VIJF CHAMPAGNEBARS OM TE ONTHOUDEN


Ondanks de vele veuves blijft champagne nog een echte mannenwereld maar een fikse verjongingskuur tekent zich intussen af. Tussen Reims en Troyes waait een frisse wind, jonge en creatieve champagne adepts gooien het sinds kort over een heel andere, hippe boeg. Tijdens onze trip door de Champagne ontmoetten we niet alleen jonge producenten die mikken op een dito publiek, we ontdekken ook volop champagnebars die het godendrankje uit de oubollige elitaire sfeer halen. Hier zijn er alvast vijf die je niet mag missen tijdens een bezoek aan de prachtige Champagnestreek.

Le Clos in Reims: genieten van een betaalbaar glas bubbels tussen een jong en trendy publiek

Reims - Le Clos. Rondom het culinaire icoon Halles Boulingrin in Reims vindt je volop gezellige bistro's en dito bars. De leukste vinden wij de trendy champagnebar Le Clos, een idee van de jonge eigenaars Gaella en Benjamin. Le Clos haalt de champagne galant van zijn elitaire troon af en dwingt hem op een gewone stoel en dan nog liefst een van de vlooienmarkt. Al vanaf 5 euro drink je er een lekker glas bubbels tussen een jong publiek. Le Clos oogt buiten als een chique bar, maar binnen kom je terecht in een artistiek café, waar je ook nog eens lekker kan eten. Oude cinemazeteltjes, originele verlichting en een immens tuinterras met banken en tafels, gemaakt van paletten, vormen het funky decor. Felgekleurde paraplu’s, een immens fresco en petanquebaan zorgen voor een speelse noot. Wekelijks staat er een andere champagne in de kijker en op zaterdag trakteert de champagneboer van dienst een lunch aan al wie een fles van zijn champagne bestelt. Tot kreeft toe wordt er gefluisterd. Le Clos organiseert champagne- en wijndegustaties, maar wil het verder verruimen naar koffie, chocolade en sigaren. 
jonge dynamiek in champagneland: Jean-Philippe Waris en Lareen Baillette

Jonge dynamiek. In Le Clos ontmoeten we het sympathieke stel Jean-Philippe Waris en Lareen Baillette, beide jonge twintigers èn champagneproducenten. Jean-Philippe gaf het bedrijf van zijn moeder (Waris Larmandier in Avize) een nieuwe, biodynamische schwung. Hij werkt met paarden in de wijngaarden, weert insecticiden en voert een succesvolle marketing die vooral een jong publiek aanspreekt. Zijn bevallige vriendin Lareen Baillette van de champagne Jean Baillette-Prudhomme in Trois Puits, maakt samen met haar zus en moeder champagne. Une histoire de femme dus en dat is pas ècht vernieuwend, want ondanks de vele ‘veuves’ is champagne nog een echte mannenwereld. Wij proefden hun respectievelijke champagnes en neem het van ons aan, ze zijn délicieux.
bubbels tussen de bomen: Perchingbar, Verzy


Verzy - Perchingbar. De Perchingbar in Verzy krijgt van ons de prijs voor de origineelste champagnebar. Champagne drinken in een trendy boomhut, draaiend op zonne-energie metershoog boven de grond, het is weer eens wat anders. Ook hier bedacht een jonge (groene) eigenaar het concept: Olivier Couteau. Olivier begon met een boomparcours in het omliggende park Arboxygène, maar had een bar nodig. Vanuit de bijzonder origineel ingerichte houten boomhut met terras kijken we relax uit over een vallei vol groene wijngaarden. Perchingbar werkt met een handvol vaste producenten als Mumm, Louis de Sacy, Bollinger en Pehu Simonet en een vaste traiteur die garant staat voor tafelen op gastronomisch niveau. Binnenkort kan je hier ook nog eens overnachten in super design boomhutten.
stijlvol maar trendy: Chez George in Epernay

Epernay - Chez George. Ook gereputeerde champagnemerken beseffen stilaan dat een kleine tot middelgrote make-over een must is. De jonge en sympathieke Antoine Malard, zoon van, heeft op het domein van het bekende huis George Cartier en Malard in Epernay, een moderne champagnebar geopend: Chez George. Het koningsdrankje verleidt ook hier langzaam maar zeker een jong en hip publiek. Hoewel Antoine het voorlopig vooral met locals moet stellen, vinden meer en meer passanten de weg naar deze stijlvolle maar trendy bar op een steenworp van de beroemde Avenue de Champagne.
La fine Bulle, meer dan 160 soorten champagne te proeven


Epernay - La Fine Bulle. Nog in Epernay runt Malika Florance het indrukwekkende La Fine Bulle, geen bar in de enge zin, maar wel een plek waar je liefst 300 champagnes kan degusteren en kopen aan de prijs van de producenten. Je hoeft dus niet de halve Champagnestreek te doorkruisen op zoek naar je favoriete flessen hoewel wij dat niet persé als een nadeel ervaren. Behalve champagne proeven kan je er ook nog tafelen en in de boetiek vindt je zowat alle champagnegadgets en accessoires die je kan bedenken, van ijsemmers tot juwelen toe. Malika is een bijzonder bezige bij, want ze slooft zich elke dag van 10 u tot middernacht met de glimlach uit voor haar klanten.
trendy Troyes verdingt zich in Au Coeur du Bouchon

Troyes - Au Coeur du Bouchon. ‘Votre nouvelle expérience champagne’ is de slogan waarmee Eric Maillot, de jonge eigenaar van Au Coeur du Bouchon zijn hippe bar in Troyes promoot. Je kan er maar liefst 140 champagnes degusteren. Eric is een goeie marketeer: hij engageert DJ’s, organiseert salsaklassen, modeshows, filmvoorstellingen en zendt zelfs live radioshows uit vanuit de bar. Au Coeur du Bouchon trekt vooral een jong en trendy publiek aan. Blikvanger in, of beter onder de bar, is de authentieke Gothische kelder die Eric ontdekte tijdens de verbouwingswerken en die hij nu voor evenementen gebruikt. Net als het prachtige stadje warm aanbevolen!
Perching Bar: a bar with a vieuw


© DICHTBIJ & VER WEG 2014


Info over de Champagnestreek:


Info over Frankrijk: be.france.fr/nl
Aube en Champagne Tourisme: www.aube-champagne.nl

Update: Tot onze grote spijt en verwondering is Au Coeur du Bouchon er intussen mee gestopt.
Meer champagne op onze blog: Bubbels en more in Reims

WIJ ZIJN SOCIAAL


VIJF CHAMPAGNEBARS OM TE ONTHOUDEN

Geen opmerkingen

Naam

E-mail *

Bericht *

-->