BANGKOK, TRENDY'ER DAN OOIT


Trends en trendy's veroveren sinds enkele decennia Bangkok, mijn lievelingsstad die ik intussen ken als mijn broekzak. Vooral jongeren houden er een vinger aan de pols en volgen alle nieuwe ontwikkelingen op de voet. Zij bewijzen ook dat trendy niet persé duur hoeft te zijn. Je kan hier tips vinden om met veel of weinig centen de stad te ontdekken. Trendy cheap versus trendy chic.


boetiekhotel The Siam is erg gegeerd in Bangkok

TRENDY SLAPEN:

Trendy chic. Toeterend kruist een oude rijstboot een longtail met een paar monniken, op een andere boot gaan jongelui luidkeels uit de bol. De Chao Praya, de rivier die Bangkok doorklieft, leeft een eigen leven. Vanop het terras van het mondaine en erg gegeerde boetiekhotel The Siam geniet ik van de omgeving. Ontsnappen aan de drukte kan hier perfect. Het hotel ligt in een jonge hippe buurt, vlakbij de weekendmarkt, op een half uurtje varen van het centrum. 'We wilden een echt resort creëren in Bangkok,' zegt Kriss Susokol, de charismatische eigenaar en bekende Thaise pop-en filmster. Hij schuimt graag de antiek-en rommelmarkten af. Zijn oogst, zoals oude filmstoelen en projectors, verwerkt hij in het originele hoteldecor.
www.thesiamhotel.com vanaf 400 euro p/nacht. (super luxueus met eigen butler)


Sofitel So Bangkok, dertig etages pure luxe
Op de dertig etages van het strakke moderne Sofitel So draait alles rond water, vuur, aarde, metaal en hout. 'The blue planet' lacht de PR als ik verbaasd mijn blauwe 'aarde' kamer zie. Aan het zwembad met infinity kijk ik uit op het Lumpini Park en de imposante skyline van Bangkok. Voor het ontwerp van dit hotel tekende een gerenommeerd Thais architect. De bizarre elegantie van de Franse modegoeroe Christian Lacroix maakt het interieur helemaal af. Ik zit er meteen goed voor trendy shopping in de categorie chic et cher. De onconventionele en met humor gekruide gadgets van Toine worden vooral door lokale artiesten gemaakt. Verder is er de indrukwekkende interieurboetiek van de Franse ontwerper Gilles Caffier.
www.sofitel.com
www.gillescaffier.com
www.toineinbangkok.com


Riva Surya: trendy en goedkoop

Trendy cheap. Goedkoop, zelfs heel goedkoop logeren in Bangkok is makkelijk. Maar voor wie er nog wat design of trendy kader bovenop wil is Riva Surya de ideale keuze. Ook hier ontbijt ik op de Chao Praya oever in een rustgevend en hedendaags decor. Het hotel ligt vlakbij Kao San road, het backpackersparadijs met niets dan leuke bars en restaurants. Ook het trendy Babble & Rumcafé van het hotel is waanzinnig populair.
www.rivasuryabangkok.com


TRENDY MARKTEN:

Trendy chic. Rod Fai Market (dure antiek)
Local hero Kriss neemt me een avond mee naar de ROD FAI rommelmarkt, alias Talad Dek Neaw (letterlijk: markt voor hippe en coole mensen). Welgestelde Thais zoals Kriss vinden er hun gading. Wat begon met een dozijn marchands en de leuke retro Rod's Pub, groeide in no-time uit tot de grabbelton van Thaise trendy's, met honderden standjes, knappe kunstgalerijen, antiek en veel brocante. Je kan er ook goedkope rommel kopen zoals dat hoort op een rommelmarkt, maar de antiek is behoorlijk prijzig. De omliggende bars zijn dan weer een goedkoop alternatief voor de duurdere in het centrum. Toeristen zie ik er bijna niet. Het is leuk om tussen een overwegend jong en hip publiek met een filmacteur/rockster rond te lopen. Iedereen herkent Kriss en wil met hem op de foto. Als ik een enorme geschilderde filmaffiche op een muur zie lacht hij verlegen: 'dat ben ik.'
Van 17 u tot middernacht (enkel weekend) op Khamphaengphet Road (achter de Weekend Market) Metro: Khamphaengphet.




