MEDIEN HAFEN, DÜSSELDORF'S HIPPE UITHOEK

Dusseldorf architectuur, rheintower, nrw, duitsland architectuur

Kort voor de millenniumwisseling lag Düsseldorf's industriële haven in het Unterbilk-district er nog als een getto bij, met grauwe kades waar oude pakhuizen langzaam stonden te vervallen. 15 jaar later is de plek dé hippe uithoek van de stad dankzij een dozijn sterarchitecten die het oude havengebied transformeerden tot een moderne zakenwijk: Medien Hafen. Vandaag kan je er volop architectonische hoogstandjes bewonderen, lekker eten en drinken in trendy bars en restaurants, uitgaan in hippe clubs of gewoon genieten van een leuke wandeling. Medien Hafen gaf niet alleen Unterbilk, maar ook heel Düsseldorf een nieuw elan. 

architectuur düsseldorf, citytrip düsseldorf, medienhafen düsseldorf, rheinturm düsseldorf,
Medien Hafen vanaf de Rheinturm.

Little Paris. 'Welcome to Little Paris' lacht onze gids Katja wanneer we elkaar ontmoeten bij de 240m. hoge zendmast Rheinturm, hét icoon van het moderne Düsseldorf. 'De link met de Franse hoofdstad wordt hier vlot gelegd, iets dat we nog aan Napoleon te danken hebben'. Hij zou ooit gezegd hebben dat Düsseldorf hem aan een kleinere versie van Parijs deed denken, maar Katja nuanceert meteen. 'Eigenlijk bedoelde Napoleon dat er aan het kleinere Düsseldorf nog minstens zoveel werk was als aan het grote Parijs'. De vergelijking mag dan wat vergezocht zijn, de twee steden hebben alvast gemeen dat ze allebei aan een iconische stroom liggen, ze geboekstaafd staan als notoire modestad en ze met respectievelijk La Défense en Medien Hafen ook elk hun eigen hippe zakenwijk hebben.

architectuur düsseldorf, citytrip düsseldorf, medienhafen düsseldorf
Parlementsgebouw Nordrhein-Westfalen.

In no time brengt een snelle lift ons naar de top van de Rheinturm waar we vanaf de bar op 168 meter hoogte de hele stad overzien. Het 360° panorama over Düsseldorf is  adembenemend, met aan de ene kant Altstadt en aan de andere het Unterbilk-district met Medien Hafen, de ultra-hippe zakenwijk. Pal onder ons hebben we nog een prachtig zicht op de rondingen van het parlementsgebouw van Noordrijn-Westfalen. Vanaf het restaurant in de Rheinturm, dat langzaam rond z'n eigen as draait, kijken we vanaf 172,5 m. nog net iets hoger over Düsseldorf uit.


"Het uitzicht over Düsseldorf vanuit de Rheinturm is adembenemend mooi."


Stadttor Düsseldorf.

Maritieme flair. Wanneer we Medien Hafen inwandelen trekt een immense glazen building onze aandacht: de Stadttor, een eigentijdse variant op de stadspoorten van weleer. 'In 1998 kreeg het gebouw behalve de Oscar van de Architectuur in Cannes ook de publieksprijs voor het beste kantoorgebouw van Europa,' zegt Katja. De transparante Stadttor is niet alleen een lust voor het oog, het gebouw blijkt ook bijzonder efficiënt, want  door de geniale constructie en gebruikte materialen wordt er stevig op de airco- en verwarmingsfactuur bespaard. Een meevaller voor de Staatskanselarij van Noordrijn-Westfalen die zich in het elegante gebouw vestigde.

Medienhafen Dusseldorf, architectuur dusseldorf, citytrip dusseldorf,
Maritieme flair met Grand Bateau van Claude Vasconi

In de Hammerstraße charmeert Le Grand Bateau (1998) van toparchitect Claude Vasconi meteen met z'n maritieme flair. De Duitse omroep NRW vond er een onderkomen. 'De naam Medien Hafen verwijst trouwens naar de vele mediabedrijven die hier onderdak vinden,' zegt onze gids. Driekwart van alle Düsseldorfse bedrijven zijn vandaag in de wijk gevestigd. Vanaf het terras van Minol Bar in de Stromstraßgenieten we nog even (na) van de elegante Vasconi architectuur bij een typisch Düsseldorfs Füchschen Altbier. Dit omgebouwde tankstation met een leuk sixties decor is een van de favoriete hangouts van trendy Düsseldorf.


