THE MIGHTY JUNGLE: LUXE SAFARI IN TANZANIA

Massai, Tanzania, Serengeti, luxe safari, safari, lodges, natuur, wildlife, nature

The big five zien, oog in oog staan met Massai krijgers, overdonderd worden door de majestueuze Kilimanjaro, de grote migratie meemaken en logeren in exclusieve lodges, het kan allemaal in Tanzania. Ik ga op luxe safari in het land waar leeuwen in de bomen hangen, luipaarden zonder schroom poseren en olifanten me af en toe de stuipen op het lijf jagen. 

Arusha, Tanzania, Afrikaanse markt, Afrika, Oost-Afrika

Dala dala’s, minibusjes met religieuze prenten en opschriften als Doctor Beat of Black Idea, ze banen zich een weg door een chaos van stootkarren, jeeps, grappig versierde motors en kramakkelige trucks. Elke vrije centimeter langs de weg wordt benut door marktkramers, bandenlappers, oud ijzerverkopers en schoenpoetsers. Koeien, ezels en geiten vallen zelfs niet op in de toch al turbulente omgeving. De Kilimanjaro, die in Arusha normaal de skyline domineert, verstopt zich achter de wolken. Een bus staat in panne langs een van de vele koffieplantages rond de hoofdstad en zet meteen de toon voor de verdere reis: de passagiers liggen rustig in het gras terwijl de chauffeur het probleem stressloos wegsleutelt, pole pole...

Tanzania, safari, zebra's, wildlife, natuur, Afrika, Oost-Afrika, dieren, dierenrijk

Reality show. Een geagiteerde olifant flappert op enkele meters afstand dreigend met z’n oren, hij toetert en maakt voorwaartse bewegingen: wegwezen dus. De wonde aan z’n oor verraadt een aanvaring met stropers. Iets dat wel meer voorkomt volgens de manager van Tangarire Tree Tops, want het 2850km2 grote Tangarire National Park telt slechts 120 rangers, die niet alles in de gaten kunnen houden. Tree Tops is een van de toplodges van het land en werd opgetrokken rond een imposante 1000 jaar oude baobab. Tijdens het sfeervolle diner aan het zwembad passeert een pleyade aan dieren aan de verlichte water hole. 

Tangarire Treetops lodge, Tanzania, Afrika, Oost-Afrika, luxelodges, Afrikaanse lodges, infinity zwembad, Afrikaanse wildernis,
Het infinity zwembad van Tangarire Treetops lodge, midden in de wildernis

Mijn steltenhut is groot genoeg om een party te geven en mijn terras kijkt magisch boven de bomen uit. Ik slaap als een roos in mijn king size bed en ontwaak door twee kwetterende neushoornvogels die op de ballustrade zitten.‘s Ochtends geniet ik van mijn thee in de zonovergoten open lounge, klaar voor de ochtend game drive. Die levert vooral veel olifanten op en een grote groep bavianen die de weg verspert. Mama’s met piepjonge babies maken zich uit de voeten terwijl de mannetjes stoer op ons in blijven lopen. Hun gedrag is erg menselijk, ik geniet van taferelen die niet zouden misstaan in een of andere reality show.

massa's ooievaars, Afrika, Tanzania, Oost-Afrika, Mosquito River Village, ooievaarsnesten

Als een fotoboek. Onder luid gesnater spring ik van links naar rechts, de grond onder me is wit, want boven mijn hoofd zitten honderden ooievaars. Mosquito River village, met z’n kleurrijke hoofdstraat is ervoor gekend. Op het marktje lopen vrouwen met een volledige kleerwinkel op het hoofd. Enkele jongeren hangen loom over hun brommer. Ze associëren België met bier en voetbal: Stella Artois en Lukaku. Afdalen naar het Manyara meer is alsof ik door een fotoboek rijd, met giraffen en zebra’s langs het water, dat voortdurend van kleur verandert en door de algen soms zelfs roze kleurt. Het krioelt er van de meest uiteenlopende watervogels en de flamingo’s zijn niet te tellen. 

Manyara lake, Manyara meer, flamingo's, zebra, waterplas, Afrika, Tanzania, Oost-Afrika,

Enkele gieren volgen nauwgezet twee jakhalzen die over de vlakte sluipen, uit op een extra snack. De ‘And Beyond lake Manyara’ lodge voelt meteen goed aan. Mokoro’s van een nabijgelegen stam domineren het décor. Mijn suite is een voorbeeld van goeie smaak, toch voel ik me er ook een met de natuur. Terwijl ik me in mijn open lucht douche verfris eet een olifant vlakbij een boom leeg.
‘s Avonds geniet ik van traditionele Afrikaanse keuken aan een lange tafel in de met kaarsen en fakkels verlichte doma. Twee bushbabies slaan ons vanop de omheining gade, in de verte huilen hyena’s.

