GROENE ROUTES CHAMPAGNE-ARDENNE (2) - FIETSEN IN MARNE


Fietsen in de regio Marne is een echt plezier, vooral over de dijken rond het uitgestrekte Lac du Der, dat wel eens de zee van de Champagnestreek wordt genoemd. In de zomer zijn er stranden om van de zon te genieten en kan je er vissen en zeilen. Fietsen en vogels bewonderen kan het hele jaar door. Wij trokken in de herfst naar dit grootste stuwmeer van Europa, tijdens de migratie van de kraanvogels, een spektakel dat niemand onberoerd laat, ook ons niet.


Wanneer we Lac du Der naderen, horen we een oorverdovend lawaai. Het meer ligt pal op de trekroute van migrerende kraanvogels uit het oosten. Ruim 100.000 van deze elegante steltlopers verzamelen er elk jaar opnieuw. Het gesnater is zo luid dat het lijkt of we in The Birds van Hitchcock figureren. Een ding is zeker, de pitstop van deze indrukwekkende vogels gaat niet onopgemerkt voorbij. Als we met onze gehuurde mountainbikes het meer verkennen blijkt al snel dat we niet de enige kijklustigen zijn. Ornithologen vanuit heel Europa verzamelen er om de kraanvogelmigratie van dichtbij te zien. Een betere manier om Lac du Der te verkennen dan op de fiets bestaat niet. De toegangswegen zijn zo goed als vlak en bijna het hele meer is afgeboord met verharde dijken waarop fietsen een makkie is.


De 4800 ha water zijn een paradijs voor bijna 300 soorten vogels. Behalve kraanvogels zien we er ook grote zilverreigers, purperreigers, massa’s wilde zwanen, en zelfs een zeearend. Rond de zandbanken zit het dan weer vol kleinere exemplaren, zoals watersnippen en tureluurs. Maar aan het einde van de herfst zijn de kraanvogels de grootste en opvallendste groep. Het is niet alleen een prachtige vogel, in zuidoost Azië, staat hij symbool voor een lang leven, trouw en geluk. In Japan werd hij zelfs vereerd als een heilig dier. Sommige ornithologen denken dat nog steeds want ze zitten gefixeerd door hun verrekijkers te staren en slaken af en toe een ingehouden kreetje van pure bewondering.Kraanvogeljunkies. We fietsen nog een uurtje langs het meer dat een omtrek heeft van maar liefst 38 km. Het lijkt of samen met de migrerende steltlopers er ook een heel aantal andere vreemde vogels uit heel Europa hier zijn neergestreken om het spektakel van dichtbij te zien. Deze kraanvogeljunkies zitten, liggen en hangen op de dijken met enorme camera’s aan hun oog geplakt, om zeker geen enkele beweging te missen. In de herfst is Lac du Der een natte droom voor elke natuurliefhebber, want tijdens de trek verblijven er tussen de 60.000 en de 140.000 kraanvogels.


Dit jaar is het erg druk. Overdag zoeken duizenden kraanvogels granen op de omliggende velden, want Lac du Der is een soort tankstation waar ze voldoende energie opdoen om de lange tocht naar Spanje verder te zetten. Slapen doen ze op de uitgestrekte zandplaten in het meer, dat in ’74 werd aangelegd om het water van de Marne te regelen. Drie dorpen werden daarvoor tot een soort Atlantis veroordeeld. Met als enige overgebleven getuige het kerkje van Champaubert dat trots stand hield op de zuidelijke oever van het meer. Het is leuk fietsen maar het wordt snel donker, dus op naar onze gîte, La Pinsonnière. We worden er warm onthaald door de sympathieke eigenaars. Aperitieven doen we samen met de andere gasten en er wordt, hoe kan het ook anders, over vogels gepraat. Pascale, de gastvrouw kookt heerlijk.


Spanje lonkt. Voor dag en dauw vertrekken we met een van de beste gidsen van de omgeving Antoine Cubeixo. Iedereen verwacht dat het gros van de kraanvogels vandaag zal vertrekken, want er waait een ijzige wind door de Marne. De zonsopgang is spectaculair. Onze gids loodst ons naar een schitterende plek waar we de vogels zien vertrekken tegen een magisch rode ochtendhemel. We worden er stil van, wat van de vogels dan weer niet kan gezegd worden, hun getrompetter is oorverdovend. Volgens Antoine maken ze zoveel lawaai omdat ze in de wolken zijn, figuurlijk dan. Je zou voor minder, want het zonnige Spanje lonkt. De kraanvogels vertrekken, tegen onze verwachting in, niet allemaal samen, maar in kleinere zwermen. Er is wel een constante stroom naar het zuiden, die steeds groter wordt. Tegen vanavond zijn ze op hun Spaanse bestemming, verzekert Antoine ons. De kleuren, het gesnater, de duizenden vogels, het is adembenemend mooi. We vergeten er zelfs even de bijtende ochtendkilte door.


