DE RODE AMBASSADEUR VAN DE CANADESE GASTRONOMIE


Champagne, kreeft en kaviaar zijn klassiekers die bij ons steevast een bourgondisch belletje doen rinkelen. Al sinds lang worden ze geassocieerd met lekker en stijlvol tafelen. Feest dus, iets waar wij Belgen bijzonder bedreven in zijn, want de cijfers liegen er niet om. Wij behoren niet alleen tot 's werelds grootste afnemers van champagne, België importeert ook elk jaar nog eens twee miljoen kilo levende kreeft uit Canada. Voor ons een reden om zo'n kreeft eens van naderbij te bekijken. Een gekookte wel te verstaan.

Simpel. We zagen het al tijdens onze omzwervingen langs de Canadase oostkust, lobster boils - een lokaal equivalent van onze barbecues - zijn bouillades waarbij kreeft wordt klaargestoomd die daarna gezellig met vrienden of familie wordt verorberd. Kreeft eten is in Canada dan ook heel gewoon, vooral in de Atlantische provincie Nova Scotia, waar de hele zomer kreeft op het menu staat. Gekookt en geserveerd met gesmolten boter: simpel, maar een lekkernij om duimen en vingers bij af te likken.

Klaar voor de uitzet: kreeftenkooien.

Ecologisch correct. In Nova Scotia en andere Atlantische provincies wordt al generaties lang op dezelfde manier kreeft gevangen. Met kleine bootjes worden kreeftenkooien uitgezet en nadien weer opgehaald. De vangst gebeurt op een ecologisch verantwoorde manier, zo krijgen bv. wijfjes met eieren onmiddellijk hun vrijheid terug. Jaarlijks wordt in Canada gemiddeld zo'n 50.000 ton kreeft uit de oceaan geplukt, waarvan maar liefst twee miljoen kg naar België wordt geëxporteerd. Ongeveer de helft daarvan wordt verder naar Nederland en Frankrijk versast, maar het blijft een cijfer dat kan tellen. De Canadese kreeft is dan ook een vaste waarde in de Belgische gastronomie.

Elke kreeft wordt individueel gemanipuleerd.

Delicatesse. De eerste maatjes, de eerste mosselen, de eerste asperges, wanneer ze weer opduiken worden ze feestelijk onthaald. Zo vergaat het ook de Canadese kreeft als de delicatesse hier in juni arriveert. Al meer dan tien jaar is het een traditie op de Brusselse vismet om de aankomst van de Canadese kreeft te koppelen aan een gastronomisch festival. Een trend die intussen in heel België navolging kent met het 'Festival van de Kreeft' en chefkoks inspireert tot de lekkerste kreeftbereidingen onder de creatieve impuls van het moment.

Enn kreeftig kunstwerkje van Renée Lavallée.

Gewikt & gewogen. Wij gingen aan de dis bij chef Renée Lavallée die samen met de eerste kreeften uit Nova Scotia in Brussel kwam aanwaaien. Speciaal voor deze gelegenheid uit Canada overgevlogen schotelde ze ons een menu voor met Canadese kreeft in de hoofdrol. Wij genoten er ongebreideld van vier heerlijke gangen met ellenlange namen en kreeftige kunstwerkjes die zalig in je mond wegsmelten. Gewikt en gewogen: van ons voluit een 10.

© DICHTBIJ & VER WEG 2014.

Er zijn een 100-tal restaurants die Canadese kreeft serveren in België, waarvan alleen al 16 in Brussel. Een kleine selectie:

Als je het in een authentiek kader wil eten in Brussel dan is Bij Den Boer op de vismarkt een uitstekend adresje. In Antwerpen kan het in Dome sur Mer in de Grote Hondstraat, 2. In Gent in het Pakhuis, maar ook de Belga Queen in Brussel en Gent zijn leuke adressen. Aan onze Belgische kust zijn er mogelijkheden zat, zoals de Homarderie in Knokke of De Normandie in Koksijde. Wie ze rustig thuis wil eten kan ze bestellen in Lobsterfish, op de Oude Vismarkt in Brussel.Tourisme Novia Scotia: www.novascotia.com


DE RODE AMBASSADEUR VAN DE CANADESE GASTRONOMIE

Geen opmerkingen

Naam

E-mail *

Bericht *

-->