ROUEN, RUWE BOLSTER MET BLANKE PIT

normandië, rouen, citytrip normandië, gastronomie normandië,

Rouen was ooit een stad waar schrijvers en schilders inspiratie zochten en alles vonden wat inspeelde op hun flamboyante levensstijl. De Tweede Wereldoorlog legde zowat de halve stad in puin. Toch trotseerde een deel van het historische centrum de zware bombardementen. Vandaag waait er een romantische wind door de Normandische hoofdstad waar een reus van een kathedraal waakt over eeuwenoude vakwerkhuizen, intieme pleintjes en charmante uithoekjes. In Rouen is het goed leven en lekker tafelen de norm.

normandië, rouen, citytrip normandië, gastronomie normandië, monet, flaubert
Notre Dame kathedraal van Rouen.

La danse macabre. Rouen wordt wel eens de ‘Stad van 100 torens’ genoemd, al is dat lichtjes overdreven. ‘La flèche’, de gietijzeren spits die in de 19e eeuw op de Notre Dame-kathedraal werd gezet, is alvast de meest opvallende. De Notre-Dame werd hierdoor met 151 m het hoogste monument ter wereld tot de Eiffeltoren in 1889 de fakkel overnam. In la Rue Saint-Romain, naast de kathedraal,  lopen we een van de mooiste huizen van de stad binnen: Dame Cakes. Het pand met z'n prachtige smeedwerk was ooit het atelier van de getalenteerde siersmid Ferdinand Marrou. Vandaag is het een smaakvol ingericht theesalon waar je exquise zoetigheden kan proeven én kopen.

normandië, rouen, citytrip normandië, gastronomie normandië, monet, flaubert
Dames Cakes, exquise zoetigheden in een van de mooiste huizen van Rouen.


Rond de elegante spits van de Saint-Macloukerk verdwalen we in een decor dat recht uit de boeken van Grimm lijkt te komen: het charmante Quartier des Antiquairs. Scheve vakwerkhuizen leunen er nonchalant tegen elkaar aan. We vergapen er ons aan de mooiste etalages met vintage, antiek, brocante en trendy interieurboetieks. Achter een rommelige vitrine werkt een instrumentenbouwer onder onze nieuwsgierige blik stoïcijns verder aan een prachtige viool. Piepkleine bars en dito bistro’s verdringen elkaar in smalle straatjes als de rue Damiette. Eten en drinken zijn hier een heilige bezigheid, zoveel is zeker.

normandië, rouen, citytrip normandië, gastronomie normandië, monet, flaubert
Aître Saint-Maclou is een van de charmantste pleintjes ooit.

Langs een onopvallend steegje in rue Martinville steken we door naar een van de meest unieke pleintjes van Europa, Aître Saint-Maclou, door de Rouenais heel laconiek omgedoopt tot ‘La Danse Macabre’. Het middeleeuwse kerkhof kampte met een acuut plaatsgebrek tijdens de pestepidemie. Botten en schedels werden dan maar netjes opgestapeld in de galerijen rondom. Intussen is het al lang gesaneerd, maar op de muren zien we nog volop de lugubere symbolen die verwijzen naar de necropool van weleer. Het is uniek in Frankrijk en de rust die er heerst is ongekend. Wij noteren deze kleine dodenakker alvast in onze top tien ‘charmantste pleintjes ooit’.

"Eten en drinken zijn hier een heilige bezigheid, zoveel is zeker."

normandië, rouen, citytrip normandië, gastronomie normandië, monet, flaubert
Notre Dame de Rouen.


Monet & Co. Een doolhof van steegjes schuift vanaf de Notre-Dame kathedraal grillig de stad in, torenspitsen pieken boven de daken uit en in de verte doemen de heuvels van de Seinevallei op: vanop de 7deetage van Le Balcon hebben we een prachtig panorama op het oude Rouen. Voor we verder de stad intrekken, lopen we eerst nog het Office du Tourisme binnen, in het oudste renaissance gebouw van Rouen. Op de eerste verdieping zette Claude Monet in 1893 de kathedraal op doek, telkens met een andere lichtinval. De kathedraal werd dankzij Monet wereldberoemd. De reeks schilderijen verspreidde zich intussen over de hele wereld, maar 'zijn' schildersezel staat er nog steeds.

normandië, rouen, citytrip normandië, gastronomie normandië, monet, flaubert
Eeuwenoude vakwerkhuizen stutten elkaar in alle richtingen.

