HALLOWEEN VIEREN TIJDENS DE LOCKDOWN DOE JE ZO


Morgen is het Halloween en feestjes kunnen nu even niet. Voor ons is dat jammer, maar voor de Ieren is dit quasi een nationale ramp. Halloween zit hen in de genen en dat al 3000 jaar lang. Geen nood! De vele feestelijkheden in Ierland zijn afgelast, maar het populaire Derry Halloween festival gaat door…. niet in de straten, maar digitaal dit keer.


Halloween is afgeleid van All Hallows (Avond voor Allerheiligen). In de Keltische kalender begon het jaar op 1 november, het was dus eigenlijk het Keltische nieuwjaar (Samhain). Het is ook de dag  waarop alle doden van het afgelopen jaar terugkomen en bezit proberen te nemen van een levend lichaam. Al de horrorbeelden van doodskoppen en vleermuizen dienden om die geesten af te schrikken. Vandaag is het vooral een gigantische verkleedpartij waarbij wordt gegeten, gedronken en gefeest. Behalve dit jaar dan. Maar wie ondanks de (semi-) lockdown toch een authentieke Ierse Halloween wil beleven kan dat digitaal op het Derry Festival, het grootste Halloween evenement in Ierland: 

derryhalloween.com


Alles is aanwezig: spooky verhalen,  Samhain muziek, griezelige filmpjes en een heleboel tutorials: van angstaanjagende make up en heksenstokken maken tot het uitsnijden van pompoenen en cocktails shaken. Meteen een leuke bezigheid voor de kinderen tijdens deze lange herfstvakantie. Als je het grote traditionele bonfire (vreugdevuur) wil zien, wat 's avonds alle boze geesten moet afschrikken en in Ierland een bijzonder lange traditie kent, dan kan je morgen om 21u naar het Puca festival surfen: 

www.pucafestival.com


Heb je er nog niet genoeg van en heb je zin om er thuis met de kinderen een feestje van te maken dan is er het Bram Stokerfestival in Dublin, waar Dracula’s persoonlijke DJ een speciale online disco set brengt op zondag 1 november om 15u30: 

bramstokerfestival.com/draculas-disco-2020


Intussen hebben wij Ierse lekkernijen in huis gehaald en zetten we zo meteen onze tanden in de typische Barmbrack Halloween cake. Voorzichtig eten is de boodschap want als je in de cake verstopte ring, muntstuk of stukje stof bijt huw je, word je rijk (munt) of arm (stof) binnen het jaar. Zelf ook proberen? Het recept vind je hier: 

www.ireland.com/halloweenrecepten  

Happy Halloween en blasta (smakelijk)!

HALLOWEEN VIEREN TIJDENS DE LOCKDOWN DOE JE ZO

Geen opmerkingen

Naam

E-mail *

Bericht *

-->