Ontbijten doen we in de vrije natuur. Na veel warme thee en pas wanneer de zon langzaam aan kracht wint nemen we onze fietsen om nog een eind verder te trekken naar de noordoever, waar Le Village Musée du Der ligt. Net iets teveel Bokrijk voor ons, maar leuk om te doen met kinderen. We zien er oude vakwerkhuizen en scènes uit het leven lang voor de drie dorpen verdronken. Sommige huizen werden heropgebouwd en kunnen we nu bezoeken.


Internationale vedetten. Zo’n 7 km westelijker van het meer ligt La Ferme aux Grues, waar we de kraanvogels van dichtbij kunnen observeren op een enorm veld. Ze komen er op kracht voor de grote trek. Er is een observatiepost met twee verdiepingen, waar plaats is voor makkelijk 50 kijklustigen. Uitkijkposten voor vogels zien we zowat overal op onze fietstocht. In het westen is de natuur het mooist. We eten er op een van de vele picknickspots rond het meer. In het zuidwesten stoppen we even bij la Maison de la Réserve, waar we volop info vinden over de fauna en flora rond Lac du Der en de 100 km fiets- en 250 km wandelpaden. Wie nog niet genoeg kraanvogels zag, kan er een film bekijken met deze internationale vedetten die van het meer dé trekpleister van de streek maakten.


Graag geziene gasten. In de lente en zomer ondergaat het meer een ware metamorfose, wanneer het weer helemaal onder water staat wordt het een vissersparadijs. Van april tot september worden er maar liefst 3500 ha water voor zeilers en vissers voorzien en wordt er gezwommen en gewaterskied. Er zijn ook zes stranden en in het oosten van het meer, het meest recreatieve stuk, heb je cafeetjes, campings en winkels. En de vogels, die er natuurlijk het hele jaar door te zien zijn, krijgen dan 700 ha om tot rust te komen, een no-go zone voor motorboten, wiens bewegingsvrijheid tot slechts 600 ha wordt beperkt. Maar nu, wanneer het water laag staat en er grote stukken droog liggen, zwaaien de vogels hier de plak, ze hebben het hele meer overgenomen. Wij zijn er dus op het ideale moment.


Een enorme eik met een omtrek van meer dan 6 meter gaf Le Lac du Der zijn naam, ooit stond hij in de tuin van een dame die in een van de drie verdronken dorpjes woonde. ‘Der’ betekent eik in het Keltisch. Eiken zijn er nog volop. Terug in onze gîte, zien we honderden kraanvogels in het veld achter het huis. Hier kijkt men er niet meer van op, aan het gekwetter zijn de twee eigenaars intussen helemaal gewend. De bevolking ziet de kraanvogels én de toeristen maar al te graag komen, want ze brengen veel geld in het laatje.© DICHTBIJ & VER WEG 2015
.

ER NAARTOE:

Met de wagen: Je kan makkelijk met de wagen naar de Marne rijden en je eigen fietsen meebrengen. Le Lac du Der ligt op 300 km van Brussel. Leuk is dat je achteraf, om wat te bekomen van al die lichaamsaktiviteit, een 100 tal km verder kan rijden om in Reims een voorraad champagne in te slaan. (lees ook ons artikel over de beste champagnebars: dichtbijenverweg/2014/12/vijf-champagnebars-om-te-onthouden.html).

