COSTA BLANCA, ZOVEEL MEER DAN EEN POPULAIRE KUSTSTROOK

Costa Blanca Spanje, bezienswaardigheden

De Costa Blanca is zoveel meer dan de over populaire kuststrook. Oktober is een ideale maand voor een tripje naar het zuidoosten van Spanje, geen horden toeristen meer en met 28° duik je terug de zomer in.  Lekker eten in hippe restaurants, ontelbare wellnessmogelijkheden, interessante musea,  prachtige natuur en schilderachtige dorpjes, de Costa has it all. 

Costa Blanca Spanje, bezienswaardigheden

Costa Blanca Spanje, bezienswaardigheden
Altea.

Kunstenaarsstadje Altea. Wat doe je in een kunstenaarsstad? Een kunstenaar opzoeken en je creatief bezighouden. Enrique weet hoe. Hij leert me pottenbakken met een simpele lepel. De man die al sinds de jaren ‘80 keramieken voorwerpen maakt zonder draaitafel is daar bekend mee geworden. Na één les kan je hier al met je eigen vaas onder je arm naar buiten wandelen. Perfect voor toeristen op een regenachtige dag, iets wat ze hier, jammer genoeg voor Enrique, niet vaak meemaken. Er zouden 350 zonnige dagen per jaar zijn. 

Costa Blanca Spanje, bezienswaardigheden
Altea.

De Costa Blanca wordt ook wel eens het Europese Californië genoemd, in Altea bv. loop je geregeld beroemdheden tegen het lijf. Zo is er hotel Villa Gadea, waarvan Julio Iglesias de eigenaar is. Het is uiterst select en tja beroemd trekt beroemd aan. Sha is dan weer een heel exclusieve Spa, waar Ronaldo vaak te vinden is. Want wellness en gezondheid zijn ook twee paradepaardjes van La Costa. Het is klimmen naar het historische centrum van Altea. Maar ik word er beloond met een prachtig zicht op het rustige strand van de stad zelf, op Calpe en de biotoop van de Benidorm Bastards, ook wel eens het Manhattan van de Costa Blanca genoemd.

"Costa Blanca wordt ook wel eens het Europese Californië genoemd."

Costa Blanca Spanje, bezienswaardigheden

Costa Blanca Spanje, bezienswaardigheden
Het mooie binnenland van de Costa Blanca.

Het wondermooie binnenland. Terwijl ik de bergen inrijd, zie ik amandelen, avocado’s en olijven, drie van mijn favoriete snacks overvloedig aan de bomen groeien. Hoe hoger ik kom, hoe mooier het wordt. Het is nog vroeg, er hangt mist wat alles in een dromerige sfeer hult. Geregeld ga ik op de rem staan. Mijn fototoestel draait overuren. Polop, bovenop een heuvel omgeven door nevel, wordt net wakker in de ochtendzon en steekt fel af tegen de op één na hoogste berg van de provincie, de Puig Campana (1406m). Het is een oase van rust, ideaal  als je wil ontsnappen van de drukte aan de kust. Zelfs het uitzicht alleen is de rit al meer dan waard. 

Costa Blanca Spanje, bezienswaardigheden

Costa Blanca Spanje, bezienswaardigheden
Las Fuentas del Algar.

En het is niet het enige pareltje in het binnenland van de Costa Blanca. De mensen vluchtten in de 16de en de 17e eeuw massaal weg van de kust om te ontsnappen aan piratenaanvallen. Ze bouwden heel defensief en liefst op een hoogte. Dat maakt een tocht door het binnenland bijzonder aantrekkelijk. Een leuke stop is Las Fuentas del Algar: watervallen, koele pools met bergwater en een prachtige omgeving. In de hete zomers van de laatste jaren de perfecte plek om af te koelen. Het is erg fotogeniek en buiten het seizoen bijzonder rustig. Maar de grootte van de parkings en de vele cafés en restaurants mét zwembad verraden de enorme toeloop tijdens de zomer.

"Polop is een oase van rust, ideaal  als je wil ontsnappen aan de drukte van de kust."

Costa Blanca Spanje, bezienswaardigheden
Guadalest, het adelaarsnest.

Guadalest, het adelaarsnest. Scherpe haarspeldbochten leiden me naar Ell Castell de Guadalest, slechts 15km verder. Dit dorp, een van de mooiste van Spanje, is het summum van verdedigingsarchitectuur. Het wordt niet voor niks het adelaarsnest genoemd, het heeft zich onbereikbaar in de rotsen genesteld. Het kasteel en dorpje dateren van de 11e eeuw en werd in 1276 heroverd op de Arabieren. De steile rotsen vormen een natuurlijke verdedigingsbuffer, maar duidelijk niet tegen toeristen. Het is de meest bezochte plek van de Costa Blanca, de amper 230 bewoners krijgen elk jaar ruim 2 miljoen bezoekers over de vloer. Maar in oktober is daar gelukkig niks van te merken. De witte poort, la Puerta de San José, die tussen twee kliffen is geklemd, is de enige toegang tot de stad. Het was werkelijk oninneembaar. Als je wil weten hoe een rijke familie in de 16e en 17e eeuw hier leefde is Casa de las Ordunas een must. Het is het paleis van een Baskische familie, de man was voogd van de stad. De mooiste plek is de bibliotheek met nog originele boeken uit die tijd. Maar ik krijg er vooral een beeld van hoe een luxueus bestaan in de 17e eeuw eruit zag. 