Trendy cheap. Chatuchak (weekend Market)
Met 15.000 kraampjes en alles wat een mens nodig heeft is de broeierige Chatuchak een absolute must voor shopaholics. Je vindt er kookpotten tot trendy accessoires, kleding, brocante, antiek, kitscherige gadgets, juwelen voor geen geld en zelfs dieren. De massa mensen in de nauwe doorgangen moet je wel voor lief nemen. Secties 22 tot 26 zijn het leukst voor toeristen en een steegje in sectie 2 tekent voor de meest trendy shops. Wie nog nooit op straat heeft gegeten moet het hier uitproberen. Een lekker soepje en een pikante kipsla kosten me slechts 3 euro en het is om duimen en vingers bij af te likken.
Elke zaterdag en zondag van 9 tot 18 u. Skytrain Mo Chit.


JEZELF TRENDY VERPLAATSEN:

Trendy cheap: fietsen. Fietsen is recent helemaal in en de Thais doen het zoals altijd meteen goed in een strakzittende rennersoutfit. Ook voor toeristen zijn er fietstours. Je kan door China Town fietsen of op een eiland in de Chao Praya, maar ik opteer voor Bangkok jungle, net aan de overkant van de rivier, recht tegenover de drukke Sukhumvit area. De stad is vlakbij maar het lijkt of ik terug fiets in de tijd, langs kleine dorpjes, tempels en schooltjes. Aan de drijvende markt laat ik me alles wat de gids me voorschotelt welgevallen, van insecten tot heerlijke kokoskoekjes.
Spice Roads: halve dag Bangkok jungle: 1100 Bth (26 euro). Er zijn ook langere fietstochten bv. naar Ayuthaya: 
www.spiceroads.com
met de fiets naar Bangkok jungleTrendy chic: rollen.
De Segway is een trendy en eco-bewuste manier om Bangkok te verkennen. Na een korte les kan ik het ding moeiteloos besturen en trek ik er de oude stad mee in, het lijkt of alsof ik zweef. Toegegeven, calorieën verbruik ik er niet mee en het is een stuk duurder dan fietsen maar het is hip, fun en snel.
Segway tours Bangkok: tochten van 3 u (3500 Bth: 90 euro) tot een hele dag (6000 Bth, 150 euro). www.segwaytourthailand.com


MASSAGES:

Trendy cheap. Bangkok is bekend voor de beste massages ter wereld. De Wat Po tempel heeft een lange traditie, wat te zien is in verschillende beelden en muurschilderingen in de tempeltuin. Je kan er les volgen en zelf leren masseren, maar het is ook dé beste plek voor een heerlijke en vakkundige massage voor erg weinig geld. Telkens als ik in Bangkok ben ga ik er naar toe. Een uur en 200 Bth (5 euro) later sta ik herboren weer buiten. www.watpomassage.com/2014/

Trendy chic. De spa van Sofitel So is dan weer goed voor een aller/retour naar de hemel. Het uitzicht vanuit de exquise ingerichte kamers, geïnspireerd op een mysterieuze jungle in So Spa brengt me zelfs zonder massage naar hogere sferen. The signature massage: 5 elements (90 min) kost 3400 Bth (85 euro) www.sofitel-so-bangkok.com/en/so-spa

TRENDY SHOPPEN:

Trendy chic. In Central World, het grootste shoppingcenter van Bangkok, ben ik vooral onder de indruk van Fly Now III. De fresco's, de etalagepoppen met dierenkoppen, de kleren en accessoires zijn speels en origineel. De Thaise ontwerper geniet ondertussen internationale faam. Een gigantische foto van Kurt Cobain lokt me The Odyssey in. Een originele collectie in een vintage decor van oude lp's en kartonnen tekenfilmfiguren. In Siam Paragon, met meer dan 1000 shops van vooral internationale designers, vergaap ik me aan de Belgisch-Thaise kruisbestuiving van Tube Gallery. Voor hun collectie eind 2013 lieten de twee Thaise designers zich inspireren door de schilderijen van Belgisch kunstenaar Christian Develter, die al 15 jaar in Bangkok woont. Naast de deur ligt Siam Discovery, met vooral jonge Thaise designers, het is een stuk goedkoper en op en top hedendaags.
www.flynowiii.com: gelijkvloers Central World.
The Odyssey: idem, Thaise designer.
www.tube-gallery.com : Siam Paragon, eerste etage.


