EXPEDITIE SCHELDELAND (1): LENTEPERIKELEN IN HET BLAASVELDBROEK

familie Van Breedam, Gouden Carolus whisky, eest, stenen droogvloer, brouwerij, Belgische whisky, rupel, scheldeland, brouwerij het anker, restaurant het anker,

Scheldeland, de regio in het stroomgebied van Schelde, Dender en Rupel is nog een een nobele onbekende voor ons. Maar niet meer voor lang, want twee jaar lang gaan we als gedreven expediteurs de streek verkennen. Er is veel water en groen en blijkbaar wordt er lekker gegeten en gedronken. Wij nemen de proef op de som tijdens onze eerste expeditie: het Blaasveldbroek en de aanpalende Stokerij De Molenberg in Willebroek.

familie Van Breedam, Gouden Carolus whisky, eest, stenen droogvloer, brouwerij, Belgische whisky, rupel, scheldeland, brouwerij het anker, restaurant het anker,
Stokerij De Molenberg - Blaasveld.

Single malt, Made in Belgium. Dat whisky onze dada is, is een understatement. Als liefhebbers van dit godendrankje trokken we al enkele keren naar Schotland voor een single malt tour. Maar Belgische whisky’s zijn voor ons een primeur. We bezoeken Stokerij De Molenberg in Blaasveld waar de molen al een tijdje van het toneel verdween, maar de vroegere bedrijvigheid nog heel voelbaar is. Een echte powerspot. Al sinds de 17e eeuw runt de familie Van Breedam deze hoeve waar tot in 1927 gemaald en gestookt werd. ‘Molenaars klusten wel eens bij als jeneverstokers,’ vertelt onze gids ter plekke. ‘Ze lieten zich af en toe in natura betalen met graan, waarvan ze gretig jenever stookten.'


familie Van Breedam, Gouden Carolus whisky, eest, stenen droogvloer, brouwerij, Belgische whisky, rupel, scheldeland, brouwerij het anker, restaurant het anker,

familie Van Breedam, Gouden Carolus whisky, eest, stenen droogvloer, brouwerij, Belgische whisky, rupel, scheldeland, brouwerij het anker, restaurant het anker,
De oude bakstenen droogvloer van De Molenberg (boven) - De Schotse koperen stills (onder).

De antieke stookketel die we zien is niet meer de originele, maar geeft ons een idee hoe het eraan toeging in meer romantische tijden. Wél origineel is de indrukwekkende bakstenen eest (droogvloer), een unicum in Vlaanderen, waarvan de vorm model stond voor het design van de Gouden Carolus whisky flessen. De koperen ketels (pot stills) met hun elegante zwanenhals, waarin ze vandaag hun whisky destilleren zijn Made in Scotland: het echte spul dus. Ze zijn niet alleen erg efficiënt maar ook gewoon mooi om naar te kijken. Het was Charles, een jonge telg uit de Van Breedamdynastie, die eind jaren ’90 de lumineuze inval kreeg om de Molenaarshoeve te restaureren en er whisky te maken van het moutbeslag van de Gouden Carolus, het bekende bier dat de familie in Mechelen brouwt. Mét succes trouwens, want zijn whisky viel niet alleen in de smaak, maar ook in de prijzen.


"Molenaars lieten zich af en toe in natura betalen met graan, waarvan ze gretig jenever stookten."


familie Van Breedam, Gouden Carolus whisky, eest, stenen droogvloer, brouwerij, Belgische whisky, rupel, scheldeland, brouwerij het anker, restaurant het anker,

familie Van Breedam, Gouden Carolus whisky, eest, stenen droogvloer, brouwerij, Belgische whisky, rupel, scheldeland, brouwerij het anker, restaurant het anker,
Whisky infused bier Gouden Carolus (boven) - Gouden Carolus Single Malt Whisky (onder).

Pure taste Scheldeland. Kijken doet verlangen. Ons bezoek aan de stokerij ronden we af met een degustatie. We proeven de Gouden Carolus Single Malt tijdens een snelcursus whisky degusteren. Want whisky drink je niet, je nipt ervan om langzaam van het rijke smaakpalet te genieten. We zijn meteen overtuigd: hun lekkere whisky kan moeiteloos concurreren met z’n befaamde Schotse equivalenten. Onze gestileerde proefglazen mogen we houden. Maar omdat zelfs een mooi glas leeg maar weinig voorstelt gaan we op zoek naar een vloeibaar souvenir. Behalve de gewone single malt gooien we nog een fles Anker Cask in ons mandje, een whisky Pure Taste die 36 maanden op Ankervaten heeft gerijpt. Heel handig zijn de 20cl flesjes, zodat echte liefhebbers die de verschillende smaken willen uitproberen, niet meteen verplicht worden om grotere, duurdere flessen te kopen. En omdat we thuis nog wat lege Gouden Carolusglazen in de kast hebben staan, is een fles Gouden Carolus, Whisky Infused, mooi meegenomen: Cuvée van de Keizer Imperial Dark, bier verrijkt met single malt whisky. Vakmanschap uit Scheldeland. We verlaten Stokerij De Molenberg met een smakelijke glimlach.


