EXPEDITIE SCHELDELAND (2): 'DE HEMEL BESTAAT' - EEN ZONDAG AAN DE DENDER


Onze uitstap naar het Broek van Blaasveld ligt nog vers in het geheugen en we trekken al opnieuw naar Scheldeland. Dit keer gaan we op expeditie naar Denderleeuw, een dorp dat we enkel kenden van 'horen zeggen', dat leeft op het kabbelende ritme van de Dender. Wat begon als een ontspannen boottochtje op de rivier eindigde met culinair vuurwerk in Liedekerke. Want de hemel bestaat, al zeggen ze het zelf.


Saswachter aan de Dender: handwerk.

An der Schönen Grünen Dender. De sluiswachter van het Sas van Teralfene zwengelt uit alle macht één sluisdeur open, holt de brug over naar de tegenoverliggende oever en opent met evenveel armkracht de tweede sluisdeur. Wij kijken vanuit ons bootje meewarig toe. Arme man, als we straks de sluis zijn uitgevaren mag hij het nog eens overdoen, maar dan in omgekeerde volgorde.  De Dender houdt hem fit. 'We zijn tegen twaalven terug,' roept Eric, onze schipper, de sluiswachter toe. Die knikt instemmend terwijl hij met één hand het zweet van z'n voorhoofd veegt. 'Er bestaan al lang plannen om de sluis van Teralfene te vernieuwen, maar daar blijft het voorlopig bij,' vertrouwt Eric ons toe. En toch heeft het iets, die oude sluizen. We varen langzaam stroomafwaarts in de richting van Aalst, door een landschap dat alsmaar stiller en mooier wordt. 'Hoeveel mensen zouden eigenlijk weten hoe groen het hier langs de Dender is?' vraagt Eric terwijl hij de boot een versnelling hoger schakelt. Geen idee. Maar van al dit natuurschoon worden wij alvast helemaal zen.


Het natuurschoon langs de Dender brengt ons helemaal tot rust.

De rust die van ons boottochtje uitgaat is ronduit zalig. De Dender ligt er strak bij, een oude fabrieksschouw, een woonboot, een spoorwegbrug, alles wordt griezelig realistisch weerspiegeld. Vissers wuiven ons vanaf de oever na, blauwe reigers vliegen verschrikt op als we hun comfortzone binnendringen, af en toe vliegt een ijsvogeltje in rechte lijn het water over. Niet alleen wij, maar ook Eric geniet ervan. Enkele jaren geleden begon hij met zijn vrouw Ann B&B Chillan in Denderleeuw. Heel kleinschalig met slechts twee kamers. Ann is gediplomeerd masseuse en geeft verschillende spa behandelingen, Eric maakt tochtjes met de boot. Hun prachtige tuin geeft uit op de Dender waar het koppel een privé strand heeft. 'Willen jullie graag het roer eens overnemen?' vraagt Eric. Met veel plezier. Het is even wennen, want de Dender maakt enorme kronkels, maar eens we de kneep te pakken hebben is het super ontspannend.


Picknick met bier uit hartje Scheldeland: dubbel genieten op de terugvaart.

Op de terugweg haalt Eric z'n joker boven. Tot onze verrassing serveert hij een picknick die vrouwlief vooraf voor ons heeft geprepareerd: zelfgebakken broodjes met ei, dito cake en toastjes met ham en salami. Dubbel genieten dus en meteen hét moment om te klinken op de kabbelende Dender met een lekker bier uit hartje Scheldeland, Tripel Karmeliet. Wanneer we Teralfene weer naderen zien we onze sluiswachter al van ver de ziel uit z'n lijf zwengelen. 'Zullen we de man een biertje trakteren?' Eric lacht: 'Ik vrees dat zijn bazen van De Vlaamse Waterweg daar niet om kunnen lachen. Misschien kunnen we er gewoon nog eentje drinken op zijn gezondheid?' Elk excuus is goed om een tweede Karmeliet te ontkurken. Wanneer we aanmeren bij de Chillan en de boot uitstappen, lijkt het of we uit een roes komen. Niet van het bier, maar het relaxte groene bad waarin we gracieus werden ondergedompeld.

"Als we de boot uitstappen, lijkt het of we uit een roes komen. Niet van het bier, maar het groene bad waarin we gracieus werden ondergedompeld."

Food- bierpairing bij de Heeren van Liedeckercke.

De hemel bestaat dan toch. Het beste bierrestaurant ter wereld? Dát willen we maar al te graag uitproberen. Op een boogscheut van B&B Chillan schuiven we onze benen onder tafel bij De Heeren van Liedekercke waar Tom en Joost De Four al jaren hun exquise bierrestaurant runnen. De sympathieke broers hebben intussen een curriculum vitae opgestapeld van hier tot in Tokio: Orval ambassadeur Magna Cum Laude, Gouden Lambiekstoemper, Beste Wildkok van België, Finalist beste Viskok, Sommelier Wereldwijnen, Maître Sommelier des Vins et Spiritueux de France, Maître Fromager etc, etc. Last but not least: Beste Bierrestaurant ter Wereld sinds 2013 met meer dan 400 bieren op de kaart. Daar bovenop specialiseren ze zich in ambachtelijke lambiek- en vintagebieren en gerstenat van artisanale huisbrouwerijen. Dat we bij hen op een 'goeie wei' zitten staat als een paal boven water.


Rochefort 8, brouwjaar 2008 bij het dessert: trappist met een portosmaakje.

Het menu dat doorspekt is met de nodige humor lezen we slechts pro forma, want onze keuze is al meteen gemaakt: het 7 gangen maandmenu met aangepaste bieren. Als aperitief drinken we 5 jaar oude Orval, een trappist die op kamertemperatuur het beste smaakt en waarvan we volgens onze gastvrouw best langzaam genieten. De bier/food pairing is feilloos: de gemarineerde zalm met La Trappe en mierikswortel pairt zalig met het bittere én fruitige Arthur's Legacy. De pladijsreepjes in een crumble van pickles chips doen het uitstekend met Oude Geuze van stekerij Hanzen en de steak (één kant saignant gebakken, één kant afgewerkt als carpaccio) is een goddelijke combinatie met Dominicain Quadruppel. Bij de foie gras de Périgord (sorry, niemand is perfect) drinken we een van onze lievelingsbieren, Rochefort 8. Always save the best for last: bij een onvolprezen moelleux au chocolat krijgen we opnieuw een Rochefort 8 geserveerd, dit keer van brouwjaar 2008. Meer dan een decennia oud dus, behoorlijk geportoriseerd en on-waar-schijn-lijk lekker. Net als we denken dat we de biertjes intussen hebben gehad, komt de koffie... met huisgemaakte bierpralines. Wat een memorabel feestmaal! Of om het de woorden van De Heeren zelf te zeggen: de hemel bestaat dan toch.

"Bij een onvolprezen moelleux au chocolat krijgen we een Rochefort 8 geserveerd van meer dan een decennia oud: behoorlijk geportoriseerd en on-waar-schijn-lijk lekker."

© TEKST: W.GLADINES - FOTO'S: MYRIAM THYS & W. GLADINES 2019

Info over Scheldeland: www.scheldeland.be
Expeditie Scheldeland: expeditiescheldeland.be

Lees hier al onze artikels over Expeditie Scheldeland.


EXPEDITIE SCHELDELAND (2): 'DE HEMEL BESTAAT' - EEN ZONDAG AAN DE DENDER

Geen opmerkingen

Naam

E-mail *

Bericht *

-->