[REVIEW] JEAN-PIERRE GABRIEL: THAILAND THE COOKBOOK


Goed nieuws voor  wie verlekkerd is op de Thaise keuken: vorige week verscheen Thailand, The Cookbook van Jean-Pierre Gabriel, de auteur/fotograaf die drie jaar lang door Thailand reisde en er meer dan 500 unieke recepten bij elkaar sprokkelde. Hij trok van noord naar zuid, op zoek naar de lekkerste en origineelste Thaise gerechten. Die vond hij niet alleen in de paleiskeuken en de beste restaurants, zoals in zovele andere kookboeken, maar vooral ook op markten en bij gewone mensen thuis. Het resultaat van zijn queeste werd gebundeld in een lijvig en gevarieerd boek en is een must voor elke rechtgeaarde Thailand adept. Op de boekvoorstelling in Cook & Book wikten wij met het boek ook meteen een van de favoriete gerechten van de auteur.


Een betere plek dan de imposante boeken- en eettempel Cook & Book in Sint-Lambrechts Woluwe kon auteur Jean-Pierre Gabriel zich voor de lancering van z'n nieuwste boek 'Thailand, The Cookbook' nauwelijks voorstellen. Ook de kersverse Thaise ambassadeur Gunavibool is zichtbaar onder de indruk van de locatie. Voor de selectie van de 500 recepten in het boek doorkruiste Jean-Pierre zowat elke regio in Thailand, een hele klus zegt hij zelf. 'Het aanbod is enorm en bovendien evolueert de Thaise keuken ontzettend snel'. Het boek is volgens hem dan ook slechts een snapshot uit het rijke en gevarieerde Thaise culinaire aanbod. Aan een gastronomische verkenning van Thailand hou je natuurlijk markante herinneringen over. 'Ik at soms heel extreme ingrediënten,' lacht de auteur, 'maar vooral het gebruik van de vijzel blijft me charmeren'. En al voelde hij zich vaak 'lost in translation', op zijn tocht leerde hij vooral de knepen van het vak van gewone mensen. Echte aanraders en onderschatte gerechten zijn volgens Jean-Pierre fish noodles en stir-fried ginger chicken. Een van zijn favoriete Thaise gerechten proeven we tijdens het buffet achteraf, Thai pomelo salad: een regelrechte delicatesse, die je jammer genoeg nog te weinig terugvindt in de Thaise restaurants bij ons. Ook de ambassadeur geniet er met volle teugen van. Op onze vraag wat intussen zijn favoriete Belgische hap is antwoordt hij vlotjes: 'stoofvlees met friet'. Een rake keuze, mijnheer de ambassadeur! 


Links:

Thailand, The Cookbook van Jean-Pierre Gabriel verscheen bij Phaidon, in het Engels, maar is nu ook in het Nederlands te verkrijgen. Het telt 528 pagina's met 200 prachtige kleurenfoto's van de auteur zelf, hardcover. Richtprijs: 40 euro. Hier kan je het boek bestellen: http://fave.co/1CsYTL6      

Cook & Book in Sint-Lambrechts Woluwe: www.cookandbook.be


© tekst en foto's: Werner Gladines & Myriam Thys 2014.

WIJ ZIJN SOCIAAL:

[REVIEW] JEAN-PIERRE GABRIEL: THAILAND THE COOKBOOK

Geen opmerkingen

Naam

E-mail *

Bericht *

-->