Met de trein: Een andere mogelijkheid is de fietsen op de Thalys zetten: Thalys Brussel-Parijs: 1u20 en dan vanuit gare de l’Est met de TGV naar Vitry-Le-Francois: 1u20min. Vandaar is het 22km fietsen naar het meer, maar het loont de moeite want je zit meteen middenin de natuur. Je fietsen mogen gratis mee op de Thalys als je het voorwiel eraf haalt en de fiets in een hoes steekt. thalys.be.voyages-sncf.com/nl


FIETSEN HUREN:

Als je dat allemaal teveel gedoe vindt kan je natuurlijk ook gewoon fietsen huren:
Vélodépôt: Op 12 km van Lac du Der in Montier-en-Der. Het ligt  vlakbij Le Haras National (de stoeterij), waar je ook kan logeren. www.velodepot.fr/location.html

Liberty Lake: Als je enkel rond het meer wil fietsen is er een verhuurbedrijf aan het meer,
in Giffaumont. Ze hebben alle soorten fietsen, ook kinderzitjes, tandems én elektrische fietsen, want die worden steeds populairder. En ze verhuren ook boten op het meer. www.liberty-lake.net

Elk jaar gebruiken tienduizenden fietsers de 100 km fietsroutes rond het Lac du Der. En wie de fiets even beu is, er zijn ook nog 250 km wandelpaden.

Kaarten en info kan je krijgen in l’office de tourisme van Lac du Der. Aan het meer zelf in het Station Nautique, in Giffaumont-Champaubertwww.lacduder.com & www.voiesvertes.comEET-TIP:

Ingekaderde, vergeelde krantenknipsel over en diploma's van de chef aan de muur, een jonge garçon in maatpak en das, achternagehold en gecorrigeerd door een lijvige bazin, zilveren fazanten op tafel, ultra barok salon en inox stolpen: restaurant Jacques Sautet in Vitry-le-François gaat er zo ver over dat het weer leuk wordt. Maar het belangrijkste is dat je er ontzettend lekker kan eten, een regelrechte aanrader. www.hotel-de-la-cloche.com

LOGEREN:

Gastenkamers: La Pinsonnière: wij sliepen in deze gezellige bed & breakfast in Heiltz-le-Hutier, waar we als koningen werden ontvangen. De dame des huizes is bovendien een kokkin die van aanpakken weet. De gîte ligt 12 km ten noorden van het meer. Vanaf 55€ voor 2 personen. www.chambredhotes-marne.fr

Origineel: Au Milieu de Nulle Part: het hotel bestaat uit een aantal vakwerkhuisjes, een schuur, een woonwagen, een péniche op het kanaal van de Marne en zelfs een boomhut. Het ligt op 2,5km van het dorpje Outines en 4 km van Le Lac du Der. www.au-milieu-de-nulle-part.com

In stijl: La Maison des Officiers: In Le Haras (de stoeterij) van Montier-en-Der kan je logeren in het officiers huis: vanaf 55€ per nacht, p/p. La Maison des Officiers ligt op 12km van het meer, middenin een bosrijke omgeving, dus leuk om met de fiets te doen.  
La Maison des Officiers heeft het officiële label van Le Champagne à Vélo en zijn dus op alles voorzien. Zij zorgen ook dat je bagage ter plaatse komt. Boeken op: la-maison-des-officiers.nl & www.maison-des-officiers.comDOEN:

Een  ornithologen walhalla: Meer over birdwatching en de vogels van Lac du Der lees je op de site van onze gids/ornitholoog Antoine Cubeixo: antoinecubaixo.jimdo.com

Vissersparadijs: In de lente en zomer kunnen vissers er hun hartje ophalen en is het een ontspannende vakantiebestemming met jachthaventjes, 6 stranden en leuke picknickplekken.  

Village musée du Der: een plek waar je kennis maakt met het leven en de geschiedenis van de streek, in typische vakwerkhuisjes:  www.villagemuseeduder.com

La maison de la reserve: Voor vragen over het meer en de natuur errond kan je hier altijd terecht. Site de Chantecoq in  Giffaumont-Champaubert aan het meer: www.oncfs.gouv.fr

Artisanale bierbrouwerij: kleinschalige brouwerij in Montier-en-Der, waar nog artisanaal bier wordt gemaakt. Je kan het proces meemaken en er uiteraard een biertje uitproberen. www.brasserieartisanaleduder.fr

Toeristische dienst Marne: www.tourisme-en-champagne.nl

Info over Frankrijk: be.france.fr/nl

Meer fietsen in Champagne-Ardenne op onze blog:

Groene routes Champagne-Ardenne 1: Fietsen in de Franse Maasvallei
Groene routes Champagne-Ardenne 3: Fietsen in Haute-Marne
Groene routes Champagne-Ardenne 4: Fietsen in Aube


GROENE ROUTES CHAMPAGNE-ARDENNE (2) - FIETSEN IN MARNE

Geen opmerkingen

Naam

E-mail *

Bericht *

-->