SPEED DATE MET SHAKESPEARE (SUNNY CARS TREASURE HUNT WARWICKSHIRE)


Links rijden is maar een kwestie van even wennen. En kalm te blijven. Om dat te bewijzen nodigde autoverhuurbedrijf Sunny Cars ons uit op hun Treasure Hunt Car Rally in het Engelse Warwickshire. Onder een stralende najaarszon reden we langs de highlights van dit Engelse graafschap een rally tegen de klok. Met als hoogtepunt een bezoek aan Shakespeare stad Stratford-upon-Avon. Een dagtrip 'like no other'.

De Stalkse Ruiters @Hatton Locks.

Keep left & keep calm. Je houdt het bijna niet voor mogelijk, maar een uur nadat we vanuit een uitgeregend Brussel vertrekken, landen we 10u lokale tijd aan de andere kant van de plas in een zonovergoten Birmingham. Wellicht heeft dit allemaal te maken met het feit dat we uitgenodigd zijn door Sunny Cars, wiens rollend materieel al klaarstaat op de vip-parking van de luchthaven: drie glimmende Volvo's met gps, wifi en nog meer luxe aan boord. Met de tijd wordt er niet gesold, want we worden stante pede verdeeld in drie teams en klaargestoomd voor de Treasure Hunt, de Sunny Cars Car Rally door Warwickshire in de prachtige West-Midlands. De bedoeling? Eerst en vooral links rijden, wat met de handige  tips van Sunny Cars best meevalt en daar bovenop een aantal opdrachten vervullen rond de highlights van de streek. Keep left dus en vooral: keep calm, het is allemaal een kwestie van gewoonte.


Hatton Locks, eerste stop, eerste opdrachten.

Stairway to heaven. Met toffe collega-bloggers Bart, Jempi en Sam vorm ik een ad hoc rallyteam dat we voor de gelegenheid omdopen tot 'De Stalkse Ruiters' naar analogie met, jawel, de actualiteit. Van Sunny Cars mogen we de hort op met een nieuwe Volvo S 90, we nemen afwisselend het stuur. Links rijden deed ik eerder al in Schotland, Namibië en Sri Lanka, maar toch is het weer wennen. Op weg van Birmingham naar Hatton rijden we de meridiaan over die het midden van Engeland markeert. De zon schijnt volop, de stemming aan boord is opperbest. Na amper 20 km bereiken we onze eerste halte: Hatton Locks, bijgenaamd Stairway to Heaven, een reeks van 21 kleine sluizen op het  Grand Union Canal die een hoogteverschil van 45 m overbruggen. We maken er een groepsfoto, onze eerste opdracht. Hatton Locks is een idyllische, maar vooral fotogenieke plek die uitnodigt tot een wandeling waarvoor ons jammer genoeg de tijd ontbreekt. Want Warwick Castle, onze volgende halte, wenkt.


Warwick Castle: the Great Hall.

Warwick Castle. In de verte zien we de toren van de Church of Saint Mary in Warwick opdoemen. In deze historische stad aan de Avon rivier liet de Normandische koning Willem de Veroveraar in 1068 een kasteel bouwen: Warwick Castle. Tot 1978 woonden er nog Britse adellijke families. Vandaag is Warwick Castle een populaire toeristische attractie die het midden houdt tussen een museum en een attractiepark. We nemen er een duik in 10 eeuwen geschiedenis, sagen en magie. De ridderlijke Great Hall, de grootste zaal van Warwick Castle en de State Dining Room waar Queen Victoria en Prince Albert ooit nog dineerden zijn ronduit overweldigend. Meer ingetogen charme zien we in the Chapel die dateert uit het einde van de 16e eeuw en de met zijde uit Lyon beklede Queen Anne Bedroom. Toch heeft hare doorluchtigheid nooit in deze kamer geslapen, enkel haar bed wordt er geëtaleerd.


Warwick Castle: the Mound.

Minstens even indrukwekkend is de omwalling van het kasteel met z'n robuuste torens. We beklimmen de Guy's Tower en de 45m hoge Ceasar's Tower waar we een spectaculair uitzicht hebben over Warwick en de wijde omgeving. In Cesar's Tower dalen we af naar de Gaol, een 14e eeuwse kerker waar we graffiti zien die gevangenen er in meer donkere tijden in de muren krasten. Net als in het kasteel kan je in de torens scenes uit het eeuwenlange kasteelleven bewonderen met wassen beelden van Madame Tussauds. We ronden ons bezoek aan Warwick Castle af op the Mound (de Motten), een van de oudste delen van de omwalling waar je bij helder weer Stratford-upon-Avon kan zien liggen, de geboortestad van William Shakespeare en de volgende halte van onze car rally.