"Driekwart van alle Düsseldorfse bedrijven zijn in Medien Hafen gevestigd."

düsseldorf architectuur, medienhafen, citytrip düsseldorf,
'Neuer Zollhof' of  'Dancing Buildings' van sterarchitect Gehry.

The architectural mile. We zijn een en al bewondering voor het Neuer Zollhof, dé blikvanger en trekpleister van Medien Hafen. Voor de drie (aparte) gebouwen tekende de Amerikaanse sterarchitect Franck Gehry, bekend van (o.a.) het spraakmakende Guggenheim Museum in Bilbao. 'Door hun grillige grondplan en gebogen contouren kregen ze de bijnaam Dancing Houses,' zegt Katja. Met een beetje verbeelding lijken ze inderdaad te swingen. De drie buildings, telkens gebouwd uit andere materialen, hebben ook elk een eigen kleur en identiteit. Het gebouw aan de zuidkant werd opgetrokken in rode baksteen zoals vroeger en het gebouw aan de noordzijde in witte cementplaaster. Ze weerspiegelen geniaal in de middelste building van gepolijst roestvrij staal. 'Samen symboliseren ze subtiel de overgang tussen nieuw en oud.'

citytrip dusseldorf, architectuur dusseldorf,
The Living Bridge.

Wat verder op de kaai staan we bij David Chipperfield's Kaistraße Studios, opgetrokken uit beton, staal en glas. Het studio-ensemble, ontworpen in de strakke rechthoekige architectuur die Chipperfield typeert, biedt onderdak aan tal van schilders en beeldhouwers, want ook kunstenaars vonden intussen hun weg naar Medien Hafen. Langs een 150 m lange Living Bridge, die we voelen bewegen onder onze voeten, lopen we naar de Speditionstraße aan de overliggende kaai. Halfweg de brug wandelen we langs Lido Lounge, een trendy en gastronomisch restaurant met een drijvend terras op het water, want lekker tafelen kan je overal in de oude haven.

The Architectural Mile.

Ook in de Speditionstraße wandelen we langs enkele opvallende gebouwen zoals het kleurrijke Colorium van William Alsop en The Sign van Helmut Jahn dat met 76 m. de hoogste building in Medien Hafen is. Haus Roggendorf is op zich geen architectonische hoogvlieger, maar valt dan weer op door de kleurrijke Flossis (plastic figuurtjes met grote handen en vinnen aan hun voeten) die de gevel beklimmen. Kunstenares Rosalie tekende ervoorTussen de hypermoderne gebouwen vormen een oude graandepot en de aanpalende villa uit de 19de eeuw wat vreemde dissonanten.

Oud en nieuw harmonieus samen.

Beide gebouwen werden vakkundig gerestaureerd en werden geklasseerd als historisch monument. Ook de 19e eeuwse loskranen - de eerste elektrische ter wereld - de rails en de oude kaaimuren zijn intussen beschermd. 'De haven werd gemoderniseerd volgens het originele grondplan, zelfs de smalle geplaveide straatjes werden behouden' zegt Katja. Ieder perceel werd apart onder de loep genomen en op maat ingevuld. Zo ontstond er een eclectisch geheel van stijlen, waardoor het oude havengebied de bijnaam architectural mile kreeg. Een naam die ze met verve draagt.

"Ook kunstenaars vonden hun weg naar de oude haven."

Medienhafen dusseldorf, architectuur dusseldorf, citytrip dusseldorf
Terras Dox Bar .

Worst met een gouden kantje. De lokale horeca doet gouden zaken en heeft zich intussen helemaal aangepast aan haar heterogene cliënteel. Overdag komen er vooral werknemers en klanten van de vele bedrijven over de vloer, terwijl 's avonds een funky incrowd naar de wijk afzakt. Hippe bars vind je er dan ook volop. Een van de leukste plekken om even op adem te komen is de chique Dox Bar waar we op het immense terras genieten van een glas Grauerburgunder én van het magnifieke uitzicht. Onze honger temperen we met een lunch in Curry's in de Hammerstraße. Volgens Katja het beste curryworst restaurant van heel Noordrijn-Westfalen en tot onze verbazing nog een trendy plek ook. We doen er ons tegoed aan een currywurst gold, een authentieke curryworst met, jawel, een stukje bladgoud. Onze frietjes dippen we in een origineel en lekker sausje van maanzaad en truffels.

