WIN EEN CITYTRIP EN WORD ONZE GASTBLOGGER!


Heb jij er al eens in stilte van gedroomd om een echte reisreportage te schrijven? Of vraag je je wel eens af wat er bij de realisatie van zo'n reisverhaal allemaal komt kijken? Onder het motto 'bekijk het eens van de andere kant' sturen wij één van onze lezers naar Le Havre aan de Normandische kust om een echte reportage te maken voor onze blog. Meer nog, je mag zelfs iemand meenemen. Welke tegenprestatie je daarvoor moet leveren, lees je in deze post. Waag je kans en wie weet ben jij wel onze eerste gastblogger!


MuMa Le Havre © OTAH

Le Havre, enchanté! Met meer dan 190.000 inwoners is Le Havre de grootste stad van Normandië. Al sinds tijden is het een pleisterplek voor generaties kunstenaars. Het 'magische licht van de Seinemonding' was vooral voor de impressionisten een dankbare bron van inspiratie. De haven, het strand en de zee werden meer dan eens door Monet en Co. op doek gezet. Ook zijn beroemde 'Soleil levant'  (Musée Marmottan Parijs) schilderde Monet in Le Havre. Vandaag kan je in het MuMa (Musée d'Art Moderne André Malraux Le Havre) een van de grootste collecties impressionisten ter wereld bewonderen.
Architecture Le Havre © OTAH

In 2017 viert Le Havre zijn 500 jarig bestaan, een geschiedenis met één wel hele zwarte bladzijde, want in september 1944 werd bijna 80% van de stad platgebombardeerd. Naast de vele slachtoffers werd zowat de helft van de inwoners dakloos. Na de oorlog moest de stad dan ook snel, efficiënt én liefst nog mooi terug worden opgebouwd, een taak die aan de in Elsene geboren architect Auguste Perret en z'n team werd toevertrouwd. In 20 jaar tijd bouwden ze een 133 ha. groot nieuw stadscentrum waarvan de harmonieuze architectuur uitblinkt in helderheid en luchtigheid. In 2005 werd de nieuwe stad van Perret toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst van Unesco. 

Appartement témoin Perret © Hilke Maunder - OTAH

Een van de blikvangers in Perret's nieuwe stad is de Saint-Josephkerk die wel eens wordt vergeleken met een immense vuurtoren. Aan de 110 m. hoge toren werd meer dan 10 jaar gebouwd. Daarvoor werden 6500 stukken gekleurd glas gebruikt die voor een magistraal lichteffect zorgen. De toren werd een symbool voor de wederopbouw van Europa. Kijken hoe de huisvesting en vroege naoorlogse postmoderniteit er van binnen uitzag kan in de modelflat Appartement témoin Perret. Je ziet er meubilair van bekende designers als René Gabriël en André Beaudin. 


Le Havre © OTAH

Als goede Belg moet je natuurlijk ook Saint-Adresse bezocht hebben. Weinigen weten het, maar deze gemeente was vier jaar lang de administratieve hoofdstad van België. Blikvanger in Saint-Adresse is de wijk Nice-Havrais met de mondaine, vroeg 20e eeuwse badstadarchitectuur van Georges Dufayel. Behalve kunst en architectuur kijken kan je in Le Havre natuurlijk ook gewoon genieten van zee, zon en strand of van lekker uitwaaien langs kilometerslange dijken. Ook goede restaurants, typische Franse bistrots en leuke terrasjes vind je er volop. 


IN DE BUURT:


Etretat: op amper 28 km van Le Havre ligt het charmante Ertetat waar Monet en Co hun tenten al eens opsloegen om er te schilderen. De beroemde 'olifantrots' (werelderfgoed) werd meermaals door impressionisten op doek gezet en is dé plek voor een adembenemende wandeling.

Honfleur: een autoritje van een half uur brengt je langs de imposante Pont de Normandie in een heel andere wereld: het idyllische Honfleur, aan de andere kant van de Seine. Honfleur is een plek die je beleving van ruimte en tijd helemaal ondersteboven haalt, zeker wie Maisons Satie bezoekt.

© foto's: Hilke Maunder - OTAH (foto 1) / OTAH (foto 2, 3, 4 en 5) / Werner Gladines (foto's 6 & 7)
ONZE WIN-ACTIE:


Lijkt dit je wat en wil jij het eens 'van de andere kant bekijken' doe dan mee aan onze win-actie. De winnaar krijgt van ons drie overnachtingen op basis van een tweepersoonskamer, in een tweesterrenhotel in Le Havre, ontbijt en verblijfstaxen inbegrepen, twee tickets voor MuMA, een gegidste rondleiding in l'Appartement Témoin Perret, een berg nuttige tips en een leuke verrassing. Wij stomen je persoonlijk klaar met een snelcursus reisjournalistiek en zorgen dat je op het Office du Tourisme van Le Havre de nodige documentatie krijgt. Je maakt je trip in de loop van 2016 en schrijft een gastblog voor ons rond 3 thema's die wij je opdragen. Verder heb je nog voldoende vrije tijd die je zelf invult uiteraard.

Wie mag meedoen? Iedereen mag deelnemen op voorwaarde dat je een van onze Facebookvolgers bent. Of je nu zelf blogt of niet maakt niks uit. Ben je nog geen volger van Dichtbij & Ver Weg? Geen probleem, want met een simpele muisklik op de 'vind ik leuk' button van onze pagina ben je lid van onze vrolijke reisbende.

Hoe doe je mee? Door het juiste antwoord te geven op de volgende vraag:

"Hoe heette de vrouw die in de 19e eeuw in Honfleur een groepje jonge berooide kunstenaars van eten en onderdak voorzag"?

Het juiste antwoord vind je in een van de artikels op onze blog. Dat stuur je naar dichtbijenverweg@journalist.com voor 12 november 2015. Uit alle juiste antwoorden laten wij een onschuldige hand één winnaar trekken die wij persoonlijk verwittigen en aankondigen op onze FB pagina. Over de uitslag is geen discussie mogelijk. Veel succes!

Info over Frankrijk: be.rendezvousenfrance.com/nl

Info over Le Havre: www.lehavretourisme.comWIJ ZIJN SOCIAAL:
WIN EEN CITYTRIP EN WORD ONZE GASTBLOGGER!

Geen opmerkingen

Naam

E-mail *

Bericht *

-->