourisme bourgondie, oenotoerisme bourgondie, aoc irancy, bourgondische wijnen, aligoté, césar, pinot noir
In Irancy geniet je van de mooiste panorama's van heel Bourgogne.

Na enkele uurtjes bereiken we de oriëntatietafel bij het uitzichtpunt Le Poteau met een verbluffend mooi zicht over de wijngaarden die als een gigantisch hoefijzer rond het dorp liggen. Enkel de kerktoren en de daken van Irancy steken nog boven de wijnranken uit. 'Het is een van de mooiste panorama's van heel Bourgondië,' zegt Christophe trots en gelijk heeft hij. Het valt mij op dat er tussen de wijngaarden ontzettend veel kersenbomen staan. Klussen de wijnboeren dan bij? Christophe lacht. 'Toen de phylloxera in Europa toesloeg vorige eeuw werd Irancy net als de rest van Frankrijk zwaar getroffen door de parasiet. Om te overleven hebben de inwoners van Irancy zich toen massaal op kersenteelt gestort. En al zijn de bomen stokoud, ze leveren nog steeds erg smakelijke vruchten'.

"Hoe verder we wandelen, hoe dieper Irancy lijkt weg te zakken in een immens groen amfitheater."

wijntourisme bourgondie, oenotoerisme bourgondie, aoc irancy, bourgondische kazen, bourgondische wijnen, aligoté, césar, pinot noir
Kaas en wijn, meer hoeft dat niet te zijn.


Bourgondiërs onder elkaar. Een kleine degustatie ten huize Ferrari? Dat had ik gedacht. Christophe zorgt voor een verrassing van formaat als blijkt dat hij twee van z'n beste vrienden heeft opgetrommeld: Sylvain Crégut en William Charriat. Midden in de wijngaarden heeft het stel een tafel uitgestald met regionale kazen en wijnen uit Irancy. Onder een stralend Bourgondische zonnetje proef ik er La Bergère 2012 van Christophe, een fruitige Irancy, licht van kleur en een tegelijk lekker krachtige wijn. De Irancy Millésime 2009 van William is met z'n afgeronde, pittige karakter en aroma's van rood fruit een wijn helemaal op mijn maat.

wijntourisme bourgondie, oenotoerisme bourgondie, aoc irancy, bourgondische kazen, bourgondische wijnen, aligoté, césar, pinot noir
Sylvain, Christophe en William: in Irancy maken mensen het mooie weer.

William leerde het wijnvak van z'n vader en exploiteert 13 ha in Irancy, goed voor zo'n 100.000 flessen. Ook hij werkt volgens de Bourgondische methode, bottelt zijn wijnen twee jaar na de oogst en laat ze minstens een jaar rijpen in eiken vaten. De wijnen matchen perfect met de exquise kazen van Sylvain. Ik proef er heerlijke Chaource, een witte kaas uit het zuiden van de Champagne/noorden van Bourgondië, een smeuïge Epoisses uit de Côte d'Or en als summum een overheerlijke Soumaintrain, een ongeperste kaas uit Yonne. De sfeer is ontspannen en er worden toespelingen gemaakt op de Bourgondische link met Vlaanderen die duidelijk niet alleen in onze geschiedenis, maar vooral in onze genen zit. Want dat zijn we hier, Bourgondiërs onder elkaar die weten wat goed leven is.

"De Bourgondische link zit niet alleen in onze geschiedenis, maar vooral in onze genen."

© W. G. DICHTBIJ & VER WEG 2016.NUTTIGE LINKS:

Info over Bourgogne: www.bourgogne-tourisme.com

Info over Frankrijk: be.france.fr/nlERNAARTOE:


Vervoer: Wij reden naar Irancy met Voyages-sncf.com dé hogesnelheids treinspecialist van Europa. Dankzij hun nieuwe dienst 'Prijskalender' kunnen reizigers met een blik in real-time de beste prijzen van treinreizen tot wel drie maanden voor vertrek bekijken.

ETEN & DRINKEN:

Les Fromages de Sylvain. Specialist in Franse en lokale kazen. 1, Grande Rue - 89360 Flogny-la-Chapelle: www.lesfromagesdesylvain.fr

Restaurant Le Soufflot: www.restaurant-irancy.fr

William Charriat: www.irancy-williamcharriat.com

Domaine Saint-Germain (Ferrari): www.irancy-ferrari.com

DE INGETOGEN CHARME VAN IRANCY

Geen opmerkingen

Naam

E-mail *

Bericht *

-->