Bittersüß & Edelweiß, heerlijke chocolade in de Lorettostraße.

Net als elk ander hip kwartier heeft ook Medien Hafen zijn resem trendy shops. Die vinden we in de Lorettostraße, waar handig wordt ingespeeld op cliënteel uit de omliggende bedrijven. We zien er vooral leuke vintageboetieks als Frauenzimmer, L'Atelier en Vintage Store en shops met originele gifts. Bij Bittersüß & Edelweiß maakt eigenares Kat chocolade alsof haar leven er van afhangt. Kat werkt uitsluitend met Belgische chocolade, wat we ten zeerste appreciëren. We proeven er heerlijke bonbons. In het originele decor van Bernstein & Inbar drinken we koffie en eten we gebak aan een lange tafel. De Düsseldorfse versie van onze Le Pain Quotidien.

gastronomie dusseldorf, citytrip dusseldorf, medienhafen dusseldorf
Het loungy interieur van Meerbar.

's Avonds een leuk restaurant vinden blijkt moeilijker dan we dachten, want kiezen lijkt bijna onbegonnen werk. Bovendien zijn veel restaurants al volgeboekt. Op de valreep kunnen we nog een tafeltje bemachtigen in Meerbar, het loungy restaurant in de rode Gehry building. We genieten er bij gezellig kaarslicht van een overheerlijke vissoep en een sappige tonijnsteak met krokante groenten, de perfecte afsluiter van een dagje lekker slenteren langs Düsseldorf's markante architectuur.

"In Medien Hafen zijn zelfs de curryworsten hip."


© DICHTBIJ & VER WEG 2015.

curry goldwurst, golden currywurst dusseldorf, gastronomie dusseldorf, eten en drinken in dusseldorf, citytrip dusseldorf, medienhafen dusseldorf
Currywurst Gold in Curry's.

ETEN & DRINKEN:

Curry's: Volgens insiders een van de beste curryworst restaurants van 't land, het is ook het enige dat er op het menu staat, al dan niet met huisgemaakte sausjes en verse frietjes. Trendy interieur en vriendelijke bediening: www.curry-deutschland.de

Lido Lounge & Restaurant: gastronomisch restaurant midden op de Living Bridge van chef Florian Ohlmann: www.lido1960.de

Meerbar: Loungy bar en restaurant in de rode building van Gehry. Specialiteit vis en schaaldieren. Gezellig modern interieur: www.meerbar.de

Bernstein & Inbar: delicatessenshop/eetcafe in de Lorettostraße met een origineel interieur waar je lekker en goedkoop kan lunchen: www.bernsteinundinbar.de

Dox Bar & Restaurant: Trendy bar en restaurant van het Hyatt hotel, gastronomische keuken, mooi uitzicht op de haven en de indrukwekkende Neuer ZollHof: www.hyatt.com/dox-restaurant.de

Berens am Kai: Gastronomisch restaurant met een Michelinster in de Kaistraße. Chef Holger Berens werd in 2012 uitgeroepen tot de beste kok van Düsseldorf:  www.berensamkai.de

Chocolaterie Bittersüß & Edelweiß: Artisanale chocolade (atelier) mét een filosofie in de Lorettostraße. Eigenares Kat werkt uitsluitend met Belgische chocolade. Wij proefden er alvast heerlijke chocolade (bonbons): www.bittersuess-edelweiss.deDÜSSELDORF PRAKTISCH:

Overnachten: wij sliepen in Hotel Friends, een leuk, trendy en betaalbaar designhotel in het Flingern kwartier op 20" wandelen van Altstadt en Medien Hafen. Leuke atmosfeer, uitgebreid ontbijt en vriendelijk personeel: www.hotelfriends.de

Vervoer: wij reden met de ICE van Brussel naar Keulen en van daaruit met de DB regionale trein naar Düsseldorf. Reistijd: 2 u 30". Info: www.b-europe.com

Met de auto: de afstand Brussel - Düsseldorf over de weg is 205 km,  de reistijd bedraagt ongeveer 2 u 10".

Info over Duitsland: www.germany.travel/nl en info over Düsseldorf: www.visitduesseldorf.de

MEDIEN HAFEN, DÜSSELDORF'S HIPPE UITHOEK

Geen opmerkingen

Naam

E-mail *

Bericht *

-->