Fly Now III: fresco's en etalagepoppen met dierenkoppen
Trendy cheap. Goedkoop shoppen kan in de 1500 shops van Asiatique, in de oude scheepshangars langs de Chao Praya. Het is pas open sinds 2013 en dus bijzonder ‘hot’. Het is bovendien heerlijk om op een zwoele avond de esplanade af te wandelen en iets te drinken op een van de vele terrasjes met zicht op de rivier. Mijn nieuwe schoenen, waar ik dringend aan toe ben na uren shoppen, vind ik voor een prikje in MBK Ook voor kleren, koffers, souvenirs en elektronische gadgets is MBK perfect. Ik bied er zelfs af, want voel me er meer op een markt dan in een shoppingcenter. Nog een troef is dat ik hier op zowat elke verdieping mijn voeten kan laten masseren voor amper 200 bath (5euro). Vanuit MBK volg ik het voetpad en word met de mensenmassa de steegjes en galerijtjes van Siam Square ingestuwd. Trendy en vintage zijn hier troef. Prijzig? Nee en afbieden is een must. ‘Peing’ (te duur) helpt. Hoe langer je het woord rekt, hoe grappiger ze het vinden. Het ijs breekt en de prijs daalt.
www.thaiasiatique.com (open van 17u tot 23u) 
www.mbk-center.co.th


Trendy cheap shoppen in MBK

TRENDY RESTAURANTS:

Trendy cheap. Insecten eten is een overgewaaid fenomeen uit Laos en het N-O van Thailand. Het is in, erg goedkoop en het zou gezond zijn. Sprinkhanen zijn best lekker, maar de kevers laat ik met plezier aan me voorbij gaan. Eten op straat wint enorm aan populariteit bij toeristen. De mobiele eetstandjes (hawkers), die je overal vindt, bieden vooral op avondmarkten zowat de hele Thaise gastronomische waaier aan. Ik ben een absolute adept en vind het heerlijk om in de potten te kijken en aan te wijzen wat lekker lijkt. Voor 5 euro vul ik galant mijn tafel.

Bed Supperclub, een van de meest innovatieve gebouwen in Bangkok

Trendy chic. Eten in bed, dat is pas trendy. De futuristische koker van Bed Supperclub is een van de meest innovatieve gebouwen van Bangkok. Het minimalistische decor is volledig wit, je eet er op een wit bed met witte kussens, omringd door witte muren. De Dj’s tunen de sfeer met eclectische muziek. Tijdens het aperitief worden shoppingpijntjes gratis weg gekneed door masseurs uit Wat Po. De keuken is uitstekend, wat nog ontbreekt is iemand die alles in mijn mond steekt, maar ik ben ervan overtuigd dat zelfs daarvoor kan gezorgd worden. ’We willen blijven verrassen’, zegt Sanya Souvanna, de creative director, die ook partner is in het nieuwe trendy en minder dure restaurant Quince.

Nog een optie voor trendy chic is de Sky Bar met restaurant Sirocco. Het gevoel wanneer ik de Hollywoodiaanse trappen afdaal vanuit de enorme koepel op de State Tower, een van Bangkoks hoogste wolkenkrabbers, is onbeschrijfelijk. Vanuit de bar, een lichtgevende cirkel, heb ik een spectaculair zicht op Bangkok. Het is met zijn 63 etages de hoogst gelegen openluchtbar van de wereld. Als ik dan ook nog word getrakteerd op live jazz muziek, ben ik zelfs bereid iets meer uit te geven aan een cocktail dan in België.
www.lebua.com/sky-bar (geen bermuda’s, sandalen of teenslippers voor mannen, er is een dresscode) 




Openluchtbars en restaurants op het dak van de hoogste buildings in Bangkok zijn een echte trend. Met het succes van Sky Bar voor ogen, rijzen ze als paddenstoelen uit de grond. In Vertigo en Moon Bar bovenop het eigentijdse Banyan Tree Hotel, zijn de prijzen vergelijkbaar. Park Society op het dak van Sofitel So is iets voordeliger en het zicht op het immense Lumpini Park krijg ik er gratis bij.