Ook de in Rouen geboren schrijver Gustave Flaubert zich liet inspireren door de Gotische reus die het decor werd voor enkele scenes uit z’n roman ‘Madame Bovary’. We slenteren ontspannen door het labyrint van smalle straatjes dat Rouen typeert, met eeuwenoude vakwerkhuizen die elkaar in alle richtingen lijken te stutten. Haal er eentje uit en de stad zakt als een pudding in elkaar. Onze queeste naar een leuke bistro valt iets moeilijker uit dan we dachten, want de keuze is ronduit overdonderend.

normandië, rouen, citytrip normandië, gastronomie normandië, monet, flaubert
La Rose des Vents, eten in een gezellig vintage-decor.

Wij volgen onze intuïtie en gaan voor het originele concept van La Rose des Vents: een bistro in een smaakvolle vintageboetiek. We eten er lekker Italiaans, bij gratie van de beroemdste liefdesstellen uit de geschiedenis die de muren opvrolijken. ’s Avonds snuiven we volop romantiek op het intieme Place Saint-Amand waar we oog in oog staan met een enorme buste van Monet. Onder zijn instemmende blik genieten we op een terrasje van enkele glazen cider en een zwoele Normandische lenteavond. Het leven kan soms zo eenvoudig zijn.

"Het oude centrum van Rouen is een labyrint met eeuwenoude vakwerkhuizen die elkaar in alle richtingen lijken te stutten."

normandië, rouen, citytrip normandië, gastronomie normandië, monet, flaubert
Camenbert, Livarot, Pont l'Evèque en Neufchâtel, Normandische kazen op de zaterdagse markt van Rouen.

Culinaire grabbelton. De bruiloftscène uit Flauberts Madame Bovary liegt er niet om, als het op eten aankomt weten Normandiërs van aanpakken. Op Place Saint-Marc waar de zaterdagse markt doorgaat wandelen we door een immense culinaire grabbelton. We watertanden er bij de Normandische specialiteiten die er rijk en verleidelijk worden uitgestald: smeuïge Neufchatel, Pont de l'Evaque en Camembert, zoete appeldesserten, calvados, cider en natuurlijk veel vis, oesters en schaaldieren. De Normandische keuken is traditioneel une cuisine très riche maar werd intussen toch wat afgeroomd en verfijnd. Dat begrepen ook sterrenchefs als Tournarde van restaurant Gill op Quai de la Bourse. Hij tovert er met Normandische producten smakelijke kunst op tafel.

"De Normandische keuken is une cuisine très riche maar werd intussen toch wat afgeroomd."

normandië, rouen, citytrip normandië, gastronomie normandië, monet, flaubert
Gros Horloge, vernuftige mechaniek uit de 14e eeuw.

Maagdelijke tranen. In la Rue du Gros Horloge wandelen door een renaissanceboog met de oudste astronomische klok van heel Frankrijk: le Gros Horloge. De wijzerplaat van dit vernuftig mechanisme uit de 14e eeuw heeft een doormeter van maar liefst 2,5m en werd door William Turner ooit vereeuwigd op doek. Wat verder zuigt Chocolat d' Azou ons als een magneet naar binnen. Net als bij Dame Cakes vind je ook hier zoete specialiteiten. Wij laten ons verleiden door een van de lokale klassieker: les Larmes de Jeanne d’Arc, een amandelnoot in een jasje van heerlijke chocolade. Echt goedkoop zijn ze niet, maar wie in Rouen is moet ze zeker geproefd hebben.

normandië, rouen, citytrip normandië, gastronomie normandië, monet, flaubert
Eglise Sainte-Jeanne d'Arc.

Op Place du Vieux Marché domineert een opzichtige kerk het hele plein: l'Eglise Sainte-Jeanne d'Arc. Deze kerk uit 1979 staat op de plek van de Saint-Vincentkerk die in WO II kapot werd gebombardeerd. De glasramen werden gelukkig op tijd gered en schitteren vandaag in de hedendaagse architectuur van de nieuwe kerk. In haar schaduw staat een schamel beeld van Jeanne d'Arc op de plek waar de maagd op de brandstapel belandde. De kunstenaars die in Rouen werkten trokken intussen ook naar de eeuwige jachtvelden, maar hun erfenis bewonderen we in het Musée des Beaux-Arts van Rouen, dat na het Musée d’Orsay in Parijs de grootste collectie impressionisten ter wereld bezit. Kunstenaars, gastronomie en Rouen, het is een geslaagde combinatie, want Monet en Co. wisten maar al te goed waar het goed om leven was.