Bancroft Basin in Stratford-upon-Avon.

Shakespeare City. De heuvelachtige landschappen van de West Midlands zijn verbazend mooi. We rijden door een decor van uitgestrekte groene velden, afgeboord met bomen en oude heggen met dito landhuizen en opvallend veel golfterreinen. De boordthermometer piekt 19° C, de zon schijnt volop wat fel contrasteert met de kerstversiering die hier en daar al opduikt. Na een half uurtje rijden bereiken we Crown Plaza Hotel, het afspraakpunt in Stratford-upon-Avon waar we voor de keuze staan: een boottocht op de Avon rivier óf een stadsbezoek. Onze keuze is alvast snel gemaakt, want de geboortestad van Shakespeare willen we voor geen geld ter wereld missen.

Vakwerkhuizen in Stratford-upon-Avon.

Voor we vertrekken lopen we nog snel de boot op die achter het hotel ligt aangemeerd. Er is een buffetlunch voorzien. We grabbelen snel enkele broodjes met bacon and eggs mee voor onderweg. Want met slechts 1,5 uur tijd wordt het een échte speed date met Shakespeare. Eerste stop op onze wandeling is het Bancroft Basin waar het Stratford-upon-Avon Canal met de Avon versmelt. Er liggen nogal wat toeristische bootjes aangemeerd, want tochtjes op de Avon rivier blijken erg in trek. Aan de overkant van het bassin zien we een standbeeld op een immense sokkel. Shakespeare! We lopen voorbij aan het Royal Shakespeare Theater op de andere oever, waar vooral werken van de beroemde bard worden opgevoerd, maar ook van andere auteurs en af en toe zelfs musicals.


Shakespeare's geboortehuis in Stratford-upon-Avon.

Onze volgende afstap in de stad die als de duurste in Engeland na Londen geldt, is een zoete: Roly's Fudge in High Street. Onder onze neus worden er chocolate fudge's gemaakt, een soort snoep van chocolade, suiker, boter en room dat naar pralinevulling smaakt. We proeven ze in verschillende smaken, ze smelten letterlijk weg in de mond. We krijgen een zakje aangeboden. Ik kies voor fudge's met zeezout en ik ben lang niet de enige, want ze blijken ontzettend populair te zijn. In de oude straatjes van Stratford-upon-Avon zien we opvallend veel goed bewaarde vakwerkhuizen. Half timbered houses heten ze hier. In Henley Street kan je geen etalage voorbij wandelen zonder een link naar Shakespeare. Halverwege deze notoire winkelstraat staan we plots voor het meest bezochte én gefotografeerde vakwerkhuis van de hele stad: Shakespeare's geboortehuis.

Gower Memorial: To be or not to be.

Shakespeare werd niet alleen geboren in het grootste huis van Henley Street, hij groeide er ook op en leefde er de eerste vijf jaren van zijn huwelijk met Anne Hathaway. Zijn geboortehuis is al meer dan 250 jaar een museum en werd intussen al door miljoenen mensen bezocht. In de prachtige binnentuin zien we een live performance van een van Shakespeare's werken. Twee gekostumeerde acteurs spelen er zich de ziel uit het lijf onder veel bijval van de omstaanders. Tijd om te blijven kijken is er niet, het is tenslotte een speed date. We wandelen vol bewondering door de vertrekken van dit huis dat voor de fans een echt schrijn is. In de shop van het museum zien we zowat alles wat je kan bedenken met Shakespeare's afbeelding erop, wie wil kan er ook z'n complete oeuvre kopen. In zeven haasten rennen we terug naar het Crown Plaza Hotel waar onze huurauto wacht. Bij Bancroft Basin houden we nog een laatste Shakespeare stop bij het standbeeld dat we al eerder zagen. Het beeld op de immense sokkel is uiteraard dat van Shakespeare, geflankeerd door vier van zijn illustere personages: Falstaff, Lady MacBeth, Prince Hal en - to be or not to be - Hamlet.

Coombe Abbey.

