GROENE ROUTES CHAMPAGNE-ARDENNE (1) - FIETSEN IN DE FRANSE MAASVALLEI


Fietsen is relaxen èn bewegen, genieten en op het gestage ritme van je pedalen opgaan in de wereld rondom. Wij deden het zowat overal ter wereld, maar ontspannen fietsen kan je ook gewoon bij onze buren van Champagne-Ardenne. Die gaan met hun Voies Vertes resoluut voor kilometerslange fietstrajecten langs adembenemende decors. Wij trekken van Charleville naar Troyes, met de trein en mét de fiets dwars door de vier groene departementen van de regio. Naast de mooiste landschappen ontdekken we niet alleen charmante oude stadjes, we beleven ook spectaculaire natuurmomenten en genieten volop van de lokale gastronomie. Etappe één van onze trip: Voie Verte Trans-Ardennes.
Place Ducale in Charleville-Mézière stond model voor Place des Vosges in Parijs


Een magische kaleidoscoop. Meteen bij onze aankomst in Charleville-Mézière klimmen we op de fiets voor een verkenning van de historische stad. Charleville en Mézière, gespleten door een meander in de Maas, waren twee autonome steden die in 1966 met elkaar versmolten. Blikvanger in de oude vestingstad Mézières is de Notre Dame d'Espérance. Buiten maakt de 17e eeuwse basiliek een aftandse indruk door de erosie die er ongestoord aan vreet, maar binnen spatten de kleuren ons tegemoet. We vergapen ons aan de 68 prachtige glasramen van Rene Dürrbach, vriend van Picasso, die tussen 1955 en 1979 de kerk voorzag van meer dan 1000 m2 glas-in-lood. Zelf noemt hij het zijn meesterwerk, voor ons is het een magische kaleidoscoop van licht en kleur, iets dat je bij een bezoek aan Mézières niet mag missen. Op de terugweg naar Charleville fietsen we langs het immense standbeeld van Carlo I Gonzaga, de hertog die in 1606 de civiele stad uit de grond stampte en welvaart bracht. Onze tweewielers gaan even op stal en we verkennen Charleville te voet, want de gezellige straatjes in de oude stad vragen er echt om.

Charlevilles beroemdste inwoner ooit: Arthur Rimbaud


Place Ducale, het kloppend hart van Charleville, lijkt met huizen in Hendrik IV stijl en sierlijke arcades wel een grotere versie van Place des Vosges in Parijs. Het blijkt nog te kloppen ook, want het hele idee kwam van Clément Métezeau, de broer van Louis die een jaar later voor de Parijse versie tekende. Rond het immense plein ligt een raster van rechte straatjes met leuke boetieks, restaurants en cafeetjes. In rue Bérégovoy wandelen we langs het geboortehuis van Charleville's beroemdste inwoner ooit, de dichter Arthur Rimbaud die hier in 1854 het levenslicht zag. Vandaag heeft Rimbaud twee musea in Charleville, de stad waaraan hij een flinke hekel had en die hij 'de stomste aller provinciesteden' noemde. Ons oordeel is gelukkig iets milder. Wij plannen alvast een nieuwe trip naar het gastvrije stadje aan de Maas, als het gerenoveerde Rimbaudmuseum z'n deuren weer wijd openzet.

een gratis plan  gidst je handig langs de bezienswaardigheden in de Maasvallei


Ongestoord genieten. Met onze comfortabele Hollandse fietsen rollen we de Maasdijk op in Montcy-Notre-Dame, gewapend met een plannetje van de toeristische dienst dat ons zal gidsen langs de highlights van het 25 km lange traject naar Monthermé. Dé grote attractie is de vallei zelf, met de grillige Maas die als een immense slang door het Ardense landschap slingert. Fietsen doen we ontspannen en niet té snel om voluit te genieten van de kleurrijke lappendeken die de herfst over de vallei heeft getrokken. Enkele ezels gapen ons nieuwsgierig aan tijdens een fotostop, hier en daar vliegt een reiger verschrikt op en ijsvogeltjes scheren laag over het water richting overkant. We rijden langs stille dorpjes die in het landschap verankerd zijn, oude verlaten fabrieken en blinkende rotspartijen die steil naast het jaagpad omhoog klimmen. In geen tijd valt de stress van alledag van ons af. Het leuke is dat we ook veilig kunnen fietsen langs de groene Trans-Ardennes (Voie Verte). Het oude jaagpad langs de Maas is over de hele lengte van 83 km verboden voor alle gemotoriseerde voertuigen.
De Maas kronkelt als een slang door de Franse Ardennen