Ook met spectaculair uitzicht, maar goedkoper is Above 11. Ik probeer er de uiterst originele fusion sushi’s, een vreemde mix van Japans en Peruviaans. In het modieuze decor van Long Table heb ik meteen contact met de andere gasten aan de langste restauranttafel van Thailand: 25 m. De traditionele Thaise keuken met een moderne twist is er bijzonder lekker.

TRENDY UITGAAN:

Het lijkt of Bangkok nooit slaapt. Naast de skybars zijn er ook gewone bars die best hip zijn en waar je zelfs naartoe kan op je flipflops. Het eten is er cheap, de drankjes eerder chic.

Sukhumvit area. Vaste waarde Q-Bar is nog even populair als 10 jaar geleden. In de buurt ligt Bed Supperclub, dat naast het restaurant ook nog een club heeft. Vlakbij ligt de nieuwe (tapas)bar Apoteka, een oude apotheek met allerlei glazen tubes en bokalen in het uitstalraam en filmprojecties op de muren.
Icebars zijn ontzettend populair bij de Thais, die niet liever doen dan zich warm induffelen. Aan de ingang van -5° Icebar, die volledig uit ijs bestaat, krijg ik een skivest en handschoenen. Voor 500 bath (12 euro) mag ik 20 minuten lang wodka shots à volonté drinken. In de Titanium Icebar is het zelfs -10°. Zij bieden alle wodka’s van de hele wereld aan, zelfs een Vlaamse: Obey.
-Apoteka: Sukhumvit, soi 11
-Titanium Icebar: Sukhumvit, soi 22
-5°Icebar: Silom Road, 981
!!-Bed Supperclub: heeft intussen jammer genoeg de deuren gesloten. Het cilindervormige gebouw werd verplaatst naar Sukhumvit soi 13 en heet nu Chi Ultralounge!!


Long Table: modieus
Thonglor area. Thonglor is het nieuwste hippe kwartier. Ook hier opende onlangs een Apoteka Bar, waar de vele live optredens vooral een succes zijn.
In het retro getinte Fat Gutz gaan oesters, fish & chips, rum en whisky vlot van de hand. De 16 home made cocktails zijn genoemd naar gezonken schepen. Iron Fairies, van dezelfde eigenaar, is een bar/restaurant met live jazz optredens, een galerij en zelfs een smidse. De beeldjes die er gemaakt worden kan je kopen. Het eten is er goedkoop, de cocktails allesbehalve. In het leuke decor van Bottoms Up kan je al ’s middags terecht, wijn- en bierdrinkers zitten er ieder in een eigen universum. Het eten en de prijzen zijn er Europees. Thais kan je eten in het modieuze White Café in loft stijl, dat ’s avonds transformeert in bar. In de tearoom/chocolade bar Mister Jones voel ik me weer kind tussen pluchen beren op schommels, een hinkelparcours en een chocolade lounge.
Een klassieker, maar nog steeds te gek om waar te zijn, is Lovesick Pub. In een geluidsdichte kamer kan je er je liefdesverdriet uitschreeuwen, foto’s van je ex bekogelen en alles wat je van hem kwijt wil verkopen. Erg Thais.
-Apoteka: Thonglor (=Sukhumvit soi 55), soi 12
-Fat Gutz en Mister Jones: Seenspace Center in Thonglor, soi 13
-Lovesick Pub: Thonglor, soi 10, 159
-Bottoms Up en White Café: op Thonglor zelf

TRENDY BELGEN. Belgen Christian Develter en Peter Smits hebben de flair om iedereen die vernieuwend werkt in Bangkok te verenigen in hun Wharp Studio. Voor het eerst zie ik, gebaseerd op traditionele oude dansen, echt hedendaags danstheater in Bangkok. Iets om toe te juichen.
www.christiandevelter.com

© tekst & foto's: Myriam Thys 2014


THAILAND PRAKTISCH:

TAT: Tourist Board van Thailand: info@tourismthailand.be of kijk op de website: www.toerismethailand.be
Thai Airways:
3 rechtstreekse vluchten Brussel-Bangkok (di,do en za) met een nieuwe Boeing 777-300 ER. Meer info: www.thaiairways.com 

Footprints organiseert individuele reizen naar o.a. Bangkok en Thailand. Voor meer info: www.footprints.be of bij de lokale reisagent.



WIJ ZIJN SOCIAAL


BANGKOK, TRENDY'ER DAN OOIT

Geen opmerkingen

Naam

E-mail *

Bericht *

-->