"We zijn meteen overtuigd: Gouden Carolus whisky kan moeiteloos concurreren met z’n befaamde Schotse equivalenten."


familie Van Breedam, Gouden Carolus whisky, eest, stenen droogvloer, brouwerij, Belgische whisky, rupel, scheldeland, brouwerij het anker, restaurant het anker,
De 18e eeuwse Sint-Franciscuskapel Blaasveld.

De Gebroeders Bever. Van geestrijke dranken naar geestrijke bossen is maar een kleine stap in Blaasveld. Onder een stralende lentezon volgen we de 6,5km lange Molenbergwandeling die begint bij de stokerij en ons langs de mooiste plekken van het natuurgebied Blaasveldbroek voert. Eeuwenlang werden er duistere krachten aan dit broek toegeschreven. Zo zouden moerasgeesten en dwaallichten het er op nietsvermoedende bezoekers hebben gemunt. Straffe verhalen dus die hun oorsprong vinden in de tijd voor de Rupel werd ingedijkt en het broek nog geregeld overstroomde. Gelukkig weten we nu beter. Toch maken we – wat niet baat, niet schaadt - nog snel een schietgebedje, bij de 18eeuwse Sint-Franciscuskapel waar we het 160ha grote natuurgebied inwandelen. Noem het een schijnbeweging.


familie Van Breedam, Gouden Carolus whisky, eest, stenen droogvloer, brouwerij, Belgische whisky, rupel, scheldeland, brouwerij het anker, restaurant het anker,

familie Van Breedam, Gouden Carolus whisky, eest, stenen droogvloer, brouwerij, Belgische whisky, rupel, scheldeland, brouwerij het anker, restaurant het anker,
Broek van Blaasveld.

In geen tijd verzeilen we aan het water en wandelen we over kleine dijken die kriskras tussen de oude turfsteekputten kronkelen. De natuur staat volop in lentemodus. Groene spechten vliegen over en lijken ons met hun spottende roep uit te lachen, meerkoeten zoeken materiaal om hun nest  te bouwen, baltsende futen maken mooie synchrone bewegingen op het water en ijsvogeltjes vliegen in een perfect rechte lijn de vijvers over. Vlinders fladderen onverstoorbaar van de ene vroege lentebloem naar de andere. Een koekoek haspelt onvermoeibaar z’n monotone deuntje af. De rust die er heerst maakt ons stadsmensen helemaal zen. Op het otter- en bevereiland kijken we uit naar deze sympathieke knaagdieren, maar zonder succes. Toch leven ze hier.


familie Van Breedam, Gouden Carolus whisky, eest, stenen droogvloer, brouwerij, Belgische whisky, rupel, scheldeland, brouwerij het anker, restaurant het anker,
Broek van Blaasveld.

De gebeeldhouwde versie van de Gebroeders Bever is een mooie, maar magere troost. De immense kastanjeboom die we aan het eind van onze wandeling zien is de grootste van België met een omtrek van maar liefst 8 meter. Het monument blijkt meer dan 350 jaar oud te zijn. Ons dagje Scheldeland sluiten we smaakvol af met een diner in restaurant Het Anker in Mechelen waar alle gerechten worden klaargestoomd met Gouden Carolusbier of single malt whisky. We gaan voor de  Mechelse koekoek met een sausje van Gouden Carolus Tripel en gekarameliseerd witloof dat we doorspoelen met een Hopsinjoor. Het dessert, een chocolademousse, werd bereid met Gouden Carolus Whisky Infused. Een dagje dat letterlijk naar meer smaakt.


"De rust die in het Blaasveldbroek heerst maakt ons stadsmensen helemaal zen."


familie Van Breedam, Gouden Carolus whisky, eest, stenen droogvloer, brouwerij, Belgische whisky, rupel, scheldeland, brouwerij het anker, restaurant het anker,
Brouwerij Het Anker Mechelen.

© TEKST: W. GLADINES -  FOTO'S: MYRIAM THYS & W. GLADINES  2019

PRAKTISCH:

Info over Scheldeland: www.scheldeland.be
Expeditie Scheldeland: expeditiescheldeland.be


Stokerij De Molenberg: De Molenbergsite kan je bezoeken op woensdag, donderdag en vrijdag, wel op reservatie. Zaterdag en zondag zijn er gegidste rondleidingen om 11u30, 13u30 en 15u30. Kostprijs 9 euro p/p, degustatie en Gouden Carolusglas inbegrepen. Combiticket met bezoek aan de Gouden Carolusbrouwerij in Mechelen inclusief shuttle kost 20 euro p/p. Vanaf Stokerij De Molenberg begint de Molenbergwandeling die je langs de mooiste plekjes van het Blaasveldbroek voert. Info en reservaties (ook voor restaurant Het Anker): www.hetanker.be 
EXPEDITIE SCHELDELAND (1): LENTEPERIKELEN IN HET BLAASVELDBROEK

Geen opmerkingen

Naam

E-mail *

Bericht *

-->