RIMBAUD A LA CARTE IN CHARLEVILLE


Musée Rimbaud Charleville-Mézières werd in een nieuw jasje gestoken. In juli gooit het na een lange renovatie opnieuw zijn deuren wijd open. Je kan er dan weer op een frisse en eigentijdse manier kennis maken met Rimbauds bewogen leven, zijn werken en zijn avontuurlijke kantje: reizen. Maar ook buiten het museum valt er in Charleville heel wat poëzie te snuiven: Rimbaud à la carte.

rimbaudmuseum, ardennes,
Place Ducalle.

Charmeville. 'Ma ville natale est supérieurement idiote entre les petites villes de province' schreef Arthur Rimbaud in 1870 aan George Izambard. Lag de stad zelf aan de basis van zijn ongezouten mening, of was het eerder zijn entourage? Wij gokken op het laatste want tijdens een blitzbezoek in de herfst van vorig jaar wist Charleville-Mézières ons meteen te charmeren. Vandaag heeft Rimbaud maar liefst twee musea in zijn geboorteplaats, waarvan er één heropent in juli dit jaar. Voor ons is dàt alvast een goede reden om weer naar de gezellige stad aan de Maas te rijden. Bovendien willen we het ook wel eens voelen zomeren in Charleville.


rimbaud, ardennes
Musée Rimbaud.

Visionaire dichter. Rimbaud werd in 1854 in Charleville geboren. Zijn vader, een legerkapitein is vaak weg van huis, Rimbauds moeder regeert thuis met ijzeren hand. Aan het Collège de Charleville ontdekt zijn leraar Georges Izambard de dichter in Rimbaud. In die periode schrijft hij Ophélie, een van z'n beste gedichten. De rest is geschiedenis. De rebelse dichter deed de literaire wereld daveren op z'n grondvesten, hij had een stormachtige relatie met Verlaine en trok de wereld rond als een volleerd ontdekkingsreiziger. Zijn bekendste pennevruchten zijn 'Une saison en enfer' en 'Illuminations'. De visionaire dichter stierf op 10 november 1891 in Marseille en ligt begraven op het kerkhof van Charleville-Mézières.


ardennes, rimbaud, charleville-mezieres
Musée Rimbaud.

Musée Rimbaud. Vanaf Place Ducale - het grote broertje van Place des Vosges in Parijs -  zie je door de Rue de Moulin een van de mooiste gebouwen van de stad staan: een oude, 17e eeuwse watermolen. In dit historische gebouw langs een arm aan de Maas werd het Musée Rimbaud ondergebracht, dat nu in een nieuw jasje wordt gestoken. Vanaf juli kan je op de drie etages een fascinerende blik werpen op het bewogen leven en het werk van de dichter. Ook Rimbauds reizen komen ruim aan bod, want de dichter was bovenal een avonturier 'pur sang'. Hij reisde niet alleen door Europa, maar ook door exotische oorden als Ethiopië, Java en Egypte.


rimbaud chocolade
Chocolade 'Rimbaud' in boekvorm, een specialiteit van Le Mont Olympe.

Rimbaud à la carte. Wie na een bezoek aan het vernieuwde Rimbaud museum de smaak helemaal te pakken heeft, hoeft niet op z'n honger te blijven zitten. En dat mag je best letterlijk nemen. In Brasserie 'La Table d'Arthur' (pal over Rimbauds geboortehuis) kan je een echte Mc Arthur eten. In het restaurant van Table d'Arthur kan je dan weer genieten van bistronomie op het niveau van Rimbauds geniale verzen. Zoetebekken kunnen hun hart ophalen in boulangerie 'Le Mont Olympe' waar je behalve zoete streekspecialiteiten ook de befaamde Rimbaudchocolaatjes kan kopen. Een luxe editie in boekvorm met 32 chocoladecarrés is een origineel souvenir. In het fort van Sedan kan je dan weer alles doorspoelen met een Cuvée d' Arthur, een heerlijk streekbier waar zelfs Belgen massaal voor zullen vallen.


Rimbaud museum Charleville-Mezieres, Ardennes
Cuvée Arthur.

Een themawandeling rond de dichter laat je Charleville verkennen in zijn voetsporen. Ze voert je langs plekken zoals Rimbauds geboortehuis, zijn school, zijn graf en enkele standbeelden. Voor wie het wat grootschaliger ziet is er dan weer de 150 km lange autoroute Rimbaud-Verlaine, die je in stadjes als Juniville, Roche en Bouillon brengt. Meer informatie bij de toeristische dienst van de stad: charleville-mezieres.org. Wie op zoek is naar boeken van en over Rimbaud moet absoluut Librairie Rimbaud in de Rue de la République eens binnen stappen. Een aanrader!


Rimbaud, musée rimbaud
Hotel Le Dormeur du Val.

Er zijn excuses genoeg om van een uitstap naar Charleville een romantisch weekend te maken. Wie helemaal in het Rimbaud gevoel wil opgaan kan een kamer reserveren in twee themahotels waar Rimbaud centraal staat: het aparte ‘Le Dormeur du Val’ – naar het gelijknamige gedicht dat Rimbaud op 16-jarige leeftijd schreef – en het Bed & Breakfast hotel La Clef des Champs met portretten en gedichten van Rimbaud in de kamers. Tip: breng een fiets mee of huur er een Charleville en volg de Groene Route Trans-Ardennes tot Monthermé. Beklim de Roche à Sept Heures en geniet er van een van de verbluffendste panorama's van heel de Ardennen. Meer info lees je in ons artikel: Fietsen in de Franse Maasvallei.

B&B La Clef des Champs


© W.G.  2015 - Foto's: © ADT - © foto 8 Dormeur du Val - © foto 9: Cote Chambres Charleville.


Charleville-Mézières Praktisch:


De afstand Brussel - Charleville bedraagt 124 km, anderhalf uurtje rijden met de auto.

Onze tip:

Voor wie niet kan wachten tot de opening van het gerenoveerde Rimbaud Museum in juli is er alvast 'Arthurmania, 100% Ardennes' een tentoonstelling in het Musée de l’Ardenne in Charleville die nog loopt tot 17 mei 2015.  Die focust volop op Rimbaud en zijn verbondenheid met de Franse Ardennen. 

charleville


Nuttige links:

Toeristische Dienst Ardennes: nl.ardennes.com
Toeristische Dienst Charleville-Mézières: nederlands.charleville-mezieres.org


RIMBAUD A LA CARTE IN CHARLEVILLE

Geen opmerkingen

Naam

E-mail *

Bericht *

-->