Coombe Abbey: coda met stijl. 'Tea sir?' 'Yes, please.' 'Milk sir? 'No, thanks.' 'No problem sir.' Wow, de Britse stiff upper lips met hun grenzeloze beleefdheid bestaan dus écht. Onze trip mag dan rushy en kort zijn, aan hoogtepunten is er geen gebrek. In het stijlvolle Coombe Abbey Hotel, een voormalige Cisterciënzerabdij uit de 12e eeuw, worden we getrakteerd op een authentieke afternoon tea, een traditie die rond 1840 door Hertogin Anna van Bedford met succes werd gelanceerd. We drinken thee met typische versnaperingen als kleine zalm sandwiches, Croxton Manor cheddar with chutney, halved scotch eggs en een dozijn andere zoute en zoete lekkernijen met lange en dure namen, allemaal geserveerd op zilveren étagères. De vers  gebakken  scones met clotted cream gaan niet alleen letterlijk, maar ook figuurlijk binnen als zoete koek. Afsluiten in stijl heet zoiets.


Britse traditie: afternoon tea in Coombe Abbey.

Na de afternoon tea maken we nog een korte wandeling door de tuin van het hotel die deel uitmaakt van het 200ha grote Coombe Country Park. In het gezelschap van enkele witte zwanen worden we getrakteerd op een onvergetelijke zonsondergang. Wat hadden we hier graag nog een dag langer willen blijven. Rond 16u maken we ons op voor onze laatste rit links: die naar Birmingham Airport. En al lijkt het veel langer, we waren maar iets meer dan 7u in Engeland. Van de car rally hebben we weinig gebakken, maar genoten van de trip en het links rijden des te meer. Het is bijna niet te geloven, maar een uur nadat we in Birmingham opstijgen onder een wolkeloze hemel, landen we in Brussel waar de regen met bakken uit de lucht valt. 't Kan verkeren.


Coombe Abbey Garden.

© W.G. - DICHTBIJ & VER WEG 2017 

OVER SUNNY CARS:

Rent a smile! Sunny Cars is voor ons bepaald geen onbekende. Wanneer wij een huurauto nodig hebben, doen we als het kan steeds beroep op de know-how en ervaring van Sunny Cars. Wat wij heel handig vinden aan het autoverhuurbedrijf is het all-inclusive principe waardoor je volledig verzekerd bent en dus met een gerust gemoed de baan op kan, ook aan de linkerkant. 

Maakt dit artikel je warm voor een self drive door het prachtige Warwickshire? Bij Sunny Cars huur je al een auto voor amper 40 € per dag ( of 150 € per week) die bij de luchthaven van Birmingham voor je wordt klaargezet. Andere trip in mind? Je vindt Sunny Cars filialen in meer dan 120 landen en op maar liefst 8000 locaties wereldwijd. Have a nice trip (left)! Meer info: www.sunnycars.be6 HANDIGE TIPS OM LINKS TE RIJDEN:

35% van de wereldbevolking rijdt links, goed voor 76 landen in voornamelijk Britse ex-kolonies. Voor ons is het best even wennen. Sunny Cars geeft 6 tips die je al een heel eind op weg helpen met een huurauto in een linksrijdend land:

1. Huur een automaat. Geen gedoe met links schakelen zodat je je volledig kan concentreren op het verkeer. Vaak iets duurder, maar wel veel veiliger en ontspannen

2. Plan je route én gebruik navigatie zodat het vinden van de juiste weg je niet afleidt.

3. Zorg dat je goed verzekerd bent! Al rijd je nog zo veilig, een ongeluk zit in een klein hoekje. Zeker als het allemaal wat anders gaat dan normaal. Bij Sunny Cars huur je jouw auto all-in, dat betekent dat je 100% verzekerd bent.

4. Let op de andere weggebruikers en rij achter hen aan, de verkeersstroom houdt je aan de juiste kant van de weg.

5. Blijf geconcentreerd en focus op de juiste rijkant. Hier vind je dus ook de verkeersborden, -lichten en rijrichting.

6. Bemoeien mag! Meestal heel vervelend als iemand zich met je rijstijl bemoeit, maar laat het nu vooral gebeuren. Vraag je reisgenoot om alert te blijven en mee te denken over de juiste weghelft.


SPEED DATE MET SHAKESPEARE (SUNNY CARS TREASURE HUNT WARWICKSHIRE)

Geen opmerkingen

Naam

E-mail *

Bericht *

-->