Costa Blanca Spanje, bezienswaardigheden

Costa Blanca Spanje, bezienswaardigheden
Guadalest.

Met een ticket voor dit museum kan ik via een loopbrug  naar de top van het dorp wandelen. Het landschap hier wordt door de inwoners zelf het mooiste van Europa genoemd. Er is ook een heel oud kerkhof dat nog steeds in gebruik is. De Arabieren dachten dat hoe hoger de begraafplaats lag hoe minder weg de zielen moesten afleggen naar het hiernamaals. Het is niet alleen een historisch belangrijk stadje, het is gewoon ook leuk. Je kan er eten met uitzicht op de vallei of het stuwmeer, er zijn mooie shops, en de sfeer is overal heel gemoedelijk. Ook het miniatuurmuseum is best wel origineel. Een top adres is Mora, een bijzonder instagrammable restaurant aan de ingang van het stadje, dat veel influencers aantrekt, soms tot grote ergernis van de eigenaar. Maar je kan er vooral bijzonder goed eten, gepaird met heerlijke lokale wijntjes. 

"De steile rotsen van Guadalest vormen een natuurlijke verdedigingsbuffer, maar duidelijk niet tegen toeristen."

Costa Blanca Spanje, bezienswaardigheden
Vivood Landscape Hotel.

Zen met een extra dimensie. Vivood Landscape Hotel is een van de weinige landschaphotels in Spanje. Het ligt vlakbij Guadalest middenin de natuur met unieke uitzichten, een infinity pool, een niet alleen delicieuze, maar ook gezonde keuken en een spa waar het woord zen een extra dimensie krijgt. Ik doe het 5 elements ritual, een parcours dat me door de 5 elementen, die bij Ayurveda belangrijk zijn: aarde, vuur, lucht ether en natuurlijk water, leidt. Het is een belevenis waar al mijn zintuigen worden getriggerd, met als apotheose drijven in zout water in een piramide, waarbij het omringende landschap op de spiegels van de wanden wordt weerkaatst. Een omgeving om gewichtloos in weg te dromen, maar wel met je ogen open, ook wanneer de luiken dichtgaan en er plots een schitterende sterrenhemel tevoorschijn komt. Bij het design binnenzwembad zorgt het landschap en de zonsondergang ook voor spektakel. Het hotel brengt me helemaal tot rust, veel heeft te maken met de minimalistische vormgeving. De omgeving leent zich bovendien tot lange wandelingen. Zeker hier, want het binnenland van de Costa Blanca has it all.

"Het binnenland van de Costa Blanca has it all."

Costa Blanca Spanje, bezienswaardigheden, gastronomie Costa Blanca
Vivood Panoramic Restaurant.

© TEKST & FOTO’S: MYRIAM THYS 2023

Lees ook: Alicante in het laagseizoen

PRAKTISCH:

Info over de Costa Blanca: www.costablanca.org

Info Spanje: www.spain.info & verkeersbureaus.info/europa/spanje

Wanneer: het hele jaar door, om drukte te vermijden zijn de lente en herfst ideaal. Maar zelfs de winter biedt t° van 12° tot zelfs 20°.

Hoe: We vlogen met Brussels Airlines naar de Costa Blanca. Elke dag rechtstreekse vluchten naar Alicante, behalve dinsdag en donderdag, vanaf 93 euro. 

Hotels:

Vivood Landscape Hotel Spa: 5-sterren design hotel met bijzonder mooie wellness. lekkere keuken en rust, heel veel rust. Het is een adults only hotel. www.vivood.com

Serawa Boetiekhotel: ecologisch trendy boetiekhotel net achter de Explanada van Alicante, 300m van het bekende Postiguet strand. Attente bediening, organisch ontbijt à la carte. www.serawahotels.com

Het instagramable restaurant Mora, Guadalest.

Onze favoriete restaurants:

Taberna del Xef: Een goed adresje in Altea: vriendelijke bediening, leuk overschaduwd terras en een zeer goede lokale keuken. www.facebook.com/taberna.delxef

Mora, erg instagrammable restaurant aan de ingang van Guadalest, waar je bijzonder lekker kan eten. Ook hier weer gepaird met de beste streekwijntjes. www.restaurantemora.com 

Doen: Enrique  Lecuona: leren pottenbakken zonder draaitafel en nog veel meer: www.facebook.com/enricolucuona

COSTA BLANCA, ZOVEEL MEER DAN EEN POPULAIRE KUSTSTROOK

Geen opmerkingen

Naam

E-mail *

Bericht *

-->