De laatste brug over de Maas voor onze eindbestemming schijnt uniek te zijn, want het is de enige spoorwegbrug in Frankrijk die twee tunnels met elkaar verbindt. Just for the record. In Monthermé droppen we onze fietsen met de bagage in hotel Les Boucles de Meuse waar we overnachten. We maken ons op voor een nieuwe krachttoer: de beklimming van de meer dan 200 m hoge Roche à Sept Heures, waar we genieten van het het mooiste panorama van de hele Maasvallei. Beneden trekt de rivier een quasi perfecte lus in het landschap, bekend als le Pèrle de la Vallée. Het is een adembenemende ervaring die onze laatste restjes energie meer dan waard was. In ons hotel aan de Maas komen we op krachten bij een lekker diner dat ons wordt voorgeschoteld door de sympathieke eigenaar Artero. De Ardennen en de herfst, dat is gegarandeerd wild op je bord. De huisgemaakte eendenterrine, de everzwijnragout, de wijn, ze gaan erin alsof we in dagen niks gegeten hebben. 
DICHTBIJ & VER WEG 2015 - FOTO 1 & 2 © CDT - FOTO 5 & 6 © LAETIS.

Groene Route Trans-Ardennes praktisch:

Voie Verte Trans-Ardennes: fietsen over het 83 km lange oude jaagpad langs de Maas van Charleville-Mézières tot Givet bij de Belgische grens. Het pad werd heraangelegd voor fietsers, ruiters, skaters en wandelaars, gemotoriseerd verkeer is verboden over vrijwel het hele traject. 

Vervoer: Vanuit België zijn er diverse mogelijkheden. Zo kan je bv. met de auto naar Givet rijden en met de fiets verder naar Charleville-Mézières, of met de trein naar Charleville-Mézières en met de fiets naar Givet. (Brussel - Charleville: 124 km / Brussel - Givet: 86 km). De Groene Route Trans-Ardennes loopt door steden en dorpen met een treinstation en de fiets mag van de regionale spoorwegen (TER) gratis mee: www.ter-sncf.com/champagne-ardenneJe kan je eigen fiets meebrengen of er een huren in een van de filialen langs het traject en je kan overnachten in een van de deelnemende hotels. Wij reden met een gehuurde fiets van Le Colvert Mosan: www.ardennes.com/le-colvert-mosan

Wij sliepen in Les Boucles de Meuse in Monthermé, waar je ook lekker kan eten en de gastheer bijzonder sympathiek is. www.lesbouclesdemeuse.net


Info over Ardennes: nl.ardennes.com  
Info over Champagne-Ardenne: www.champagne-ardennen-toerisme.nl  
Info over Frankrijk: be.france.fr/nl


Meer fietsen in Champagne-Ardenne op onze blog:

Groene routes Champagne-Ardenne 2: Fietsen in de Marne
Groene routes Champagne-Ardenne 3: Fietsen in Haute-Marne
Groene routes Champagne-Ardenne 4: Fietsen in Aube 

Meer Charleville op onze blog: Rimbaud a la carte-in Charleville.         
Volg Dichtbij & Ver Weg op de sociale media

WIJ ZIJN SOCIAAL:


GROENE ROUTES CHAMPAGNE-ARDENNE (1) - FIETSEN IN DE FRANSE MAASVALLEI

Geen opmerkingen

Naam

E-mail *

Bericht *

-->