Massai vrouw, Massai juwelen, Tanzania, Afrika, Oost-Afrika, Massai dorp

Land van melk en honing. Pluimvee en massa’s groenten en fruit, gestapeld op fietsen en stootkarren, dit is het land van melk en honing. Op weg naar de Ngorongoro Krater rijden we door het Karatu district, de provisiekast van Tanzania. Ngorongoro en de Serengeti waren tot in 1954 één park, tot de Massai werden getransmigreerd naar de Ngorongoro conservation area. Ik word er hartelijk onthaald in een van hun dorpen. Jongemannen demonstreren er hun springkunsten, hoe hoger ze springen, hoe dichter ze bij hun god Engaï komen. De kale Massai vrouwen zijn behangen met schitterende halssnoeren en oorbellen, gemaakt van fijne pareltjes. 

houtskool tekeningen, gezicht, Massai jongen, overgangsritueel, Massai gebruiken, witteverf op gezicht, Tanzania, Afrika, Oost-Afrika

Mukaro leidt me rond. Zijn vader heeft tien vrouwen, 42 zonen en een 50 tal dochters. Het dorp bestaat dus uit één familie. Hij woont in een van de vele overbevolkte hutjes die door de vrouwen worden gebouwd met koeiedrek, gras, modder, accaciatakken én dierenvellen tegen de regen. Ik ontmoet twee Massai jongens die op het punt staan hun mannelijkheid te bewijzen. Vroeger moesten ze een leeuw doden, een ritueel dat nu wordt vervangen door het stelen van vee uit een naburig dorp. Hun gezichten hebben ze met houtskool bewerkt en beschilderd met witte verf om onherkenbaar hun gang te kunnen gaan.

gnoes, zebra's, grote migratie, Tanzania, Afrika, Oost-Afrika, Twee miljoen gnoes en zebra's, Serengeti

Het altijd groenere gras aan de overkant. Eenmaal de Ngorongoro uit zie ik enkel nog kale vlaktes. Tot aan de horizon zich lange rijen gnoes en zebra’s aftekenen. Al snel vult de Serengeti vlakte zich met honderd duizenden van hen. De grote migratie, wat een spektakel. Zo’n 2 miljoen gnoes en 500.000 zebra’s volgen de regen. Ze zijn elkaars ogen en neus. En dat is maar best, want roofdieren achtervolgen hen hardnekkig en er liggen overal hyena’s op de loer. Kilometers lange zwarte slierten en dan plots niets meer. Het gras is altijd groener aan de overkant, want van het zuiden trekken ze naar het westen van de Serengeti om via het noorden de Mara over te steken naar Kenia. Een riskante onderneming want voor de krokodillen is dit een jaarlijks niet te missen festijn.

luipaard, Tanzania, Afrika, Oost-Afrika, wildlife, dierenrijk, wilde dieren in Tanzania,

Op weg naar Migration Kamp, de ideale uitvalsbasis voor de migratie, poseren trots twee luipaarden voor mijn camera en enkele leeuwinnen versperren een eind verder met hun welpjes de weg. In het kamp logeer ik in een luxe tent met een terras van 360°, mijn prive uitkijkpost om het wild te observeren. Een sundowner drink ik op het prachtige dakterras dat eindeloos uitkijkt over de ongerepte omgeving. Na een heerlijke diner onder de sterren brengt een stoere Massai krijger me terug naar m’n tent, want de kans op ongenode gasten als leeuwen en nijlpaarden is erg groot. Dit is ongetwijfeld een van de wildste plekken in Tanzania.

Migration Camp, luxe lodge, Serengeti, Tanzania, Oost-Afrika, Afrika, Afrikaanse lodges
het luxueuze Migration Camp in het noorden van de Serengeti
Versailles meets Massai. In the jungle, the mighty jungle’ klinkt het uit de mp3 speler in de jeep. In de uitgestrekte savanne is het vaak bedrieglijk stil en de muziek doet enkele giraffen nieuwsgierig dichterbij komen terwijl hun staart het ritme volgt. ‘the lions sleeps tonight’, het werkt meteen profetisch want Raphael glimlacht geheimzinnig, hij heeft een paar staarten uit een accacia zien hangen. Dat betekent boomleeuwen. Drie  leeuwinnen hangen gezapig over een tak, zich onbewust van onze aanwezigheid terwijl een vierde niet alleen haar welpje, maar ook ons scherp in de gaten houdt. Tanzania is bekend om dit vreemde fenomeen van klimmende leeuwen. 

boomleeuwen, Tanzania, Afrika, Oost-Afrika, zeldzame boomleeuwen, wildlife, wilde dieren, Afrikaanse dieren

In de Olduvai gorge maak ik een tocht naar de wieg van de mensheid en zie er afbeeldingen van de gefossileerde, 3,6 miljoen jaar oude Laetoli voetafdrukken. Op weg naar de And Beyond Ngorongoro Crater lodge lijkt het of er hier en daar aan de horizon een gordijn wordt dichtgetrokken, plaatselijke regenbuitjes. Een Afrikaanse wolkenlucht is bij zonsondergang pure poëzie. 

