[REVIEW] REIS MEE NAAR DE STERREN MET LE PETIT PRINCE - (LICHTFESTIVAL KNOKKE-HEIST (8 DEC 2018 - 6 JAN 2019)


Vandaag start de eerste editie van het gratis Lichtfestival Knokke-Heist dat helemaal in het teken staat van Le Petit Prince 'Reis langs de sterren'. Van 8 december tot en met 6 januari volgend jaar kan je in de chique kuststad het interactieve parcours ontdekken dat je 3 km. lang door de magische fantasiewereld van de Kleine Prins katapulteert. Wij waren gisteren bij de officiële opening en wandelden het parcours af samen met curator Jean-Pierre Deschepper en burgemeester Baron Leopold Lippens. Een sfeerbeeld.


'Dit is nog maar het begin, er volgen sowieso nieuwe edities van het Lichtfestival in 2019 en 2020,' zegt burgemeester Lippens van Knokke-Heist trots. 'De stad zal dan net als nu feeëriek verlicht zijn bovenop de al rijkelijke traditionele kerstverlichting.' We staan in het gebouw van de toeristische dienst van Knokke bij de tentoonstelling over het leven en werk van Saint-Exupéry, de geestelijke vader van de Kleine Prins, meteen het startpunt van het 3 km lange interactieve parcours. Want het thema is onmiskenbaar de Kleine Prins. 'Een reden temeer om tijdens de donkerste dagen van't jaar naar Knokke te komen,' zegt Lippens. 'Het verschil met andere lichtfestivals is het gebruik van één specifiek thema dat een breed en divers publiek aanspreekt,' valt curator Jean-Pierre Deschepper de burgemeester bij. 'De sleutelwoorden zijn dan ook verwondering, verrassing, emotie, poëzie en magie.' Vijf peilers waaraan een jaarlijks kostenplaatje van 750.000 euro hangt. Kosten noch moeite worden dus gespaard.


Rhizome - Tom en Lien Dekyvere (boven) en Sterrenwacht - Thomas Nam Hao Tai & Pieter Coussement (onder).

Met een druk op de knop zet burgemeester Lippens op het Albertplein het indrukwekkende Rhizome van het Belgische non-conformistische kunstenaarsduo Tom en Lien Dekyvere in lichterlaaie: het eerste Lichtfestival van Knokke-Heist is een feit. Tom en Lien Dekyvere gaan met hun installaties op zoek naar de diepere lagen van realiteit en bewustzijn en peilen net als de oude alchemisten naar verrassende connecties op de grenzen van natuur en technologie, mens en robot, dode en levende materie. Ze maakten eerder al werken in o.a. Engeland, Hong Kong, Californië en Marseille. 'Rhizome is een mysterieus wandelplatform van de dijk tot aan de zee waar de bezoekers geïnterpreteerde zeegeluiden horen terwijl ze door een wirwar van oplichtende draden wandelen,' zegt Tom. Zelf vind hij hun 40 x 20 m grote werk vooral het indrukwekkendst als het buiten helemaal duister is.


Sonic Light Bubble - Eness (boven) / Moonburn - Stichting Barsow (onder).

Met de festival-app die je gratis via hun website kan downloaden verkennen we de rest van het parcours. Deze app bevat behalve praktische informatie ook een interactieve kaart die de locatie aangeeft van de verschillende lichtkunstwerken en ons via een speciaal trackingsysteem informatie geeft over elk kunstwerk in kwestie. Highlights (what's in a name) zijn voor ons behalve Rhizome nog Moonburn van Stichting Barstow, een handgeschilderde bol die als een mysterieuze exotische planeet in Knokke is neergedaald en Sonic Light Bubble van de Australische multimedia studio Eness, een replica van het sterrenstelsel dat reageert met licht en geluid als je hem aanraakt. Meer mysterie voelen we bij Beam van Jean-Pierre Deschepper en Serge Verstockt op de Zeedijk waar een enorme laserstraal een dialoog schijnt te voeren met de zee, maar in werkelijkheid de weg moet wijzen naar onze planeet. We eindigen onze wandeling bij Touch of Time (Rambert Kamps) een gigantische digitale klok bij de Heilige Hartkerk die een herinnering is van wat nog moet komen en ons verwart door het versnellen, vertragen en verdwijnen van het uur. Verwondering, verrassing, emotie, poëzie en magie verzekerd voor jong en oud.

Touch of Time (Lambert Kamps - NL)

© DICHTBIJ & VER WEG 2018

LICHTFESTIVAL KNOKKE-HEIST PRAKTISCH:


'Reis langs de sterren' het 3 kilometer lange traject van het Lichtfestival Knokke-Heist kan je alle dagen afwandelen van 8 december 2018 tot 6 januari 2019 (met uitzondering van 24 en 31 december 2018) van 17 tot 22 u. Start: infokantoor TD Knokke, Zeedijk 660. Meer info: lichtfestivalknokkeheist.be[REVIEW] REIS MEE NAAR DE STERREN MET LE PETIT PRINCE - (LICHTFESTIVAL KNOKKE-HEIST (8 DEC 2018 - 6 JAN 2019)

Geen opmerkingen

Naam

E-mail *

Bericht *

-->