"Monet en Co. wisten maar al te goed waar het goed om leven was."

Eglise Sainte-Jeanne d'Arc
'Maagdelijke tranen' in Chocolat d'Azou.

 © DICHTBIJ & VER WEG 2016


Info over Frankrijk: be.france.fr/nl

Info over Normandië: nl.normandie-tourisme.fr

VERVOER:

Vervoer: Wij reden naar Normandië met  Voyages-sncf.com dé hogesnelheids treinspecialist van Europa. Voyages-sncf.com maakt het de reizigers makkelijk door o.a. de reserveringsalert waardoor reizigers een e-mail ontvangen zodra de door hun gewenste treinkaartjes voor een klein prijsje online te koop zijn. Super handig!ETEN & DRINKEN:

La Rose des Vents : lekker tafelen in een prachtige vintageboetiek. (37, rue Saint-Nicolas)
Dame Cakes: exquise zoetigheden en theesalon in een van de mooiste huizen van Rouen. Het prachtige smeedwerk op de gevel is van FerdinandMarrou. (70, rue Saint-Romain): www.damecakes.fr
Restaurant Gill: 2 Michelin sterren: een van de best bewaarde geheimen van Rouen: gastronomisch eten in een mooi kader in het historische centrum van Rouen: www.gill.fr
Origine:1 Michelin ster, gastronomische keuken dus, elke dag een ander menu, iedereen eet wat de pot schaft. Elegant decor, chic en puur. Je kan er ’s middags al eten voor 37 euro, ’s avonds vanaf 40 euro. Dat is het leuke aan Rouen, zelfs de sterrenrestaurants zijn betaalbaar. www.restaurant-origine.com
La Reserve: jonge trendy cocktailbar en restaurant in koloniale stijl met een moderne twist. www.lareservebar.fr
Le Vicomté: mooi gebouw met verschillende etages: bar, dancing met live muziek of Dj’s, restaurant en een biljartzaal. Ambiance gegarandeerd: www.le-vicomte-rouen.abcsalles.com

Eglise Sainte-Jeanne d'Arc


OVERNACHTEN:

Wij sliepen in L’Encorbellement een B&B in een van de oudste vakwerkhuisjes van de stad, boven de antiekwinkel van de eigenaar. Uiterst sympathiek, alsof je bij vrienden logeert. www.lencorbellement.fr

SHOPPEN:

Brocante en antiek: Rond de Saint-Macloukerk, met in het bijzonder in RueDamiette.
Boetiekjes van overwegend Franse designers: Rue Saint Romain
Grootste winkelstraat: Rue du Gros horloge.
La Faillencerie Augy: Rouen is bekend om zijn faillence. Laatste winkel waar ze ook zelf tegels maken, in de Rue Saint Romain
Ici & Ailleurs: boekenwinkel gecombineerd met een thee-en koffiesalon, waar ook taarten en salades worden geserveerd  en je in het weekend kan brunchen. www.ici-ailleurs.com


Eglise Sainte-Jeanne d'Arc


ZEKER DOEN:
Doorzetten als je met de auto Rouen binnen rijdt. Laat je niet ontmoedigen door de nieuwe stad want des te groter is de verrassing als je het charmante historische centrum binnenrijdt.

Eglise Sainte-Jeanned’Arc: deze imposante moderne kerk op La Place du Vieux Marché werd gebouwd in de vorm van vlammen die de dood van Jeanned’Arc symboliseren. Leuk detail: de moderne kerk heeft schitterende 16de eeuwse glasramen.
De Seinevallei: Als je in Rouen bent, moet je beslist de Seinevallei verkennen, waar de unieke lichtinval kunstenaars als Monet, Turner, Jonkind en Courbet inspireerde. Stoppen in Les Andelys (40 km): prachtig zicht op de Seinevallei vanaf de ruïne van het 12e eeuwse Chateau Gaillard van Richard Leeuwenhart. De stoffelijke resten van de legendarische Engelse vorst werden over drie plaatsen verdeeld, maar zijn hart ligt in de kathedraal van Rouen.
ROUEN, RUWE BOLSTER MET BLANKE PIT

Geen opmerkingen

Naam

E-mail *

Bericht *

-->