zonsondergang, Afrika, Tanzania, Oost-Afrika, open vlakte, wildlife, Afrikaanse lucht, Afrikaanse vlakte, natuur, wijdse panorama's

In de hallucinante lodge bovenaan de krater versmelt de grandeur van Versailles met de authentieke Massai cultuur. Het uitzicht op de krater is adembenemend. Wanneer ik mijn stijlvolle hut binnenwandel valt eerst de christallen kroonluchter op, hangend aan een bananenbladeren plafond. De butler heeft mijn bad laten vollopen en vol gestrooid met rozenblaadjes. Grote kasteelkandelaars verlichten de badkamer. Al badend kijk ik uit op de krater. Ik heb zelfs ‘a lu with a view’. Na het heerlijke avondmaal praat ik nog na in het barokke salon met wat gasten en onze gastheer, die zijn sterke verhalen kruidt met een aanstekelijke lach.

And Beyond Crater lodge, Tanzania, Ngorongoro krater, hotel op kraterrand, Luxe lodge, Afrikaanse lodge, exclusief decor, Massai meet Versailles, baobab
And Beyond Ngorongoro Crater lodge
Terwijl ik me bij zonsopgang opmaak voor een game drive rollen de wolken zich rond de kraterrand die felgroen kleurt door de frequente nevel. De krater is slechts 265km2 en werd tot werelderfgoed uitgeroepen. Deze tuin van Eden is een wildparadijs met leeuwen luipaarden en cheetahs. Twee neushoorns zorgen ervoor dat ik op mijn laatste dag ‘the big five’spot. En op de terugweg zie ik eindelijk in Arusha, als kers op de taart, de Kilimanjaro, Meer moet dat niet zijn.

Ngorongoro Crater, Ngorongoro Krater, Tanzania, Afrika, Oost-Afrika, wildlife, prachtig landschap, Afrikaanse vulkaankrater,


 © Tekst en foto’s: Myriam Thys 2015


Onze top vier 'exclusieve lodges in Tanzania':

And Beyond Ngorongoro Crater lodge:
Een geslaagde kruisbestuiving van Massai cultuur en Versailles grandeur en daardoor een van de spectaculairste lodges van Afrika. Massai hutten met bananenbladeren daken en een volledig barok interieur. Met als extraatje een eigen butler,
een feilloze service en een fenomenaal zicht op de krater. Boeken: http://goo.gl/6q4LSQ
Migration Camp:
Luxueus ingerichte lodge in Noord Serengeti, met een groot zwembad, aan de rivier. Prachtige wildfoto’s in de lounge. Het is de ideale lodge om de migratie te volgen. Elke luxe tent heeft een 360° terras.Heeft verschillende prijzen op zijn naam staan. Boeken: http://goo.gl/K6qmLV

And Beyond Lake Manyara Tree lodge, luxe lodge, Afrikaanse lodges, Tanzania, Afrika, Oost-Afrika, trendy logeren, traditioneel logeren,
And Beyond Lake Manyara Tree Lodge

 And Beyond Lake Manyara Tree lodge:
10 exclusieve boomsuites. Mokoro’s van een lokale stam maken deel uit van de prachtige decoratie. De grootste troef is hun hartverwarmende vriendelijkheid, de romantische doma met traditionele Afrikaanse keuken en frozen gin tonics en de picknicks aan het meer. Boeken: http://goo.gl/oE6xEl

Tangarire Treetops:
20 chalets op stelten kijken uit over de boomlijn. Een stokoude baobab werd perfect in de receptie en loungeruimte verwerkt die ook een gezellige vuurput heeft.
Treetops heeft de grootste kamers in heel oost-Afrika (65m2), en het is de enige lodge met nachtelijke game drives. Boeken: http://goo.gl/a8DbQF

Tangarire Treetops lodge, Tanzania, Afrika, Oost-Afrika, baobab in lounge, baobabs, Afrikaanse lodge, luxe lodge,
Tarangire Treetops Lodge © Elewana

PRAKTISCH

FOOTPRINTS:
Footprints, gespecialiseerd in luxe reizen wereldwijd, kan deze exclusieve reis in de beste lodges van het land individueel voor je samenstellen.
Info: www.footprints.be footprints inspirations (facebook)
Te boeken via de betere reisagent.

KLM:
KLM vliegt dagelijks met een airbus A330-300 naar Tanzania (van België met vlucht of trein naar Schiphol) en dan rechtstreeks naar Kilimanjaro (Arusha) + doorvliegen naar Dar Es Salaam indien gewenst. Vluchtduur 8u30.


WIJ ZIJN SOCIAAL:

THE MIGHTY JUNGLE: LUXE SAFARI IN TANZANIA

Geen opmerkingen

Naam

E-mail *

Bericht *

-->